Ismét 3–3 a portugálok ellen, de elúszott az U21-es Eb-szereplés

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.10.06. 18:35
A magyar U21-es labdarúgó-válogatott a pocsék kezdés ellenére is egyenlített a Portugália elleni Európa-bajnoki selejtezőn, de a 3–3-as végeredmény és Izrael görögök elleni sikere egyben azt is jelenti, hogy biztosan nem jut ki a magyar korosztályos csapat a jövő évi kontinenstornára.

Kitettek magukért a fehér mezes magyar fiatalok (Fotó: MLSZ Twitter)
Kitettek magukért a fehér mezes magyar fiatalok (Fotó: MLSZ Twitter)
Kitettek magukért a fehér mezes magyar fiatalok (Fotó: MLSZ Twitter)

 

U21-ES EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
4. CSOPORT
MAGYARORSZÁG–PORTUGÁLIA 3–3
(1–2)
Gyirmót,
Gyirmóti stadion. V: Clancy (skót)
Magyarország:
Nagy G. – Osváth, Kecskés, Szilvási, Hangya – Nagy D. (Madarász, 88.), Berecz, Cseke, Kalmár (Prosser, 61.), Sallai (Forgács, 65.) – Balogh N. Szövetségi kapitány: Michael Boris
A kispadon: Banai (k.), Lenzsér, Szántó, Mervó
Portugália: Miguel Silva – Azevedo, Figueiredo, Semedo, Fernando – Carvalho, Neves (Bruma, a szünetben), Fernandes – Geraldes (J. Teixeira, 79.) – Jota (Guedes, 58.), Podence. Szövetségi kapitány: Rui Jorge
A kispadon: Moreira (k.), Ié, Horta, Rodrigues
Gólszerző: Nagy D. (28. – 11-esből), Prosser (62.), Balogh N. (78.), ill. Jota (10.), Carvalho (13.), Podence (48.)
MESTERMÉRLEG
Michael Boris: – Büszke vagyok a csapatra, még akkor is, ha három egyéni hiba előzte meg a kapott gólokat. Ez benne van a futballban. Ha egy csapat három gólt kap, az általában a meccs végét szokta jelenteni. Most nem ez következett be, volt erejük a játékosoknak az egyenlítéshez. Ami öröm, hogy sok olyan elem visszaköszönt, amit az edzéseken gyakoroltunk.
Rui Jorge: – Támadásban azt kaptam, amit vártam, a védekezésünk azonban eléggé szellős volt. Örülök, hogy csoportelsőként jutottunk be az Európa-bajnokság döntőjébe, és annak is, hogy a meccs után találkozhattam a barátommal, egykori csapattársammal, Lipcsei Péterrel.

A CSOPORT MÁSIK MÉRKŐZÉSÉN
Izrael–Görögország 4–0

A 4. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Portugália 9 7 2 0 27–4 23
2. Izrael 9 5 3 1 17–4 18
3. Magyarország 9 3 3 3 18–13 12
4. Albánia 9 3 3 3 11–16 12
5. Görögország 9 3 1 5 10–13 10
6. Liechtenstein 9 0 0 9 0–33 0

A hátralévő mérkőzések. Október 10.: Görögország–Magyarország, Izrael–Albánia. Október 11.: Liechtenstein–Portugália

Topligás idegenlégiósok ide, nagy fogadkozások és nekibuzdulások oda, a felnőtt válogatottal való felkészülés amoda, Portugália majdnem eldöntötte tizenhárom perc alatt a magyarok elleni U21-es mérkőzést.

Aláírjuk: tudtuk, hogy a portugálok veretlenül vezetik, és meg is nyerték már az Eb-selejtezős csoportot, és két éve súlyos csapást mértek az akkori U19-esekre, azért többet vártunk Michael Boris legénységétől.

Például azt, hogy pár percnyi játék ne adjon előbb Nagy Gergely, majd Cseke Benjámin gólpasszt a vendégeknek, miközben mindkét találatnál óvatosan kövesse Diogo Jotát...

Szerencsére a portugálok visszavettek a tempóból, ímmel-ámmal támadtak már le, Nagy Dominik pedig kiharcolt, majd remekül értékesített is egy büntetőt, és ezen felbuzdulva az első félidő második felében már megingás nélkül teljesített a magyar védelem, és egyenlő erők küzdelme zajlott a teljesen felázott gyepen.

Hanem a szünet után ott folytatta a magyar csapat, ahol az első játékrészt elkezdte, ám a csereként beállt Prosser Dániel ismét visszahozta a mérkőzésbe a csapatot szépítő találatával, majd a tempóból újfent visszavevő portugálok ellen sikerült szépíteni: Prosser visszaadta az iménti gólpasszt a végig agilisan, hasznosan futballozó Balogh Norbertnek.

Két helyzetet még kihagytak a portugálok, de emelt fővel jöhetett le a pályáról a fehér mezes magyar csapat, amely elviselte a pocsék kezdéseket, és volt ereje három gólt rúgni annak a Portugáliának, amely a korábbi nyolc vb-selejtezőn összesen csak egyszer kapitulált.

Belefért ez is, mert ők ott lesznek a 2017-es, lengyelországi kontinenstornán, ellenben ezzel az iksszel biztossá vált, hogy válogatottunk a pótselejtezős helyre sem futhat be.

TOVÁBBI EREDMÉNYEK
3. CSOPORT

Ukrajna–Észak-Írország 1–1
6. CSOPORT
Észtország–Svédország 0–3
8. CSOPORT
Hollandia–Törökország 0–0
9. CSOPORT
Kazahsztán–Anglia 0–1

Anglia a győzelmével továbbjutott, és a holland–török döntetlen továbbsegítette Szlovákiát is. A 12 csapatos Eb-mezőnyben a rendező Lengyelország mellett ott található már Portugália és Dánia is.

 

PERCRŐL PERCRE

94. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

93. perc Fernandes távoli lövése távolról sem jó, majd Kecskés marad le nem sokkal egy jobb oldali szabadrúgásról a jobb alsó előtt.

90. perc Három perc a ráadás.

Tehát nem leszünk ott az U21-es Eb-n Lengyelországban.

Ami nem jó hír: az izraeliek nagyon verik odahaza a görögöket, nem lesz meg a második hely a csoportban.

88. perc
A hazai, gyirmóti Madarász Márk be, Nagy Dominik le.

88. perc Bruno Fernandes odarúg Prossernek, sárga.

85. perc Bruma... Nagyon megdicsértük alant, de Kecskés mellől, az ötös elől a bal sarok mellé gurít. Nagy már verve volt, nem is vetődött. Megúsztuk.

82. perc Nagy szépen kap le egy bal oldali Goncades-szögletet.

79. perc Joao Teixeira be, Geraldes le.

Az újkori magyar–portugál egyeneredmény.

78. PERC S MOST NAGYON IDEGES, MERT PROSSER REMEKÜL UGRATJA KI A 16-OS ELŐL BALOGH NORBERTET, KI AZ AZ ÖTÖS BAL SARKA ELŐL BALLAL A HOSSZÚ ALSÓBA LŐ. 3–3!

Keménykedek a portugálok, nem akarnak pontokat veszíteni, ideges az egykori remek balbekk, a kapitány Rui Jorge is. Aki közel 50-szer volt válogatott anno, játszott a Sporting CP-ben és a Portóban is, két Eb-n és egy vb-n is megfordult, olimpián játékosként és szövetségi kapitányként is.

74. perc Forgácsot ismét szereli Fernando, de Hangya közbelép, ám passzát jobbal eltöri a 16-os elől Berecz.

71. perc Forgács ismét üresen maradt a balon, azonban beadása Brumáé.

69. perc Forgács szépen megy el a balon, de beadását becsúszva menti Fernando. Berecz kornerét kiöklözi a rövid alsó elől Silva kapus. Aki benne volt azért a második magyar gólban...

66. perc Osváth Attila ellöki a balon Azevedót, jár a sárga.

65. perc Sallait Forgács Dávid váltja.

64. perc Hűha, a csereember Guedes zseniális ívelése Geraldesé, aki remek átvétel követően a kapu fölé húzza a labdát az ötösről.

62. perc NEM IS HIÁBA, OTT A SZÉPÍTÉS! SALLAI LABDÁT SZEREZ A BALON, BALOGH KIUGRATJA PROSSER DÁNIELT, AKI BALLAL AZ ÖTÖS BAL SARKA ELŐL A RÖVID ALSÓBA LŐ. 2–3!

61. perc Nálunk Kalmárt Prosser Dániel váltja.

58. perc Jota le, Goncalo Guedes be.

55. perc Ívelgetések között portugál letámadás, de ügyesen passzolgatnak a magyar fiatalok a 16-osuk környékén, sajnos ez az ellen 16-osának tájára ez már nem igaz.

48. perc Ismerős.. Geraldes ívelése DANIEL PODENCÉÉ, aki átemeli jobbal a 16-os jobb csücskénél elegánsan Nagy Gergelyt, majd az ötös jobb sarka elől jobbal kapura lő, a labdát a visszavetődő Osváth csak beljebb segíti a gólvonalon, a bal alsóba. De ez nem öngól: 1–3!

A támadó mindenes Bruma alig 7.5 millió eurót ér, a Galatasaray profija. A portugál azzal a Szilvásival néz majd farkasszemet, aki Debrecenben messze áll a kezdőségtől.

46. FOLYTATJUK!

45. perc Neves helyett Bruma a pályán a portugáloknál.

TITKOS FEGYVER. Több mint egy éve kapott legutóbb meghívót Szántó Tamás: a Rapid Wien légiósa rendszeresen jól teljesít az osztrák élvonalban, és biztos, hogy ezért lett újból kerettag a korosztályos válogatottban. Természetesen örömmel tölt el, hogy újra itt lehetek, és megmutathatom magam a szövetségi kapitánynak – mondta a középpályás. – Két nehéz mérkőzés vár ránk.”

A csoportgyőztesek automatikusan kijutnak az Európa-bajnokságra, a kilenc csoport négy legjobb másodikja pedig pótselejtezőt vív egymással. Valóban van még némi esély megszerezni a második helyet, de ne felejtsük el, hogy az összesítés során a csoportutolsók elleni eredmények nem számítanak.

MÚLTIDÉZŐ. Az U19-es labdarúgó Európa-bajnokság 2. fordulójában Magyarország 6–1-es vereséget szenvedett Portugáliától, így jelenleg nulla ponttal áll az A-csoport utolsó helyén.

45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

41. perc Carvalho is a kapust találja el 10 méterről, középről, csak jóval nagyobb erővel. Nagy figyelt most, a védők kevésbé.

38. perc Osváth szereli Fernandest, aki véletlenül orron rúgja a magyar védőt.

38. perc
Osváth jobbról most megtalálja a labdával Baloghot, aki egy rossz átvétel után 10-ről gyengéden a kapus ölébe lő, egy védő is blokkolta a lövést a biztonság kedvéért.

36. perc
A sértett szabadrúgása a sorfalé, Azevedo meg könnyedén hárítja Berecz kontráját.

35. perc Ez már sárga, Berecz Zsombor odarúg Fernandesnek.

33. perc
Kalmár sokat reklamál, de nem kap sárgát.

28. perc NAGY DOMINIK MÉRTANI PONTOSSÁGGAL KILÖVI BALLAL A BAL FELSŐT. 1–2!

27. perc BÜNTETŐ NEKÜNK! Miguel Silva kapus elhúzza a kiugró, a védőjével bátran megharcoló Nagy Dominik lábát az ötös bal sarka előtt, 11-es, jogos. És még sárga is a kapusnak. Mintha Kalmár adta volna a keresztpasszt Nagynak.

És szerencsét hoz nekünk! Mert...

Két éve játszottunk Felcsúton a portugálokkal U19-es Eb-meccset, egy hat lett a vége. A mostani portugál csapatban az akkor pályára lépők közül André Moreira kapus és Domingos Duarte kispados, nálunk az akkoriakból kezdő Nagy Dominik, Kalmár Zsolt és Balogh Norbert, kispados Forgács Dávid, Lenzsér Bence, Mervó Bence és Zsótér Donát – jelenti Izsányi kolléga.

24. perc Kalmár jobbos beadása is Silváé.

22. perc
Nagy most szépen lép ki Jota elé, Figueiredo ívelése után.

21. perc
Podence húzza meg a jobb szélt, de otthagyja szerencsére a labdát Hangyának.

20. perc
Nagy Dominik cselezget a jobbon Balogh szép megmozdulása után, lövése azonban Silva kapust találja telibe.

18. perc
Osváth, majd Kecskés menti Azevedo bal oldali beadását.

15. perc
Sallai jobbal nem sokkal teker 20-ról a bal alsó elé.

13. PERC ELKÉPESZTŐ! Szilvási és Cseke valósággal gólt rúgat az ellenféllel, a Navas indította Jotát csak nézi Szilvási, Cseke visszafut segíteni, de a 16-oson odasodorja a labdát JOAO CARVALHO elé, aki köszöni szépen, és jobbal 12-ről félmagasan a bal sarokba teker. Nagy csak hozzáért, hiába vetődött: 0–2!

10. perc VEZETNEK A PORTUGÁLOK.. Nagy Gergely rosszul lép ki egy Podence-indításra DIOGO JOTA elé, Szilvási is lemarad, a csatár meg a 16-os bal oldala elől a hosszú alsó sarokba teker, félmagasan. Balról is ballal: 0–1!

6. perc
Neves kapura tör, de szépen szereli Kecskés, Osváth kontrázik, beadása azonban a kapusé.

4. perc
Osváth kavargat a jobbon, beadását kivágja Semedo.

3. perc
Akikre Nagy kapus most a frászt hozza, mert majdnem odaadja a labdát Jotának az ötösön.

Kevés a szurkoló, de most rákezdtek a fiatalok.

2. perc A portugálok azonnal letámadnak minket, de ügyesen passzolhatnak Hangyáék 16-osunk előtt.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A mieink tiszta fehérben, a portugálok tiszta vörösben.

ISMERJE MEG JOBBAN A PORTUGÁL FIATALOKAT!

MINDEN HÍR AZ U21-ES VÁLOGATOTTRÓL ITT!

„Új edzőként kerültem az U21-es csapathoz, így az első körben az volt a legfontosabb, hogy megismerjük egymást a játékosokkal, és olyan munkát végezzünk, amellyel kivívjuk egymás tiszteletét. A beilleszkedésben, a játékosok megismerésében rengeteg segítséget kaptam a magyar kollégáktól, a háttérstábtól, amit ezúton is köszönök nekik. Hosszú, fárasztó, de eredményes időszakot töltöttünk együtt. Szeptemberben két teljesen különböző ellenféllel mérkőztünk meg, több új játékos is bemutatkozhatott a válogatottban, úgy gondolom, hogy a társaság a pályán és azon kívül is összekovácsolódott” – értékelt ugyanott az U21-esek német szövetségi kapitánya, Michael Boris.

„A párhuzamos összetartás célja, hogy a fiatalok érezzék: az U21-es válogatott már a felnőttválogatott előszobája, és a két csapat nagy családként élje meg a felkészülést, a játékosok ismerjék meg egymást és a válogatott játékstílusát, miközben erősödik a közösség csapatszelleme is. Az U21-es válogatottunk két évvel ezelőtt U19-esként már találkozott a portugálok legjobbjaival, és akkor 6–1-es vereséget szenvedett. Úgy gondolom, hogy azóta erősödött a csapat, és fejlődésüknek jó tesztje lesz az előttünk álló mérkőzés” – fogalmazott Bernd Storck az Eb-selejtezővel kapcsolatban az mlsz.hu-n.

Az olasz Palermo támadója, Balogh Norbert önbizalom-növelő összecsapásra számít.
„Elemeztük a portugál válogatott játékát, egységes, szervezett futballal sikeresek lehetünk az egyéni képességekre építő ellenfelünkkel szemben. A remélt, bravúrral felérő győzelem pedig olyan lendületet adhat, amely a hétfői, görögök elleni sikerhez is elegendő lehet.”

„Mindenkit feldobott, hogy a nagyokkal gyakorolhattunk – mondta Hangya Szilveszter, a listavezető Vasas labdarúgója. – Sokat és keményen dolgoztunk. Ennek köszönhetően derűlátóan várom az összecsapást. A portugálok már továbbjutottak, így nekik szórakozást is jelenthet a mérkőzés. Nekünk azonban hatalmas lehetőség arra, hogy bizonyíthassuk, érettek vagyunk a válogatottságra.”

Nehéz feladat vár a magyar U21-es válogatottra csütörtök este Gyirmóton, a Michael Boris szövetségi edző vezette együttes ugyanis Portugáliával játszik Eb-selejtezőt. A vendégek veretlenül vezetik a csoportot úgy, hogy eddig csupán egy gólt kaptak. Itt az idő, hogy az egy héten át a Bernd Storck edzette válogatottal is készülő csapatunk megmutassa, mire képes.

A veretlen Portugália ellen kellene bravúros eredményt produkálniuk a magyar fiataloknak, akik egy héten át a nagyokkal készültek annak reményében, hogy a különleges élménynek pozitív hatásai lesznek.

A billentyűknél: B. J.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A MAGYARORSZÁG–PORTUGÁLIA U21-ES EB-SELEJTEZŐS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

A magyar válogatott a 4-es számú selejtezőcsoportban szerepel, 3 győzelemmel, 2 döntetlennel és 3 vereséggel jelenleg a negyedik helyet foglalja el. A csoportot már megnyerte Portugália, amely 7 győzelemmel és 1 döntetlennel áll, gólkülönbsége 24–1.

A MAGYAR U21-ES KERET
Kapusok:
Banai Dávid (Újpest FC), Horváth Dániel (ETO FC Győr), Nagy Gergely (Vasas)
Védők: Forgács Dávid (Ancona), Hangya Szilveszter (Vasas), Hegedűs János (Haladás), Lenzsér Bence (Paksi FC), Kecskés Ákos (Újpest FC), Osváth Attila (Vasas), Szilvási Péter (DVSC), Szivacski Donát (Vasas)
Középpályások: Berecz Zsombor (Vasas), Cseke Benjámin (Újpest FC), Kalmár Zsolt (RB Leipzig), Madarász Márk (Gyirmót FC), Szántó Tamás (Rapid Wien)
Támadók: Balogh Norbert (Palermo), Géresi Krisztián (Videoton FC), Holender Filip (Budapest Honvéd), Mervó Bence (Slask Wroclaw), Nagy Dominik (Ferencváros), Prosser Dániel (Budapest Honvéd), Sallai Roland (Palermo), Zsótér Donát (Budapest Honvéd)

A PORTUGÁL U21-ES KERET
Kapusok:
André Moreira (Atlético Madrid), Miguel Silva (Vitória)
Védők: Domingos Duarte (Vitória), Edgar Ié (Villarreal), Fernando Fonseca (Porto), Rebocho (Moreirense), Ruben Semedo (Sporting), Simao Azavedo (Braga), Tobias Figueiredo (Cd Nacional)
Középpályások: Bruno Fernandes (Sampdoria), Francisco Geraldes (Moreirense), Joao Carvalho (Benfica), Joao Teixeira (Wolverhampton), Rony Lopes (Lille), Pedro Empis (Sporting), Ruben Neves (Porto), Pedro Rodrigues (Benfica)
Csatárok: Bruma (Galatasaray), Daniel Podence (Moreirense), Jota (Porto), Goncalo Guedes (Benfica), Ricardo Horta (Braga)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik