nemzetisport.hu 2014.07.22 20:25 Frissítve: 2015.03.31 01:54

Kijózanító pofon: hat gólt kaptunk a portugáloktól

Az U19-es labdarúgó Európa-bajnokság 2. fordulójában Magyarország 6–1-es vereséget szenvedett Portugáliától, így jelenleg nulla ponttal áll az A-csoport utolsó helyén.

Szakadó eső fogadta a feleket, amihez a portugálok jobban alkalmazkodtak (Fotók: Grnák László)

 

U19-ES LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG
A-CSOPORT, 2. FORDULÓ

MAGYARORSZÁGPORTUGÁLIA 1–6
Felcsút, Pancho Aréna, 3695 néző. Vezette: Tore Hansen (norvég)
Magyarország: Székely – Talabér, Asztalos, Lenzsér, Tamás – Németh M. (Mervó, a szünetben), Nagy D., Kalmár – Farkas Z. (Zsótér, a szünetben), Balogh N., Forgács (Varga Sz., 65.). Szövetségi kapitány: Mészöly Géza
Portugália: André Moreira – Mauro Riquicho, Joao Nunes, Domingos Duarte, Rafa –  Francisco Ramos (Joao Palhinha, 68.), Podstawski, Marcos Lopes (Raphael Guzzo, 68.) – Gelson Martins (Jorge Intima, 78.), André Silva, Ivo Rodrigues. Szövetségi kapitány: Hélio Sousa
Gólszerző:
Mervó (73.), ill. Ivo Rodrigues (32. – 11-esből), André Silva (45., 66., 89., 92.), Gelson Martins (75.)

A csoport másik mai mérkőzésén
Ausztria–Izrael 3–0 (Bytyqi 28. – 11-esből, Grillitsch 42., Grubeck 73.)

B-CSOPORT
Németország–Szerbia 2–2 (Selke 39., Stark 91., ill. Makszimovics 32., 41.)
Bulgária–Ukrajna 0–1 (Tankovszkij 88.)

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Portugália 2 2 9–1 8 6
2. Ausztria 2 2 6–1 5 6
3. Izrael 2 2 0–6 -6 0
4. Magyarország 2
2
2–9 -7 0
A B-CSOPORT ÁLLÁSA 
1. Németország 2
1 1
5–2 3
4
2. Ukrajna 2 1 1 2–1 1 4
3. Szerbia
2 23–3 02
4. Bulgária 2 2 0–4 -4 0

 

MÉSZÖLY GÉZA: HA BEHUGYOZUNK, AKKOR SEM VERJÜK MEG PORTUGÁLIÁT

„Tudtuk, hogy nehéz mérkőzés vár ránk. Ismertük a portugálokat. Kétszer játszottunk velük, láttuk az első meccsüket, nagyon jól játszottak, egyénileg is kiválóak voltak" – kezdte meccs utáni sajtótájékoztatóját Mészöly Géza, a magyar válogatott szövetségi edzője.

Bővebben itt olvashatja el a magyar szakember nyilatkozatát!

Négy helyen is változtatott Mészöly Géza szövetségi kapitány az osztrákok elleni nyitó mérkőzésén alaposan leszereplő csapaton, amely a tornát győzelemmel kezdő portugálok ellen kis híján így is hamar hátrányba került, mert Rafa a második percben a keresztlécre bombázott. Kellett a gól elkerüléséhez a bátran a portugál elé vetődő Talabér Attila is, aki beleért picit a lövésbe, és később is volt dolga az ellenfeleknek bátran odalépő, lelkes védőnek; de ő sem tudta megakadályozni tíz perc múlva, hogy Gelson Martins kapura lőjön, ám szerencsére az ő irányzéka sem volt pontos.

Nem sok jó ígért ekkoriban a magyar válogatott játéka, de csak összeszedték magukat a Németh Márióék, sőt a Haladás középpályása milliméterekkel tekert a kapu mellé egy szabadrúgást. A teljesen átázott gyepen egyébként mókás, strandokra, vízifocipályákra és uszodákba illő jelenetek zajlottak, de a 32. percben nem csak az eső mosta le arcunkról a mosolyt: Asztalos Dávid teljesen fölöslegesen felöklelte a kisodródó, az ötös bal sarka előtti területről kifelé tartó Ivo Rodriguest, aki magabiztosan értékesítette a teljesen jogos büntetőt. 0–1!

Ismét megroppant a Mészöly-gárda a kapott góltól, a szünetig háromszor is helyzetbe kerültek a vendégek, és az egyik lehetőséget André Silva értékesítette is – a találatnál az anyatermészet és a Pancho talaja is ellenünk fordult, mert a becsúszó Tamás Krisztiánt tulajdonképpen egy „átállt" tócsa szerelte, Rodrigues beadta az ajándék labdát, a Porto ígérete pedig az ötös elől nem hibázott. 0–2!

Langyos játékkal folytatódott a mérkőzés a pihenő után a kettős magyar csere ellenére is (Zsótér Donát és Mervó Bence állt be), a portugálok talán érezték, hogy zsebükben a három pont. Igazából meg sem kellett szakadniuk, hogy helyzetbe kerüljenek: Nagy Dominik hatalmas hibája után André Silva még ziccert hibázott (kapufa), de miután Asztalos bántóan magára hagyta egy beadás után, az ötösről a kapuba fejelt. 0–3!

Töredelmesen megvalljuk, miután a két csereember, Varga Szabolcs és Mervó Bence összehozta a szépítő találatot (1–3), felcsillant előttünk a remény, de két percre rá Gelson Martins egy szinte már megalázó cselsorozat végén hamar visszarángatott minket a magyar futball rögvalóságába. Illetve ma este: tócsavalóságába. 1–4!

Az utolsó negyedórában nem kevés erőfeszítések révén védőink összehoztak egy gólt a portugáloknak és egy mesternégyest André Silvának (1–6)...

Egy újabb játékos- és szurkolói generációnak is arcán csattant tehát egy hatos, és már meg sem merjük kérdezni, hogy vajon felébred-e ettől a tetszhalott, a magyar labdarúgás.

Pikánssá teszi az U19-esek helyzetét, hogy miután az osztrákok átmasíroztak, a portugálok átgázoltak válogatottunkon, még mindig kivívható a vb-szereplést, csak a szintén nem túl acélos Izraelt kell legyőzni hozzá.

Kijuthat tehát az U20-as világbajnokságra a csapat, de az Eb-n látottak alapján egyáltalán nem biztos, hogy a magyar futball épülésére szolgál majd ottani szereplésünk...

A mérkőzés összefoglalója

PERCRŐL PERCRE


90. VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90. PERC Rafában maradt még erő bőven, elmegy a balon, ballal bead, Tamás és Lenzsér egymást nézik, így az ötösről ANDRÉ SILVA jobbal a kapu közepébe röptézhet. 1–6!

90. PERC ELKÉPESZTŐ, KOMOLYAN MONDJUK....
Lenzsér, Tamás és Asztalos nagy erőfeszítésekkel álldogál, hogy Guzzo végigvigye köztük a labdát, amelyet ANDRÉ SILVA elé kotor, aki ballal az ötös elől a jobb alsóba kanyarint. 1–5!

87. perc Varga bal oldali beadását kifejeli az ötösről Mervó elől Rafa.

82. perc Varga két lövése is a kapusé.

79. perc
Zsótér lő ballal 17-ről nem is sokkal a jobb felső fölé!

78. perc
Martins le, Jorge Intima be.

Jelentjük: ennyi volt. Innentől kezdve vigyázunk a gólkülönbségre...

75. PERC NA, FUTBALLVALÓSÁG... GELSON MARTINS KICSELEZ MINDENKIT, AKI FEHÉR MEZBEN KÖZLEKEDIK A PÁLYÁN, ÉS AZ ÖTÖS ELŐL BALLAL A BAL ALSÓBA LŐ. 1–4!

Felcsillant a remény.

73. PERC SZÉPÍTÜNK, MERVÓ!!!!
Varga bal oldali beadását a 11-espontról MERVÓ BENCE a balra eldőlő kapusba bombázza, de olyan erővel, hogy a labda a bal sarokba pattan. Ez az: 1–3!

68. perc
Kettős csere: Raphael Guzzo Lopest, Joao Palhinha Ramost váltja.

66. PERC AMI KÉSIK...
Ramos jobb oldali beadását az ötösről ANDRÉ SILVA a méterekkel lemaradó Asztalos mellől felugorva a jobb alsóba fejeli. 0–3!

64. perc KAPUFA!
Nagy még nem alkalmazkodott a pályához, Martins elvesz tőle egy sárban lelassuló labdát, kiugratja Silvát, aki kicselezi az ötös előtt balra a kapust is, de ballal a rövid oldali kapufára helyez!

60. perc
Joao Nunes elől Lenzsér ment fejjel az ötösön, majd Rafa teker a 16-os elől gyengéden Székely ölébe.

59. perc
Asztalos löki a 16-os előtt 12 méterrel a nekilendülő Lopest, szabadrúgás, amely a bevetődő emberen felpattan. Székely lábbal tisztázna, de korner, balról. Rodrigues beadja...

58. perc
Portugál szöglet után pókfoci a 16-oson, magyar sikerrel.

55. perc
Martins agyonvariál egy helyzetet, védőink csak nézik, ahogyan a semmi ágán csücsül. Pontosabban a jobb alsó mellé lő 13-ról, jobbal.

51. perc
Tamás bal oldali beadása az oldalhálóban köt ki.

Langyos játékkal.

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Zsótér Donát és Mervó Bence áll be, Farkas Zoltán és Németh helyett.

Bognár György megmondja! VIDEÓ!

Talán Lipcsei Péter is erről beszélget a portugál szurkolókkal.

Szóval nyerni kell a harmadik csoportmérkőzésen, és akkor ott lehetünk a vb-n.

45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45. perc
Nagy Dominik szépíthetne, ha a kaputól 15 méterre rendesen eltalálná jobbal a labdát...

Már a felcsúti csodastadion sincs velünk...

45. PERC AZ ANYATERMÉSZET IS ELLENÜNK FORDULT!
Tamás Krisztián elcsúszik egy gigatócsában a jobbon, a nevető második, a tőle méterekkel lemaradó Rodrigues jobbal bead, az érkező ANDRÉ SILVA pedig nem hibáz az ötös elől, hét méterről jobbal a kapu közepébe gurít. 0–2!

41. perc Marcos Lopes
megkapja jól megérdemelt sárgáját, Forgácsot talpalta le.

39. perc
Martins lő 15-ről a jobb alsó felé, a Király Gábor-tanítvány Székely vetődve hárít.

38. perc Ezt is.
Portugál szabadrúgás 23-ról, középről, Rafa ballal éppen csak a bal felső fölé emel!

35. perc Megúsztuk...
Rafa ível ballal a 16-os bal csücskétől keresztbe, a túlsó sarok előtt érkezik Silva és a kapu tetejére fejel.

32. PERC A SÉRTETT, IVO RODRIGUES JOBBAL A BAL FELSŐBE EMEL. Székely jobbra el: 0–1!

31. perc NEM IGAZ, MICSODA HIBA MÁR MEGINT! BAJ VAN!
Martins cselezget a balon, de szereli nagy nehezen Talabér, Némethtel karöltve. A szélső visszaszerzi a labdát, amely Rodrigueshez kerül, akit teljesen fölöslegesen gáncsol Asztalos, mert kisodródott és kifelé, balra cselezett. 11-ES, A CSODA VIGYE EL, ÉS ISMÉT MILYEN ELKÉPESZTŐEN FÖLÖSLEGES 11-ES!

29. perc Francisco Ramos
páros lábbal odacsúszik Kalmárnak. Lehetett volna piros is...

26. perc
Balogh megindul a jobbon, egy csel után szerelik, de szöglet. A beadás éppen csak magas lesz Kalmár Zsolttól Némethnek. Ill. fordítva.

25. perc
Martins kiharcol egy szögletet, amelyet Lopes igen pocsékul ad be.

Írhatnánk még, hogy az ifi BL-ben, miután duplázott a Viktoria Plzen ellen, triplával sokkolta a Bayern Münchent, ám ennél fontosabb, hogy az angol bajnok hosszú távon számol vele, annak ellenére, hogy nemrég egy évre kölcsönadta a Lille-nek. A francia együttes a BL-selejtezőben szerepel, így elképzelhető, hogy a bajnokság mellett a kupaporondon is erősödhet, majd a hírek szerint a következő szezonban egyből vissza is tér a Cityhez.

Jó lesz vigyázni vele, mindkét lábbal ügyes, jól cselez, több poszton is bevethető.

Óriási ígéretnek tartják Lopest, akit 2011-ben szerződtetett a Manchester City a Benficától, 2013 januárjában mutatkozott be, a Watford elleni FA-Kupa találkozó 87. percében váltotta David Silvát, ennyi is elég volt neki, hogy gólt szerezzen (s beállítsa a 3–0-s végeredményt). Tizenhét évesen minden idők legfiatalabb City-játékosaként talált be tétmérkőzésen. Bajnokin egyelőre nem léphetett pályára, ugyanakkor idén januárban kezdett a West Ham ellen a Ligakupában, Sergio Agüerónak és Álvaro Negredónak is kiosztott egy-egy gólpasszt, jelezve, nemcsak a gólszerzés, a kiszolgálás is az erősségei közé tartozik.

22. perc Lopes kis híján letépi a kezdőkörben Nagy Dominik fülét, de ez sem sárga. Az új Luis Suárez?

20. perc
Ivo Rodrigues roppant keményen odalép Lenzsér Bencének a balon, de nincs sárga. Szerencsére sérülés sem.

19. perc
Forgács balról be, André Moreira ököllel az ötös elől ki.

18. perc
Rafa ment az ötös jobb oldala és Balogh előtt, majd Németh bemutat egy igen távoli, de igen pontatlan lövést.

16. perc MAJDNEM EGY NULLA!
Balogh Norbertet akasztják a 16-os előtt, szabadrúgás, amelyet csak milliméterekkel küld félmagasan a bal sarok mellé Németh Márió!

14. perc Talabér Attila
egyszerre felrúgja és lerántja Ramost, sárga. A távoli beadás a magabiztosan kimozduló Székely Györgyé.

12. perc Portugál helyzet:
Forgács Dávid becsúszva rossz helyre szabadít fel a 16-oson, ez érkező Gelson Martins jobbal azonnal lő, picivel a jobb alsó mellé.

Helyszíni kollégánk végzett a számolással: 11 portugál néző a vendégszektorban.

11. perc
Ismét Talabér tisztáz, most fejjel az ötös előtt, de megsérült, mert összefut közben André Silvával.

10. perc
Teljes portugál fölény, a magyar fiúk a mezőnyben igyekeznek tördelni a játékot, eddig végül is sikerrel.

6. perc
Portugál szöglet, Lenzsér Béla blokkolja végül jobbról Francisco Ramos, tíz méterről leadott fejesét. A következő szögletnél ment Kalmár Zsolt a kapu torkában a fejelni akaró Duarte elől, de kirúgás szerencsére, nem újabb korner.

Nincs telt ház, de lelkes szurkolásba csapnak a nézők.

Gelson Martins adott be jobbról egy víztócsában megállt indítást.

2. perc EZT MEGÚSZTUK!
A védelem elnéz egy jobb oldali beadást, a kissé balra érkező Rafa ballal 14-ről a lécre bombáz, nem sokkal tévesztve el a jobb felsőt! Kész szerencse, hogy beleért kissé a becsúszó Talabér Attila.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!


Kellemetlen esős idő van Felcsúton is. A magyarok tiszta fehérben, a portugálok tiszta vörösben.

A billentyűknél: B. J.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A MAGYARORSZÁG–PORTUGÁLIA U19-ES EURÓPA-BAJNOKI CSOPORTMÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

2019.10.16 13:42:26

Magyar válogatott SOMOGYI ZSOLT

Ketten már visszavonultak, s ott lesznek a brazíliai U17-es vb-re utazó stábban.

2019.10.16 11:27:28

Magyar válogatott P. K.

Gulácsi, Orbán és Szalai játszott a legtöbbet; amikor Pátkai kezdett, mindig nyertünk.

2019.10.15 21:31:37

Magyar válogatott THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. A jelenlegi válogatottban kevesen vannak közülük.

2019.10.15 09:07:38

Magyar válogatott H. D.

Az már a mérkőzés előtt eldőlt, hogy Bene Ferenc csapata nem juthat tovább az elitkörbe.