A mérkőzésről tudósított: SOMOGYI ZSOLT (összefoglaló), KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (percről percre) 2019.10.09 17:45 Frissítve: 2019.10.10 11:39

Hiába fordított emberhátrányban, 4–2-re kikapott Grúziától az U19-es válogatott

Magyarország U19-es válogatottja 4–2-re kikapott Grúziától a korosztályos Európa-bajnoki selejtező első fordulójában Győrben. A mérkőzésen Bene Ferenc csapata több mint egy félidőn át emberhátrányban futballozott.

Az U19-es válogatott 4–2-es vereséggel kezdte a hazai selejtezőtornát (Fotó: Dömötör Csaba) – GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!

 

U19-ES EB-SELEJTEZŐ
MAGYARORSZÁG U19–Grúzia U19
2–4 (1–1)
Győr, ETO-park. Vezette:
Papadopulosz (görög)
MAGYARORSZÁG: Ásványi – Huszti A., Szűcs K., Varju, Kalmár O. – Hidi S. (Nyári P., 82.), Kocsis B. (Körmendi, a szünetben) – Bukta (Cipf, 68.), Szabó B. (Radics, a szünetben), Skribek – Tóth-Gábor (Beke P., 68.). Szövetségi edző: Bene Ferenc
GRÚZIA: Kutaladze – Kapanadze (Csavcsanidze, 85.), Gelasvili, Jangidze, Kalandadze – Davitasvili (Nonikasvili, 85.), Mekvabisvili, Mesiacsenko (Iakobidze, 60.), Azarov – Guliasvili, Kvaracskelia (Moistsrapisvili, 32.)
Gólszerző:
Huszti A. (27.), Skribek (50. – 11-esből), ill. Kvaracskelia (11.), Guliasvili (62.), Moistsrapisvili (65.), Mekvabisvili (81.)
Kiállítva: Kalmár O. (42.)

Grúzia ellen kezdte meg az Európa-bajnoki selejtezőket a magyar U19-es válogatott – a 2001. január 1-je után születettekből összeállított csapat szerda este Győrben, az ETO-parkban lépett először pályára. Horvátország és Kazahsztán szerepel még ebben a csoportban, és a két legjobb léphet tovább az elitkörbe. A kívülállók talán azt gondolhatták, Grúzia ellen főleg hazai pályán mindenképp a mieink számítanak favoritnak, nem ártott tisztában lenni azzal, hogy a mieinket a harmadik kalapból sorsolták, míg Grúziát a másodikból – nem hangzik jól, de, sajnos, ez az igazság.

Ezt támasztotta alá, hogy a kelet-európai együttes szerezte meg a vezetést, alig telt el tíz perc a mérkőzésből, és máris középkezdésre kényszerült Bene Ferenc együttese. Kvisa Kvaracskelia szabadrúgásból lőtt a jobb felső sarokba, és el kell ismerni, parádés mozdulattal küldte a labdát a magyar kapuba. A gólszerzőről már a mérkőzés előtt lehetett hallani, hiszen a támadó az orosz élvonalban a Rubin Kazany csapatában játszik, és tagja a grúz felnőttválogatottnak is, ráadásul Oroszországban klubtársa Zuriko Davitasvili, és lássuk be, a mieinknél nem nagyon találni olyan labdarúgót, aki máris, ebben a korban ilyen szinten futballozna. Magyar oldalon leginkább Bukta Csabára lehetett figyelni, aki Salzburgban edződik, a másodosztályú fiókcsapatban, a Lieferingben lép pályára hétről hétre, egy évvel fiatalabb, mint klubtársa, Szoboszlai Dominik, és az osztrákok neki is nagy jövőt jósolnak. Már az első percekben látszott, hogy benne bíznak legjobban a társak, minden labdával őt keresték, Bukta pedig bátran cselezett és lőtt. Aztán jött a 11. perc, amikor a tizenegyes számú grúz játékos elvégezte azt a bizonyos szabadrúgást, de úgy tűnt, hogy a mieink nem omlottak össze a kapott góltól.

Továbbra is próbálták birtokolni a labdát, és irányítani a játékot. Tóth-Gábor Kristóf ollózva próbálta bevenni az ellenfél kapuját, majd a 25. percben Skribek Alen távoli szabadrúgása után csavarodott ígéretesen a kapu felé a labda, de a bal kapufa megmentette a grúzokat. Két perccel később szinte ugyanonnan végezhetett el ismét szabadrúgást Skribek, megint remekül csavart középre, Luka Kutaladze kapus röviden tudta csak kiütni a labdát, érkezett Huszti András, és közvetlen közelről az üres kapuba lőtt (1–1). A Puskás Akadémia játékosa nagyon jól tette, hogy előrehúzódott...

Kvaracskelia egy szerencsétlen ütközés után a földön maradt, hordágyon vitték le a pályáról, és nem is tudta folytatni a játékot.

Az egyenlítéstől még jobban felpörgött a magyar csapat, főleg az oldalvonalak mentén próbálta feltörni a három belső védővel felálló grúz csapat hátsó alakzatát, és nem sokkal az első félidő vége előtt minden esély adva volt a vezetés megszerzésére is. Ekkor ugyanis két magyar játékos egyetlen grúz védőre vihette a labdát, és ebből muszáj lett volna ziccerhelyzetet kialakítani, ám Skribek passza pontatlan volt, így odalett az ígéretes lehetőség. Miközben azon bánkódtunk, hogy ekkora esélyt veszni hagyott a magyar csapat, jött az újabb csapás: Kalmár Olivér négy perc alatt két sárga alapot is begyűjtött, így létszámhátrányban kellett folytatnia a mérkőzést a mieinknek. Grúzia csaknem azonnal élt az emberelőnyös helyzetével, Irakli Azarov ugyanis lövőhelyzetbe került, de a léc kisegítette Ásványi Balázst, így döntetlennel ért véget az első negyvenöt perc.

Bene Ferenc szövetségi edző a kiállítás hatására átszervezte a csapatot a szünetben, Körmendi Kevint és Radics Mártont küldte a pályára, így a magyar csapat négy védővel, négy középpályással és egy csatárral folytatta a küzdelmet. Alig kezdődött el a második félidő, amikor Tóth-Gábor Kristóf tört be a tizenhatoson belülre, és csak szabálytalanul tudták megállítani. Tizenegyes! Skribek Alen végezte el a büntetőt, higgadtan a bal alsó sarokba lőtte a labdát – tíz emberrel is vezetést szerzett a magyar együttes! Az öröm azonban nem tartott sokáig, mert alig több mint órányi játékot követően az egyre nagyobb fölénybe kerülő grúzok ismét előnybe kerültek. Előbb Giorgi Guliasvili fejelte a labdát a jobb felső sarokba, Moistsrapisvili beadását követően, majd utóbbi játékos a gólpassza után maga is a hálóba talált (2–3), amikor közvetlen közelről helyezett a magyar kapu bal alsó sarkába.

A Puskás Akadémia színeiben már NB I-es bajnokin is látott Radics rossz passza után Anzor Mekvabisvili lőtt nagy erővel a jobb alsó sarokba, kialakítva a végeredményt. A kiállítás felborította a magyar csapat elképzeléseit, de nem volt jó lecke az első csoportmérkőzésen négy gólt kapni a grúz együttestől. 2–4

A magyar korosztályos válogatott szombaton Horvátország ellen lép pályára 20 órától az ETO-parkban.

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ
94. perc: VÉGE A TALÁLKOZÓNAK!
91. perc:
Iakobidze lövését tolja kapufára Ásványi.
90. perc:
Négy perc a ráadás!
88. perc:
A hajrára érezhetően kijön az emberhátrány, a mieink elvétve tudják csak megszerezni a labdát, s átlépni vele a félpályát... 
85. perc: Kettős csere a vendégeknél is: Nonikasvili váltja Davitasvilit, Csavcsanidze pedig Kapanadzét.
83. perc: Nyári éppen csak bejött, már kap is egy sárgát...
82. perc: Nyári P. be, Hidi S. le.
81. perc: ELDŐLT! Davitasvili ad remek labdát Mekvabisvilinek, aki nem hibázza el a helyzetet, a jobb alsóba helyez, 2–4...
80. perc: Kutaladze kap sárgát.
79. perc: Radics átlövési kísérlete nem találja el a kaput.
78. perc: Cipf centerez laposan, balról, középen a védő röviden rúgja ki, Skribek veszi át, ám mielőtt  10 méterről lőni tudna, elnyomják. A játékvezető szerint szabályos volt a megoldás...
74. perc: Moistsrapesvili bal alsó felé tartó lövését védi Ásványi.
70. perc:
A most beállt Bekét állítják meg lesen
69. perc: Guliasvili kap sárga lapot..
68. perc: Cipf áll be Bukta helyére, Beke P. pedig Tóth-Gábort váltja.
65. perc: Fordítanak a grúzok! Moistsrapesvili ér bele 8 méterre a kaputól egy megpattanó lövésbe és az a bal alsó sarokban köt ki, 2–3.
62. perc
: Mekvabisvili adja be remekül jobbról a labdát, középen érkezik Guliasvili és 9 méterről a kapu jobb felső sarkába fejel, 2–2.
60. perc: Iakobidze be, Mesiacenko le.
55. perc:
Bukta gyorsít fel a tizenhatos előterében, megcsinálja a cselt jobbra, majd 14 méterről lő, az utolsó pillanatban odaér egy blokkoló láb, így a felperdülő labda elkerüli a kaput.
53. perc: Guliasvili lövésénél véd nagyot Ásványi, de a partjelző int, les miatt már áll a játék.
50. perc: Skribek áll a labda mögé, s higgadtan a kapu bal oldalába gurít, miközben Kutaladze elvetődik jobbra, 2–1!
49. perc:
Éppen csak leírom, büntetőhöz is jutunk! Kapanadze állította meg Tóth-Gábort szabálytalanul.
48. perc: A második félidőben eddig az emberhátrány ellenére is sokkal aktívabb a magyar válogatott.
46. perc: Kettős csere nálunk: Radics jön Szabó B., és Körmendi Kocsis B. helyére.
46. perc: FOLYTATÓDIK AZ ÖSSZECSAPÁS!

ELSŐ FÉLIDŐ
45+4. perc: VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK!
45+2. perc:
Davitasvili veszi át szabadon a labdát a kaputól 14 méterre, kissé jobbról jön is a lövés, Ásványi véd nagyot a jobb alsónál. A labda kijön róla, Azarovi ismétel, 9 méterről, balról, s a keresztlécet trafálja el.
45. perc: Három perc a ráadás.
42. perc: Kalmár csúszott oda szabálytalanul a félpályánál meginduló grúznak, ez is sárga. Kiáll!
40. perc: Ígéretes magyar kontra, Skribek cipeli a labdát a bal szélen, lehagy egy védőt, majd kicselezné a másodikat, immáron a 16-oson belül, a labda felperdül, majd szögletre pattan.
38. perc: Kalmár kapott sárgát. 
35. perc:
Tóth-Gábor próbálja meg az öt és feles jobb csücskénél átvenni Bukta labdáját, a lövéssel lehet jobban járt volna, mert így a visszazáró védő szögletre tudja pöckölni előle.. A sarokrúgásból nem alakult ki komolyabb veszély.
32. perc: A gólszerző Kvaracskeila az, aki nem tudja folytatni, a helyére Moistsrapisvili állt be.
30. perc: Az egyik grúz játékost kell hordágyon levinni a pályáról... 
27. perc: OTT AZ EGYENLÍTÉS! A vendégkaputól 26-28 méterről ívelhetett be Skribek a szabadrúgást, a labda a fejek felett elszáll, a grúz kapus védi, de megfogni nem tudja, a kipattanóra pedig érkezik Huszti András, aki 2 méterről a hálóba pofozza, 1–1!
25. perc:
Kapanadze kapott sárgát.
23. perc: A mérkőzésen először sikerült huzamosabb ideig megtartani a labdát a vendégtérfélen, de nagy helyzet ebből sem alakult ki. Előbb Szabó lövését blokkolták 22 méterről, majd Hidi előtt adódott lehetőség, de ő a lövés helyett inkább passzolni próbált, erre pedig már figyeltek a grúzok.
20. perc: A vendégek vezető gólja után sem változott sokat a játék képe. Többnyire a grúzoknál jár a labda, viszont a saját térfelükön, mélyen, hátul passzolgatnak. Néha innen próbálkoznak meg egy-egy gyors indítással, ritmusváltással.
18. perc: Egy újabb szabadrúgás a vendégektől, a magyar térfél közepéről, gyorsan elvégzik, kikerül a bal szélre, Mekvabisvili adná be, de belebonyolódik a cselekbe, így sikerül tisztázni előle.
15. perc:
Skribek centerezett jobbról, Tóth-Gábor épp csak lemaradt a labdáról középen.
11. perc: Kvaracskelia 18 méterről, középről a kapu jobb felső részébe tekerte szabadrúgásból a labdát, ezzel vezetnek a grúzok, 0–1.
9. perc: Szűcs szorításában esett el az egyik grúz a tizenhatos előterében. Ígéretes helyről jön szabadrúgás.
7. perc: Kocsis B. lőtt 25 méterről, de jó a vendégektől a blokk.
5. perc: Eddig komolyabb helyzet egyik oldalon sem adódott, a grúzok többnyire hátul adogatnak. 
1. perc
: ELKEZDŐDÖTT A TALÁLKOZÓ!

ELŐZMÉNYEK

Győrött kezdi meg Eb-szereplését az ifjabb Bene Ferenc vezette magyar U19-es labdarúgó-válogatott; a szövetségi edző szerint ugyan maximálisan felkészült az együttes, az elitkörbe való továbbjutás kulcsa mégis az lesz, hogy véletlenül se becsüljék le a grúz és kazah csapatot. Bene várakozásairól ITT OLVASHAT bővebben.

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Somogyi Zsolt, Dócs Ákos (videó), Dömötör Csaba (fotó).

2020.03.30 15:30:51

Magyar válogatott THURY GÁBOR

Mi lett volna, ha kikapunk?! Történelmi visszatekintés a nyolcvan évvel ezelőtti mérkőzésre.

2020.03.30 18:04:18

Magyar válogatott PÓR KÁROLY

Az olasz tréner eddig tíz újoncot avatott, megnéztük, kik lehetnek a következők – előnyben a légiósok.

2020.03.30 21:43:44

Magyar válogatott THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Szalai Ádám 89. percben szerzett fejes gólja döntötte el a találkozót.

2020.03.27 21:23:29

Magyar válogatott THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Gyors reagálásuk az élet minden területén adakozásra ösztönöz.