Torghelle: Új fejezet kezdete a mai meccs

Vágólapra másolva!
2010.05.29. 11:11
null
Torghelle 2004-ben kétszer vette be Oliver Kahn hálóját, ma is betalálna a németeknek <br />(fotó: Czagány Balázs – archív)
Címkék
P&aacute;lyafut&aacute;sa egyik m&eacute;rf&ouml;ldk&ouml;v&eacute;nek tekinti a N&eacute;metorsz&aacute;g elleni kaiserslauterni v&aacute;logatott m&eacute;rkőz&eacute;sen lőtt dupl&aacute;j&aacute;t 2004-ből (2&ndash;0). Torghelle S&aacute;ndor hat &eacute;vvel ezelőtt k&eacute;tszer is mattolta Oliver Kahnt. Tudja, hogy az a k&eacute;t g&oacute;l nagy fordulatot hozott a karrierj&eacute;ben. A huszonnyolc esztendős t&aacute;mad&oacute; szerint a szombati tal&aacute;lkoz&oacute; a magyar v&aacute;logatott sz&aacute;m&aacute;ra &uacute;j fejezet kezdete lesz.

– Nem unalmas, hogy mindenki a németeknek lőtt góljairól kérdezi?
– Ugyan már, ezt nem lehet megunni! – válaszolt nevetve Torghelle Sándor. – Szerintem egy csatárnak nincs kellemesebb téma annál, mint amikor a góljairól kell beszélnie. Most, hogy itt vannak a németek, nem meglepő, hogy gyakrabban kerül szóba az akkori két gólom.

NATIONALELF: TAKARÉKOS ÜZEMMÓDBAN

Utolsó előtti „vb-próbáját" tartja a Puskás-stadionban a német válogatott, ám Joachim Löw szövetségi kapitány finomhangolás helyett takarékos üzemmódra állítja át csapatát. Mással aligha magyarázható, hogy pénteken négy Bayern-játékost – a Jörg Butt, Philipp Lahm, Thomas Müller, Bastian Schweinsteiger – magyar kirándulás helyett pihenőre küldött. Joachim Löw szerint a felsoroltaknak annyiszor kellett a szezonban pályára lépniük, hogy rájuk fér a kikapcsolódás, ám a lelkükre kötötte, az egyéni edzésterv alapján készüljenek a csapat dél-tiroli főhadiszállásán.

– Megvan még a fejében mindkettő?
– Persze. Ha álmomból felkeltenek, akkor is bármikor beugrik az a két szituáció. Mondjam? Az elsőnél Gera Zoltán remekül átlépte a labdát, amellyel nyomban kapura fordultam, és kilőttem a jobb alsó sarkot. A másodikról pedig mindig az villan be, ahogy elpöckölöm a labdát a kimozduló Oliver Kahn felett. Euforikus érzés volt.

– Mérföldkő a karrierjében az a meccs?
– Annál a két gólomnál, azt hiszem, semmi sem határozta meg jobban pályafutásom alakulását. Különleges meccs volt számomra. Azzal a teljesítménnyel hívtam fel magamra a figyelmet. Akkoriban még itthon játszottam az MTK-ban, a magyar élvonalból nem olyan könnyű külföldre igazolni. A kaiserslauterni kilencven perc után megnyíltak a kapuk előttem. Az akkori és a mostani meccs között kísérteties a hasonlóság: a németek akkor és most is a felkészülés hajrájában játszanak ellenünk a nyári nagy torna előtt. A különbség csupán annyi, hogy hat éve az Európa-bajnokságra, most a világbajnokságra készülnek. És persze én is öregedtem hat évet.

ÁLLÍTSA ÖSSZE ÖN A KEZDŐT!
Ön szerint milyen összeállításban kellene kifutnia a magyar labdarúgó-válogatottnak a Németország elleni szombat esti felkészülési mérkőzésre? Meccstervezőnkkel állítsa össze a magyar kezdőcsapatot!

– Ez azt jelenti, hogy a németek félhetnek a már rutinos Torghelle Sándortól?
– Félniük azért nem kell, de abban mindegyik német hátvéd biztos lehet, ezúttal is mindent megteszek, hogy betaláljak a kapujukba.

– A magyar válogatott számára a szombati meccs valaminek a kezdete, vagy esetleg a folytatása lesz?
– Inkább a kezdete. Ha megnézzük a keretet, láthatjuk, vannak új arcok, ők minden bizonnyal mindent megtesznek, hogy Erwin Koeman legközelebb is meghívja őket. Nekünk pedig, akik már régebben itt vagyunk, bizonyítanunk kell, hogy továbbra is lehet ránk számítani. Ezért mondom, új fejezet kezdete lehet a németek elleni mérkőzés. Új csapat formálódhat. A csatárok között is van két újonc, Lázok János és Németh Krisztián nagy lehetőség előtt áll. Utóbbi most éppen annyi idős, mint amikor én a két gólomat lőttem a németeknek.

A TELJES INTERJÚT A SZOMBATI NEMZETI SPORTBAN OLVASHATJA.

VÁLOGATOTT FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
MAGYARORSZÁG–NÉMETORSZÁG
Budapest, Puskás Ferenc Stadion, 20 ó (tv: Sport1). V: Bo Larsen (Sönderby, Norrestrand – dánok)
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
MAGYARORSZÁG: Király G.  – Bodnár, Juhász R., Vanczák, Bodor – Tőzsér, Vadócz – Huszti, Koman, Dzsudzsák – Torghelle
NÉMETORSZÁG: Neuer – A. Friedrich, Mertesacker, Tasci, Aogo – Khedira, Westermann – Trochowski, Özil, Podolski – Klose
Az összecsapásról 20 órától élő, szöveges tudósítással jelentkezünk.
TOVÁBBI VÁLOGATOTT MÉRKŐZÉSEK
A VILÁGBAJNOKI RÉSZTVEVŐK FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEI 
Szlovákia–Kamerun 14
Szerbia–Új-Zéland 17.15
Kongó–Észak-Korea 18 ó
Spanyolország–Szaúd-Arábia 18
Egyesült Államok–Törökország 20
A MAGYAR VÁLOLGATOTT EB-SELEJTEZŐS ELLENFELEINEK FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEI
Lengyelország–Finnország 17
Moldova–Egyesült Arab Emírségek 17
Svédország–Bosznia-Hercegovina 19
TOVÁBBI FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Norvégia–Montenegró 16
Izland–Andorra 18
Azerbajdzsán–Macedónia 18.30
Ukrajna–Románia 19.30
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik