Szeizmográf – Thury Gábor jegyzete

Vágólapra másolva!
2017.10.12. 23:29

Mindig is tudtam, hogy a futballista lelke a legjobb szeizmográf. Tanulságos elolvasni a Kádár Tamással, Stieber Zoltánnal, Pátkai Mátéval és Ugrai Rolanddal folytatott rövid beszélgetést, amelynek végén valamennyiüknek feltettük a kérdést Bernd Storck jövőjével kapcsolatban, ám Stiebert kivéve elmismásolták a választ: a Washington D. C. játékosa tökösen kiállt a kapitány mellett, míg társai úgy általában a „nem a mi dolgunk ezt eldönteni” klisé mögé bújtak.

Nyilván, ha Dárdai Pálról lenne szó, őt még a Duna jegére is követnék a játékosok – bár „Stibit” kivéve azért már ebben sem vagyok biztos. Azon meg sem lepődöm, hogy Kádár a panelt nyomja, de hogy a válogatottba Storck révén vissza-, illetve bekerülő Pátkai és Ugrai sem áll ki a szakvezető mellett, ez tűéles kép a közegről. Megy a majré, mi lesz, ha a német marad, és ha valaki netán azt mondta volna róla, ezért vagy ezért mennie kell – és mi van, ha elküldik vagy ő áll fel a kispadról, a következő kapitány pedig számon kéri (ilyen persze nincs), hogy iksz vagy ipszilon Storck mellett tette le a garast.

Szép csendben csordogál az élet, én nem vagyok kompetens (lám, én sem...), de azért egy bő keretben Pátkainak és Ugrainak helye lenne a mindenkori kapitánynál a hazai futball színvonala miatt, a válogatottban nyújtott teljesítményüket látva kihagyhatatlanok. (Pontosítsunk: nem azért, mert felülmúlhatatlanok, hanem azért, mert mások nem jobbak a posztjukon.)

De hogy játékosaink leveszik-e, hogy ez már gáz, azt nem tudom. Kádár például nem őrlődik sokat egy-egy rosszabb eredmény miatt, és úgy általában mindenki a következő találkozóra koncentrál. Ez persze jól hangzik, de a soros meccseken sem vagyunk, leszünk elkényeztetve.

Magam sem rajongok feltétlenül azért, Kádár kifejezésével élve, hogy „mit irkálnak össze az interneten”, de tisztelt Tamás, ha odaadóan játszotok (és némi eredmény is van), a fiatalok még fel is másznak a Körúton a villamosmegálló tetejére. Nem tudok neked még egy olyan országot mutatni a kontinensen, ahol az Eb-n egy megnyert csoportmeccs miatt ezt tették volna a szurkolók. És ennek nagyon örüljetek, így utólag is. Jó lenne, ha ebben a túlárazott futballvilágban, amelynek ti is haszonélvezői vagytok, a szeizmográfotok azt is jelezné, személy szerint ki miben hibázott.

Az egykori zseniális futballista, Göröcs János sem olvas(hat)ott kommenteket. Mégis pontosan tudta, ha elcsesztek valamit. Azt mondta: gyerekek, köpjünk föl és álljunk alá.

Az volt a tökéletes szeizmográf.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik