Sikersztori: az U20-as válogatott története

P. K. és  M. G.P. K. és M. G.
Vágólapra másolva!
2009.10.16. 14:36
null
A magyar utánpótlás-válogatott a 2008-as Litvánia elleni Eb-selejtezőn (Fotó: Németh Ferenc)
Címkék
A magyar U20-as válogatott ma Costa Rica ellen befejezi a szereplését az U20-as világbajnokságon. Ennek a csapatnak a története azonban nem a vb-vel kezdődött, és várhatóan nem is ezzel fejeződik be. Összeállításunkban a többek között Németh Krisztián, Koman Vladimir és Gulácsi Péter nevével fémjelzett együttes történetét elevenítjük fel 2005 szeptemberétől.

A KEZDET – 5–1-ES SIKER ALBÁNIA ELLEN

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy csapat...

A jelenlegi magyar U20-as labdarúgó-válogatott sikertörténete négy évvel ezelőtt, 2005 szeptember 26-án indult útjára, amikor Eb-selejtezőn Zalaegerszegen 5–1-re legyőztük Albániát. A meccs hőse egy bizonyos Németh Krisztián volt (aki korábbi betegsége miatt nem kezd Costa Rica ellen). A 16 éves, félárva győri fiú két góllal indította útjára azt a szekeret, amely most már Kairóban, az U20-as világbajnokság legjobb négy csapata között jár.

Milyen érdekes a sors... Németh 1989. január 5-én született. Ha öt nappal korábban jön világra, akkor már egy másik korosztályba kerül, és akkor ki tudja, hol tartana most az a bizonyos szekér.

Azon az albánok elleni meccsen Németh mellett Szabó László és Nikházi Márk volt eredményes (Malaj öngóljával alakult ki a végeredmény). Ők Egyiptomba már nem jutottak el, ahogy többek között Gál András, Busai Attila, Rása Gergő, Balikó Milán, Lengyel Dániel, Szabó Norbert, Vajda Bálint vagy éppen Huszárik Zsolt sem, akik akkor ugyancsak tagjai voltak a Both József vezette együttes keretének. Többségük neve mára már feledésbe merült.

Az akkori 22 fős keretből (melyből 12-en kerültek ki az MTK utánpótlásbázisáról, a Sándor Károly Akadémiáról) Gulácsi Péter, Debreceni András, Présinger Ádám, Dudás Ádám, Koman Vladimir és Németh Krisztián utazhatott el az egyiptomi vb-re, és ők hatan Afrikában is fontos szerepet játszottak.

A Zalaegerszegen és Andráshidán megrendezett U17-es selejtezőtornát „természetesen" az első helyen zárták a mieink Ciprus, Skócia és Albánia előtt.

„Ez a selejtező az eredményen túl azt is bebizonyította, hogy a játékosok meg tudták mutatni a tehetségüket. Ez abban nyilvánult meg, hogy a keményebb ellenfelekkel szemben is sikeresek voltak a párharcokban, például jó volt látni, hogy a skótokkal keménységben is felvettük a harcot" – nyilatkozta a tornát követően Both József, aki már akkor hangsúlyozta, hogy ez a csapat még csak az út elején jár.

A KEZDET: AZ U17-ES EB-SELEJTEZŐS KERET
Balikó Milán (MTK), Gulácsi Péter (MTK), Oláh Gergõ (DVSC), Lengyel Dániel (MTK), Busai Attila (MTK), Debreceni András (Honvéd), Gál András (MTK), Juhász Gábor (Bp. Honvéd), Présinger Ádám (MTK), Kamocsa Péter (Fehérvár), Nagy Tamás (MTK), Rása Gergõ (MTK), Huszárik Zsolt (MTK), Vajda Bálint (FTC), Koman Vladimir (Sampdoria), Dudás Ádám (Gyõr ETO FC), Szabó László (MTK), Nikházi Márk (MTK), Németh Krisztián (MTK), Tóth Péter (Újpest), Kocsis Ferenc (Bp. Honvéd), Szabó Norbert (PMFC)

FELFIGYELTEK RÁJUK – AZ U17-ES EURÓPA-BAJNOKÁG

Az ország közvéleménye először a 2006-os Európa-bajnokságon figyelt igazán a magyar labdarúgás ifjú tehetségeire. Gulácsiék ugyanis az őszi hazai selejtező után tavasszal a portugáliai, úgynevezett elitkörben is az élen végeztek a csoportjukban, és ezzel kijutottak a luxemburgi Eb-re.

A portugáliai elitkörben a házigazdák mellett az ukránokat és a svédeket előztük meg. A számunkra rossz emlékű idei vb-selejtezők után különösen jó érzés leírni, hogy Portugália és Svédország is mögöttünk végzett. A svédeknek és az ukránoknak egyaránt négy gólt lőttünk, és a nyolcból Németh egymaga ötöt vállalt.

A nyolccsapatos Eb-n sem vallottunk szégyent. A későbbi győztes oroszoktól mindössze 1–0-ra, a Bojan Krikiccsel felálló spanyoloktól 2–0-ra kaptunk ki, és bár Luxemburgot 4–0-ra megvertük, nem jutottunk be a legjobb négy közé.

A kontinenstornán az egyiptomi hősök közül a már említettek mellett feltűnt Szekeres Adrián, illetve ott voltak a Simon ikrek, András és Ádám is, akik a többieknél egy évvel fiatalabbként kerültek az akkori U17-es csapatba.

Az Eb-n nemcsak a magyar szurkolók, hanem a szakma is megismerte a magyar tehetségeket. Dudás Ádám és Németh Krisztián a korosztályos Európa-válogatottba is meghívót kapott, majd a következő nyáron Dudást a Szpartak Moszkva, míg Németh Krisztiánt a Liverpool (Gulácsi Péterrel és Simon Andrással együtt) szerződtette.

Érdekes, hogy az egyiptomi vb alatt talán ők ketten kapták a legtöbb kritikát olvasóinktól. Németh a góljaival hallgattatta el a kritikusokat, Dudásnak viszont nem ment a játék. Az ő esetében azonban nem szabad elfelejteni, hogy Moszkvában „parkolópályára" került, majd miután visszatért Győrbe, megsérült, és közel egy évet kellet kihagynia.

„KRISZTIÁN, MUKODJ" – BRONZÉREM CSEHORSZÁGBAN

Dudás a sérülése miatt már a tavaly nyári csehországi Európa-bajnokságra sem utazhatott el, melyen az akkor már Sisa Tibor vezette magyar csapat bronzérmet nyert. Persze arra az Eb-re ki is kellett jutni.

Az pedig nem volt könnyű feladat, ugyanis az elitkör Székesfehérváron megrendezett selejtezőtornáját egy Litvániával játszott döntetlennel kezdtük, így a Portugália elleni utolsó meccsünkön mindenképpen győznünk kellett.

A találkozó előtt Sisa Tibor úgy fogalmazott, a portugálok legyőzéséhez csodára, vagy legalábbis egy Uri Gellerre volna szükség (akkortájt futott a televízióban a parafenomén műsora), akinek csak annyit kellene mondania: „Krisztián, mukodj."

Nos, Némethnek nem volt szüksége csodatevőkre, anélkül is gólt lőtt, amivel 1–0-ra győztünk, és kijutottunk a csehországi kontinenstornára. Ha nincs az a találat, akkor számunkra nincs Eb, nincs vb, és ma nem játszanánk a bronzéremért Costa Ricával.

NÉMETH GÓLJA A PORTUGÁLOKNAK

 

Persze nem csak ezen az egy gólon múlott a kijutásunk a vb-re, hiszen ahhoz az is kellett, hogy az Eb-n megverjük Bulgáriát és az esélyesebb Spanyolországot is.

NAGY OLIVÉR GÓLJA A SPANYOLOKNAK

Az olaszok elleni elődöntőben ugyan kikaptunk, de így is kiharcoltuk a vb-részvételt. Az egyiptomi sikerkovácsok közül az Eb-n már szerepelt Korcsmár Zsolt és a fiatalabb korosztályból felkerülő Gosztonyi András is.

SZTÁROK LETTEK – AZ EGYIPTOMI VB

Ha tetszik, ha nem, Magyarországon a sztárság (egyik) fokmérője a bulvármédia. A magyar kereskedelmi televíziók csak a legritkább esetekben foglalkoznak sporttal (jellemző, hogy a két legnagyobb csatorna híradójában nincsenek sporthírek), de Koman Vladimirék egyiptomi sikeréről a legkülönbözőbb források is beszámoltak.

A Honduras elleni fiaskó után egy fél ország leírta Egervári Sándor együttesét (beleértve szurkolókat, újságírókat, szakmát), ám a csapat főnixmadár módjára feltámadt, és „végigverte" a fél világot Afrikától (Dél-Afrika, 4–0), Ázsián át (Arab Emírségek, 2–0 ) Európáig (Csehország, 2–2, 11-esekkel 4–3, majd Olaszország, 3–2). Amerikából még nincs skalpunk, de ma Costa Rica ellen az is meglehet.

KIÜTÉSES GYŐZELEM DÉL-AFRIKA ELLEN

 

 


AZ OLASZOK ELLENI PARÁDÉ

 

 


Az egyiptomi vb előtt nagyon sok változás történt a keretben, amiért többen bírálták is Egervári Sándort, az együttes azonban igazolta a mestert. A tavalyi U19-es Eb-re Sisa Tibor 18 játékossal utazott Csehországba, és végül a vb-szereplést kiharcoló alakulatból kilencen nem tarthattak Egyiptomba.

Bekerült viszont több újonc – többek között Futács Márkó, Szabó János, Kiss Máté, Varga Roland, Takács Péter és Balajti Ádám –, akik mindnyájan sokat hozzátettek a csapat meneteléséhez, így még az sem vetette vissza a gárdát, hogy a vb előtt megsérült Nagy Olivér, Kádár Tamást pedig a Newcastle nem engedte el a tornára.

2005 szeptembere óta 25 tétmeccsen 54 gólt rúgott a jelenleg U20-ként futó válogatott, ebből Németh Krisztián egymaga 20-at. A vb-n azonban mégsem ő, hanem a (mostanáig) négy gólig jutó Koman Vladimir bizonyult vezéregyéniségnek. A Bari középpályása az élő példa arra, hogy ennek a csapatnak nagyon sok tartaléka van, bárki lehet nyerőember egy-egy találkozón vagy tornán.

A Costa Rica elleni bronzmérkőzéssel egy fejezet lezárul, és egy új kezdődik. Az új történet egyrészt a 2012-es londoni olimpián, vagy a nagyválogatottban folytatódhat (Koman Vladimir éppen tegnap jelentette ki, hogy igent mondana Erwin Koeman hívó szavára), egyvalami azonban biztos: van jövő!

 

A VÉGE: AZ EGYIPTOMI SIKERCSAPAT
Gulácsi Péter (Liverpool FC), Megyeri Balázs (FTC), Kovácsik Ádám (Reggina), Debreceni András (Budapest Honvéd), Korcsmár Zsolt (Újpest FC), Szekeres Adrián (MTK Budapest), Présinger Ádám (Videoton), Szabó János (Paks), Zámbó Bence (Győri ETO), Koman Vladimir (Bari), Dudás Ádám (Győri ETO), Tóth Bence (FTC), Takács Péter (DVTK), Simon Ádám (Szombathelyi Haladás), Varga Roland (Brescia), Kiss Máté (Győri ETO), Balajti Ádám (DVTK), Futács Márkó (Werder Bremen), Németh Krisztián (AEK Athén), Gosztonyi András (MTK), Simon András (Córdoba)

 

AZ U17-TŐL AZ U20-IG
ELLENFÉL EREDMÉNY TORNA GÓLSZERZŐK
Albánia 5–1 U17-es Eb-selejtező, 1. kör G: Németh 2, Szabó L., Nikházi, Malaj (öngól)
Ciprus 2–0 U17-es Eb-selejtező, 1. kör G: Németh, Dudás
Skócia 2–0 U17-es Eb-selejtező, 1. kör G: Németh, Szabó L.
       
Portugália 1–1 U17-es Eb-selejtező, elitkör G: Dudás
Ukrajna 4–0 U17-es Eb-selejtező, elitkör G: Németh (2), Dudás, Szabó L.
Svédország 4–0 U17-es Eb-selejtező, elitkör G: Németh (3), Tóth P.
       
Oroszország 0–1 U17-es Eb-döntő, csoportmérkőzés  
Luxemburg 4–0 U17-es Eb-döntő, csoportmérkőzés G: Németh (2), Koman, Nikházi
Spanyolország 0–2 U17-es Eb-döntő, csoportmérkőzés  
       
Kazahsztán 6–0 U19-es Eb-selejtező, 1. kör G: Birtalan (2), Dudás, Nagy O., Busai, Nikházi
Wales 3–1 U19-es Eb-selejtező, 1. kör G: Németh (2), Busai
Svájc 2–1 U19-es Eb-selejtező, 1. kör G: Nikházi, Koman
       
Litvánia 2–2 U19-es Eb-selejtező, elitkör G: Gosztonyi, Présinger
Ciprus 2–1 U19-es Eb-selejtező, elitkör G: Németh (2)
Portugália 1–0 U19-es Eb-selejtező, elitkör G: Németh
       
Bulgária 1–0 U19-es Eb-döntő, csoportmérkőzés G: Németh
Spanyolország 1–0 U19-es Eb-döntő, csoportmérkőzés G: Nagy O.
Németország 1–2 U19-es Eb-döntő, csoportmérkőzés G: Simon A.
Olaszország 0–1 U19-es Eb-döntő, elődöntő  
       
Honduras 0–3 U20-as vb, csoportmérkőzés  
Dél-Afrika 4–0 U20-as vb, csoportmérkőzés G: Korcsmár, Koman, Debreceni, Présinger
EAE 2–0 U20-as vb, csoportmérkőzés G: Németh, Koman
Csehország 2–2, t: 4–3 U20-as vb, nyolcaddöntő G: Kiss M., Koman
Olaszország 3–2, h. u. U20-as vb, negyeddöntő G: Németh 2, Koman
Ghána 2–3 U20-as vb, elődöntő G: Futács, Balajti
       
       
STATISZTIKA
MÉRKŐZÉS GYŐZELEM DÖNTETLEN VERESÉG
25 16* 3* 6
*: az olaszok elleni hosszabbításos sikert a győzelmek, a csehek elleni nyolcaddöntőt a döntetlenek közé számítottuk
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik