Csúcsformában gólvágóink; érjen véget a Dzsudzsák-saga! Jönnek a románok!

Kántor BarnabásKántor Barnabás
Vágólapra másolva!
2015.08.11. 17:05
null
Németh Krisztián kirobbanó formában futballozik a tengerentúlon (Fotók: Korponai Tamás)
Közeledik a Magyarország­­–Románia Európa-bajnoki selejtező, amelyhez kapcsolódva elkezdjük felvezető anyagaink sorát. A szeptember 4-i találkozó előtt megnéztük, a finnek elleni keret tagjainak hogyan alakult a nyara, azóta hány mérkőzésen léptek pályára, mennyi játéklehetőséget kaptak.

 

ÖT KAPUS IS ESÉLYES ARRA, HOGY KEZDŐ LESZ

Dárdai Pálnál a Feröer elleni mérkőzés kivételével mindegyik Eb-selejtezőn Király Gábor kezdett, annak ellenére, hogy a rutinos kapus nem játszott a Fulhamben. Király azóta hazatért, a Szombathelyi Haladásban véd – rendszeresen. Nem csak a Hali-szurkolók ismerik el teljesítményét, a hétvégén például a Loki B-közép skandálta a nevét.

Dibusz Dénes továbbra is a Fradi első számú kapusa, bár kereste a Hertha is, meghosszabbította szerződését a zöld-fehérekkel. Bernd Storck szemében pozitívum lehet kiváló formája, negatívum, hogy nincs nemzetközi tapasztalata, és az Európa-ligában mindegyik meccsén kapott gólt.

Bogdán Ádám a Liverpoolhoz szerződött, ám ott csak második számú kapus Simon Mignolet mögött – igaz, felkészülési találkozón védhetett. Szintén topligába igazolt Megyeri Balázs, aki a spanyol Getaféhoz írt alá. A La Liga még nem kezdődött el, de valószínűleg ő is csak tartalék lesz.

Gulácsi Péter az osztrák élvonalból a német másodosztályba szerződött az RB Leipzighoz, ám az első két bajnokin nem kapott lehetőséget eltiltása miatt. Ettől függetlenül várhatóan első számú kapus lesz.

Kapusok terén tehát ismét nem állunk rosszul, öt kiváló képességű labdarúgó versenyez egy posztért.

Kapusaink formája a finnek elleni meccs óta
Név Klub Bajnokság Mérkőzésszám Lejátszott Percek
Király Gábor Haladás NB I 4 360
Dibusz Dénes FTC NB I + Európa-liga 8 720
Bogdán Ádám Liverpool Premier League
Megyeri Balázs Getafe La Liga
Gulácsi Péter RB Leipzig Bundesliga 2.

JUHÁSZ SÉRÜLÉSE FELFORGATHATJA A VÉDELMET

Fiola Attilát Dárdai Pál tette jobbhátvéd posztra, és ez a húzása eddig bevált. A probléma az volt, hogy klubjában eközben szűrőt játszott, az eredeti posztja meg középső védő. Jó hír, hogy Robert Jarni már többnyire jobbhátvédként alkalmazza Fiolát, aki mind a négy bajnokiját végigjátszotta a Puskás Akadémiában.

Szolnoki Roland rendszeresen játszik a Videotonban, ráadásul nem csak a jobb, hanem a bal oldalon is kapott szerepet, ami növelheti a variációs lehetőségeket a védelemben. Problémát jelent, hogy Juhász Roland megsérült. Ha felépül, egészen biztosan játszik, ha nem, akkor klubtársa, Lang Ádám is helyettesítheti. Igaz, a Vidi-védők eddig teljesítménye korántsem ad okot a túlzott bizakodásra…

Pintér Ádám szakított a Levadiakosszal, vele kapcsolatban a Ferencváros szóba került, ám továbbra is sérüléssel bajlódik, valószínűleg nem lesz a keret tagja. Leandro a nyáron visszatért a Fradihoz, a zöld-fehéreknél eddig többnyire kényszerűségből középhátvédként szerepelt, de legalább játékban van.

Ha nem Leo lesz a balbekk, akkor valószínűleg Kádár Tamás, aki rendszeresen játszik a Lech Poznanban, ám középső védőként, és teljesítményéért sok kritikát kap Lengyelországban. Forró Gyula eddig csak 39 percet játszott az Újpestben. A védő még a 2. fordulóban, a Vasas elleni meccsen megsérült, de már felépült, a hétvégén nevezve volt a PAFC ellen, ám nem cserélték be.

Guzmics Richárd jó formában van, mind a négy meccsét végigjátszotta a Wisla Kraków-ban, a forduló válogatottjába is bekerült, bízunk benne, hogy a bukaresti 0–3-s emlékeket már kitörölte a fejéből. Vanczák Vilmos nem hosszabbított a Sionnal, így nem kap játéklehetőséget, Szélesi Zoltán pedig benne volt a finnek elleni keretben, ám azóta visszavonult.

Ezek alapján nehéz megítélni, kire számít Bernd Storck Valószínű, hogy szóba kerül új név azokhoz képest, akikre a finnek ellen számított Dárdai Pál, így kerülhet képbe például a debreceni Korhut Mihály.

Védőink formája a finnek elleni meccs óta
Név Klub Bajnokság Mérkőzésszám Lejátszott Percek Gól (-passz)
Fiola Attila PAFC NB I 4 360
Szolnoki Roland Videoton NB I + BL 7 660
Lang Ádám Videoton NB I + BL 6 535
Pintér Ádám
Leandro FTC NB I + El 8 720 1 (1)
Kádár Tamás Lech Poznan Ekstraklasa + El 8 675
Forró Gyula Újpest NB I 1 39
Guzmics Richárd Wisla Kraków Ekstraklasa 4 360 0 (1)
Szélesi Zoltán visszavonult
Vanczák Vilmos Sion Super League

KLUB NÉLKÜLI KULCSEMBEREK A KÖZÉPPÁLYÁN

Kezdjünk rögtön két kényes témával – alapemberek klub és/vagy játéklehetőség nélkül. Tőzsér Dániel klubjával, a Watforddal felkerült a Premier League-be, ám oda már nem követte csapatát, így jelenleg klub nélkül van. Filipovics Vladan, a játékos ügynöke úgy fogalmazott, nem félti a középpályást, Storck számíthat rá. Több ajánlata van, ám egyelőre kivár a csapatválasztással.

Jó lenne, ha minél előbb eldőlne a sorsa, ahogy Dzsudzsák Balázsé is. A válogatott szélsővel kapcsolatban szinte naponta röppennek fel az új nevek, ám ő kijelentette, arra vágyik, hogy a Herthába szerződjön. Így vagy úgy, a legjobb az lenne az összes félnek (most elsősorban a válogatottnak), ha véget érne már a végtelennek tűnő történet, és aláírna új klubjához.

Dzsudzsák Balázs átigazolási ügye még mindig nem zárult le
Dzsudzsák Balázs átigazolási ügye még mindig nem zárult le

Gera Zoltán élete most nyugodt lehet, a Ferencvárosban alapember, és végre sérülések sem hátráltatják, igaz, eltiltása miatt nem játszhat. Bár legutóbb nem volt kerettag, nem lenne meglepetés, ha most az lenne Hajnal Tamás, akiről hasonlókat lehet elmondani, mint Gera esetében. Ugyancsak rendszeresen játéklehetőséghez jut NB I-es klubjában Varga Roland, Varga József és Simon Ádám, azonban mindegyikük esetén hátrány a nemzetközi tapasztalat hiánya.

A finnek elleni mérkőzést eldöntő Stieber Zoltán vetélytársat kaphat a Barcelonából, a Német Kupában pedig nem jutott szóhoz, ami nem jó előjel. Simon Krisztián egy meccsen játszott az 1860 Münchenben, kettőn nem kapott lehetőséget.

A legutóbb biztonsági tartalék volt Koman Vladimir, aki azonban közel sem futballozik válogatott formában. Márkvárt Dávid klubot talált magának, Pécsről a Puskás Akadémiához került, és ott is rendszeresen játszik.

Középpályásaink esetén tehát elmondható, kulcsembereink közül többen is vannak, akik nincsenek játékban, akik pedig igen, nagyrészt csak az NB I-ben futballoznak. Ezen a poszton is szóba jöhet új játékos, például Elek Ákos, Lovrencsics Gergő,de az sem kizárt, hogy Bernd Storck U20-as futballistát hív be a keretbe.

Így kerülhet képbe a Fradiban remeklő Nagy Ádám, bár tegyük gyorsan hozzá, hogy az U21-es válogatott szeptember 3-án (azaz egy nappal az A-válogatott románok elleni meccse előtt) Liechtenstein ellen játszik selejtezőt, így nem valószínű, hogy a fiatalok közül többeket meghív Storck az A-válogatotthoz.

Középpályásaink formája a finnek elleni meccs óta
Név Klub Bajnokság Mérkőzésszám Lejátszott Percek Gól (-passz)
Tőzsér Dániel
Dzsudzsák Balázs Dinamo Moszkva Premjer-Liga 1 45
Gera Zoltán FTC NB I + El 8 711 2 (1)
Hajnal Tamás FTC NB I + El 7 392 0 (1)
Varga Roland FTC NB I + El 7 494 0 (2)
Varga József DVSC NB I + El 8 617 0 (2)
Simon Ádám Videoton NB I + BL 5 278
Stieber Zoltán Hamburg Bundesliga
Simon Krisztián 1860 München Bundesliga 2. 1 80
Koman Vladimir DVTK NB I 4 360 1 (0)
Márkvárt Dávid PAFC NB I 4 359

CSÚCSFORMÁBAN CSATÁRAINK

Nikolics Nemanja a Videotonból a Legia Warszawához igazolt, azóta négy bajnokin öt gólt szerzett, kettőt előkészített, és az Európa-ligában is van már két gólja. Kiváló teljesítményére Angliában is felfigyeltek, a Reading ajánlatot tett érte a lengyel klubnak, ám marad, és bízhatunk benne, hogy csúcsformáját megtartja a válogatott mérkőzésekre is.

Nemcsak Nikolics van csúcsformában a magyar csatárok közül, Németh Krisztián is szórja a gólokat. A támadó végre megtalálta a helyét, az MLS-ben már 8 gólnál jár a Sporting Kansas Cityben, a válogatott meccs óta kicsit visszafogottabban termelt, de így is jó formában érkezik haza.

Szalai Ádám számára a bajnokság még nem kezdődött el, a Német Kupában 17 percet kapott. Nagy kérdés, Storck milyen felállásban küldi fel a csapatát, ha csak egy ék lesz elöl, ugyanúgy kezdhet, mint Dárdainál, ám formája alapján már nem biztos, hogy az első számú választás.

Priskin Tamás is jól kezdett a Slovan Bratislavában, már négy gólnál jár, ebből egyet az Európa-ligában szerzett, ő sem lenne rossz választás csatárposzton. A legutóbbi biztonsági tartalékok közül Böde Dániel vezeti az NB I góllövőlistáját, ám az El-ben nem ment neki, míg Rudolf Gergely már aláírt a Videotonhoz, de még nem lépett pályára új klubjában.

Csatáraink formája a finnek elleni meccs óta
Név Klub Bajnokság Mérkőzésszám Lejátszott Percek Gól (-passz)
Nikolics Nemanja Legia Warszawa Ekstraklasa + El 8 576 7 (2)
Németh Krisztián Sporting Kansas City MLS + US Open Cup 9 720 5 (3)
Szalai Ádám Hoffenheim Német Kupa 1 17
Priskin Tamás Slovan Bratislava Fortuna Liga + El 7 496 4 (1)
Böde Dániel
FTC
NB I + El
8
6346 (2)
Rudolf Gergely
Videoton

A kerettel kapcsolatban tehát elmondható, hogy kapus- és csatárposzton kimondottan jól állunk, bőven van variációs lehetősége Storcknak. A védelemben és a középpályán azonban vannak problémák, egyrészt Juhász Roland felépülése, másrészt kulcsembereink klubválasztása is fontos lehet a románok elleni mérkőzéssel kapcsolatban.

A ROMÁNOK SEM ÁLLNAK JÓL
Érdemes egy pillantást vetni a román keretre is, mert szeptemberi ellenfelünknél is több játékos hasonló problémákkal, meccshiánnyal küzd. A jelenlegi első számú román válogatott csatár, Claudiu Keserü például április óta nem játszott bajnoki mérkőzést, hiszen a katari al-Garafában futballozott, és az arab országban azóta szünetelt a bajnokság. Egészen friss hír vele kapcsolatban, hogy a bolgár Ludogorecben folytatja a pályafutását. Korábbi „kedvencünk”, Ciprian Marica (Konyaspor – Törökország) egy ideje már nem tagja a válogatott keretnek sorozatos sérülései miatt.


A Gencerbirligiben játszó támadónak, Bogdan Stancunak az előző szezonban jól ment a játék, kilenc gólt szerzett a bajnokságban, de egyelőre ő sincs játékban, hiszen Törökországban csak ezen a héten rajtol az új szezon. Ugyancsak nem kezdte még el az idényt a meghatározó játékosok közül a középpályáról Alexandru Maxim (Stuttgart – Németország), Mihai Pintilii (Hapoel Tel Aviv – Izrael), Gabriel Torje (Osmanlispor – Törökország), a védelemből a francia Toulouse-tól a katari al-Szailijához távozó Dragos Grigore és az előző, rosszul sikerült szezon után a Tottenhamtől (amelyben kevés lehetőséget kapott) az olasz Napolihoz szerződő Vlad Chiriches sem.

A nyáron Marosvásárhelyről a német másodosztályú Nürnberghez igazoló Sepsi László csapata már elkezdte a szezon, de a román válogatott védő nélkül, mert ő combsérüléssel bajlódik, felépülése még több hétig is elhúzódhat. Razvan Rat pedig eddig csere volt a görög PAOK-ban, ebben az idényben az El-ben két meccsen 43 percet töltött a pályán.

A kapusok közül Ciprian Tatarusanu a Fiorentina játékosaként várja a Serie A jövő heti nyitányát, míg Costel Pantilimon védett a múlt héten a Premier League 1. fordulójában az angol Sunderlandben.

Említettek mellett az otthon szereplő válogatottak már elkezdték a szezont, a román élvonalban eddig egy meccsel játszottak többet, mint a 4. körnél tartó NB I-ben (Romániában a 6. fordulót a hét közben játsszák).

A MAGYAR VÁLOGATOTT HÁTRALÉVŐ TALÁLKOZÓI

Szeptember 4., 20.45: Magyarország–Románia
Szeptember 7., 20.45: Észak-Írország–Magyarország
Október 8., 20.45: Magyarország–Feröer
Október 11., 18.00: Görögország–Magyarország

A MAGYAR CSOPORT ÁLLÁSA
1. Románia 6 4 2 7–1 +6 14
2. Észak-Írország 6 4 1 1 8–4 +4 13
3. MAGYARORSZÁG 6 3 2 1 5–3 +2 11
4. Feröer 6 2 4 4–8 –4 6
5. Finnország 6 1 1 4 5–8 –3 4
6. Görögország 6 2 4 2–7 –5 2

Statisztikák forrása: transfermarkt.de

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik