Horvátverő észtek, gödörből kimászó görögök: fókuszban csoportellenfeleink

Vágólapra másolva!
2018.01.24. 17:50
null
Az észt válogatott csapatkapitánya, Ragnar Klavan (jobbra) épp uralja a légi csatát a görögök elleni vb-selejtezőn (Fotó: AFP)
Magyarország férfi labdarúgó-válogatottja Görögország, Finnország és Észtország ellen lép pályára a 2018–2019-es UEFA Nemzetek Ligája első szakaszában, a C-divízióban. A mérkőző felek nem lesznek ismeretlenek egymásnak, hiszen a 2010-es években rendre összefutottak a különböző selejtezősorozatokban, vagy a finnek és az észtek esetében felkészülési mérkőzéseken. Rövid ellenfél-bemutató következik.

 

GÖRÖGORSZÁG

Milyen játékerőt képvisel? Minden bizonnyal a legmagasabbat a csoportból. Tizenhárom topligás játékoshoz nyúlhat Michael Skibbe szövetségi kapitány, az Olympiakosz Pireusz rendszeres BL-résztvevő, az AEK Athén még áll az Európa-ligában. A fiatalítási folyamat évek óta csak döcög, még mindig elég sok 30 év fölötti kulcsjátékosa van a görög válogatottnak, a fiatalok nem rúgják rá az ajtót a szövetségi kapitányra. A csapat irányítását abszolút mélyponton átvevő Skibbében bízik a szövetség, és annak ellenére szerződést hosszabbított vele, hogy a Horvátország elleni vb-pótselejtezőn a görögök elbukták a kvalifikációt. A közvélemény azt várja tőle, hogy kísérje nagyobb figyelemmel a görög bajnokságot, és jobb együttműködést is sürgetnek a helyi edzőkkel.

Milyen volt a 2017-es éve? Legfeljebb közepesnek minősíthető. A görögöknek csak tétmérkőzéseik voltak, és a vb-selejtezőkön a csoportmásodik helyet leginkább harccal és célfocival érték el – októberig nyeretlen volt a válogatott, de a Ciprus elleni idegenbeli és a Gibraltár elleni hazai siker pótselejtezőt ért. A Horvátország elleni párharcban viszont semmi esélyük nem volt, 4–1-es összesítéssel maradtak alul. Legmeggyőzőbb tavalyi eredményük a belgák elleni idegenbeli iksz (a 89. percig vezettek Brüsszelben), ugyanakkor a támadójáték nyögvenyelős – nyolc meccsből csak kétszer tudott kettő vagy több gólt szerezni a görög csapat. Az észtekkel a 2018-as vb-selejtezőkön (2–0 idegenben, 0–0 otthon), a magyar válogatottal (0–0 idegenben, 4–3 otthon) és a finn (1–1 idegenben, 0–1 otthon) együttessel a 2016-os Eb kvalifikációja során találkozott, tehát mindegyik csoportriválisról van friss emléke.

Kik a kulcsjátékosai? A legértékesebb játékos Kosztasz Manolasz, az AS Roma hátvédje, és 18 millió euróra vagy többre taksált futballista rajta kívül a dortmundi Szokratisz Papasztathopulosz, valamint az ifjú Panajotisz Recosz. Utóbbi a görög labdarúgás valaha volt legdrágább futballistája lett, amikor a Bayer Leverkusen megvásárolta. Vezérként kiemelkedik a válogatottból a csapatkapitány Vaszilisz Toroszidisz, a gólokat még mindig Kosztasz Mitroglunak kell(ene) szállítania. Több kulcsjátékos is jelezte már, hogy ha a 2018–2020-as ciklusban sem javulnak a válogatott eredményei, akkor valószínűleg elköszön a nemzeti csapattól.

Milyen a mérlege Magyarország ellen? Kifejezetten jó. A két válogatott 19 mérkőzést játszott egymással, a görögök 9-et megnyertek és csak 4 alkalommal kaptak ki – igaz, történetük legcsúnyább vereségét (11:1!) pont Budapesten szenvedték el. Tegyük hozzá, hogy az 1938-ban volt, a jelenkori realitás az, hogy tétmeccsen 1987 óta nem győzött a magyar válogatott Görögország ellen. A legutóbbi 10 összecsapásból csak egy hozott magyar sikert, 2008-ban (3–2).

Várhatóan hová utazhatunk? Tétmérkőzésekre szinte mindig a pireuszi Karaiszkakisz Stadiont használja a görög nemzeti csapat.

A finnek nagy küzdelemre késztették a török válogatottat (Fotó: AFP)
A finnek nagy küzdelemre késztették a török válogatottat (Fotó: AFP)

FINNORSZÁG

Milyen játékerőt képvisel? Nem ezek a finn nemzeti csapat legfényesebb évei, és a játékosanyag sem a legjobb, ami valaha a szövetségi kapitány rendelkezésére állt. Van egy fél csapatnyi topligás légiósuk, ám nincs igazi sztárjuk, ráadásul az egyik legjobb képességű középpályás, Perparim Hetemaj januárban lemondta a válogatottságot. A finn klubcsapatoktól sem hangos Európa, tehát nagyjából hasonló nehézségei vannak a stábnak, mint Magyarországon. Markku Kanerva szövetségi kapitány 2016 óta irányítja a csapatot, szerződése az Eb-selejtezők végéig szól. Kanerva egyébként stábtagként átélt már néhányszor Magyarország elleni kudarcot, így nagyon szeretne visszavágni a mieinknek.

Milyen volt a 2017-es éve? Ha minimálisan is, de pozitív mérleggel zárták az évet a finnek, akik gyenge évkezdés után feljavultak, és tétmérkőzésen le tudták győzni Izlandot, valamint idegenben ikszeltek a horvátokkal és otthon a törökökkel. Igazából kellemetlen meglepetés nem is érte a finneket (hacsak az ukránok elleni hazai zakót nem számítjuk annak), a válogatott épp hatmérkőzéses veretlenségi sorozatban van. Kevés gólt szereznek és keveset is kapnak.

Kik a kulcsjátékosai? Topligás kapus, Lukas Hradecky (Eintracht Frankfurt) irányítja a védelmet, a középpályán a varsói Legiában futballozó Kasper Hämäläinen befolyása kiemelkedő. Teemu Pukki és Joel Pohjanpalo személyében két Bundesliga-rutint szerzett csatára is van a válogatottnak, ám egyikük sem gólzsák nemzeti mezben – Pukkin kívül nincs is olyan játékos a bő keretben, aki tíznél több találatot ért volna el.

Milyen a mérlege Magyarország ellen? Gyenge. 16 mérkőzésből a finnek csak 2 győzelmet arattak és 11-szer vereséget szenvedtek. A 2010-es években ötször találkozott a két válogatott, a mieink három, a finnek egy mérkőzést nyertek meg – tétmeccsen azonban Finnország 1978 óta nem tudta legyőzni Magyarországot.

Várhatóan hová utazhatunk? A helsinki Olimpiai Stadion teljes felújítás miatt 2019-ig zárva van, a finnek Turkuban (Veritas Stadion) és Tamperében (Tampere Stadion) rendezték meg vb-selejtezőiket, de egy kisebb fővárosi stadiont (Telia 5G -areena) is használtak felkészülési mérkőzésre.

Az észtek óriási pofont adtak 2017 elején a horvátoknak (Fotó: AFP)
Az észtek óriási pofont adtak 2017 elején a horvátoknak (Fotó: AFP)

ÉSZTORSZÁG

Milyen játékerőt képvisel? Mindhárom balti állam volt már sokkal jobb is válogatott szinten, jelenleg az észtek állnak közülük a legjobban a világranglistán – a 88. helyen, Haiti és Líbia között. Kicsi a merítési lehetőség és szűk a keret – ez ugyanakkor azzal is jár, hogy a játékosok jelentős válogatott rutint halmoznak fel. Azzal főznek, amijük van – a Nemzetek Ligája számukra lehet, hogy még jobb esélyeket kínál az Eb-kvalifikációra, mint a 2020-as torna „rendes” selejtezősorozata. Martin Reim szövetségi kapitány (játékosként válogatottsági csúcstartó) 2016 óta ül a csapat kispadján.

Milyen volt a 2017-es éve? Ha csak a számokat nézzük, a négy válogatott közül messze a legjobb, a 7 győzelem, 3 vereség, 3 döntetlen mérleget mindhárom rivális szó nélkül elfogadná. Árnyalja a képet, hogy tavaly év végén Gibraltár, Málta, Fidzsi és Vanuatu legyőzése lökte pozitívba a mutatót, és Új-Kaledónia ellen például nem tudtak győzni az észtek. Évük csúcseredménye minden kétséget kizáróan a horvátok 3–0-s talajba tiprása Tallinnban – felkészülési mérkőzés ide, nem a legjobb horvát összeállítás oda, joggal büszkék erre a találkozóra.

Kik a kulcsjátékosai? Kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy a Liverpool belső védője, Ragnar Klavan annyit ér, mint a kezdő tizenegy másik tíz tagja együtt… A keret egyetlen topligás futballistáján kívül meg kell említenünk a már 125 válogatottságon is túl járó Enar Jäägert, valamint a nemzeti csapat történetének harmadik legeredményesebb gólszerzőjét, a támadó középpályás Konstantin Vassiljevet.

Milyen a mérlege Magyarország ellen? Gyenge. A két csapat első hivatalos mérkőzését 2003-ban az Üllői úton az észtek nyerték meg, azóta háromszor kikaptak, kétszer nagyon.

Várhatóan hová utazhatunk? Az észt válogatott a tallinni A. Le Coq Arenában fogadja ellenfeleit.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik