Észtek, finnek, görögök – megvan a csoportunk a Nemzetek Ligájában

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.01.24. 11:36
null
A C-divízió csoportjai (Fotó: UEFA)
Szerdán délben a svájci Lausanne-ban tartották a Nemzetek Ligája csoportjainak sorsolását – a magyar labdarúgó-válogatott a C-divízió 2. számú csoportjába került Finnországgal, Görögországgal és Észtországgal.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) még tavaly októberben hozta nyilvánosságra a divíziók beosztását, valamint azon belül a kalapokat is. A vb-selejtezők lezárása után megerősítették, hogy Magyarország a C-ligába kap besorolást. A mi ligánkban egy háromcsapatos és három négycsapatos csoportot alakítottak ki.

A magyar válogatott Észtországgal, Finnországgal és Görögországgal került össze. A csoport győztese feljut a B-divízióba, míg az utolsó helyezett a D-ligában kezdi meg a következő kiírást. Az A-divízió négy csoportelsője 2019 júniusában vív négyes döntőt a Nemzetek Ligája-trófeáért, de a többi divízió csoportelsőinek is jelentős a tét: számukra is nyílhat út a 2020-as Európa-bajnokságra a 2020 márciusában sorra kerülő NL-rájátszásban.

„Érdekes, ugyanakkor kiegyenlített csoportba kerültünk. Az észtek stílusát kevésbé ismerem, de Finnország és Görögország ellen korábban irányítottam már a belga válogatottat. Eltérő stílusú futballt játszik mindhárom csapat, nekünk pedig a legjobb formánkat kell majd hoznunk, ha sikeresek akarunk lenni, de bízom benne, hogy így lesz. Az ellenfelek mostantól ismertek, úgyhogy immáron minden lényeges információ birtokában tudjuk elkezdeni a felkészülést. Véletlenül sem szabad abba a hibába esnünk, hogy alábecsüljük az ellenfeleinket, mert nem lesz könnyű ellenük. A lehető legalaposabban ki kell elemeznünk mindhárom riválisunkat, hiszen a legapróbb részletek is döntőek lehetnek. Általánosságban azonban annyit el lehet mondani, hogy a görögök hullámzó teljesítményt nyújtanak: van, amikor nagyon jók, és előfordulnak periódusok, amikor kevésbé sikeresek, a finnek pedig erőfutballt játszanak, fizikálisan nagyon erősek. Ugyanakkor az is igaz, hogy nekünk elsősorban magunkra kell koncentrálnunk. Arra, hogy jól felkészüljünk, jó formában legyünk és akkor bármi megtörténhet" – értékelte a sorsolást az mlsz.hu számára Georges Leekens, a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

A magyar válogatott programja



A 2020-as Eb selejtezői addigra befejeződnek – azokat 2019 márciusa és novembere között bonyolítják le –, és annak eredményei is befolyásolják, hogy végül az NL csoportelsői vesznek-e részt a 16 csapatos NL-playoffban. Ha ugyanis ők az Eb-selejtezőből kijutottak az Eb-re, a divíziójuk lejjebb rangsorolt csapatai indulhatnak a négy Eb-kvótáért zajló, egyenes kieséses rájátszásban.

Az Eb-selejtező 10 csoportjából ötben 5, ötben 6 csapat lesz, így a selejtezősorozat csoporttól függően 8, illetve 10 fordulós lesz. Mind a 10 csoportból az első két helyezett jut ki az Eb-re.

A Nemzetek Ligája 16 csoportja 3 vagy 4 csapatos, ezért az A- és a B-divízióban 4, a C-ben (egy csoport kivételével) és a D-ben 6 fordulóból áll a csoportkör. Mind a négy divízióból egy csapat jut ki az Eb-re.

A Nemzetek Ligája rendszere az UEFA szemléltetése alapján:

A TERVEZETT MENETREND
2018. szeptember 6–8.:
Nemzetek Ligája, csoportkör, 1. forduló
2018. szeptember 9–11.: Nemzetek Ligája, csoportkör, 2. forduló
2018. október 11–13.: Nemzetek Ligája, csoportkör, 3. forduló
2018. október 14–16.: Nemzetek Ligája, csoportkör, 4. forduló
2018. november 15–17.: Nemzetek Ligája, csoportkör, 5. forduló
2018. november 18–20.: Nemzetek Ligája, csoportkör, 6. forduló
2019. március: Eb-selejtező, két forduló
2019. június: Eb-selejtező, két forduló
2019. június 5–9.: Nemzetek Ligája, A-divízió, rájátszás a trófeáért
2019. szeptember: Eb-selejtező, két forduló
2019. október:
Eb-selejtező, két forduló
2019. november: Eb-selejtező, két forduló
2020. március 26–31.: Nemzetek Ligája, rájátszás az Eb-szereplésért mind a négy divízióban

A SORSOLÁS

12.49: Befejeződött a sorsolás.

12.48: Egy csoportban a hollandok, a franciák és a németek, valamint a horvátok, az angolok és a spanyolok. Egyik sem gyenge.

A-DIVÍZIÓ
1. csoport:
Hollandia, Franciaország, Németország
2. csoport: Izland, Svájc, Belgium
3. csoport: Lengyelország, Olaszország, Portugália
4. csoport: Horvátország, Anglia, Spanyolország

12.40: Smicernek megköszönték az együttműködést, következhet az A-divízió Decóval.

B-DIVÍZIÓ
1. csoport:
Csehország, Ukrajna, Szlovákia
2. csoport: Törökország, Svédország, Oroszország
3. csoport: Észak-Írország, Bosznia-Hercegovina, Ausztria
4. csoport: Dánia, Írország, Wales

12.35: Folytatjuk a B-divízióval, Litmanent Vladimír Smicer „váltotta”.

12.31: A magyar válogatott Észtországgal, Finnországgal és Görögországgal került egy csoportba!

C-DIVÍZIÓ
1. csoport:
Izrael, Albánia, Skócia
2. csoport: Észtország, Finnország, Görögország, MAGYARORSZÁG
3. csoport: Ciprus, Bulgária, Norvégia, Szlovénia
4. csoport: Litvánia, Montenegró, Szerbia, Románia
Az 1. számú csoportban három csapat szerepel.

12.20: Végeztünk a D-divízióval, alább láthatják a sorsolás eredményét. Máris folytatjuk a C-divízióval, Aljakszandr Hleb helyett pedig érkezik Jari Litmanen a színpadra.

D-DIVÍZIÓ
1. csoport:
Andorra, Kazahsztán, Lettország, Grúzia
2. csoport: San Marino, Moldova, Luxemburg, Fehéroroszország
3. csoport: Koszovó, Málta, Feröer, Azerbajdzsán
4. csoport: Gibraltár, Liechtenstein, Örményország, Macedónia

12.14: A D-divízióval kezdünk.

12.09: Giorgio Marchetti, az UEFA versenyigazgatója ismertette a sorsolás menetét.

11.55: Folyamatosan érkeznek a sztárvendégek és a válogatottak, szövetségiek képviselői, az UEFA pedig nem győzi megosztani a fotókat róluk. A frissen kinevezett walesi szövetségi kapitány, Ryan Giggs természetesen óriási figyelmet kap, de a kamerák össztűzébe került Joachim Löw, Didier Deschamps, Gareth Southgate és Fernando Santos is. A vendégeket állófogadással várta az európai szövetség, nehogy már étlen-szomjan kelljen végigülni a procedúrát…

11.50: Mindegyik liga sorsolásánál egy-egy korábbi futballista segédkezik, a magyar válogatottat is magába foglaló C-divíziónál Jari Litmanen, a finnek legendás támadója lép a színpadra.

A szerdai procedúrát a D-ligával kezdik. A magyar válogatott a C-liga első helyére került, ennek megfelelően a négy közül az 1-es kalapból sorsolják. Először a 4-es kalap három csapatát húzzák ki. Az elsőként kihúzott csapat a C2-es csoportba kerül, a második a C3-asba, majd a harmadikként kihúzott válogatott a C4-es csoportba kerül. Ezt követően a 3-as kalapban lévő csapatok ugyanezen metódus alapján kerülnek be csoportjaikba azzal a különbséggel, hogy itt már négy csapat van a kalapban, tehát az első kihúzott a C1-es csoportban kap helyet. A magyar válogatottnak helyt adó 1-es kalap csapatainak csoportja tehát a C-liga sorsolásának végén derül ki.

Köszöntjük kedves olvasóinkat! Délben kezdődik a Nemzetek Ligája sorsolása, kiderül, kikkel küzd a magyar válogatott az újonnan létrehozott európai sorozatban. Tartsanak velünk!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik