Marco Rossi: Fizettem érte, hogy edzőként dolgozhassak

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.03.28. 15:29
null
Nem akart szponzor lenni, sem könyvelő (Fotó: Tumbász Hédi)
Mint emlékezetes, vasárnap este a magyar válogatott 2–1-re legyőzte a világbajnoki ezüstérmes Horvátországot, amire Olaszországban, Marco Rossi szövetségi kapitány szülőhazájában is felfigyeltek. A tuttomercatoweb.com ez alkalomból hosszabb interjút készített a magyar kapitánnyal. Az érdekesebb kérdésekből, válaszokból szemlézünk.

 

– Milyen érzései vannak néhány nappal a horvátok legyőzése után?
– Ellentmondásos érzéseik uralkodnak bennem. Egyrészt tudom, hogy a válogatottal valami különlegeset hajtottunk végre, ugyanakkor azt is tudom, hogy nem értünk el még semmit. A 2020-as Európa-bajnokságra vezető út számunkra nagyon bonyolult, de ez a siker egy lépés előre.

REAGÁLT A LIGA
„Amennyiben Rossi tényekkel és nevekkel áll elő, én mellette állok. Bárhogyan is folytatódjék ez a történet, gondoskodni fogok róla, hogy a Marco Rossitól kapott információk eljussanak a szövetségi ügyészséghez, hogy ott aztán lefolytassák a szükséges vizsgálatokat” – közölte Francesco Ghirelli, a Lega Pro elnöke.

– A külföldi edzősködés jelentette kalandba 2012-ben éppen a Honvédnál vágott bele. Lehet az ön útja követendő példa az olasz kollégái számára?
– Egész biztos, hogy a külföldi edzősködés mindenképpen értékes tapasztalatot jelent. Azt viszont nagyon ajánlom a kollégáknak, hogy angolul és spanyolul feltétlenül tanuljanak meg, mert akkor a világon mindenhol meg tudják értetni magukat. Olaszországban nagyon sokszor a kapcsolatok fontosabbak, mint a tudás és a képességek, ezért sok jó edző kényszerül az alacsonyabb osztályokban dolgozni, ahol aztán kompromisszumokat kell hozniuk. Nekem például fizetnem kellett, hogy a Serie C-ben edzősködhessek. Amikor ez megtörténik – és ez arrafelé előfordul –, akkor már nem vagy profi, aki a futballért dolgozik, hanem csak szponzor vagy, és az ember a legritkábban fizet azért, hogy dolgozzon. Ezért kipróbáltam valami mást, és belevágtam a külföldi kalandba, de alternatívaként mehettem volna a testvérem könyvelőcégéhez is civil állást vállalni.

– Játékosként is úttörő volt, hiszen akkor igazolt Mexikóba és Németországba, amikor az olasz futball a csúcson volt.
– Játékosként én is úttörőként gondolok magamra, edzőként viszont semmiképpen, mert sok honfitársam edzősködik külföldön.

– Elhagyta Olaszországot Magyarországért, és az ottani bajnokság színvonala nem tartozik Európa élvonalába. Ki beszélte rá?
– Senki. A magyar bajnokság szereplői az olasz második vonal élcsapatai között szerepelnének. Ugyanakkor az világos, hogy az egyes bajnokságok színvonala a játékosoktól és a ligában megforduló pénztől függ. A futballt azonban Magyarországon sem kétkilós labdával és más méretű pályákon játsszák. A labdarúgás mindenhol labdarúgás, az emberek imádják. Nyilván, ha egy alacsonyabb szintűnek tartott bajnokságban szerepelsz, akkor az elért eredményeidnek kisebb a visszhangja, de ez engem nem érdekel, végzem a munkámat a legjobb tudásom szerint, és örülök annak, ahol vagyok.

– Amikor elhagyta Olaszországot, számított rá, hogy egy nap szövetségi kapitány lesz?
– Nem. Nem sokat tudtam a magyar labdarúgásról, csak amit fiatalon hallottam. Az, hogy most szövetségi kapitány lehetek, a klubszinten elért eredményeimnek köszönhető, és annak, hogy megismertek és elfogadták az általam végzett munkát.

– Lehet a magyar kapitányi szék ugródeszka egy élvonalbeli olasz vagy más topligás csapat kispadjára?
– Boldog vagyok, ahol vagyok, de ahogy az életben, a futballban sem mondhatod soha, hogy soha. A magyar válogatott kispadján ülni pályafutásom csúcspontja, ugyanakkor nem vagyok elégedett, folyamatosan jobban és jobban kell végeznem a feladatom.

– Hogy áll a magyar nyelvvel?
– El kellene kezdenem tanulni, de nincs rá időm.

– A magyar válogatottból ajánlana valakit az olasz futballbarátok, labdarúgóklubok figyelmébe?
– Vannak fiatal játékosok, akik a csapataiknál most kerültek előtérbe, a legutóbbi ilyen Szoboszlai Dominik, akire több európai élklub, például a Juventus is felfigyelt.

– A válogatottban ott van Nagy Ádám, akinek nem sok szerep jut Bolognában.
– Ádám kivételes srác, rengeteget dolgozó, igazi profi. Szükségünk van egy védekező középpályásra, ő pedig az, és kivételesen jól végzi a dolgát. Nagyon boldog vagyok, hogy számíthatok rá, annak persze már kevésbé örülök, hogy Szinisa Mihajlovics kevés lehetőséget ad neki. Nagy kivételes futóteljesítményre képes, nagy sebességgel. Azonban, ha ilyen kevés játéklehetőséget kap, el kell majd gondolkodnia rajta, hogy esetleg máshová igazol.

– Mit szólna egy olasz–magyar barátságos meccshez?
– Roberto Mancini munkájának az eredményeképpen az olasz válogatott újra felfedezte magának a rajongó szurkolókat. Nagyszerű lenne megmérkőzni Olaszország ellen, de a szoros menetrend miatt erre az idén nincs lehetőség. Jövőre pedig ki tudja, mi lesz, nekem idén novemberben lejár a szerződésem.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik