Magyar bombagólok az elmúlt két évtizedből

P. F. és P. K.P. F. és P. K.
Vágólapra másolva!
2009.08.24. 20:33
null
Détári Lajos a válogatottban sok örömet szerzett a magyar szurkolóknak (Fotó: Németh Ferenc, archív)
Címkék
Focilázban ég az ország! Kedden a Debrecen bejuthat a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörébe, jövő héten pedig már Svédország ellen játszik a magyar válogatott nagyon fontos vb-selejtező mérkőzést. 1986 óta várunk rá, hogy Magyarország ismét világbajnokságon szerepeljen. A svédek és a portugálok elleni selejtező kapcsán hétfőnként jelentkező Sportlegek sorozatunkon belül háromrészes összeállításban elevenítjük fel a magyar labdarúgó-válogatott elmúlt 23 évét. Az első részben a legnagyobb gólokat idézzük fel.

Az 1986 utáni idők legszebb magyar góljait tartalmazó összeállításunk természetesen a teljesség igénye nélkül készült, mert minden találatot még a különböző videomegosztó oldalakon sem lehet fellelni. És mint minden ilyen jellegű válogatás, ez is szubjektív szempontok alapján készült, de lehetőséget ad rá olvasóinknak, hogy elmélyedjenek emlékeikben, felidézzenek további emlékezetes találatokat, és a cikkhez történő hozzászólásaikkal közre is adják ezeket. Válogatásunkban időrendben haladunk az 1980-as évektől napjainkig.

Ha az 1980-as évek második feléről beszélünk a magyar válogatott kapcsán, Détári Lajos és Kiprich József személye megkerülhetetlen. Kezdjük is gólparádénkat egy jó kis Döme-góllal! Détári ezt a parádés szabadrúgás-találatot 1987 májusában Lengyelország ellen jegyezte, amikor Eb-selejtezőn 5–3-ra győzünk a Népstadionban (Détári góljával vezettünk 4–2-re).

 

 

 

 1988 szeptemberében barátságos meccsen 3–0-ra nyertünk Izlandon, köszönhetően többek között Kiprich József 18. percben lőtt góljának. A találat érdekessége, hogy saját tizenhatosunktól úgy jutottunk el az ellenfél kapujáig, hogy szegény izlandiak csak nyomozták a labdát, egyszer sem értek hozzá! (De szép is lenne egy ilyen gól mondjuk a portugálok ellen... Elképzelem Ricardo Carvalhóékat, ahogy kergetik a mi Sanyinkat, de azt sem tudják, hol a labda. Álmodni csak szabad, nem?)

 

Aztán jöjjön egy újabb, amolyan Knézy Jenő-féle „hohó!, hohó!, hohó!" gól, persze nem ő rúgta, hanem Bognár György 1989-ben Belfastban, vb-selejtezőn Észak-Írország ellen, amikor 2–1-re győztünk.

 

 

Limperger Zsolt 1989 szeptembere és 1992 novembere között 22-szer volt válogatott. Azt nem mondhatjuk, hogy maradandót alkotott volna, de egyetlen válogatottban lőtt gólja, amelyet 1990 márciusában lőtt az Egyesült Államok ellen, azért emlékezetes maradt. (Magyarország–Egyesült Államok 2–0).

 

A jövő szombati ellenféllel, Svédországgal az utóbbi másfél évtizedben gyakran játszottunk, de csak egyszer győztünk: 1995 áprilisában itthon, Eb-selejtezőn 1–0-ra. Gólunkat Halmai Gábor szerezte (a videón Illés nevét írják ki, de ez ne tévesszen meg senkit). Az a siker azért is volt nagy fegyvertény, mert még egy év sem telt el az Egyesült Államokban rendezett vb óta, amelyen többek között Thomas Brolin, Martin Dahlin és Henrik Larsson (ő jövő szombaton is játszhatna, ha nem lenne sérült) fémjelezte svéd csapat bronzérmet szerzett.


 

Máltával is gyakran megmérkőztünk az elmúlt években, de azokon a meccseken jóval több sikerélményünk volt, mint a skandinávok ellen. 1997 augusztusában 3–0-ra vertük meg a szigetországiakat Siófokon, a harmadik magyar gólt Lipcsei Péter jegyezte, aki közel kétéves szünet után játszott újra címeres mezben.


 

Az 1990-es évek második felében Klausz László alapembernek számított a válogatottban, ahogy a védő Hrutka János is. Lássunk előbb egy Klausz-találatot Azerbajdzsán ellen (vb-selejtező, 1997. szeptember, Magyarország–Azerbajdzsán 3–1), majd következzenek Hrutka Rudi hatalmas szabadrúgásgóljai (Eb-selejtező, 1998. október, Magyarország–Románia 1–1; barátságos mérkőzés, 1999. április, Magyarország–Anglia 1–1; barátságos mérkőzés, 1998. május, Magyarország–Litvánia 1–0).

 

 

 

1986 óta az egyik legemlékezetesebb magyar győzelem a világbajnok Olaszország elleni siker volt a Puskás-stadionban 2007 augusztusában (3-1). Arról az összecsapásról Juhász Roland gólját választottuk be a legszebbek közé.  


 

 

A '90-es évek egyik legmeghatározóbb játékosa a magyar válogatottban Illés Béla volt. V. Béla király „uralkodása alatt" jó néhány emlékezetes gólt lőtt. Most álljon itt közülük kettő. Az elsőt 1998 márciusában Bécsben lőtte Bicskei Bertalan bemutatkozó meccsén (a Jugoszlávok elleni vb-selejtezős blama utáni első találkozó volt ez), amikor 3–2-re megvertük a sógorokat. A másikat 2000 júniusában szerezte Izrael 2–1-es legyőzése alkalmával.

ILLÉS-GÓL AUSZTRIÁNAK
 
ILLÉS-GÓL IZRAELNEK
 
Horváth Ferenc pályafutása során több gólt is akrobatikus mozdulattal szerzett. Ezt a képességét kamatoztatta 2000 májusában Szaúd-Arábia ellen is. A gól szép emlék, az eredmény már nem annyira, hiszen 2–2-es döntetlen született Győrben.

 

 

2000 októberében vb-selejtezőn 6–1-re győztünk Litvániában. A találkozón a tragikus sorsú Fehér Miklós háromszor is a kapuba talált, ezek közül kettőt választottunk be az elmúlt két évtized legszebbjei közé.

 

 

 

2001 júniusában többek között Korsós Attila nagy góljának köszönhetően nyertünk 4–1-re vb-selejtezőn Grúzia ellen. A 37 éves csatár egyébként ma is aktív, a Győr-Moson-Sopron megyei I. osztályban szereplő Ménfőcsanak edzéseit látogatja.

 

Az utóbbi néhány évben Gera Zoltán is több emlékezetes gólt lőtt. 2002 októberében Eb-selejtezőn San Marino ellen kettőt is (3–0-s magyar siker született), előbb ollózott, majd kapásból bombázott a kapuba. A Fulham támadója 2008 novemberében Észak-Írország (Belfastban 2–0-ra győzött Erwin Koeman legénysége) ellen is látványos gólt lőtt, találata bekerült a tavalyi év legszebb góljait tartalmazó év végi összeállításunkba is.

GERA OLLÓZÁSA SAN MARINO ELLEN
 
GERA BOMBÁJA SAN MARINÓNAK
 

GERA-GÓL AZ ÉSZAK-ÍREKNEK
 

2003 áprilisában Eb-selejtezőn a Puskás-stadionban 2–1-re kikaptunk a svédektől. Lisztes Krisztián lőtte a mieink gólját, ez volt az utolsó magyar válogatott gól, amelyet Knézy Jenő tolmácsolásában láthattunk a tévén.



Lothar Matthäus kapitánykodása alatt több nagy győzelmet is arattunk, kár, hogy jobbára barátságos meccseken. 2004 augusztusában 3–0-ra nyertünk Glasgow-ban Skócia ellen. A második magyar gólt Huszti Szabolcs lőtte.


 

A jelenleg a Budapest Honvédot erősítő Takács Ákos csak háromszor lépett pályára a magyar válogatottban, de így is sikerült bekerülnie összeállításunkba a 2005 szeptemberében Máltának lőtt góljával. (Eb-selejtezőn Magyarország–Málta 4–0.)


 

Úgy látszik, az angolok ellen mindig képesek vagyunk egy-egy hatalmas gólra. Hrutka János szabadrúgását már megmutattuk, most jöjjön Dárdai Pál bombája 2006 májusából (barátságos mérkőzésen Anglia–Magyarország 3–1).


 

Ausztria ellen is több szépségdíjas magyar találatot jegyezhettünk fel. 2006 augusztusában Grazban például Horváth András révén (2–1-re nyertünk).


Összeállításunkat két Málta elleni szabadrúgásgóllal zárjuk. Tőzsér Dániel 2007 októberében a 2–0-ra megnyert Eb-selejtezőn volt eredményes, míg Hajnal Tamás idén áprilisában a jelenleg is tartó vb-selejtező sorozatban vette be a máltaiak kapuját (Magyarország–Málta 3–0).

TŐZSÉR GÓLJA MÁLTÁNAK (2007)
 

HAJNAL GÓLJA MÁLTÁNAK (2009)
 

Bízzunk benne, hogy az őszi selejtezőkön is születnek olyan magyar gólok, amiket hosszú évek elteltével is büszkén mutogathatunk (persze akkor sem leszünk szomorúak, ha csúnya gólokat rúgunk, csak jöjjenek azok a gólok!)

A Sportlegek sorozat korábbi részeit itt olvashatja!

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik