VINCZE ANDRÁS
VINCZE ANDRÁS
2019.09.11 23:12

Itthon – otthon? – Vincze András jegyzete

 

Nézem a nemzetisport.hu oldalon megjelent fotón, ahogy a Szlovákiából érkező polgármester dühösen mered a piros-fehér-zöld, Csallóköz feliratú lobogót az ő zászlaja fölé simító drukkerre, s olvasom, bizony, ha félt is, magabiztosan visszaterítette a magáét a magyaréra. Itt eszembe jut drága nagyanyám, hogy ekkor jött volna el a pillanat, amikor akkurátusan kivezetik a stadionból. A nagyi ugyanis ősi magyar földön, Nyitrán született – s aztán a történelem sodrása úgy hozta, hogy már szlovák területről térhetett haza –, a pukkancsok közé állva talán csak ennyit mondott volna: „Akarsz egy pofont, kisfiam?!”, s hát nyilván szlovákul is elismételte volna a tisztánlátás végett... Nagyanyámat amúgy rendkívül jó és türelmes természettel áldotta meg a sors – volt nekik elég bajuk háborúskodással –, ám ha néha mi, az unokák kihoztuk a béketűrésből, kortól, nemtől függetlenül ránk ripakodott, mielőtt a végső fegyelmezés pillanata eljött volna: „Akarsz egy pofont, kisfiam?!”

 
MAGYAR RENDEZŐK KELTEK A SZLOVÁK ZÁSZLÓS DRUKKER VÉDELMÉRE

Márpedig manapság egy érzelmekkel dúsított futballmeccsen nemhogy pofonnal fenyegetőzni, csúnyán nézni is tilos (lásd fentebb), ezért is mondom, nagyanyám konfliktusrendezése aligha lehetne a mai világban kompatibilis, bár kétségtelenül mókásabb. Hanem a zászlók... Megint szembejött velünk a közép-európai valóság, hogy errefelé az UEFA-szabályozás sem tudja felülírni az érzelmeket. Most, ugyebár, egy semleges szektor semleges területén volt némi kakasdombvita, de ehhez hozzátenném, talán jó néhányan vagyunk ezen a világon, akik úgy gondoljuk, vendégségben udvariasabb vagy legalábbis belátóbb lesz az ember… Az viszont igencsak magyaros, hogy a nagy ügybuzgalom (a szabály az szabály!) miatt magyar rendező vezetett ki magyar drukkert, s emiatt már inkább elgondolkodhatnánk azon: mennyire akarunk mi a saját házunkban otthon lenni? A meccset ugyanis – mielőtt még félreértés lenne – Budapesten rendezték, s tán még utólag sem kellene magunkat szégyellnünk amiatt, hogy a válogatott minden égtáj felől idevonzotta a honfiakat, és vereség ide vagy oda, a magyarokért zengő szurkolás emiatt volt elementáris, az érzelmek meg érthető módon túlcsordultak.

Ettől viszont – mint ahogyan anno a nagyi „pofonos” szavajárásától – kár volt ennyire megijedni, sőt, azért azt is illik hozzátenni a történethez: ahogyan a harcias, sőt már hősnek aposztrofált polgármesternek, a zászlajának sem lett az égvilágon semmi baja.

2020.05.28 22:14:24

Magyar válogatott THURY GÁBOR

Két okból is említésre méltó dátum 1980. május 31-e a magyar futballban.

2020.05.26 08:38:51

Magyar válogatott THURY GÁBOR

A hatvanas-hetvenes évek legendás Újpestjének hátvédje 75 esztendős lett.

2020.05.19 15:27:28

Magyar válogatott THURY GÁBOR

Az Aranycsapat 1955 májusában északra utazott, és négy meccsen 27 gólt szerzett.

2020.05.18 12:55:50

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

Az 1958-as vb kudarca ellenére futballválogatottunk esélyese volt az Anglia elleni mérkőzésnek 1960 májusában.

2020.05.17 23:24:16

Magyar válogatott SZ. E. M.

A magyarországi brit nagykövet testvére is a szemtanúja volt a hatvan évvel ezelőtt diadalnak.