K. Zs. 2019.09.11 14:41 Frissítve: 2019.09.11 15:44

Válogatott: magyar rendezők keltek a szlovák zászlós drukker védelmére

Mint beszámoltunk róla, a hétfői Magyarország–Szlovákia labdarúgó Eb-selejtezőn (1–2) a vendégeknek fenntartott szektorban a magyar csapatnak drukkoló felvidéki magyarok és a szlovák csapatot buzdító szlovák szurkolók is helyet foglaltak. Bár súlyos összetűzés szerencsére nem történt, az együtt ülés nem volt súrlódásmentes – mint az a parameter.sk szerdai cikkéből is kiderül.

A konfliktus egy forró pillanata, balra Michal Didik, Circ polgármestere (Fotó: cas.sk)

 

A szlovákiai magyar nyelvű portál „Hős lett a szlovák falu polgármesteréből, aki megvédte szlovák zászlaját a csallóközi magyarral szemben” címmel számol be arról a konfliktusról, amely egy-egy szlovák és magyar zászló kifüggesztése körül bontakozott ki.

A Paraméter beszámolója szerint az észak-kelet szlovákiai, félig szlovákok, félig ruszinok által lakott Circ polgármestere, Michal Didik több falubelijével érkezett a mérkőzésre, ahol a vendégszektorban foglalt helyet azokkal a szlovákiai magyarokkal együtt, akik a magyar válogatottnak szurkoltak.

Jegyezzük meg, ez nem az alapvonali nagy vendégszektor volt, hanem a főlelátó szélén egy semleges szektor, amelyben szintén sok szlovák foglalt helyet.

Didik a megérkezésük után kifüggesztette a korlátra, maguk elé a falujuk nevével ellátott szlovák zászlót, a folytatásról pedig így számolt be a Nový Cas-nak:

„Röviddel később ott termett egy fickó, és rárakta a mienkre a magyar zászlót. Rögtön odarohantam, hogy mégis mit csinál. Azt mondta, hogy ő oda rakja a zászlaját, ahová csak akarja. Veszélyesnek nézett ki, nem volt mindegy. De nem engedhetem meg akárkinek, hogy csak úgy letakarja a szlovák zászlót magyarral.”

Fizikai incidensre végül a magyar rendezőknek és rendőröknek köszönhetően nem került sor.

„Lefogták, és elvezették őt, a meccs végéig már nem is láttam” – tette hozzá a polgármester.

Érdemes emlékeztetni arra, hogy a mérkőzés előtt kiadott közleményében a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) felhívta a szurkolók figyelmét többek között arra, hogy „a magyar szektorokba magyar zászlót lehet bevinni – amelyek csak településnevet tartalmazhatnak –, a szlovák szektorba pedig kizárólag szlovák jelképeket, ezek nem keveredhetnek”.

A jelek szerint a helyszínen nem sikerült maradéktalanul érvényesíteni ezt az elvet.

Nem elhanyagolható körülmény, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) előírásai értelmében egy ország állampolgárai biztonsági okokból kizárólag az államukat képviselő válogatott szurkolóinak fenntartott szektorba vásárolhatnak jegyet, vagyis a felvidéki magyarok – szlovák állampolgárként – csak a vendégszektorban foglalhattak helyet.

Igaz ugyanakkor az is, hogy a sajátos helyzetben az előírásnak kedvező hatása is volt a mieink szempontjából: így a magyar csapat több szurkolója jutott be a mérkőzésre, mintha csak a „hazai szektorok” álltak volna a rendelkezésükre.

2020.02.16 20:35:34

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Manapság az ilyesmi lehetetlen, ahogy az is, hogy a szurkoló kiballagjon kedvenc csapata edzésére, s figyelje a gyakorlást.

2020.02.10 21:23:46

Magyar válogatott L. P. I.

2020.02.10 21:40:40

Magyar válogatott DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Ha nő a játékideje és elkezdi termelni a gólokat, valóban lesz értelme a beszélgetésnek

2020.02.08 11:32:56

Magyar válogatott Sz. Gy.

Évi száznál több rendezvényre, egymillió vendégre és megtérülő üzemeltetésre számítanak a Nemzeti Sportközpontoknál.

2020.02.06 07:20:54

Magyar válogatott SZELI MÁTYÁS

Az UEFA Eb-rendezésért is felelős igazgatója szerint idővel BL-döntőnek adhat otthont a magyar főváros.