A becsület harcosai - hármat rúgtunk, ötöt kaptunk Hollandiában

Vágólapra másolva!
2011.03.29. 19:49
null
Rudolf Gergely szerezte a mieink első gólját (Fotó: Action Images)
Címkék
A magyar válogatott a második félidőben 0–1-ről fordítani tudott Hollandia ellen, és még 2–3 után is volt válaszunk. A végét azonban nem bírtuk, és végül 5–3-as vereséget szenvedtünk. A hollandoknál Dirk Kuyt, nálunk Gera Zoltán duplázott.

 

 

A mieink kezdőcsapata öt helyen változott a hollandok elleni pénteki meccshez képest, amelyet a Puskás-stadionban 4–0-ra elveszített a magyar válogatott. Király Gábor, Lipták Zoltán (eltiltott), Elek Ákos (eltiltott), Varga József és Koman Vladimir helyett Fülöp Márton, Lázár Pál, Pintér Ádám, Vadócz Krisztián és Priskin Tamás kezdett. (A kispadon egy változás történt a korábban megjelentekhez képest: a gyomorpanaszokkal bajlódó Koltai Tamás helyett Debreceni András ült a padon.) A hollandok ugyanúgy álltak fel, mint Budapesten.

Az első percekben a hollandok birtokolták többet a labdát, egy beadásig is eljutottak, de Ibrahim Afellay labdáját Vanczák Vilmos kivágta.

Az 5. percben Robin van Persie lépett ki a védőink közül, de kisodródott, és Juhász Roland szerelni tudta. Az első lövés Wesley Sneijder nevéhez fűződött, 20 méteres lapos kísérlete nem jelentett veszélyt, jócskán elkerülte kapunkat.

Tíz perc elteltével ugyan ezúttal nem kaptunk gólt (Budapesten már nyolc perc után vezettek a hollandok), de szinte végig a hollandoknál volt a labda, és a 13. percben már a vezetést is megszerezték: Sneijder jobb oldali szöglete után a hosszún érkező Van Persie lőtt tíz méterről a bal alsóba. 1–0

Nem sokkal később Dirk Kuyt lépett ki Laczkó Zsolt és Juhász között, és már Fülöp Márton mellett is elgurított, de a labda a jobb kapufa mellett hagyta el a játékteret.

A 19. percben Dzsudzsák Balázs egy gyorsan elvégzett szabadrúgás után 14 méterről a bal alsó sarokba lőtt, csakhogy a norvég bíró visszafújta a szabadrúgást. Úgy tűnt, a gól teljesen szabályos volt, ugyanis a mieink nem kértek sorfalat a szabadrúgás előtt. A megismételt szabadrúgásból csaknem 25 méterről Rudolf Gergely a kapu fölé lőtt.

A norvég bírónak, Svein Oddvar Moennek egyébként már korábban is volt egy vitatott ítélete ellenünk: 2008-ban az U19-es Eb-elődöntőjében Olaszország ellen egy lerántásgyanús helyzetben (Németh Krisztiánt rángatták) nem adott tizenegyest.

DZSUDZSÁK BETALÁLT, DE HIÁBA...
PUHL : MINDENKÉPP HIBÁZOTT A BÍRÓ

„A visszajátszásokból egyértelműen nem derül ki, mi történt pontosan. A támadó kérheti a kilenc métert – de ez most nem történt meg –, és a bíró is kérheti, hogy várjanak a sípszóig, de akármelyik esetről is van szó, a sípszó előtti elrúgásért sárga lapot kellett volna adni. Ez nem történt meg, ugyanakkor gólt sem ítélt, így mindenképp hibázott a játékvezető” – nyilatkozta Dzsudzsák meg nem adott góljáról Puhl Sándor a Sport Televíziónak.

A helyzetünk, illetve a nem megadott gólunk után valamelyest ki tudtunk jönni a holland szorításból, igaz, Van Persie így is lövőhelyzetbe került, szerencsére nem találta el a kaput. Nem úgy a másik oldalon Rudolf, aki a jobb oldalról éles szögből próbálkozott, de Michel Vorm védeni tudott.

A 41. percben újabb formás magyar akciót jegyezhettünk fel: Gera Zoltán jobb oldali szóló után visszagurított Rudolfnak, aki tíz méterről a vetődő holland kapusba lőtt. Nem sokkal később Gera kísérletezett, de ez már kevésbé volt veszélyes.

Annyit megjegyezhetünk, hogy támadásban a jobb oldalon sokkal bátrabban játszottunk az első félidőben, mint Budapesten, és ez helyzeteket is eredményezett, no meg azt, hogy a több mint ötvenezer hazai drukker ellenére felharsant a csaknem ezerfős vendégtáborból a „Hajrá, magyarok!” rigmus.

Az első félidő 1–0-s hazai vezetéssel zárult. A szünetben a hazaiaknál Van Persie helyére beállt Ruud van Nistelrooy, míg nálunk Pintér Ádámot Koman Vladimir váltotta.

A második félidő első percében kisszöglet után Rudolf megcsinált két cselt, majd 14 méterről megcélozta a kaput, lövése megpattant a védőkön, és így kötött ki a jobb alsóban.1–1

RUDOLF GERGELY GÓLJA

 

Hihetetlenül jól kezdtük a második félidőt! Az 50. percben ugyanis Dzsudzsák bal oldali beadás után Gera lőtt a kapu jobb oldalába! 1–2

GERA PAZAR GÓLJA

A jó kezdés után sem álltunk vissza, a jobb szélen már nem először tudtunk előretörni, a holland védők kapkodóvá váltak, kezdték elrugdosni a labdákat, miközben Rudolf ismét célzott és lőtt, 18-ról középről Vorm kezeibe.

Olyan volt ez, mint egy álom, az 58. percben ismét mi alakítottunk ki helyzetet, Gera beadásáról Priskin maradt le.

A 61. percben azonban ébresztőt fújtak a hollandok. Sneijder passzolt volna a védelem mögé, de Vadócz Krisztián lába beleért, így visszapattant a labda a holland középpályás elé, aki tíz méterről egyenlített! 2–2

A mieinket dicséri, hogy nem zavarta meg a csapatot a gól, olyannyira nem, hogy Priskin Tamás nem sokkal a gól után egyedül vezethette a labdát a holland kapura, ám kisodródott, nem tudta elgurítani Vorm mellett, passzolni próbált, de felszabadítottak a hollandok.

A 73. percben Kuyt középre passzolt labdáját Van Nistelrooy egyből, a tizenhatos vonaláról a kapuba lőtte, lövése megpattant, így Fülöp Márton tehetetlen volt. A Hamburg csatárának a 70. válogatott meccsén ez volt a 35. gólja. 2–3

Ezután sem esett össze a magyar csapat, Gera ugyanis egy kontra végén a Dzsudzsáktól kapott labdát a jobb felsőbe bombázta. 3–3

GERA MÁSODIK GÓLJA

 

A gólzápor azonban folytatódott: Afellay bal oldali beadására Kuyt érkezett a jobb szélen, és ismét vezettek a hazaiak. 4–3

Kuyt sajnos a hollandok vezérévé lépett elő: a 81. percben a kint álló Fülöp fölött a kapunkba emelt. 5–3

Az eredmény már nem változott, becsületesen küzdelemben alulmaradtunk. Ugyanakkor erre a játékra már tényleg lehet alapozni a jövőben, hiszen három gólt is szereztünk a vb-második otthonában, 0–1-ről fordítottunk, 2–3-nál pedig még egyszer egyenlítettünk. Így ki lehet kapni Hollandiában.

 

EGERVÁRI: EZ A VERESÉG POZITÍVUMOT JELENTHET

„Ez az a vereség, amely pozitívumot jelenthet számunkra, fegyelmezetten futballoztunk, úgy érzem, hogy az öt gól ellenére hátul is nagyon jól zártunk. Szerencsére a támadásokra is volt energiánk, a megszerzett három gól pedig emeli a fényét a teljesítményünknek" – mondta Egervári Sándor a lefújás után a Sport 1 televízió kamerái előtt.

 

„Nagy hangsúlyt fektettünk a mentális felkészítésre, hittünk magunkban az első meccsen történtek ellenére. Nem rágtuk magunkat, hanem felráztuk egymást. A képességekben benne volt, hogy bízhatunk ezekben a játékosokban" – fogalmazott a szakvezető.

 

„Voltak fordulópontjai a meccsnek, sajnálom, hogy Dzsudzsák gólját nem adták meg a játékvezetők. Viszont úgy gondolom, hogy az utolsó tíz percet leszámítva megfeleltünk az elvárásoknak" – zárta összegzését Egervári.

„Nem sokszor látunk ilyen mérkőzéseket, mindenki gálameccset várt tőlünk, de ez nem mindig jön össze. A második félidőben egy szerencsés góllal egyenlítettek a magyarok, majd vezettek, de szerencsére fel tudtunk állni, és megnyertük a mérkőzést" – értékelt röviden a holland–magyar Eb-selejtező után a holland válogatott szövetségi kapitánya, Bert van Marwijk.
Gera Zoltán: „Ezen az úton kell tovább mennünk”
HOLLANDIA–MAGYARORSZÁG 5–3
EB-SELEJTEZŐ
E-CSOPORT
HOLLANDIA–MAGYARORSZÁG 5–3 (1–0)
Amszterdam, Amsterdam ArenA V: Moen (norvég)

HOLLANDIA: Vorm – Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Pieters (Emanuelson, 64.) – N. de Jong, Van der Vaart – Kuyt (Elia, 90.), Sneijder, Afellay – Van Persie (Van Nistelrooy, a szünetben). Szövetségi kapitány: Bert van Marwijk

MAGYARORSZÁG: Fülöp – Lázár, Vanczák, Juhász, Laczkó – Gera, Pintér Á. (Koman, a szünetben), Vadócz (Czvitkovics, 90.), Dzsudzsák – Rudolf, Priskin (Tököli, 74.). Szövetségi kapitány: Egervári Sándor
Gólszerző: Van Persie (13.), Sneijder (61.), Van Nistelrooy (73.), Kuyt (78., 81.), ill. Rudolf (46.), Gera (50., 75.)
A csoport másik meccsén: Svédország–Moldova 2–1

 

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Hollandia 6 6 21–5 +16 18
2. Svédország 4 3 1 11–5 +6 9
3. MAGYARORSZÁG 6 3 3 15–13 +2 9
4. Moldova 5 2 3 6–5 +1 6
5. Finnország 4 1 3 10–6 +4 3
6. San Marino 5 5 0–29 –29 0

 

MECCS ELŐTTI HANGULATJELENTÉS AMSZTERDAMBÓL

A Nemzeti Sport Online helyszínen tartózkodó tudósítójának beszámolója szerint a magyar drukkerek hasznosan töltötték az esti meccset megelőző órákat. A híres amszterdami piros lámpás negyedbe ugyanúgy több száz piros-fehér-zöldbe öltözött szurkoló látogatott el, mint a Heineken Sörmúzeumba. A belvárosi utcák azonban nemcsak a magyar, hanem a holland szurkolóktól is hangosak voltak, akik már több órával a meccs előtt csoportokba verődve készültek az esti találkozóra. A holland drukkerek szerint szimpatikus csapat a magyar, ennek ellenére legalább háromgólos hazai győzelemre számítottak a találkozót megelőzően.

 

Hangulatjelentés – korábbi híreink

Szabó Péter Ádám

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik