Zlatan Ibrahimovic kihagyott büntetője is belefért

Vágólapra másolva!
2011.03.29. 21:15
null
Ibrahimovic (középen) ezúttal gólig nem, csak egy kihagyott tizenegyesig jutott (Fotó: Reuters)
Címkék
A találkozó előtt hat ponttal álló Svédország odahaza 2–1-re nyert a szintén hatpontos Moldova ellen a labdarúgó Eb-selejtezők E-csoportjában. Az északiak szövetségi kapitánya, Erik Hamrén három pontot és unalmas mérkőzést várt a mérkőzés előtt, és sajnos kiváló jósnak bizonyult.

„Mindenki azt hiszi, egyszerű dolgunk lesz, de nézzük csak meg a moldovaiak eredményeit. Jól kell játszanunk, ha tovább akarunk jutni, ám jó csapatunk van, a hollandokat is meg tudjuk verni” – vezette fel a mérkőzést a svédek támadója, Johan Elmander. Eme nyilatkozatnál nagyobb port vert fel Zlatan Ibrahimovic sajátos kezdőrúgása: a Milan zabolázhatatlan támadója egy edzésen jól belerúgott csapattársába, Christian Wilhelmssonba.

Nem éppen a vendégek voltak a találkozó esélyesei, lévén előző két találkozásukkor összesen nyolc gólt kaptak az északiaktól, de bizakodásra adott okot számukra, hogy a házigazdák védelme erősen ad hoc jellegű volt.

Rohamokkal nyitottak a svédek, Ibrahimovic kétszer is megmutatta, hogy alkalomadtán a labdába is bele tud rúgni, de először a védők szögletre mentettek, ollózása pedig pár centivel elkerülte a jobb felsőt. Néhány szórványos, de életképes vendégtámadást is láthattunk, majd hosszas, de csöppet sem élvezetes mezőnyjátékot követően a semmiből szerezte meg a vezetést a házigazda: a 30. percben a találkozóra éppen csak összedrótozott jobbhátvéd, Mikael Lustig tört előre, az alapvonalról beadott, a labda pedig az ötösnél becsúszó Igor Armasról a hálóba pattant, becsapva a moldovai kapuvédőt, Stanislav Namascót. 1–0.

A találat után visszatért a méla unalom a stadionba, hiszen egyik csapat sem tudta lázba hozni a nézőket, akikre pedig a csípős hidegben (a mérkőzés előtt havazott Solnában) ráfért volna pár tüzes támadás. A 43. percben Ibrahimovicot rúgták meg, de nem Wilhelmsson állt kései bosszút, hanem Petru Racu gáncsolta az éket a büntetőterületen belül tizenegyest érően. A labdához maga a sértett állt oda, de a rosszul helyezett lövést Namasco jobbra vetődve hárította. Sorrendben a harmadik tizenegyes volt ez, amelyet elrontottak a svédek.

IBRAHIMOVIC KIMARADT BÜNTETŐJE

Fél szemmel az ellenfelet, féllel az órát lesték a második játékrészben a háromkoronások, és átadták a területet a moldovaiaknak, de a vendégek nem tudtak mit kezdeni a lehetőséggel, támadásaik erőtlenek voltak. Kockázatos volt a svéd kapitány, Erik Hamrén döntése, bár ha Ibrahimovic berúgja sokadik ziccerét a 61. percben, enyhült volna arcán a feszültség. Pár perc múlva Bajrami kavargatott ügyesen, de lövése után a vendégek jöhettek. Bedobással…

Kis híján megviccelte az utolsó negyedórára fordulva Andreas Isakssont Racu, ám lövése néhány centivel célt tévesztett. A hátralévő időben a sárga mezes házigazdák már nem engedték kiénekelni szájukból a sajtot, igaz, a vendégek nem késztették őket különösebb erőfeszítésekre, sőt, a 82. percben az elbámészkodó vendégvédők közül Sebastian Larsson tíz méterről, középről spiccel a jobb sarokba gurított. 2–0.

Elmander és a csereként beálló Martin Olsson is kihagyott egy-egy helyzetet, és ez kis híján megbosszulta magát, amikor a hosszabbítás második percében a végig agilis moldovai támadó középpályás, Alexandru Suvorov 17 méterről kilőtte a jobb sarkot: 1–2.

A hátralévő egy percet kibekkelték a svédek, így elérték céljukat, azaz bezsebelték a három pontot.

„Nem biztos, hogy látványos lesz a meccs, inkább kemény" – jósolt a találkozó előtt Hamrén. És lőn…

SVÉDORSZÁG–MOLDOVA 2–1 – ÖSSZEFOGLALÓ

EURO 2012, E-CSOPORT
SVÉDORSZÁG–MOLDOVA 2–1 (1–0)
Solna, Rasunda Stadion, 30 000 néző. V: Kircher (német)
SVÉDORSZÁG: Isaksson – Lustig, M. Antonsson, Wendt, Granqvist – S. Larsson, Wernbloom (R. Elm, 65.), Källström, Bajrami (M. Olsson, 73.) – Ibrahimovic, Elmander (Gerndt, 89.). Szövetségi kapitány: Erik Hamrén
MOLDOVA:Namasco – Armas, Bolohan, Boret, Golovatenco – Suvorov, Racu, Cebotaru, Gatcan (Andronic, 83.) – Doros (Cheptine, 72.), Frunza (Bugaev, 46.). Szövetségi kapitány: Gavril Balint
Gólszerző: Lustig (30.), S. Larsson (82.), ill. Suvorov (92.)
A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Hollandia 5 5 16–2 +14 15
2. Svédország 4 3 1 11–5 +6 9
3. MAGYARORSZÁG 5 3 2 12–8 +4 9
4. Moldova 5 2 3 6–5 +1 6
5. Finnország 4 1 3 10–6 +4 3
6. San Marino 5 5 0–29 –29 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik