Ha nem verjük meg a svédeket, kiszállunk a versenyből

MAROSI GERGELYMAROSI GERGELY
Vágólapra másolva!
2011.06.09. 16:10
null
Ha szeptember és válogatott, akkor a jelszó: győzni kell! (fotó: Action Images – archív)
Két kötelező győzelmen van túl a magyar labdarúgó-válogatott: Egervári Sándor csapata 1–0-ra nyert Luxemburgban felkészülési mérkőzésen, 3–0-ra San Marinóban Eb-selejtezőn, most pedig pihenőre vonul az Izland elleni augusztusi felkészülési találkozóig. Miért volt butaság elveszteni a két legrutinosabb védőnket, miért húz ki minket a versenyfutásból egy Svédország elleni iksz, és mi várható a július végi vb-sorsoláson? – jön a szokott válogatottértékelő.

 

Figyelem, kinyitjuk a közhelyszótárat. Az eredmény megvan, az a fontos; nehéz az ilyen, játszani nem akaró kiscsapatok ellen; no meg tulajdonképpen elégedettek lehetünk a játékkal.

MI DÖNT AZONOS PONTSZÁM ESETÉN?

A CSOPORTOKON BELÜLI RANGSOR

Ha két vagy több válogatott azonos pontszámmal végez, a következő mutatók döntenek a sorrendről:

1. Egymás elleni eredmény
2. Gólkülönbség
3. Szerzett gólok száma
4. Idegenben szerzett gólok száma
5. Fair play mutató
6. Sorsolás

Az első megállapítással nehéz vitatkozni, a másodikat minden edző ellövi, a harmadik meg akkor igaz, ha alacsonyak az elvárásaink, így a közhelyszótár bezárva – a magyar válogatott minimalista játékkal hozta két júniusi meccsét (Luxemburg 1–0, San Marino 3–0), mindkettőt idegenben. Azért a szurkolók finoman fogalmazva is elégedetlenebbek voltak a mutatott teljesítménnyel, mint a szakmai stáb és a játékosok – ne ragozzuk, láttuk már sokkal jobban játszani ennél a válogatottat, volt (főleg Luxemburg ellen, az első félidőben) szenvedés is, viszont végül is ez a teljesítmény elégnek bizonyult.

Mivel a győzelmet nem kell megmagyarázni, a két meccsnek meg nem sok játékbeli tanulsága van – tán annyi, hogy nem érdemes adok-kapokba belemenni egy Luxemburghoz hasonló stílusú csapat ellen, valamint az ábra alapján elég egy védekező középpályás is a „minikkel” szemben, tekintsünk inkább előre, mint vissza.

Három mérkőzésünk van hátra az Eb-selejtezősorozatból, Svédország (otthon), Moldova (idegenben) és Finnország (otthon) ellen. Svédország rendkívüli magabiztossággal behúzta júniusi meccseit (csak zárójelben: összesen kilenc gólt vágva Moldovának és Finnországnak, amely több mint kétszerese a mi termésünknek ugyanebben az időszakban), így nagyon kényelmes helyzetbe került. A svédek három ponttal vannak előttünk, egy meccsel kevesebbet játszottak, és Budapesten nem lesz rajtuk nyomás, szemben az előző vb-selejtezősorozattal. Mondhatjuk, szokásos a helyzet a svédek pesti látogatásakor: ha a magyar válogatott nem nyer (ezt 1995 óta nem tette meg, pedig volt elég lehetőség a sárga-kékek ellen), tulajdonképpen kiszáll a 2. helyért folytatott küzdelemből.

Bár sehol sem hangsúlyozták túl, szinte biztosra vehető: ha Svédország pontot szerez a Puskás Ferenc Stadionban, csoportmásodiknak tekinthetjük, mi meg elszállunk, mint a győzelmi zászló.

Hogy miért? Ebben az esetben marad a Svédország és Magyarország közti hárompontos különbség (16, illetve 13 pont), a svédeknek három, nekünk két meccsünk lesz hátra. Csakhogy Svédországnak a három meccs közül az első a San Marino elleni, amelyen garantálva van számukra a három pont (aki azt hiszi, hogy az épp negyvenegyes vereségszériában „menetelő” miniállam foghat egy ikszet, az finoman szólva is túl optimista), azaz gyakorlatilag úgy számolhatunk, hogy hat pont az előnyük a mieinkkel szemben. Tehát ha az utolsó két meccsükön ki is kapnának a svédek (a finnekkel idegenben, a hollandokkal otthon játszanak), és Egervári Sándor válogatottja megnyerné mindkét hátralévő találkozóját, az egymás elleni eredmények miatt – ez dönt először – nem tudnánk megelőzni Svédországot.

Tehát győzelem vagy elszálló esélyek – számolgatni csak akkor lesz érdemes bármit is, ha a svédek elleni hazai meccs megvan. Ám a svédek formáját látva, no meg figyelembe véve azt, hogy a közelmúltban minden – lélektanilag hasonló szituációban lejátszott – meccsen az északiak nyertek, az tűnik a leginkább valószínűnek, hogy a csoport harmadik helyén végeznek a mieink.

Ami egyébként teljesen reális is az erőviszonyokat figyelembe véve.

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Hollandia 6 6 21– 5 +16 18
2. Svédország 6 5 1 20– 6 +14 15
3. MAGYARORSZÁG 7 4 3 18–13 +5 12
4. Finnország 6 2 4 11–11 0
6
5. Moldova 6 2 4 7– 9 –2 6
6. San Marino 7 7 0–33 –33 0

VÉDŐKÍNOK

A svédek ellen a magyar válogatott két védője is hiányzik majd a pályáról: „besárgult” San Marino ellen a védelem legmeghatározóbb játékosa, Juhász Roland és Vanczák Vilmos is.

Kellemetlen, már csak azért is, mert több kérdést felvet. Egyrészt azt, felhívták-e a figyelmet a szakmai stáb tagjai előre erre? Miért kellett egyáltalán játszatni San Marino ellen olyan játékosokat egy döntő fontosságú selejtező előtt, akik eltiltásveszélyben voltak? Pintér Ádámmal a védelemben minden bizonnyal ugyanúgy nyertünk volna, így legalább Juhász játékát „meg lehetett volna spórolni” (Vanczákét már nem biztosan, mivel a másik, jobbhátvédként bevethető védő – Lázár Pál – nem volt egészséges).

Jön tehát egy kulcsfontosságú meccs a legjobbnak tartott védőnk nélkül, ráadásul a középhátvéd-rangsorban harmadik (Vanczák) is kiesett. Így a San Marino ellen első válogatott gólját megszerző Lipták Zoltán a fix pont, társat kell keresni mellé a védelem tengelyébe. A választék a jelenlegi keretben nem nagy, Pintér Ádám kerülhet mellé – továbbá új embert kell behívni a válogatottba, hisz legalább három középső védő kell majd a keretbe.

Nézzük végig, kiknek lehet esélye a játékra Svédország ellen! Egervári Sándor eddigi keret-összeállításait nézve Pintér hátravonása a legvalószínűbb, hisz a kapitány ritkán „forgatja” a keretet, kívülről kevés játékos került eddig be, Szabics Imre kivételével ők sem a kezdőbe.

Nem lenne logikátlan Vaskó Tamás meghívása – tizenkétszeres válogatott és a 2010–2011-es szezont Lipták állandó védőpárjaként játszotta végig, tehát össze van szokva vele. Viszont Vaskó 2009 márciusa óta nem került szóba a válogatottnál – Várhidi Péter játszatta 11-szer a nemzeti csapatban, Erwin Koeman egyszer.

Korcsmár Zsoltot már megfigyelte a szakmai stáb, a norvég Brann játékosa ráadásul hozzá is edződött már az északi játékstílushoz és két poszton (belső védő, védekező középpályás) is bevethető. Viszont A-válogatott még nem volt, igaz, Liptáknak is mindössze a második meccse volt a svédek elleni, idegenbeli selejtező 2010 szeptemberében.

Szóba kerülhet még a honvédos Debreceni András, aki Korcsmárhoz hasonlóan szintén dolgozott együtt az U21-es válogatottban Egervári Sándorral, a ferencvárosi Csizmadia Csaba, aki 2008 óta nem volt válogatott, az eltiltása törlése után visszatérő debreceni Mészáros Norbert, aki viszont egyéves kényszerszünet után alighanem meccshiánnyal fog még mindig küszködni. No és ő is újonc… Ott van még a (szintén meccshiányos, ez persze szeptemberre változhat) Kádár Tamás – érdekes lesz, hogy Egervári Sándor kit választ (vagy húz a fentieken kívüli körből egy meglepőt). Egy biztos: olyan védőpáros megy ki Zlatan Ibrahimovic és Johan Elmander ellen, amelynek az összes válogatottsági száma maximum húsz…

Lábjegyzetnek: ez a szám Juhász és Vanczák esetében 120 (64+56), és a rutin nagyon sokat számít, főleg egy ilyen sorsdöntő találkozón. Jobb lett volna elkerülni a nélkülözésüket.

Lehetséges védelem Svédország ellen: Lázár Pál (5-szörös válogatott), Lipták Zoltán (8), Pintér Ádám (5), Laczkó Zsolt (13).

KÖRÖN KÍVÜL

AZ NSO AJÁNLJA

Hogyan teljesítenek besorolásukhoz képest a válogatottak a 2012-es Eb selejtezőin?

2010. októberi kalapmustra

2011. márciusi kalapmustra
2011. júniusi kalapmustra

A két júniusi mérkőzésen két góllal tért vissza a válogatottba hosszas mellőzöttségét követően a Sturm Graz együttesével osztrák bajnoki címet szerző Szabics Imre – teljesítménye alapján a jövőben sokkal inkább neki van helye a keretben, mint Tököli Attilának. Az első számú center, Szalai Ádám 2011-ben valószínűleg már nem lesz bevethető (a szeptemberi meccsekre egész biztosan nem), így alighanem Rudolf Gergely, Priskin Tamás, Szabics, Németh Krisztián, valamint Tököli közül kerül három játékos a keretbe.

Júniusban körön kívül maradt két olyan játékos, akit a szakmai stáb többször is megfigyelt már: továbbra sem kap meghívót Stieber Zoltán – a szélső-támadó „szintet lép”, ősszel már az élvonalbeli Mainz játékosa lesz – és a belga bajnok Genk kulcsembere, Tőzsér Dániel. Tőzsér meglehetősen elkeseredetten kérdezte, hogy ugyan még mit kell tennie egy meghívóért – a kapitány szerint aki a posztján van (alighanem Vadócz Krisztián), előrébb tart nála.

Nos, az lehet, viszont nem kipróbálni a belga bajnok kulcsemberét és a Bundesliga 2. legjobb mezőnyjátékosát (no meg gólpasszkirályát, a kanadai táblázat második helyezettjét) finoman szólva luxusnak tűnik. Pláne, hogy Luxemburg és San Marino ellen valószínűleg nem jelentett volna világvégét a próba. Lehet, hogy az említettek (vagy Vass Ádám, vagy Feczesin Róbert) annyira nem férnek bele az elképzelésbe, hogy nincs is miben reménykedniük?

KALAP, KALAP, KALAP

A két győzelem abból a szempontból igencsak fontos volt, hogy ezzel gyakorlatilag biztosította a helyét a magyar válogatott a harmadik kalapban a 2014-es világbajnoki selejtezőkre. A FIFA a júliusi világranglista alapján sorolja be a csapatokat, Magyarország helyezése jelenleg világszinten 52., Európában a 30.

SZAVAZÁS

Ön ötös skálán hányasra értékelné a magyar labdarúgó-válogatott két júniusi meccsét?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Egy kalapban kilenc csapat van, viszont a mieink két győzelmet szereztek, az előttünk állók közül Albánia Boszniában, Litvánia Liechtensteinben (köszönjük!) kapott ki, Bulgária Montenegróval ikszelt – valahova a márciusi, hollandok elleni vereségek előtti pozíciónk (23. Európában) környékére kerülhetünk vissza.

Tulajdonképpen ez a legfontosabb hozadéka a két júniusi meccsnek – a válogatott teljesítette az elvárt minimumot, legyőzte mindkét, gyengébb képességű ellenfelét, és ezzel (bár ugye a beosztás semmiről sem dönt) egy kicsit kedvezőbb pozícióból várhatja a július 30-i, Rio de Janeiró-i sorsolást.

Végül zárjuk azzal a kérdéssel, amellyel szoktuk: Ön hányasra értékeli a válogatott két júniusi összecsapását és az ezeken nyújtott teljesítményt?

A TOVÁBBI MENETREND
2011. szeptember 2. Hollandia–San Marino
2011. szeptember 2. Finnország–Moldova
2011. szeptember 2. Magyarország–Svédország
2011. szeptember 6. Finnország–Hollandia
2011. szeptember 6. Moldova–Magyarország
2011. szeptember 6. San Marino–Svédország
2011. október 7. Hollandia–Moldova
2011. október 7. Finnország–Svédország
2011. október 11. Svédország–Hollandia
2011. október 11. Magyarország–Finnország
2011. október 11. Moldova–San Marino

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik