Szűkül a „plusz, plusz” halmaz, de a mieink kitartanak

Vágólapra másolva!
2011.06.09. 07:35
null
Magyar örömpercek a San Marinó-i győzelem után (Fotó: Németh Ferenc)
Címkék
A 2012-es labdarúgó Európa-bajnoki selejtezősorozat végének közeledtével egyre inkább érvényesülnek az általános törvényszerűségek – azaz mind több csapat kerül olyan pozícióba csoportjában, amire a kalapbesorolása alapján számíthatott. Márciusban 20, most már 27 válogatott érkezett meg a „saját kikötőjébe" – korántsem biztos persze, hogy ott is marad. Mint ahogyan Magyarország egyelőre meglévő, kevés csapatra jellemző „plusz, plusz" besorolásának megtartásáért is meg kell majd küzdeni. Pillanatfelvétel az elmúlt napok mérkőzéseinek figyelembevételével a számokat kedvelőknek.


Nyolc nagy játéknapon van túl a mezőny, ez alkalomból – ahogyan októberben, majd márciusban is tettük – két szempont alapján vizsgáltuk a csapatok eddigi teljesítményét.

1. Hány pontot veszítettek a gyengébb kalapokból érkező ellenfelekkel szemben, és mennyit szereztek a magasabban rangsoroltaktól?

2. Milyen helyet foglalnak el ahhoz képest, hogy melyik kalapból húzták ki őket?

Vizsgálatunk kiindulópontját a sorsolási kalapok jelentik, egészen pontosan az, hogy a bonyolult számítások alapján a sorsoláskor kialakított hivatalos erősorrendet valósnak fogadjuk el.

AKIK ELÉGEDETTEK LEHETNEK AZ EDDIG TÖRTÉNTEKKEL

A bevezetőben leírtak értelmében kezd fogyatkozni ama csapatok száma is, amelyek a legjobb, „plusz, plusz" besorolásban találhatók, azaz szereztek pontot magasabb kalapból induló válogatottól, és ezzel párhuzamosan jobb helyezést foglalnak el, mint amilyenre a kiindulási pozíciójuk alapján számíthattak.

Márciushoz képest eltűnt e csoportból Albánia, Azerbajdzsán, Moldova és Norvégia, bár az első kiemelt Portugália otthonában minimális vereséget szenvedő Norvégia pontszáma alapján még mindig reálisan reménykedhet a kellemes meglepetéssel felérő továbbjutásban.

Másik hét csapat társaságában továbbra is „plusz, plusz" kategóriában maradt Magyarország – a San Marino ellenihez hasonló papírforma győzelmeknek emiatt is lehet örülni.

Az igazság nagy pillanatai azonban – nem győzzük hangsúlyozni – ősszel érkeznek el, egyelőre annyi rögzíthető: az Egervári-csapat megszerezte a kalapok alapján „járó" pontokat, és akad hozzá egy kis plusz az őszi finnországi sikernek köszönhetően.

Megszűnt egy érdekes anomália is: a tervezettnél több pontot gyűjtő Bosznia-Hercegovina – amely az utóbbi napokban az eredeti papírformának megfelelő vereséget (Románia) és győzelmet (Albánia) könyvelt el – immár nem áll a kalapjánál rosszabb helyen.

A PONTSZÁM MAGASABB AZ ELŐRE KALKULÁLHATÓNÁL
A HELYEZÉS IS JOBB A VÁRTNÁL
Montenegró (+11; +3), Grúzia (+6; +1), Belgium (+5; +2),Örményország (+5; +1),Magyarország (+3; +1), Írország (+1; +2), Szlovénia (+1; +2),Észtország (+1; +1)
A HELYEZÉSEN NEM LÁTSZIK
Albánia (+5; 0), Feröer (+4; 0), Norvégia (+4; 0), Azerbajdzsán (+3; 0), Liechtenstein (+3; 0), Moldova (+3; 0), Bosznia-Hercegovina (+1; 0), Izland (+1; 0), Litvánia (+1; 0), Luxemburg (+1; 0)
A csapatok neve utáni zárójelben első helyen az előre kalkulálható pontszámhoz képesti pillanatnyi eltérést, második helyen a jelenlegi helyezés és a sorsoláskor elfoglalt hely közötti eltérést tüntettük fel.
*júniusban nem játszott Eb-selejtezőt

 

AKIKNÉL VAN OK A KESERGÉSRE, ESETLEG A HAJTÉPÉSRE

Franciaország és Anglia újra pontokat veszített, ami az előzmények ismeretében inkább a Svájccal hazai pályán ikszelő (2–2) angolok esetében kellemetlen fejlemény – a franciák fehéroroszországi döntetlenje (1–1) a tavalyi hazai vereség fényében pontszerzésnek is tekinthető. A franciák és az angolok pozícióján ugyanakkor továbbra sem látszik meg a lassú pontgyűjtés, persze a hajrá a tervezettnél izgalmasabbnak ígérkezik.

Az eddig elveszített pontok nem jönnek vissza, de kiemelendő, hogy a kiválóan szereplő Norvégia legyőzésével Portugália kikászálódott a „mínusz, mínusz" kategóriából, csakúgy, mint Dánia – ez az Olsen-legénység izlandi győzelmén túl a norvégok vereségének is köszönhető. Ebben a csoportban (H) hármas holtverseny állt elő az élen, éppúgy, mint a B jelűben (Írország, Szlovákia, Oroszország) – óriási csata várható ősszel!

A „mínusz, mínusz" dobozban lévők közül Törökország a vesztett pontok tekintetében a brüsszeli iksszel tovább rontott pozícióján – lehet, hogy ez közelebb „segíti" Guus Hiddinket a Chelsea-hez?

A PONTSZÁM ALACSONYABB AZ ELŐRE KALKULÁLHATÓNÁL
A HELYEZÉS IS ROSSZABB A VÁRTNÁL
Románia (–7; –2), Szerbia* (–7; –1), Finnország (–6; –1), Ausztria (–5; –1), Horvátország (–5; –1), Oroszország (–5; –1), Törökország (–5; –1), Svájc (–4; –1),Észak-Írország* (–3; –2),Wales* (–3; –1), Bulgária (–3; –1), Lettország (–2; –1), Macedónia (–2; –1), Szlovákia (–2; –1)
A HELYEZÉSEN NEM LÁTSZIK
Franciaország (–5; 0), Portugália (–5; 0), Anglia (–4; 0), Csehország* (–3; 0), Dánia (–2; 0), Izrael (–2; 0), Olaszország (–2; 0), Skócia* (–2; 0), Ciprus* (–1; 0)
A HELYEZÉS ÍGY IS JOBB A VÁRTNÁL
Görögország (–1; +1)
A csapatok neve utáni zárójelben első helyen az előre kalkulálható pontszámhoz képesti pillanatnyi eltérést, második helyen a jelenlegi helyezés és a sorsoláskor elfoglalt hely közötti eltérést tüntettük fel.
*júniusban nem játszott Eb-selejtezőt

 

AKIK KISZÁMÍTHATÓAN TESZIK A DOLGUKAT

A várakozásoknak megfelelően szereplő nagyok és kicsik csoportjában nem történt jelentős változás, arra azonban érintettségünk folytán érdemes felfigyelni, hogy Svédország a napokban rendkívül magabiztosan, kilenc gól kíséretében hajtotta be a „neki járó" hat pontot.

Érdekesség, hogy Fehéroroszország eddig úgy állt jobban az elvártnál, hogy a kalapok alapján tervezhetőnél kevesebb pontot szerzett – a franciáktól megkaparintott újabb ponttal azonban sikerült kompenzálni az albániai és luxemburgi botlást. Amelyek persze – az élet kegyetlen – még így is a továbbjutásról szőtt gyönyörű álom szertefoszlását eredményezhetik.

A PAPÍRFORMÁNAK MEGFELELŐEN SZERZIK A PONTOKAT
A HELYEZÉS JOBB A VÁRTNÁL
Fehéroroszország (0; +2)
A HELYEZÉS IS A PAPÍRFORMÁT IGAZOLJA
Hollandia* (0; 0), Kazahsztán (0; 0), Németország (0; 0), Spanyolország* (0; 0), Svédország (0; 0), Andorra (0; 0), Málta (0; 0), San Marino (0; 0)
A csapatok neve utáni zárójelben első helyen az előre kalkulálható pontszámhoz képesti pillanatnyi eltérést, második helyen a jelenlegi helyezés és a sorsoláskor elfoglalt hely közötti eltérést tüntettük fel.
*júniusban nem játszott Eb-selejtezőt
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik