Gera: Érzelemdús este vár rám, de feszültség nincs bennem

Nagy ZsoltNagy Zsolt
Vágólapra másolva!
2019.11.12. 08:13
null
Gera Zoltán reméli, az U21-es válogatottat is győzelemre vezeti az új Puskás Arénában (Fotó: Dömötör Csaba)
A 97-szeres válogatott Gera Zoltán nem tudja, hogyan viseli a búcsúztatását, az Uruguay elleni mérkőzésen a Puskás Arénában felszabadult játékot vár, míg az U21-es válogatottat végre győzelemre vezetné.


– Emlékszik, mikor lépett be először a nemzeti stadionba?

– Szurkolóként az Olaszország ellen kettő-kettőre végződött mérkőzésen – utalt az itáliaiak ellen 2000. szeptember 3-án, világbajnoki selejtezőn elért bravúros döntetlenre Gera Zoltán. – Futballistaként az utánpótlás-válogatott tagjaként. Egyszer, mielőtt elindultunk a tatai edzőtáborba, bevittek minket az öltözőbe és ott tartottak nekünk eligazítást. Megmutatták, hol készültek a régi nagyok, kérték, becsüljük meg a helyet és legyen az a célunk, hogy a felnőttválogatott tagjaként minél többször visszatérhessünk.

NÉVJEGY

GERA Zoltán

Született: 1979. április 22., Pécs
Posztja:
középpályás
Válogatottság/gól:
97/26 (2002–2017)
Klubcsapatai:
Pécsi MFC (1997–2000), Ferencváros (2000–2004; 2014–2018), West Bromwich (2004–2008; 2011–2014), Fulham (2008–2011)
Eredményei:
3x magyar bajnok (2001, 2004, 2016), 5x Magyar Kupa-győztes (2003, 2004, 2015, 2016, 2017), 3x Magyar Szuperkupa-győztes (2004, 2015, 2016), magyar Ligakupa-győztes (2015), angol másodosztályú bajnok (2008), Európa-liga-döntős (2010)

– A pályafutását tekintve talán nem túlzás kijelenteni, hogy megfogadta a tanácsot. Első Puskás Ferenc Stadionban szerzett gólját is fel tudná idézni?
– A kétezres évek elején többször játszottunk a Megyeri és az Üllői úton is, ezért ebben nem vagyok biztos.

– Egy kis segítség: 2003 júniusa, Európa-bajnoki selejtező, az ellenfél Lettország.
– Így már megvan. A mérkőzés hajrájában fejeltem a kapuba a labdát, de mivel korábban megsérültem, az ünneplésnél elmaradt a szaltó.

– Milyen volt a régi stadion légköre?
– A játéktér körüli futópálya miatt néha kicsit azt éreztem, hogy messze vagyunk a szurkolóktól. Amikor azonban megtelt az alsó karéj, és a drukkerek buzdítottak minket, az rengeteg erőt adott.

– Járt az épülő Puskás Arénában?
– Igen, többször is. Tetszik, hogy a lelátó sokkal közelebb került a pályához és meredekebb a réginél. A tetőszerkezet hasonló a Groupama Arénához, és mivel ott „benn ragad a hang”, itt is hasonlóra számítok. Kíváncsian várom, milyen atmoszférája lesz.

– Szerencsés helyzetben van, hiszen rövid időn belül kétszer is megtapasztalhatja. Pénteken, az Uruguay elleni stadionavatón telt ház lesz, három nappal később az U21-es válogatottat irányítja Ausztria ellen. Kezdjük utóbbival, mit vár a csapattól?
– Az osztrákoknak több mérkőzésüket is láttam, jelentős játékerőt képviselnek. Ennek ellenére illene kihasználnunk, hogy hazai pályán játszunk, jó lenne győzelmet ünnepelnünk. Úgy gondolom, minden játékosnak életre szóló élmény lesz a Puskás Arénában játszani. Ha ez nem jelent extra motivációt nekik, nem hozza extázisba őket, akkor semmi. Úgy kell játszaniuk, mintha ez lenne az egyedüli alkalmuk arra, hogy a felnőttválogatott csodálatos stadionjában szerepelhetnek. Azért bízom benne, hogy nem így lesz, és a keretünkből néhány éven belül többen is eljutnak az A-válogatottig, de azt is látni kell, hogy ehhez még nagyon sok munkára van szükség. Ha nekem fiatalon azt mondták volna, hogy pályára léphetek az újonnan átadott Puskás Arénában, biztos vagyok benne, hogy mindennap ezzel a tudattal keltem és feküdtem volna. Persze ne felejtsük el, hogy előtte még utazunk Észak-Írországba, és azt a felkészülési mérkőzést is szeretnénk megnyerni.

CSÁNYI SÁNDOR: Büszkeség és életérzés

– Mit jelenthet a magyar futballnak az, hogy a Puskás Aréna lesz az Eb helyszínek egyike?
– Először is büszke vagyok rá, hogy Budapesten épült meg Európa egyik legmodernebb és legszebb arénája. Átadásakor, az ötvenes években a stadion korszerűnek számított, ám az évek során fokozatosan elavult. Most olyan módon újult meg, hogy megfeleljen a mai, igen magas nemzetközi elvárásoknak. Számos új funkciójával alkalmas arra, hogy négy Eb-mérkőzésnek és nagy nemzetközi döntőknek legyen a helyszíne.

– Mit érez most, hogy az országnak újra van nemzeti stadionja?
– A Népstadionban az idősebb generáció tagjai felejthetetlen mérkőzéseket éltek át, és ezek egy életre meghatározták a futballhoz való viszonyunkat. A közeljövő nagy mérkőzései pedig inspirációt jelentenek a mostani fiataloknak, és ez talán a legfontosabb szempont a számomra. A nyitó mérkőzés iránti nagy érdeklődés azt bizonyítja, hogy szükség volt erre a nemzeti stadionra.

– Melyik kapuban szeretné látni az első gólt?
– Természetesen abban, amelyikre a magyar válogatott támad majd.

– A jegyeket már árulják az Ausztria elleni találkozóra. Mekkora érdeklődésre számít?
– Mivel eddig nem szerepeltünk jól a csapattal, négy mérkőzésen egy döntetlen és három vereség a mérlegünk, nehéz megmondani, mennyien lesznek ránk kíváncsiak. Örülnék neki, ha sokan lennének a lelátón, hiszen a jó hangulat a játékosok teljesítményére is kihat. Persze azt is tudom, hogy a bizalom elnyeréséhez teljesíteni kell. Hiába épül folyamatosan a csapat, a fejlődéshez elengedhetetlenek a győzelmek.

– A stadion avatómérkőzésén, Uruguay ellen is fontos, hogy mit mutat az eredményjelző?
– Figyelembe kell venni, hogy Marco Rossi irányításával a válogatott valójában Wales ellen készül, ami az év mérkőzése, hiszen a csapat kijuthat az Európa-bajnokságra. Ennek tükrében talán lényegesebb, hogy mindenki felszabadultan futballozzon. Jó ellenfél, telt ház, ünnepi hangulat, avagy a feltételek adottak az emlékezetes összecsapáshoz, ki kell élvezni minden percet.

– Habár több mint két és fél év telt el azóta, hogy utoljára magára húzta a címeres mezt, hivatalosan a pénteki mérkőzés kezdete előtt kerül sor a búcsúztatására a nemzeti együttestől. Izgatott?
– Ahogy közeledik az időpont, egyre sűrűbben az eszembe jut, de mivel nem lépek pályára, egyelőre nincs bennem feszültség.

– Pedig egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy miközben a Puskás Aréna gyepén áll és körülnéz, közel hetvenezren skandálják a nevét.
– Tudom, hogy érzelemdús este vár rám, de mivel már jó ideje abbahagytam a futballt, és leülepedtek bennem a dolgok, fogalmam sincs, milyen reakciót vált ki belőlem. Jelenleg nem gondolom, hogy érzelgős lennék, de abban a pillanatban, amikor ott leszek és feltörnek az emlékek, elképzelhető, hogy ez gyorsan megváltozik.

Nem vagyok olyan állapotban, hogy a világ egyik legjobbja ellen játsszak – Gera

SZABÓ TÜNDE: Jöjjenek a családok!

Korábban a nemzet stadionjában hölgyek ezrei rajongtak a legjobb magyar futballistákért, ezért Szabó Tünde sportért felelős államtitkártól azt kérdeztük a pénteki stadionavató kapcsán, hogy mennyire tűnik nőiesnek az új aréna.

„Az új Puskás Arénát mindenki a magáénak érezheti, hiszen nemzeti üggyé vált a megépítése, és hiszem, hogy ez érződik a kivitelezésen is – kezdte válaszát Szabó Tünde. – A lenyűgöző új létesítményben minden adva van ahhoz, hogy családi programmá váljanak a sportesemények. Ma már a sport a szórakoztatóipar fontos része, így az nem csupán a férfiakat ragadja magával. Biztosra veszem, hogy a minden igényt kielégítő arénába sok hölgytársam látogat ki. Fontos, hogy a rendezvényeket biztonságban, s olyan hangulatban rendezzék meg, hogy nemtől és kortól függetlenül mindenki átélhesse az összetartozás, valamint a szurkolás örömét.”

Az egykori Népstadion sportolói szempontból központi helynek számított, hiszen itt volt a szerelések raktára, az étterem, a toronyépületből sok versenyző indult útnak. Vajon az új Puskás Arénában visszaköszönhet valami e régi sportvilágból?

„Mindenképpen, hiszen a Puskás Aréna az ország legnagyobb befogadó képességű sportlétesítménye. Egy ilyen impozáns épület teljes mértékben alkalmas arra, hogy a budapesti sport egyik központi helyszínévé váljon, és igazi szimbólum legyen, ahogyan a régi stadion is az volt. Az új Puskás Arénában ugyanúgy lesznek kiszolgáló egységek, raktárak, étterem, sőt még múzeum is, a toronyépület pedig teljesen megújult, s szintén része az épületegyüttesnek. Azt gondolom, a tervezők remek munkát végeztek, mert bár egy teljesen új aréna készült el, annak ugyanolyan a vonzereje, mint a réginek volt.”

Emellett ne feledjük el, hogy az új stadion sportdiplomáciai szempontból is fontos szerepet tölthet be.

„A magas színvonalon elkészült létesítmény teljes mértékben alkalmas delegációk fogadására, tárgyalások, megbeszélések, ünnepségek vagy reprezentatív fogadások lebonyolítására is. A Puskás Aréna szerintem Budapest és Magyarország büszkesége lesz, és bizonyára az ideérkező sportvezetők, valamint sportdiplomaták is szívesen nézik meg. Érdemes kihasználni, hogy a kor követelményeinek megfelelő, korszerű és gyönyörű arénával büszkélkedhetünk.”

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
November 15., péntek (Puskás Aréna)
19.00: Magyarország–Uruguay (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)
Vezeti: Damir Skomina (Robert Vukan, Tomaz Klancnik) – szlovénok

EB-SELEJTEZŐK
November 16., szombat
18.00: Azerbajdzsán–Wales – élőben az NSO-n!
20.45: Horvátország–Szlovákia – élőben az NSO-n!
November 19., kedd
20.45: Szlovákia–Azerbajdzsán – élőben az NSO-n!
20.45: Wales–Magyarország – élőben az NSO-n!

AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Horvátország 7 4 2 1 14–6 +8 14
2. MAGYARORSZÁG 7 4 3 8–9 –1 12
3. Szlovákia 6 3 1 2 10–8 +2 10
4. Wales 6 2 2 2 6–6 0 8
5. Azerbajdzsán 6 1 5 5–14 –9 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik