HIRDETÉS
HIRDETÉS
MTI 2018.05.17 19:48 Frissítve: 2018.05.17 20:41

FTC: a klub is segíti az Aranycsapat-emlékév megünneplését

Az Aranycsapat-emlékév méltó megünnepléséről szóló együttműködési megállapodást írt alá csütörtökön az FTC Baráti Kör és a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület az Aranycsapat Emlékév Testülettel és az Emberi Méltóság Tanácsával. Az Aranycsapat 65 évvel ezelőtt ezen a napon nyerte meg a labdarúgó Európa-kupát Rómában.

HIRDETÉS
Lomnici Zoltán (balra) és Takács Tibor megegyezett az Aranycsapat-emlékév közös megünnepléséről (Fotó: Róth Tamás)

A Groupama Arénában tartott sajtótájékoztatón Takács Tibor, az FTC Baráti Kör és a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület elnöke közölte: Kubatov Gábor klubelnök döntése értelmében a Ferencváros segítséget nyújt az emlékév megünnepléséhez, emellett annak lezárultával közösen szerveznek kiállításokat és megemlékezéseket. Ezenkívül együtt dolgoznak azon, hogy erősítsék az idős sportolók társadalmi megbecsülését, valamint hogy a sport kiemelkedő szerephez jusson a társadalom értékrendjében.

Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Emlékév Testület és az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke arról beszélt: az élsport és a tömegsport mellett a sportemlékezet támogatására is szükség van, mert a kis országoknak a sport, a művészet és a tudomány kitörési lehetőséget jelent.

„A fiatalok akkor fognak igazán szívvel küzdeni, ha látják, hogy az idős sportolókat megbecsülik, mint teszik azt Németországban vagy Oroszországban” – jelentette ki Lomnici Zoltán, aki emlékeztetett arra, hogy a kormány nevében Szabó Tünde sportért felelős államtitkár tavaly április 1-jén hirdette meg az Aranycsapat-emlékévet, s azóta csaknem ötven ünnepséget szerveztek a történelmi Magyarország területén; ezekhez költségvetési támogatást nem kértek. Hozzátette: idén november 25-én lesz a 65. évfordulója az Évszázad mérkőzésének, amelyen Puskás Ferenc vezérletével a magyar válogatott a londoni Wembley Stadionban 6:3-ra legyőzte Angliát, s erre az eseményre a Groupama Arénában fognak emlékezni, ahol kiállítás is nyílik majd az Aranycsapatról.

Lomnici Zoltán elmondta: kezdeményezni fogják, hogy az Országgyűlés november 25-ét az Aranycsapat napjává nyilvánítsa, mert meg kell becsülni azokat, akik az ország jó hírnevét az egész világba elvitték, az Aranycsapat tagjai pedig ilyenek voltak.

„Ez a nemzet önbecsülése miatt is fontos, mert bizonytalan helyzetbe kerül az a nemzet, amely nem becsüli meg azokat, akikre büszkék lehet” – hangsúlyozta a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke.

Bajkai István fideszes országgyűlési képviselő, a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület alapító tagja azt hangsúlyozta, hogy bár a mai világban nem feltétlenül a jó és a tehetséges ember érvényesül, a sportban becsülettel lehet győzni, így megmutatja a fiataloknak, hogy munkával ki lehet emelkedni.

HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.05.17 23:25:38

Magyar válogatott SZÖLLŐSI GYÖRGY

NS-VÉLEMÉNY. Honfitársainknak jószerével az egyharmada él külföldön.

2018.05.17 09:18:44

Magyar válogatott CSILLAG PÉTER (Csíkszereda)

„Nagyszüleimtől és édesapámtól is láttam, mit jelent a magyar válogatottnak szurkolni.”

2018.05.09 11:30:47

Magyar válogatott nemzetisport.hu

A korábbi középpályás 40 éve BEK-döntőt játszott, édesanyja így tudta meg, hogy nincs börtönben.

2018.05.03 23:23:36

Magyar válogatott DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. A válogatott szereplés valahogy sosem jött össze neki.

2018.04.27 00:01:34

Magyar válogatott SZÖLLŐSI GYÖRGY

„Nincs még egy nemzeti futballszövetség, amely olyan mértékű munkát vállalt volna magára, mint az MLSZ.”

HIRDETÉS
HIRDETÉS