nemzetisport.hu 2019.02.11 18:21 Frissítve: 2019.02.11 18:22

FFT: a margitszigeti pénzosztás története

A FourFourTwo magazin sorozatában hónapról hónapra leporol egyet a magyar futball számos abszurd ügyirata közül. Veszprémi Linda ezúttal felidézi a hírhedt margitszigeti pénzosztás történetét.

 

Sokan tudják, hogy a IV. Béla királyunk lányáról, a tatárjárás alatt az ottani Domonkos-rendi kolostorban élő Margit hercegnőről elnevezett Margitszigetet régen Nyulak szigetének hívták. Azt azonban rejtélyes homály fedi, miért. Trogmayer Ottó régész meggyőződése, hogy egy elírásról van szó, a sziget latin neve, az Insula leporum egy másolási hiba, egy betű kihagyása miatt eredetileg Insula leprorum volt, vagyis: „Leprások szigete” – és mivel ismert, hogy a középkorban a szigetet a különböző járványok, így a lepra idején is karanténként használták, mivel megfelelően el volt zárva Pesttől és Budától is, így ez az elképzelés nem is tűnik annyira légből kapottnak. A történészek elvitatkoznak ezen, mint ahogy azon is, hány leprás beteg hunyt el a szigeten; ami viszont számunkra érdekesebb: sokan magabiztosan állítják, a magyar futball haldoklása is pontosan itt indult el, a Margitszigeten.

„Nem a berni döntőn, nem is a svájci világbajnokságon ment minden tönkre. Hanem néhány héttel előtte. Közvetlenül a magyar–angol visszavágója előtt, amit 7:1-re nyert a magyar csapat” – olvashatjuk az Aranycsapat balszélsőjének, Czibor Zoltánnak a szavait Bocsák Miklós Kocsis és Czibor című, 1983-ban megjelent könyvében.

Mielőtt folytatnánk Czibor gondolatait, rövid történeti áttekintő: az 1952-es helsinki olimpián aranyérmes magyar válogatott 1953. november 25-én, az Évszázad mérkőzésén legyőzte Angliát Londonban 6:3-ra, ami az angol futball 90 éves történetének első hazai veresége volt egy nem a Brit-szigetekről származó csapat ellen. A történelmi vereség után az angolok visszavágót kértek Budapesten, amire 1954. május 23-án került sor, néhány nappal a svájci világbajnokság előtt. Az Aranycsapat ezt a találkozót 7:1-re nyerte meg így pláne senki nem gondolta, hogy Sebes Gusztáv szövetségi kapitány csapata pár hét múlva nem világbajnokként tér haza Svájcból.

A 7:1 előtti napon, május 22-én a margitszigeti Nagyszállóban azonban történt valami, ami sokak szerint az NSZK elleni bukást okozta Bernben…

A teljes cikket elolvashatja a FourFourTwo.hu-n, ide kattintva!

2019.09.13 21:33:46

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. A drukker ilyen, ilyennek is kell lennie – a végletek emberének. Olyannak, amilyennek a legendás osztrák futballvezér, Hugo Meisl látta egykori honfitársainkat: a magyarok vagy temetnek vagy lakodalmat ülnek.

2019.09.11 20:54:38

Magyar válogatott VINCZE ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. Az UEFA-szabályozás sem tudja felülírni az érzelmeket.

2019.09.10 20:04:39

Magyar válogatott PÓR KÁROLY

NS-VÉLEMÉNY. Honnan ez a szenvedély?

2019.09.10 14:04:22

Magyar válogatott MAROSI GERGELY

107 mérkőzés, 3 fordítás, avagy ha bajba kerülünk, akkor ritkán vágjuk ki magunkat belőle. Értékelés.