Eb 2016: itt a friss rangsor, pótselejtező esetén kiemeltek lehetünk

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.09.09. 15:25
null
A magyar válogatott edzése Belfastban (Fotó: Reuters)
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szerdán közzétette a nemzeti válogatottak pillanatnyi UEFA-rangsorát, amely mind az Eb-döntő sorsolása, mind a pótselejtező sorsolása szempontjából segít a csapatoknak és a szurkolóknak az eligazodásban. Az Eb-selejtezőcsoportjában a harmadik helyen álló Magyarország pozíciót vesztett júniushoz képest – pillanatnyilag a 22. helyen áll –, de ha ma sorsolnák a 2016-os Európa-bajnokság pótselejtezőjét, még mindig kiemelt lenne.

 

Magyarország a júniusi UEFA-rangsorban a 21. helyet foglalta el, és most úgy került a 22.-re, hogy éppen egy potenciális pótselejtező-résztvevő, Írország előzte meg.

Fontos tudni, hogy a mostani csupán egy átmeneti rangsor, azaz nem ez, hanem a csoportküzdelmek októberi befejezése után készítendő UEFA-koefficiens szolgál majd a pótselejtező (és az Eb-döntő) sorsolásának alapjául. (Az sem mellékes, hogy a hátralévő két fordulóban még „mozognak” a táblázatok – nem kizárt, hogy a mieink automatikusan kvalifikálják magukat az Eb-re, és matematikailag az is előfordulhat, hogy a harmadik helyről is lemaradnak. Arról nem beszélve, hogy a pótselejtezős névsor is alaposan átíródhat.)

Mint beszámoltunk róla, a pótselejtező előtt két kalapba osztják a csapatokat: lesz egy kiemelt és egy nem kiemelt négyes – az egyik halmaz elemei a másikból kapnak majd ellenfelet.

A jelenlegi Eb-csoportharmadikak (a listát lásd lejjebb) UEFA-koefficiens alapján készített friss rangsorában Magyarország az ötödik helyet foglalja el. Mivel a listavezető (pillanatnyilag Ukrajna) automatikus Eb-résztvevő lesz, a pótselejtezőt vívó nyolcasban a mieink még éppen az első négyesben helyezkednek el, azaz ha ma sorsolnának, kiemeltek lennének, és elkerülnék az előttük álló riválisokat.

Kik vannak előttünk, azaz kiket nem kaphatnánk ellenfélnek? Az egy helyet javító Ukrajna (9.), az ötöt visszaeső Horvátország (14.), a hatot rontó Svédország (20.) és a három pozíciót előrelépő, ezzel a mieinket éppen megelőző Írország (21.).

Mivel az ukránok nemcsak ebben a képzeletbeli „versenyben”, hanem a szerzett (és beszámítandó) pontok listáján is megelőzik a jelenlegi csoportharmadikakat, a mai állás szerint – mint fentebb már jeleztük – nekik jutna az Eb-kvóta.

Kik vannak mögöttünk, azaz kik lehetnének ellenfelek? A négy helyet javító Törökország (25.), a hármat javító Izrael (27.), továbbá az egyet rontó Szlovénia (29.) és a júniushoz képest nyolc pozíciót veszítő – ezzel a teljes listán a legnagyobb visszaesést produkáló – Albánia (31.).

Az első három helyen (Németország, Spanyolország, Anglia) nincs változás. A legnagyobbat Oroszország javított a pozícióján – kilenc helyet előrelépve jelenleg a 11. helyet foglalja el.

A jelenleg érvényes rangsort 20 százalékban a 2012-es Eb selejtezőjében és döntőjében elért eredmények, 40 százalékban a 2014-es vb selejtezőjében és döntőjében elért eredmények és ugyancsak 40 százalékban a 2016-os Eb selejtezőjében elért eredmények határozzák meg.

A CSOPORTHARMADIK VÁLOGATOTTAK (A LEGJOBB PÓTSELEJTEZŐ NÉLKÜL KIJUT)
Csoport Válogatott M GY D V GK P Csoporthatodik
C
Ukrajna 7 4 1
2
11–3 13 Macedónia
H Horvátország* 7 4
3
1
16–5 12 Málta
F MAGYARORSZÁG 7 3 3 1 6–4 12 Görögország
I Albánia 6 3 2 1 7–3 11
D Írország 6 2 3 1 6–5 9 Gibraltár
GSvédország
72
3
2
9–99
Moldova
ESzlovénia
7
3

4
9–10
9
San Marino
B Izrael 6 2 1 3 6–8 7 Andorra
A Törökország 6 1 3 2 7–8 6 Kazahsztán
A csoporthatodik elleni eredmény kiesik. Az I-csoport ötcsapatos.
*Horvátországtól szeptember 17-én egy pontot levonhat az UEFA.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik