I. M. 2019.07.16 14:48 Frissítve: 2019.07.16 14:48

Csányi Sándor: Szégyen lenne nem élvezni a pillanatot

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnöke, az európai (UEFA) és a nemzetközi szövetség (FIFA) alelnöke az UEFA Direct magazinnak adott hosszabb interjúban beszélt többek között a futball szeretetéről, jövőképéről, a 2020-as Európa-bajnokságról és a klubcsapatok között különbségekről.

Csányi Sándor számára a legfontosabb, hogy a magyar válogatott kijusson a 2020-as Európa-bajnokságra (Fotó: Tumbász Hédi)

 

„Egy kis faluban, Jászárokszálláson nőttem fel és ismerkedtem meg a labdarúgással, csakúgy, mint az összes korombeli fiatal – kezdte az UEFA magazinjának adott interjút Csányi Sándor, aki kitért gyerekkori kedvenceire is. – Az iskolai csapatban játszottam, de a profi szintet nem értem el, igazolt amatőr labdarúgó voltam. Televízión követtük a hazai mérkőzéseket. Az 1960-as években fantasztikus volt a magyar futball. Gyerekként az MTK volt a kedvenc csapatom. Akkor vált azzá, amikor az 1964-es Kupagyőztesek Európa-kupájának (KEK) elődöntőjében a Celtictől 3–0-ra kikapott idegenben, majd a budapesti Népstadionban 4–0-ra nyert a visszavágón és fináléba jutott. A magyar csapatok nagyszerű meccseket vívtak abban az időszakban. A Ferencváros 1965-ben legyőzte a Juventust a Vásárvárosok Kupájának (VVK) döntőjében, ugyanebben a sorozatban az Újpest fantasztikus menetelést produkált a fináléig 1969-ben. Ráadásul a válogatott is kiválóan teljesített az 1966-os világbajnokságon, a csoportkörben 3:1-re legyőzte Brazíliát.” 

A legjobb mérkőzés, amit az MLSZ elnöke látott, mégsem ebből az időszakból való. „A magyar válogatott Norvégia elleni Európa-bajnoki pótselejtezői – nevezte meg kedvenc meccseit az UEFA és a FIFA alelnöke. – Mindkét mérkőzést megnyertük, ami azt jelentette, hogy 44 év után jutottunk ki újra az Európa-bajnokságra. A kontinenstornán a szomszédos Ausztria ellen kezdtünk, mindenki azt jósolta, hogy ki fogunk kapni. De nyertünk, ami megalapozta a csoportelsőségünket – megelőztük a későbbi győztes Portugáliát is.”

AZ MLSZ-ELNÖK NEMZETKÖZI TISZTSÉGEI

Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA)
2010–2011: a fejlesztési és technikai bizottság alelnöke
2011–2015: a nemzeti szövetségek bizottságának alelnöke
2015–2017: az ifjúsági és amatőr bizottság elnöke
2015–2017: UEFA Gyerekekért Alapítvány – kuratóriumi tag
2015–2016: a nemzeti válogatottak bizottsága elnökhelyettese, 2016-ban megbízott elnök
2015–: UEFA végrehajtó bizottsági tag (újraválasztva 2019-ben)
2017–: a nemzeti válogatottak bizottsága elnöke
2017–: a pénzügyi bizottság tagja
2019–: UEFA-alelnök 

Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA)
2012–2015: a világbajnokság szervezőbizottságának tagja
2012–2014: a világbajnokság szervezőbizottsága irodájának tagja
2015–2017: a pénzügyi bizottság tagja
2017–2018: a FIFA-tanács tagja
2018–: FIFA-alelnök (újraválasztva 2019-ben)

Forrás: mlsz.hu

A legszebb gól, amit Csányi Sándor valaha látott: Zinédine Zidane kapáslövése a 2002-es glasgow-i Bajnokok Ligája-döntőn. Hozzátette: nála Johan Cruyff és Zidane a valaha volt legintelligensebb és legjobb képességű futballisták. A labdarúgás más sportághoz nem fogható érzelmeket vált ki a drukkerekből, különösen akkor, ha a nemzeti csapat játszik.

„Különleges érzés fogja el az embert, amikor belép a Ferencváros stadionjába, ahol tömött lelátók előtt játszik a válogatott. Mindenkinek el kellene látogatnia ide a családjával legalább egyszer. Ha nyer a csapat – ahogy tette például márciusban a világbajnoki ezüstérmes Horvátország ellen –, ez az érzés napokig, sőt, akár hetekig is élénken él az emberben. A szurkolók fantasztikus hangulatot teremtenek, ilyenkor az egész ország boldog és büszke – folytatta Csányi Sándor, aki arról is beszélt, ő hogyan éli meg a nemzeti tizenegy találkozóit. – Feszültebb vagyok, amikor nem szerez gólt a válogatott. A viselkedésemen ez nem látszik, de az érzelmek kavarognak bennem ilyenkor. Hasonlóan, mint gyerekkoromban, ugyanazt az örömöt és boldogságot élem át.”

A magyar labdarúgással kapcsolatos prioritásairól elmondta: számára a legfontosabb az, csapataink hogyan szerepelnek az európai kupaporondon, illetve rajta tartja a szemét több fiatal magyar tehetségen is. A múlt és a hagyományok ápolása sem elhanyagolható, így került szóba az Aranycsapat.

„Annak a nagyszerű időszaknak az öröksége sokat jelent számunkra, de inkább az én generációmnak, mintsem a fiataloknak – mondta az MLSZ elnöke az 1950-es éveket felidézve. – Számukra a jelenkor nagy alakjai jelentik az inspirációt, mivel őket látják rendszeresen, és olyanokká akarnak válni. Nekünk az a legfontosabb, hogy megháromszorozódott az igazolt labdarúgók száma az elmúlt kilenc évben (Csányi Sándor 2010 óta az MLSZ elnöke – a szerk.). Ez azt jelenti, hogy a futball ismét messze a legnépszerűbb sportág Magyarországon – ahogy az 1950-es években is volt.” 

Csányi sportvezetői pályafutásának kezdeteivel kapcsolatban felelevenítette, hogy a BVSC igazgatósági tagjaként hasznos tapasztalatokat gyűjtött, valamint a Magyar Labdarúgó-szövetség pénzügyi osztályának munkatársa is volt az 1990-es években. Több korábbi megkeresés után 2010-ben kérték fel, hogy segítse a magyar labdarúgás megújulását. A családjával folytatott megbeszélés után úgy döntött, indul az elnökválasztáson. Néhány évvel később az európai és a nemzetközi szövetségben is tisztségeket töltött be. 

„Az UEFA-nak nagy felelőssége van abban, hogy megtalálja az egyensúlyt a futball különböző területei között – mondta az európai szövetség feladataival kapcsolatban. – Az elmúlt tíz évben közelebbről is megfigyelhettem a sportág strukturális, gazdasági és technikai aspektusait. Fontos, hogy fejlesszük az UEFA és a FIFA együttműködését, valamint az UEFA kapcsolatát a többi szövetséggel. Konstruktív egyeztetéseket kell folytatnunk az Európai Unióval is a sport és a labdarúgás szabályozásáról és ezek implementálásáról. A kis és nagyobb országok közötti egyensúly javítása is elengedhetetlen a versenyképesség fenntartásához – ezt szintén az UEFA-nak és az Európai Uniónak közösen kell megvitatnia. A szolidaritás szükségességét figyelembe véve meg kell találni a balanszt a gazdag és a kevésbé tehetős klubok és szövetségek között. Az UEFA hatalmas erőfeszítéseket tett ebben az ügyben, ami példaértékű.”

 

A jövő nyári Európa-bajnokságnak Budapest is társházigazdája: az F-csoport három mérkőzését és az egyik nyolcaddöntőt is az új Puskás Arénában rendezik – a magyar válogatott is pályára léphet itt, ha sikerül kivívnia a szereplést. 

Hogyan éli meg a mérkőzéseket az MLSZ elnöke? „Szeretem élvezni a meccseket, szeretek felugrani, ha van rá okom. Hazugság lenne nem kimutatni az érzelmeket egy futballmérkőzésen, és szégyen lenne nem élvezni a pillanatokat” – mondta Csányi Sándor, akinek hobbijai közé tartozik az olvasás, a túrázás, a vadászat, a horgászat, a tenisz és a vitorlázás is.„Az 1950-es években épült Népstadionban, amit később Puskás Ferenc Stadionnak neveztek el, mindig is nagyszerű mérkőzéseket játszottak. A 2020-as Európa-bajnokságra újjáépítjük a stadiont, 68 ezer férőhellyel, amivel a kontinens egyik legizgalmasabb arénája lesz – így Csányi Sándor a Puskás Arénával kapcsolatban, amelynek nyitó meccsét november 15-én játssza a válogatott Uruguay ellen. – Budapest híres a különböző sporteseményekről és kulturális rendezvényekről. Mindenki, aki látta, hogy milyen nagyszerű hangulatot teremtettek a magyar drukkerek a 2016-os franciaországi Eb-n, egyetért, hogy igazi futballfieszta lesz Budapesten jövő nyáron.”

 
Létszámemelés? Kizárva! – évértékelő interjú Csányi Sándorral
Csányi Sándor: Mindent megteszek a pesti BL-döntőért 

„A tisztelet és a fair play legalább olyan fontos, mint maga a játék. Gólt akarsz szerezni, győzni akarsz, ahogy az ellenfeled is. Ilyen egyszerű. Számomra a futball mindenkié. Egyetértek az UEFA EqualGame kampányának üzenetével, a mi feladatunk is, hogy ezt a sportágat mindenki számára elérhetővé tegyük – mondta az MLSZ-elnök, aki kitért a sportágra leselkedő veszélyekre is. – Ahogy korábban is említettem, a kis és nagy klubok, az amatőr és a profi labdarúgás közötti egyensúly rendkívül fontos, ezeket biztosítani kell. Ha csak a legnagyobb klubok profitálnak a topfutballból, az azt jelenti, hogy bizonyos csapatok és országok lemaradnak, és kikerülnek a futballcsaládból. El kell ismernünk a legsikeresebb egyesületeket pénzügyileg és szakmailag egyaránt, ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagynunk a helyi közösségeket sem.” 

Ha egy dolgot kívánhatna a jövőre nézve, akkor az az lenne, hogy maradjon a labdarúgás a legnépszerűbb sportág, és motiválja a fiatal generációt a mozgásra – Csányi Sándor szerint a számítógépes játékok és az e-sport térhódításával ez különösen fontos. „A futball összehozza a csapatok és válogatottak szurkolóit, segít a kisebb és nagyobb közösségek építésében” – tette hozzá. 

„A magyar labdarúgással kapcsolatban nem gondolok hosszú távú dolgokra. Számomra jelenleg a legfontosabb, hogy kijussunk a 2020-as Európa-bajnokságra. Először leszünk társházigazdái egy ekkora eseménynek, nem tudnék elképzelni izgalmasabb dolgot a magyar emberek számára, mint hogy az új arénában szurkolhassanak a válogatottnak ezen a futballfesztiválon.”

Csányi Sándor zárásként elmondta: azt tartja igazán nagy sikernek, ha a magyar csapatok és játékosok jó eredményeket érnek  el, példaként kiemelve a világbajnoki részvételt kiharcoló U17-es válogatottat.

2020.06.29 21:20:32

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Ha sikerül, a csapat is jól jár, ha nem, az edző megjárhatja: az öltözői tekintély már csak olyan, hogy az irodákig is elérhet, ami nem sok jóval kecsegtet viszály esetén.

2020.06.10 23:06:05

Magyar válogatott N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Görcs volt a játékosban, s görcs a tehetetlen szurkolóban is, aki minden jelből véleménye igazolását olvasta ki, hite és identitása eggyé vált, amit elvenni tőle nem lehetett.

2020.06.08 17:41:59

Magyar válogatott BORBOLA BENCE

„Az első kérdés az volt, hogy gyakoroltuk-e ezeket. Úgy felment bennem a pumpa...”

2020.06.08 23:00:37

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Feleki László következtetése máig ható, arról ír, hogy »a sportéletben való előkelő tájékozatlanság még nem belépőjegy a filozófia világába«.