Csányi Sándor: Mindent megteszek a pesti BL-döntőért

SZÖLLŐSI GYÖRGYSZÖLLŐSI GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2019.02.07. 19:39
null
Csányi Sándor mindent megtesz a budapesti BL-döntőért (Fotó: Török Attila, archív)
Újabb sportdiplomáciai siker: a Magyar Labdarúgó-szövetség első embere, Csányi Sándor már a nemzetközi, valamint az európai szervezet alelnöke is.

 

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) római tisztújító közgyűlésén újraválasztották az ellenjelölt nélkül induló szlovén Aleksander Ceferin elnököt, és újabb négy évre a szervezet vezető testületének tagjává választották Csányi Sándort, a Magyar Labdarúgó-szövetség 2010 óta hivatalban lévő elnökét. A magyar üzletember-sportvezető először 2015-ben, még Michel Platini elnöksége idején lett a végrehajtó bizottság tagja, tavaly pedig a világszövetség, a FIFA Európát képviselő alelnökének is megválasztották a távozó spanyol Ángel María Villar helyett. Most ebben a tisztségében egyedüli jelöltként, egyhangú döntéssel erősítették meg az európai nemzeti futballszövetségek vezetői.

„A magyar labdarúgás fejlődését ismerték el azzal az európai sportvezetők, hogy e két tisztségre második alkalommal is megszavaztak – mondta a döntést követően az mlsz.hu-nak Csányi Sándor, aki emlékeztetett a magyar futball előtt álló páratlan sorozatra. – Májusban Budapesten lesz az év női labdarúgó-eseménye, a BL-döntő, jövőre a valaha volt legnagyobb férfi Európa-bajnokságnak adunk otthont – tizenegy másik ország mellett –, 2021-ben pedig a szlovénokkal közösen rendezünk U21-es Eb-t.”

A vb-tagok választása során Csányi Sándor kapta a legtöbb, negyvenkilenc voksot, s a rekordszámú szavazatnak is szerepe lehetett abban, hogy a végrehajtó bizottság alakuló ülésén Aleksander Ceferin elnök honfitársunkat kérte fel a szervezet egyik alelnökének. Az MLSZ elnöke a kongresszus után interjút adott a Nemzeti Sportnak.

– Az előző elnököt, Michel Platinit is százszázalékos szavazati aránnyal választották meg, mégsem töltötte ki a ciklust. Aleksander Ceferin kitölti?
– Szerintem igen, mert hatalmas munkát végzett az elmúlt két és fél évben is – válaszolta Csányi Sándor. – Felettébb mély válságban, jelentős botrányok után volt az UEFA, sikerült azonban rendeznie a kapcsolatot a klubokkal, a szövetségekkel, partnerekkel. Sikerült elejét venni a rémhíreknek, amelyek újra és újra felröppentek a nagy klubok esetleges szuperligájáról. Éppen a választás előtti napon írta alá az UEFA elnöke a 2024-ig tartó megállapodást a legnagyobb csapatokat képviselő Európai Klubok Szövetségével. Ez a memorandum tartalmazza a szükséges szolidaritási elemeket, s a pénzügyek jelentős részét is megnyugtatóan és korrekt módon rendezi a következő négy idényre. Aleksander Ceferinnek tehát sikerült egységes, erős UEFA-t kialakítania.

– A Budapesten tartott minapi, közép-európai kezdeményezésű összejövetelnek volt szerepe a tisztújítás eredményében?
– Volt, hiszen tizenhét nemzeti szövetség elnöke és főtitkára vett részt ezen az előzetes egyeztetésen. Házigazdaként mi, a visegrádi négyek – kiegészülve Németországgal, Ausztriával és Svájccal – hívtuk meg a további szövetségek képviselőit, köztük új jelölteket, akik közül most többen bekerültek a végrehajtó bizottságba. Budapesten volt lehetőségük kifejteni az elképzeléseiket, kérdésekre válaszolni és informálisan is egyeztetni a döntéshozókkal, megismerni egymást.

– Az elnökségi tagságra pályázók közül ön kapta a legtöbb szavazatot, ötvenhárom érvényes voksból negyvenkilencen szavaztak önre. Ki gratulált elsőként?
– Először a pulpituson ülő Ceferin elnök úr és a többi vb-tag, akiknek én is gratuláltam, de aztán az összes nemzeti szövetségnek megköszöntem a támogatást, amely ilyen mértékben tényleg óriási eredmény és megtiszteltetés.

– És az első gratuláló sms?
– Branko Miksa, a horvát szövetség korábbi elnöke írt először, otthonról pedig Hernádi Zsolt.

– Mivel lenne elégedett az újabb négy év végén? Lesz például 2023-ig BL-döntő Magyarországon?
– Nem tudom, hogy lesz-e, de hogy mindent megteszek azért, hogy legyen, az biztos. De főleg akkor értékelem majd sikeresnek az újabb négy évet, ha a magyar futball fejlődni tud, ha előrelép a válogatott és a klubok.

AZ MLSZ-ELNÖK NEMZETKÖZI TISZTSÉGEI

Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA)
2010–2011: a fejlesztési és technikai bizottság alelnöke
2011–2015: a nemzeti szövetségek bizottságának alelnöke
2015–2017: az ifjúsági és amatőr bizottság elnöke
2015–2017: UEFA Gyerekekért Alapítvány – kuratóriumi tag
2015–2016: a nemzeti válogatottak bizottsága elnökhelyettese, 2016-ban megbízott elnök
2015–: UEFA végrehajtó bizottsági tag (újraválasztva 2019-ben)
2017–: a nemzeti válogatottak bizottsága elnöke
2017–: a pénzügyi bizottság tagja
2019–: UEFA-alelnök

Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA)
2012–2015: a világbajnokság szervezőbizottságának tagja
2012–2014: a világbajnokság szervezőbizottsága irodájának tagja
2015–2017: a pénzügyi bizottság tagja
2017–2018: a FIFA-tanács tagja
2018–: FIFA-alelnök (újraválasztva 2019-ben)

Forrás: mlsz.hu

– Van még esélye a kis országoknak?
– Abban az esetben van, ha klubjaink legalább – és hangsúlyozom,legalább – olyan sikeresen szerepelnek évről évre az európai kupákban, mint legutóbb a Mol Vidi. Meg kell érteni, hogy a klubfutballban keletkező bevételek nagy részét öt ország csapatai generálják, ezért természetes, hogy legnagyobb részben ők szeretnének részesedni a pénzekből. De igenis megvannak a megfelelő szabályok és a korrekt újraelosztás, főleg klubcsapatainknak kell helytállniuk ebben a versenyben. Sokszor hangsúlyozom, hogy a szövetség megteremtette a pénzügyi és infrastrukturális feltételeket az egyesületek, az utánpótlás-nevelés működéséhez – és nem csak az NB I-ben, de a második és a harmadik vonalban is. Most a klubokon a sor, az ő munkájuk lehet az alapja a magyar labdarúgás felemelkedésének. Remélem, hogy élni tudnak azzal a lehetőséggel, amelyet közösen teremtettünk meg. A szövetség elnökeként talán túlzóak az elvárásaim, de az utánpótlásra fordított pénzekhez képest némiképp keveslem a hazai és a nemzetközi felnőttmezőnyben helytállni képes fiatalokat, annak ellenére, hogy határozott fejlődést érzek. Egyben további fejlődést remélek, amelyhez mi, a szövetség, a nevelőedzők képzésének javításával tudunk hozzájárulni.

– Látva az egyöntetű nemzetközi támogatást, nem kellett volna elnöknek jelöltetnie magát?
– Nem, nem. Jó elnöke van az UEFA-nak. Éppen elegendő feladatom van, hogy ne hiányozzon ennél több munka és felelősség a nemzetközi futballban.

– És akkor még az MLSZ-t nem is említette... Mi a véleménye arról, hogy miközben pillanatok alatt elkelt minden jegy, rengetegen csalódottak most amiatt, hogy nem jutottak jegyhez a szlovákok elleni Eb-selejtezőre, ráadásul a nagy nyomást az informatikai rendszer sem igen bírta?
– Az UEFA sűrű római programja miatt megbeszélésről megbeszélésre jártam az elmúlt két napban, de közben igyekeztem figyelemmel kísérni ezt a problémát is, amelyet muszáj megvizsgálni, hiszen sok embert érint.

– A szombati Újpest–Fradira kimegy?
– Sokszor két nap alatt is a feje tetejére áll a programom, de igyekszem úgy alakítani, hogy ott legyek, igen, minden bizonnyal a helyszínen nézem meg a derbit.

– Mit szól hozzá, hogy végül lehetnek nézők az összecsapáson?
– Örülök neki. Némi részem nekem is van benne, hogy így alakult.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik