Bukarestet nem felejtik, de a válogatottat nem hagyják magára

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2013.10.11. 17:11
null
A dunaszerdahelyi szurkolók kitartanak a válogatott mellett, ismét ott lesznek Amszterdamban (Fotók: Karaffa Attila)<br />
A mai Hollandia-Magyarország vb-selejtező előtt arra voltunk kíváncsiak, hogyan várják a meccset azok a drukkerek, akik mindig, mindenhová igyekeznek elkísérni válogatottunkat. Mennyire ábrándultak ki a csapatból a bukaresti bukást követően? Számíthatnak-e Dzsudzsák Balázsék Amszterdamban a magyar tábor biztatására?

 

MLSZ-ÁLLÁSFOGLALÁS A HOLLANDIAI BELÉPŐKKEL KAPCSOLATBAN

A Nemzeti Sport Online szurkolói körökből már a hét elején úgy értesült, hogy több magyar drukker is (számuk elérheti a 150-200-at) a hazai szektorokba volt kénytelen jegyet váltani a Hollandia–Magyarország vb-selejtezőre, miután a Magyar Labdarúgó-szövetség által igényelt, a vendégszektorba szóló 770 belépő már elfogyott. A kialakult helyzettel kapcsolatban kerestük a szövetséget, arra voltunk kíváncsiak, miért csak ennyi belépőt igényeltek, hogyan folyik az idegenbeli vb-selejtezők jegyigénylési rendszere, és van-e esély arra, hogy a hazai szektorba jegyet váltókat a vendégszektor közelében helyezik el. Az MLSZ ezzel kapcsolatos tájékoztatást változtatás nélkül közöljük.

„A jegyek értékesítése szigorú protokoll betartásával történik: 40 nappal a mérkőzés előtt indult el a jegyek magyarországi értékesítése. Ezt a mennyiséget 30 nappal a mérkőzés előtt módosíthatta utoljára az MLSZ, akkor is csak az eredetileg igényelt mennyiség tíz százalékával.

A bukaresti mérkőzés tapasztalatai – 5000 jegyet rendelt az MLSZ, végül kevesebb mint a fele fogyott el –, valamint az első időszak igen visszafogott fogyásai alapján – az első két hétben 82 darab jegy talált gazdára – 770 jegyet rendeltünk, ami nagyságrendileg megfelel a korábbi holland meccsek jegyszámainak.

Utólag belátjuk, hogy ez kevésnek bizonyult, de a szövetségek közötti megállapodás alapján nyolc nappal a mérkőzés előtt a magyar szövetség már nem értékesíthet jegyet. Az előre megrendelt, de nem értékesített jegyeket az MLSZ-nek mindenképpen ki kell fizetni a holland szövetség felé. Mivel az Amsterdam ArenA-ban a legolcsóbb jegy is 8000 forint, így ez ötszáz el nem kelt jegy esetében legalább 4 000 000 forintos tétel lett volna.

Aki az utolsó pillanatban szeretne belépőt váltani, a holland szövetség jegyértékesítési felületein még megteheti.

A nemzetközi gyakorlatban nem példa nélküli és az MLSZ által is bevett szokás, hogy a hazai szektorokba jegyet váltó vendégszurkolókat a vendégtáborhoz közeli szektorba ültetik át, de ennek mérlegelése teljes egészében a szervező szövetség kompetenciája” – áll az MLSZ sajtóosztályától kapott tájékoztatóban.

A szeptemberi Románia–Magyarország vb-selejtező előtt felvezető cikkünkben üzenhettek olvasóink a magyar csapatnak. Jó volt látni a világ különböző pontjairól érkező sorokat. Az Atlanti-óceán közepéről, egy óceánjáró hajóról, a New York-i reptérről ugyanúgy kaptak biztatást a fiúk, mint Lacitól, a dél-tiroli csapostól, aki egész nap csak magyar mezben volt hajlandó kiszolgálni. Éppen ezért, a csapatba vetett hatalmas szurkolói bizalom miatt volt különösen fájó a bukaresti bukás, a nagyon sima, 3–0-s vereség

A mai találkozó előtt arra voltunk kíváncsiak, hogy azok a szurkolók, akik mindig, mindenhová elkísérik a válogatottat, milyen érzésekkel tekintenek a meccs elé, tudnak-e még bízni Dzsudzsák Balázsékban, ott lesznek-e a lelátón Amszterdamban. Először régi „ismerőseinket”, a dunaszerdahelyi srácokat hívtuk. Tavaly ősszel a Felvidéki Harcosok nevű csoportot mutattuk be, ezúttal pedig a másik szerdahelyi csoport, a helyi DAC tábora, a Yellow-Blue Supporters egyik tagjával, Bugár Ervinnel beszélgettünk.

„A szerdahelyiek nélkül nem rendeztek magyar válogatott meccset az elmúlt években, és ez a jövőben sem fog változni. Természetesen ott leszünk Hollandiában, és kedden Andorra ellen is. A mi csoportunkból, illetve a Felvidéki Harcosokkal kiegészülve tizennyolcan kísérjük el a csapatot. Korábban, még a bukaresti meccs előtt sokkal nagyobb volt az érdeklődés a hollandiai túra iránt, de a vereség után ez érthetően megcsappant. Az a meccs szégyen volt a magyar futballra nézve. Az én kedvemet azonban ez nem vette el az utazástól, legutóbb, az öt-hármas vereség alkalmával is ott voltam Amszterdamban, most is ott leszek, ott kell lennünk” – fogalmazott a Nemzeti Sport Online kérdésére a dunaszerdahelyi drukker.

„Csodák még léteznek, nem? – kérdezett vissza Bugár Ervin, amikor a várakozásairól faggattuk. – Tudom, hogy mi a realitás, ezért már a döntetlent is nagy eredménynek tartanám, bár a továbbjutás szempontjából az kevés lenne. Ha a szívemre hallgatok, akkor azt mondom, nyerünk, vagy legalább egy ikszet megcsípünk, de ha az eszemre, akkor azt gondolom, kikapunk. Leginkább azonban azt várom, hogy küzdjenek értünk a fiúk. A bukaresti meccset persze nem lehet elfelejteni, de rajtunk nem fog múlni, a Ria, Ria biztosan felhangzik a lelátón. Nem mondhatok mást, mint azt, hogy minden embernek hinnie kell valamiben, mi pedig, bármi is történjék, hiszünk a dunaszerdahelyi csapatban és hiszünk a magyar válogatottban! S ha valami csoda folytán eljutunk a brazíliai vb-re, oda is elkísérjük a fiúkat.”

Magyarországról a Carpathian Brigade csoportból Kiss Pétert kérdeztük, felvetődött-e, hogy a bukaresti találkozó után az amszterdami meccset kihagyják.

„Nem. Szóba sem került, hogy esetleg kihagynánk a hollandiai vb-selejtezőt, mintegy nyolcvan fővel leszünk jelen a mérkőzésen, de csatlakoznak hozzánk kisebb vidéki csoportok is. Akikkel hat-nyolc éve közösen járunk minden válogatott meccsre, idegenbe is, azokkal már volt részünk bőven vereségekben is. A bukaresti azonban azért volt más, mert az utóbbi három évben ritkán kaptunk ki tétmérkőzésen. Persze ki lehet kapni, a vereség benne van a futballban, de nem mindegy, milyen játékkal. Ennek ellenére megpróbálok mindig pozitívan állni a meccsekhez, szerintem Amszterdamban olyan teljesítménnyel, amit legutóbb nyújtottunk, döntetlenre jók lehetünk” – nyilatkozta megkeresésünkre Kiss Péter.

A drukkertől azt is megkérdeztük, számíthat-e a biztatásukra a csapat, mert legutóbb, az észtek ellen 5–1-re megnyert találkozón egy molinót raktak ki, rajta az „Úgy szurkolunk, ahogy ti játszotok” felirat volt olvasható.

„Nem beszélgettünk még erről, ez a meccs alakulásától, a játékunktól is függ majd. A héten inkább az szolgáltatott beszédtémát a szurkolók között, hogy az MLSZ csak hétszázhetven jegyet rendelt a magyar drukkereknek, ami kevésnek bizonyult; úgy tudom, százötven-kétszáz magyar a hazai szektorokba volt kénytelen belépőt venni” – fogalmazott Kiss Péter. A felvetéssel kapcsolatban megkerestük a szövetséget is, reagálásukat keretes írásunkban olvashatják.

A fenti vélemények is azt sugallják, amit a cikkünk elején citált üzenetek: élhetünk a világban bárhol és játszhat a csapatunk kiábrándítóan, akkor is ez marad a magyar válogatott, és ha már a miénk, akkor a többség megpróbál bízni benne. Szóval: Gyerünk, srácok!

A meccset felvezető élő cikkünket itt olvashatja!

A PROGRAM
2013. október 11., 20.30 Észtország–Törökország
2013. október 11., 20.30
Hollandia–Magyarország
2013. október 11., 20.30
Andorra–Románia
2013. október 15., 20.00
Magyarország–Andorra
2013. október 15., 20.00
Románia–Észtország
2013. október 15., 20.00
Törökország–Hollandia
A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Hollandia 8 7 1 24– 4 +20 22
2. MAGYARORSZÁG 8 4 2 2 18–12 +6 14
3. Törökország 8 4 1 3 14– 7 +7 13
4. Románia 8 4 1 3 13–12 +1 13
5. Észtország 8 2 1 5 6–16 –10 7
6. Andorra 8 8 0–24 –24 0
Újra lenghet az ArenA-ban a DAC-sál is
Újra lenghet az ArenA-ban a DAC-sál is

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik