Az MU képviselője bejutott a magyar–norvégra, a Leverkusené nem…

Vágólapra másolva!
2015.11.20. 11:27
null
Kleinheisler Lászlóra (balra) és Nagy Ádám is felfigyeltek külföldi megfigyelők (Fotó: Szabó Miklós)
Az már néhány nappal a norvégok elleni, sikerrel megvívott pótselejtezős párharc után is látszik, hogy megnövekedett a magyar futballisták iránti külföldi érdeklődés. De vajon mennyit profitálhatunk ebből? Hogyan kellene kezelni az érdeklődőket? Milyen klubok követik figyelemmel a játékosainkat? Melyik az a szint, amelyik reális a továbblépés szempontjából, és melyik az, amelyik nem?

Már a Magyarország–Norvégia Eb-pótselejtező alatt is jeleztük, hogy külföldi megfigyelők sora foglalt helyet a Groupama Aréna lelátóin. Találkoztunk többek között a Benfica (portugál), a Milan (olasz), a Marseille (francia) és a Wolfsburg (német) megfigyelőjével, Törökországból jelen voltak az Osmanlispor és a Bursaspor képviselői, de úgy tudjuk, hogy például a Manchester United és a Dortmund scoutja is ott volt a stadionban. Ugyanakkor voltak olyan topligás klubok is, amelyeknek a képviselője nem jutott be a meccsre. Az MLSZ-től megtudtuk, a szövetség egy ideje már nem ad automatikusan belépőket a megfigyelőknek, viszont a nagy érdeklődés miatt már nem mindegyik klub tudott jegyet venni.

A megfigyelés gyakorlatáról, illetve arról, hogy az Eb-szereplés milyen hatással lehet a magyar játékosok nemzetközi piaci helyzetére, értékére, menedzserekkel beszélgettünk.

A LEENDŐ VÁSÁRLÓKAT MEG KELLENE BECSÜLNI

„A válogatott korábbi meccsein ebből nem volt probléma, de a pótselejtezőn, a fokozott érdeklődés miatt több külföldi klub megfigyelője nem jutott jegyhez. Az MLSZ-től nem kaptak, venni már nem tudtak, hiszen nagyon gyorsan elfogytak a belépők. Arról nekem is tudomásom van, hogy például a német Leverkusen, az olasz Fiorentina vagy a holland PSV hiába is küldött volna scoutot a meccsre, belépő híján nem jutottak volna be a stadionba. Megkerestek ilyen problémával, de sajnos már késő volt, elfogytak a jegyek” – beszélt tapasztalatairól a Nemzeti Sport Online megkeresésére Varga Norbert menedzser.

„Az általános gyakorlat az, hogy a megfigyelők értesítik a klubokat vagy válogatott mérkőzések esetén a szövetségeket, hogy azok biztosítsanak számukra belépőt – ezt márEsterházy Mátyás mondta a Stars and Friends menedzseriroda részéről, amely több nyugat-európai vendéget is kalauzolt a vasárnapi meccsen. Külföldön a megfigyelők általában a VIP-szektorba kapnak helyet, azért, mert a rendezők fontosnak tartják a megfigyelők kiszolgálását, hogy legközelebb is szívesen menjenek hozzájuk. Magyarországon ez még kissé másképp működik, itt például nem jár automatikus VIP-belépő. Éppen ezért a mi irodánk a partnerklubjai számára a VIP-szektorba vált belépőjegyeket, a pótselejtezőre is több vendégünk érkezett. Úgy gondolom, hogy a külföldi klubok képviselői kiemelt vendégek, örülni kell, ha egyáltalán eljönnek hozzánk egy-egy mérkőzésre, ennek megfelelően kell bánni velük.”

„Az nem szerencsés, ha mondjuk a Leverkusen – bár én személyesen nem hallottam arról, hogy a klub nem kapott belépőjegyet – azt a hírt viszi Magyarországról Európába, hogy képviselője nem jutott be a válogatott meccsére. Egy scoutnak ötvenkét hétvégéje van egy évben. Ezt kell felosztania, hogy mikor, hová megy, és ha Magyarországon nem kap megfelelő kiszolgálást, ha a meccs alatt megázik vagy például nem tud biztonságos helyen parkolni, mint jó néhány magyar stadionban, akkor nem hozzánk jön, hanem elmegy a szomszédos Szlovákiába, ahol sok helyen még szerényebb infrastruktúra mellett is jobb a kiszolgálás” – folytatta a játékosügynök.

Varga a futballt a kereskedelemhez hasonlította:

„A kereskedelemben is mindent megtesznek azért, hogy maximálisan kiszolgálják a vevő igényeit. Egyes játékosok esetében egymillió eurós vagy akár annál magasabb vételárról is beszélhetünk. Emellett egy VIP-belépő nem lehet tétel. Két hete például megfigyelőként voltam jelen a cseh Príbram és a román Viitorul ifi BL-meccsén, másnap az Augsburg–AZ Alkmaar Európa-liga találkozón, és mindkét meccsen a legmagasabb szintű kiszolgálásban részesültem.”

„Az Eb-szereplés hatására egyértelműen megnő a játékosok piaci értéke, külföldön is jobban figyelnek a magyar futballistákra, de ezzel párhuzamosan a lehetséges vevőkre is jobban oda kell figyelni. Persze lehet, hogy a Leverkusen vagy a Fiorentina nem is elsődlegesen magyar játékos miatt érkezett volna, de ha valaki a meccs közben feltűnik a megfigyelőknek, akkor az bekerül a noteszükbe, és onnantól nyomon követik a fejlődését, hosszú távon esélyt kaphat arra, hogy szerződtessék.”

MEGNÖVEKEDETT AZ ÉRDEKLŐDÉS, DE PROFITÁLUNK EBBŐL?

Esterházy ugyanakkor hangsúlyozta, a pótselejtezők kiemelt események, a nagy klubok scoutjai számára kötelező programnak számítanak. Még akkor is, ha nem valószínű, hogy mondjuk a Manchester United magyar válogatott játékost vásárol.

„Az viszont biztos, hogy az Eb-szereplés hatására az eddigieknél jobban odafigyelnek Magyarországra a közeljövőben. Várhatóan a szokottnál jóval több hír jelenik meg a nemzetközi sajtóban is, de ez teljesen új helyzet, nincsenek még ilyen irányú tapasztalataink” – mondta a menedzser.

A megnövekedett sajtóérdeklődésnek már most tanúi lehetünk, hiszen Kleinheisler Lászlóról és Nagy Ádámról máris cikkezik a török sajtó, Guzmics Richárdot és Lang Ádámot a Lazióval hozták hírbe Olaszországban. Az már most látszik, hogy a két, utánpótláskorú játékosunkat, Kleinheislert és Nagyot kiemelt figyelemmel követik a külföldi klubok (feltéve, ha Kleinheisler játszik, mert egyelőre nem tagja a Videoton első keretének), de vajon rajtuk kívül kinek lehet még reális esélye akár topligás szerződésre, egyáltalán érdemes-e az Eb előtt váltani?

„Az természetes, hogy a legtöbb klub jellemzősen a legfiatalabb játékosok iránt érdeklődik, üzletileg bennük látja a legnagyobb lehetőségeket. Ennek ellenére úgy vélem, hogy például Guzmics, Lang, Kádár Tamás, vagy éppen a visszavágón csereként beálló Pintér Ádám olyan teljesítményt nyújtott, amellyel akár topligás csapatok figyelmét is felkeltheti, de Dzsudzsák Balázs vagy éppen a bombagólt szerző Priskin Tamás is kimondottan jól futballozott. Több labdarúgónak is meglehet az esélye arra, hogy akár már a télen erősebb bajnokságba szerződjön. És ha valakinek erre lesz lehetősége, azt ki is kell használnia, még ha ebben van rizikó is, hiszen mindig kérdéses, hogy az új csapatában mennyi lehetőséget kap a játékos. De egy erősebb bajnokság nagy fejlődési lehetőséget is jelenthet az Európa-bajnokság előtt, amivel élni kell” – válaszolta Esterházy.

Varga tovább árnyalta a képet:

„Ilyen jól játszó magyar válogatotthoz, mint amilyet a norvégok ellen láthattam, az utóbbi bő húsz évben nem volt szerencsém. De fontos, hogy a siker ne vakítson el senkit! Nem számítok a válogatott labdarúgók tömeges átigazolására, esetleg egy-két játékos mehet külföldre az eredmény hatására. Az Európa-bajnokságon derül ki, hogy magasabb szinten mire képes a csapatunk, ott már nem Feröert és Finnországot kell legyőzni. Most még azt sem tudom eldönteni, hogy mi jelentheti számunkra a jó szereplést: ha szoros meccseket játszunk, vagy ha tovább is jutunk a csoportból. Ami a játékosok jövőjét illeti, szerintem az egyes futballisták esete más és más. Kleinheisler László helyében biztosan váltanék a télen, és a Videotontól olyan együtteshez mennék, amelynél lehetőséget is kapok.”

„Hasonló a helyzet az RB Leipzig első csapatában általában nem játszó Kalmár Zsolt estében is, de említhetem a Hamburgban futballozó Stieber Zoltánt. Nekik érdemes lenne váltaniuk, utóbbival kapcsolatban a másodosztályú folytatást reális fogatkönyvnek gondolom. Ellenben Nagy Ádámnak legalább fél évet még várnia kellene, így is elég sok dolog történt vele azóta, hogy a tavasszal még a Fradi korosztályos csapatában szerepelt hétről hétre. Ugyancsak kivárnék Guzmics helyében, aki nincs kényszerhelyzetben, hiszen Krakkóban rendszeresen játszik, viszont egy jó Eb-szereplés tovább növelhetné az értékét.”

Abban maximálisan egyetértett a két ügynök, hogy nagy lehetőség előtt áll a magyar futball, elsősorban a játékosokon, illetve az Eb-szereplésen múlik, mennyire tudjuk ezt kihasználni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik