30-ból 23 – jó néhány játékosnak még bizonyítania kell az Eb-ért

Kántor BarnabásKántor Barnabás
Vágólapra másolva!
2016.05.06. 14:43
null
Dibusz Dénes (balra) és Király Gábor (jobbra) helye biztos volt, kiderült, ki lesz a harmadik mellettük (Fotó: NS-archív)
Bernd Storck a Nemzeti Sportnak elárulta, abból a 30 játékosból kerül ki a 23 fős, Európa-bajnokságra utazó keret, aki a jövő héten megkezdi a felkészülést Telkiben. Megnéztük, ezek alapján hogyan állunk a posztok tekintetében, kik lehetnek azok, akik biztosan utaznak Franciaországba, és kik azok, akiknek még bizonyítaniuk kell a végleges kerethirdetés előtt.

KAPUSOK

Király Gábor és Dibusz Dénes helye eddig is biztosnak tűnt a kapusok közül. Dárdai Pálnál és Bernd Storcknál is Király volt az első számú kapuvédő, míg Dibusz egy alkalommal, Feröeren lépett pályára a selejtezősorozat folyamán.

A kérdés tehát az volt, ki lehet a harmadik számú kapus Franciaországban. Erre a pozícióra hárman pályáztak eséllyel. Bogdán Ádám az ősszel még védte a Liverpool első csapatának kapuját, ám a tavasszal már csak az U21-eseknél játszott. A Horvátország elleni felkészülési mérkőzésen kapott egy félidőt, ám Storck nem mellette, hanem Gulácsi Péter mellett tette le a voksát.

Gulácsi szezonja éppen az ellentéte volt Bogdánénak, az ősszel nem védett, a tavasszal azonban riválisa, Fabio Coltorti megsérült, és még azután is az ő nevével kezdődött az RB Leipzig összeállítása, hogy a svájci felépült.

Storck elmondta Bogdánnak, hogy csak negyedik számú kapusként számítana rá, aki úgy döntött, így nem vesz részt a felkészülésen. Megyeri Balázs azonban vállalta ezt a szerepet, tudván, csak akkor mehet az Eb-re, ha valamelyik poszttársa megsérül.

Fiola Attila helye megkérdőjelezhetetlennek tűnik (Fotó: Hegedüs Gábor)
Fiola Attila helye megkérdőjelezhetetlennek tűnik (Fotó: Hegedüs Gábor)

SZÉLSŐ VÉDŐK

Kapusok terén hagyományosan jól állt a magyar labdarúgás, jó szélső védőknek azonban híján vagyunk. A jobbhátvéd posztjáról az utóbbi időben kirobbanthatatlan volt Fiola Attila – annak ellenére, hogy nem ez az eredeti pozíciója, és klubjában, a Puskás Akadémiában is középhátvédként játszott a tavasz folyamán.

Alternatívája sokáig nem is igazán volt, de látszik, Storck keresi a megoldást. Az egyik jelölt Bese Barnabás, aki meggyőzte teljesítményével a kapitányt, így esélyt kapott a bizonyításra. Az MTK védője a szezon során mind a 33 bajnokit végigjátszotta. Nagy előny, hogy mindezt jobbhátvédként tette.

A másik alternatíva Lovrencsics Gergő, akit az MLSZ ismét a védők közé jelölt, pedig klubjában, a Lech Poznanban szélsőt játszik, és korábban itthon is támadóként szerepelt. A következő szezont minden bizonnyal a Ferencvárosban megkezdő játékos többször is bizonyította már, hogy szívós védekezésre képes középpályásként is, ám az kérdés, hogyan teljesítene, ha már a meccs elejétől védőt kellene játszania.

Az ősszel – amikor kerettag volt Leandro – még kérdéses volt, hogy Kádár Tamás középen vagy a bal oldalon játszik majd (az kevésbé, hogy ott lesz-e a kezdőben). A Lech Poznan védője klubjában is többnyire balhátvédként szerepel, ha egészséges, ő kezd, és minden bizonnyal csak a helyettese lesz Korhut Mihály.

Guzmics Richárdra vezérszerep várhat (Fotó: Veres Viktor)
Guzmics Richárdra vezérszerep várhat (Fotó: Veres Viktor)

KÖZÉPHÁTVÉDEK

Kezdjük itt is a biztos pontokkal! Guzmics Richárd jó formában futballozik a Wisla Krakówban és a válogatottban is. Magabiztosan játszik, sok párharcot megnyer, valószínű, hogy kezdőként számol vele Storck. A társa a védelemben Lang Ádám lehet, annak ellenére, hogy Juhász Roland több lehetőséget kapott a Videotonban.

Nagy kérdés, hány középhátvédet akar vinni magával Storck. A Vasas bennmaradásában elévülhetetlen érdemei voltak Korcsmár Zsoltnak, aki a horvátok ellen nem volt kerettag, most viszont igen. Rajta kívül Pintér Ádám, a bajnokságot nyerő Fradi-védő jöhet itt szóba – ha egészséges, és ha nem szűrőként számít rá a szakmai stáb.

A keretbe meghívót kapott a Puskás Akadémia NB III-as csapatában játszó Kocsis Gergő. Valószínű, hogy neki csak tapasztalatszerzés lesz a májusi felkészülési időszak, de ne feledjük, Storck egyszer már nagyon jól nyúlt harmadosztályban készülő játékoshoz, Kleinheisler Lászlóhoz…

Elek Ákosra nagy szükség lehet a középpálya közepén (Fotó: Hegedüs Gábor)
Elek Ákosra nagy szükség lehet a középpálya közepén (Fotó: Hegedüs Gábor)

BELSŐ KÖZÉPPÁLYÁSOK

Válogatottunk valószínűleg 4–2–3–1-es hadrendben áll fel, de ez átalakulhat 4–3–3-má vagy 4–1–4–1-gyé is. Szinte biztosnak tűnik Gera Zoltán pozíciója, kérdés, mellette egy vagy két védekező típusú belső középpályás lesz-e ott.

A horvátok ellen Nagy Ádám kezdett, ám a szünetben le kellett cserélni, mert megsérült. A Fradi középpályása azóta sem játszott, kérdés, milyen állapotban lesz, de ha egészséges, szinte biztosan utazik.

A helyére beállt Elek Ákos, vele igazi ütköző középpályás került a csapatba, és jól látszott, nagy szükségünk van az ilyen típusú labdarúgókra. Ütköző középpályás azonban rajta kívül csak olyan található a keretben, akinek az eredeti posztja védő: Pintér, Korcsmár vagy Fiola is feljebb húzódhat, ha szükség van rá.

Három belső középpályásos rendszerben és a csatár mögött is bevethető az „oslói hős”, a norvégok elleni két pótselejtezőn jól futballozó Kleinheisler László. Valószínűleg rá is kulcsszerep vár, kerettagsága nem kérdéses. Nem úgy, mint Sallai Rolandé és Vida Mátéé, nagy meglepetés lenne, ha bármelyikük is utazna.

Dzsudzsák (jobbra) mellett Kleinheisler is kulcsszereplő lehet (Fotó: Földi Imre)
Dzsudzsák (jobbra) mellett Kleinheisler is kulcsszereplő lehet (Fotó: Földi Imre)

SZÉLSŐK

Kétség nem férhet hozzá, ha minden rendben van Dzsudzsák Balázzsal, a csapatkapitány kezd. A horvátok ellen a másik szélen Németh Krisztián volt a pályán a meccs elejétől, míg a budapesti pótselejtezőn Lovrencsics. Rajtuk kívül Gyurcsó Ádám és Stieber Zoltán is bevethető a szélen – egyikük kerettagsága sem biztos.

Gyurcsó a tavasszal kipróbálta a légióséletet, a Pogon Szczecin alapembere volt, de a válogatottban Storcknál még nem bizonyított – valamelyik felkészülési mérkőzésen biztosan megkapja a lehetőséget, akkor meg kell tennie. Stieber sem lehet nyugodt, az ősszel csak két meccsen játszott a Hamburgban, ezért kölcsönadták a Nürnbergnek a tavaszra, ám ott is csak ötször játszott. Esetében nagy előny, hogy a csatár mögötti poszton is bevethető.

Megoldás lehet a szélen még Nikolics Nemanja, főleg akkor, ha 4–3–3-as rendszerben játszik a csapat. A Legia Warszawa gólvágója a horvátok ellen már kipróbálta magát ezen a poszton. Korábban elmondta, nem epizódszerepre vágyik az Eb-n, ám úgy tűnik, Storck számít rá, még akkor is, ha esetleg nem befejező csatárként.

Kérdés, Priskin Tamás felépül-e az Eb-ig (Fotó: Veres Viktor)
Kérdés, Priskin Tamás felépül-e az Eb-ig (Fotó: Veres Viktor)

CSATÁROK

Centerekkel jól állunk, hat játékosunk is bevethető ezen a poszton. A budapesti Eb-pótselejtezőn bombagólt vágó Priskin Tamás helye nem lenne megkérdőjelezhető, ám az ő esetében nagy kérdés, felépül-e a kontinenstornáig.

Valószínű, hogy a sok kritikát kapó, gólínségben szenvedő Szalai Ádámra is számít a szakmai stáb, ahogy az is meglepetés lenne, ha Böde Dániel nem menne az Eb-re. Priskin sérülése miatt kerettag lett a Puskás Akadémiától az Újpestnek kölcsönadott Lencse László, ám az ő szerepeltetése valószínűleg csak akkor kerül szóba, ha a Slovan csatára nem épül fel.

A korábban említett játékosok közül Németh és Nikolics is tud centert játszani, ám mint említettük, őket a szélen is be tudja vetni Storck. Sokan számítottak arra, hogy Mervó Bence, a Slask Wroclawban az utóbbi hetekben gólerősen futballozó támadó bekerül, ám a csatár nem kapott meghívót.

Vannak biztos pontok a keretben, de még sok a kérdés. Vajon ki lesz az a 23, aki elutazhat az Eb-re? (Fotó: Földi D. Attila)
Vannak biztos pontok a keretben, de még sok a kérdés. Vajon ki lesz az a 23, aki elutazhat az Eb-re? (Fotó: Földi D. Attila)

A szövetségi kapitány leszögezte, döntése végleges, a kihirdetett 30 játékos közül kerül ki az a 23, aki utazhat Franciaországba. Hét játékos tehát még kikerül a keretből, hogy kik lesznek azok, arra egyelőre csak tippelni lehet, de a felkészülési mérkőzések után már jobban körvonalazódik a kimaradók sora.

Ön szerint ki lesz az a hét játékos, aki kimarad? Mondja el véleményét hozzászólás formájában!

A MAGYAR VÁLOGATOTT 30 FŐS KERETE

Kapusok: Király Gábor (Szombathelyi Haladás), Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Megyeri Balázs (Getafe – Spanyolország)
Védők:
Fiola Attila (Puskás Akadémia FC), Lovrencsics Gergő (Lech Poznan – Lengyelország), Bese Barnabás (MTK Budapest), Guzmics Richárd (Wisla Kraków – Lengyelország), Juhász Roland (Videoton FC), Kocsis Gergő (Puskás Akadémia FC), Lang Ádám (Videoton FC), Pintér Ádám (Ferencváros), Korcsmár Zsolt (Vasas), Kádár Tamás (Lech Poznan – Lengyelország), Korhut Mihály (Debreceni VSC-Teva)
Középpályások: Elek Ákos
(Diósgyőri VTK), Gera Zoltán (Ferencváros), Nagy Ádám (Ferencváros), Vida Máté (Vasas), Kleinheisler László (Werder Bremen – Németország), Sallai Roland (Puskás Akadémia FC)
Támadók: Dzsudzsák Balázs
(Bursaspor – Törökország), Stieber Zoltán (1. FC Nürnberg – Németország), Gyurcsó Ádám (Pogon Szczecin – Lengyelország), Szalai Ádám (Hannover 96 – Németország), Németh Krisztián (al-Garafa – Katar), Nikolics Nemanja (Legia Warszawa – Lengyelország), Priskin Tamás (Slovan Bratislava – Szlovákia), Böde Dániel (Ferencváros), Lencse László (Újpest FC)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik