Az MLSZ nagy hatású elnökére, Oprée Rezsőre emlékeztek a Fiumei úti sírkertben

SZABÓ GÁBORSZABÓ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2024.03.20. 14:42
Oprée Rezsőre, a Magyar Labdarúgó-szövetség korábbi elnökére emlékeztek a Fiumei úti sírkertben (Fotó: Koncz Márton)
Az MLSZ nagyra becsült, 1924. március 15-én elhunyt elnökére, Oprée Rezsőre emlékezett szerda délben a Fiumei úti sírkertben a Magyar Futballmúlt Kegyeleti Társaság, az Aranycsapat Testület és az MTK Budapest. A Hajós Alfréd tervezte síremléken Dunai Antal olimpiai bajnok labdarúgó, az MLSZ utazó nagykövete helyezett el koszorút.

„A trianoni békediktátum miatt olyan – a futball és persze az ország élete szempontjából is – jelentős városok kerültek el Magyarországtól, mint Kassa, Temesvár, Arad, Kolozsvár vagy Pozsony, talán még Szabadkát is merném sorolni, és a teljes magyar futballadminisztrációt újjá kellett szervezni – utalt rá szerdán a Fiumei úti sírkertben emlékező beszédében Dénes Tamás futballtörténész, sportújságíró, a Magyar Sportújságírók Szövetségének főtitkára, hogy a 100 éve, 1924. március 15-én elhunyt Oprée Rezső vészterhes időkben végezte hatékonyan munkáját. – Mindig elmondták Oprée Rezsőről, hogy nagyon kedves, szerethető ember volt, ugyanakkor tény, hogy nagy magabiztossággal uralta az adminisztrációt, egyúttal kiváló diplomáciai érzékkel kezelte az akkor a magyar futball létét meghatározó és veszélyeztető ügyeket, mint az első magyar profi válogatott németországi útja vagy a Kispest inkább hírhedté, mint híressé vált profi pere, egyáltalán az amatörizmus és a profizmus szétválasztásának kérdése.”

Az 1920-as évek elejére egyértelművé vált, hogy a klasszikus amatörizmus megszűnt a magyar futballban, és a legnagyobb két egyesület, az MTK (amelyhez alelnöki funkciója révén Oprée is kötődött), valamint a Ferencváros élen járt a kiskapuk keresésével az álamatörizmusban. Ahogy Dénes Tamás fogalmazott, a néhai MLSZ-elnöknek ezzel a fura kettősséggel kellett magas szinten megbirkóznia. Kiemelte, Oprée diplomáciai tehetségét ugyancsak igazolja, hogy – a később híressé vált, a FIFA alelnökének is megválasztott Fischer Mór előtt – ő vitte az MLSZ nemzetközi ügyeit is. Ahogy március 15-én megjelent megemlékező cikkünkben írtuk, súlyos betegsége ellenére maradt a nemzetközi bizottság elnöke, állapotára tekintettel a testület az ő lakásán tartotta meg az üléseit.

Oprée Rezső 1924. március 15-én bekövetkező halálát epehólyagrák okozta, három nap múlva temették, és az MLSZ által emeltetett, első olimpiai bajnokunk (az MLSZ akkori alelnöke), Hajós Alfréd tervezte, Krisztián Sándor szobrászművész alkotta síremléket 1925. március 29-én avatták fel a Fiumei úti sírkertben (akkor Kerepesi úti temető). Szerdán itt helyezett el koszorút Dunai Antal olimpiai bajnok labdarúgó, az MLSZ utazó nagykövete, Joó Alfréd, a Magyar Futballmúlt Kegyeleti Társaság alapítója pedig elmondta, hogy a különleges síremléket a tervek szerint 2026-ra, az MLSZ alapításának 125. évfordulójára felújítják, egyúttal a különleges alkotás mellett elhelyeznek egy emlékkövet, amelyen fel kívánják tüntetni a Magyar Labdarúgó-szövetség mindenkori elnökeinek, társ- és alelnökeinek, főtitkárainak nevét.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik