Focpol – Deák Zsigmond jegyzete

DEÁK ZSIGMONDDEÁK ZSIGMOND
Vágólapra másolva!
2023.11.20. 23:57

Gyermeket tervező, lakásra vágyó családok pontosan tudják, mit jelent a szocpol (mai nevén: csok) rövidítés, hiszen sokan az államtól kapott szociálpolitikai támogatás nélkül el sem tudnák indítani közös életüket. Az általam kreált, hangzásában hasonló „focpol” is valami ilyesmi, a nemzetközi futballcsalád épp bajba jutott, nehéz helyzetű tagjait segíti. Büszkén állíthatom, Magyarország élen jár a focpoltámogatásban, talán fel sem tűnt annyira, pedig világpolitikai jelentőségű, hogy rövid idő alatt három válogatott is „hazai” Európa-bajnoki selejtezőt vívott nálunk.

Szobosz­lai Dominikék meccsei nyilván magától értetődőek, sőt az is, hogy dugig telik a Puskás Aréna, ám az talán kevésbé, hogy az ukrajnai háborúban érintett fehérorosz válogatott négy mérkőzését játszhatta az újpesti Szusza Ferenc Stadionban, a gázai események miatt külföldre kényszerülő Izrael pedig kettőt Felcsúton, a szintén telt házas Pancho Arénában. Pályaválasztóként, ezt fontos újra hangsúlyozni szó szerinti értelemben is, mármint, hogy ők választották a mi pályáinkat, mert az otthoniakat nem lehetett.

Mit jelent ez? Egyrészt azt, hogy Magyarországon béke van, így biztosítható az ilyen kiemelt kockázatú találkozók megrendezése. Talán felesleges ecsetelni, a jelenlegi politikai helyzetben a mai fejlett Nyugaton gyakorlatilag lehetetlen lenne az izraeli válogatottnak „hazai pályát” nyújtani, sőt idegenbelit is nehezen. A kontinens másik felén meg az infrastrukturális helyzet állja útját a vendéglátásnak, szerencsére nálunk ez is megoldott. Azt is jelenti ez a fajta vendégjáték, hogy mi, magyarok gyakorlatilag megmentettük e nemzeti csapatokat és az Európai Labdarúgó-szövetséget, az UEFA-t azzal, hogy helyet adtunk az összecsapásoknak, így a kontinentális selejtező rendben véget érhetett. Az izraeliek és a fehéroroszok a nyilatkozataik alapján hálásak is ezért, az UEFA viszont felháborító módon „cserébe” inkább a renitens bolgárok ellenében minket hoz vállalhatatlan helyzetbe, lásd az elmúlt napok tragikomikus balkáni balhéját. Valahogy visszaköszön 2021, amikor kizárólag nálunk játszhattak telt ház, regisztráltan egészséges emberek előtt békés Eb-meccseket, erre az UEFA mélyről jövő köszönet helyett mondvacsinált okokból inkább megbüntetett minket.

Mégis maradjunk annál, hogy aki nehéz helyzetben van, annak lehetőségeink szerint továbbra is nyújtjuk a „focpolt” (játszott nálunk pályaválasztóként a Man. City, a Leipzig és a Tottenham is), miközben mi veretlenül, csoportelsőként menetelünk ki a kontinensviadalra.

S közben tudjuk, kire számíthatunk, s kire nem.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik