Felkészülés: „Nem felejtették el Albániát, de számít a magyarok elleni döntetlen” – cseh lapszemle

Vágólapra másolva!
2023.09.11. 10:00
null
Jaroslav Silhavy szerint egy olyan erős csapat ellen, mint a magyar, a cseheknek belefér a döntetlen (Fotó: Török Attila)
Mint ismert, a magyar és a cseh válogatott is megőrizte veretlenségi sorozatát, miután a felek 1–1-es döntetlent játszottak felkészülési mérkőzésen a Puskás Arénában. A cseh lapok főként az Albánia elleni Eb-selejtezős döntetlenre tekintettek vissza, míg a cseh válogatott szövetségi kapitánya, Jaroslav Silhavy irigykedett, hogy több mint 50 ezer néző volt a találkozón.

 

„Nem felejtették el Albániát, de mindenképpen számít a magyarok elleni döntetlen” – utalt beszámolója címében a sport.cz arra, hogy a csehek csütörtökön fájó két pontot veszítettek az Európa-bajnoki selejtezőben Albániával szemben, amely a lengyeleket is legyőzte, így megelőzte Csehországot a csoportban. „Javítottak, visszakapták a hitelességüket?” – vetette fel a kérdést a lap, kiemelve, hogy erős magyar csapattal játszottak a csehek, hiszen a mieink tavaly Angliát és Németországot is legyőzték a Nemzetek Ligájában, az A-ligában.

„Nem szeretném összehasonlítani ezeket a meccseket, mert Albániával szemben két pontot veszítettünk a selejtezőben, ezt pedig sokáig bánni fogom. A magyarok viszont az elmúlt időszakban rengeteget fejlődtek, kiváló játékosaik vannak. Egy ilyen erős csapat ellen belefér a döntetlen” – idézte Jaroslav Silhavy cseh kapitányt a sport.cz, amely megemlítette, hogy a cseh csapat kezdőjében kilenc változás volt az albánok elleni mérkőzéshez képest, s bár a csehek nem remekeltek, helyt álltak a magabiztos magyarokkal szemben.

„Háború volt” – summázta a mérkőzést Mojmír Chytil, a csehek csatára, utalva arra, hogy a felkészülési mérkőzésen a cseheknek sikerült semlegesíteniük a magyarok olykor túlzott agresszivitását, s arra is, hogy a csehek sem engedték át könnyen a magyar támadókat.

„A játékvezető is hozzájárult a pályán tapasztalható feszültséghez, nem volt ugyanaz a mérce mindkét oldalon és ez egy kicsit megijesztett minket” – bírózott egyet ugyancsak a sport.cz-nek a csehek egyenlítő gólját szerző Václav Jurecka, aki első gólját szerezte hazája válogatottjában. A támadó úgy érzi, az albánok elleni fájó döntetlen után Magyarországon valamelyest sikerült javítaniuk a szurkolókkal szembeni helyzetükön.

Az idnes.cz-nek Silhavy a második félidőt emelte ki.

„Főleg a meccs végén mindkét csapat nyerni akart. Egymás után jöttek a támadások, a lövések, a játékosok pedig nem kímélték egymást. Amikor Jurecka egyenlített és beszaladt a kapu mögé, a kezével gúnyolta a szurkolókat, hogy túl halkan drukkolnak, de ezután feldobták a mérkőzést a lelátón helyet foglalók” – említi meg a lap.

„Ha a heccelés nem lép át egy bizonyos határt, egyáltalán nem káros. Ennek köszönhetően a fiúk végül nyerni akartak, de az ellenfél is. A környezet nagyszerű volt. Amikor ötvenezer ember jön el egy felkészülési mérkőzésre, az nagyszerű. Irigy vagyok” – idézte a lap Silhavyt.

 

A csehek szövetségi kapitánya irigykedett, hogy több mint ötvenezren voltak a Puskás Arénában (Fotó: Mirkó István)
A csehek szövetségi kapitánya irigykedett, hogy több mint ötvenezren voltak a Puskás Arénában (Fotó: Mirkó István)


Az iDnes beszélt Václav Jureckával is, aki azt mondta: „Soha nem felejtem el a magyarok elleni mérkőzést” – utalva arra, hogy a csatár először volt eredményes a cseh válogatottban.

„Olyan hangulat volt a stadionban, mintha selejtezőt játszottunk volna. Fantasztikus” – summázta a Slavia Praha támadója, aki hozzátette, a magyar szurkolók kiváló hangulatot teremtettek, ennek is köszönhető, hogy a felkészülési mérkőzés olyan volt, mintha lenne tétje.

Az iSport.cz is az albánok elleni mérkőzésre tekintett vissza: „Korrekt javítás, cserékkel” – írta címében a lap, amely a Puskás Arénában beszélt Petr Fousekkel, a Cseh Labdarúgó-szövetség elnökével is, aki elmondta, hogy az albánok elleni iksz után nem volt okuk lépéseket tenni, mert tudták, hogy erős ellenfél az albán csapat. „Lehet, hogy kicsit harcoltunk magunkkal, de ilyen megtörténhet” – mondta Fousek.

A lap beszámolója szerint a cseh válogatott teljesítménye enyhe dicséretet érdemel, a magyarok a legjobbjukat mutatták be, a csehek viszont kilenc változtatással játszottak.

„Még a cserejátékosokkal is korrekt eredmény volt egy lendületes riválissal szemben” – fogalmazott cikkében az iSport.cz, amely egy másik cikkében Jakub Brabecet szólaltatta meg, aki a magyarok elleni döntetlent nem tartotta igazi javításnak az albánok elleni meccs után.

„Kiváló minőség és forma” – mondta az elmúlt években rakétatempóban emelkedő magyar válogatottról a görög Arisz cseh védője, Jakub Brabec, akikét évvel ezelőtt a kispadról nézte, ahogy a cseh válogatott Hollandiával vív Európa-bajnoki mérkőzést a Puskás Arénában, s cseh szurkolók tömege özönlött a magyar stadionba.

„Silhavy továbbment, a kilenc változás reményt ad. Szoboszlai elcsendesedett” – írja címében az iSport.blesk.cz, amely megjegyezte, bár a magyarok ellen ugyanolyan eredményt ért el a cseh csapat, mint az albánok ellen, de a Puskás Arénában rendezett mérkőzés sokkal jobb volt, mint a selejtezős meccs.

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A MÉRKŐZÉSRŐL IDE KATTINTVA OLVASHAT BŐVEBBEN!

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
MAGYARORSZÁG–CSEHORSZÁG 1–1
(0–0)

Budapest,
Puskás Aréna, 54 444 néző. Vezette: Pajac (horvát)
MAGYARORSZÁG:
Dibusz – Lang, W. Orbán (Fiola, 60.), Szalai Attila – Nego (Kata, 84.), Kalmár Zs. (Nagy Á., a szünetben), Styles (Horváth K., 72.), Kerkez – Sallai R. (Csoboth K., 84.), Varga Barnabás, Szoboszlai D. Szövetségi kapitány: Marco Rossi
CSEHORSZÁG:
Stanek – Zima, Brabec (Holes, 58.), Stronati – Masopust (Provod, 58.), Soucek, M. Sadílek (L. Sadílek, 83.), Zeleny – Jurecka (Cerny, 72.), Chytil (Lingr, 72.), Hlozek (Kuchta, 83.). Szövetségi kapitány: Jaroslav Silhavy
Gólszerző:
Sallai R. (52.), ill. Jurecka (63.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik