Válogatott: Priskin Tamás tudja, milyen az első percben gólt lőni Podgoricában

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2023.06.14. 09:55
null
Napfényes pillanat a szakadó esőben: Priskin Tamás (9) az 1. percben betalált Podgoriciában 2007-ben (Fotó: Nemzeti Sport)
Kétszer játszott Podgoricában a magyar válogatott Montenegró ellen, és mind a kétszer 2–1-re kikapott a Gradszki Stadionban – csak remélni lehet, a szombati összecsapás másként alakul –, s 2007-ben Priskin Tamás futballtörténeti gólt szerzett.

Ma már csak emlék – 2007-ben Montenegró önálló államként először Magyarország ellen lépett pályára. S meg is ünnepelhette a kivételes, történelmi alkalmat, ugyanis március 24-én a Zoran Filipovics irányította csapat 2–1-re legyőzte a magyar nemzeti csapatot, amelynek szövetségi kapitánya akkor Várhidi Péter volt. Pedig egy perc sem telt el a mérkőzésből, és úgy tűnt, ünneprontó lesz a magyar válogatott.

„Persze, tisztán emlékszem erre – mondta lapunk kérdésre Priskin Tamás, aki nemrég jelentette be, véget ért profi labdarúgó-pályafutása. – Harminc másodperce tartott a mérkőzés, szabadrúgáshoz jutottunk, a szögletzászló közeléből Tőzsér Dániel adott be, én pedig megelőztem a védőmet, és a kapuba lőttem a labdát.”

A történelmi hűség kedvéért felidézhetjük, hogy a házigazdák kapusát jól ismerhették a magyar szurkolók, Vukasin Polekszics akkoriban a Tatabánya kapusa volt, később a DVSC szerződtette, így a Loki BL-csoportkörbe jutó csapatának is tagja lehetett. A montenegrói csapat sztárja Mirko Vucsinics volt, aki hat idényen át a Leccét, öt éven keresztül az AS Romát, három esztendeig a Juventust erősítette, és nem is volt meglepő, hogy ő egyenlített a 65. percben tizenegyesből, és ugyancsak büntetőből volt eredményes Igor Burzanovics, így Montenegró futballgyőzelemmel (is) köszöntötte önállóságát. A magyar csapat Végh Zoltán – Csizmadia Csaba, Vaskó Tamás, Balogh Béla, Bodor Boldizsár – Vadócz Krisztián, Tóth Balázs, Tőzsér Dániel – Hajnal Tamás – Rajczi Péter, Priskin Tamás összeállításban kezdett, csereként a kapuban Fülöp Márton, Huszti Szabolcs és Farkas II Balázs lépett pályára.

„A gólomra emlékszem, de arra is, hogy végül vereséget szenvedtünk, és inkább ez jut eszembe erről az összecsapásról – mondta Priskin Tamás. – Sok év eltelt azóta, de nem felejtem el, milyen szép országban vendégeskedtünk. Podgoricában rendezték a találkozót, de elmentünk Budvába is, nekem nagyon tetszett az a vidék. A mérkőzésre visszatérve: a délszláv csapatok ellen sohasem volt könnyű dolgunk, a szerbek, a horvátok, a montenegróiak is harcos, ugyanakkor technikás csapatot alkotnak. Ez igaz most is, de nem féltem a válogatottat, nem lesz könnyű mérkőzés, ugyanakkor nagyon bízom a csapatban, Marco Rossi együttese képes arra, hogy mindhárom pontot megszerezze.”

Priskin Tamás a mérkőzés idején húszéves volt, az volt a hetedik válogatott mérkőzése, és különleges sorozatra lehetett büszke. A csatár ma is felsorolta, hogy egymás után Kanada, Ciprus, Lettország, Montenegró és Moldova ellen is gólt szerzett, márpedig egymást követő öt válogatott mérkőzésen annak előtte Bodnár Sándor, Schlosser Imre, Sárosi György, Kocsis Sándor, Puskás Ferenc és Bene Ferenc volt hasonló bravúrra képes. Priskin Tamás végül 63 válogatott mérkőzésen 17 gólt szerzett, és a szurkolók alighanem a Norvégia elleni pótselejtező visszavágóján lőtt bombájára emlékeznek leginkább.

A 2007-es, podgoricai összecsapáson 17 évesen debütált Sztevan Jovetics, aki ma Dárdai Pál játékosa a Hertha BSC-ben, és a szombati Eb-selejtezőre készülő hazai keretben is ott van, másrészt az első meccse óta a legeredményesebb montenegrói játékos lett, 67 válogatott meccsén 31 gólt szerzett. Az első kettőt éppen a mieink ellen, Budapesten, 2008 augusztusában 3–3 lett a végeredmény, Priskin Tamás akkor is eredményes volt, a másik két magyar gólt Hajnal Tamás szerezte, Sztevan Jovetics duplája mellett Szimon Vukcsevics talált a kapuba.

S ha már a történelmi visszatekintésnél tartunk: a két csapat harmadik, egymás elleni mérkőzését 2019-ben ismét Podgoricában rendezték, és a meccs képe ugyanaz volt, mint 2007-ben, azaz gyorsan vezetést szerzett a magyar válogatott, Holender Filip a 2. percben volt eredményes, de a hazaiak akkor is fordítani tudtak, Nebojsa Koszovics és Sztefan Mugosa találatával 2–1-re Montenegró győzött.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE A JÚNIUSI MECCSEKRE

KAPUSOK: Demjén Patrik (Zalaegerszegi TE FC), Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Szappanos Péter (Bp. Honvéd)
VÉDŐK: Balogh Botond (Parma – Olaszország), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Lang Ádám (Omonia – Ciprus), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Fenerbahce – Törökország), Szalai Gábor (Kecskeméti TE)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Baráth Péter (Ferencvárosi TC), Bolla Bendegúz (Grasshoppers – Svájc), Ferenczi János (Debreceni VSC), Kerkez Milos (AZ – Hollandia), Kleinheisler László (Panathinaikosz – Görögország), Nagy Ádám (Pisa – Olaszország), Loic Nego (Mol Fehérvár FC), Callum Styles (Millwall – Anglia)
TÁMADÓK: Ádám Martin (Ulszan Hyundai – Dél-Korea), Csoboth Kevin (Újpest FC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Kalmár Zsolt (DAC 1904 – Szlovákia), Sallai Roland (SC Freiburg – Németország), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig – Németország), Varga Barnabás (Ferencvárosi TC)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Marco Rossi

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
G-CSOPORT
Június 17., szombat

Litvánia–Bulgária
Montenegró–Magyarország
Szabadnapos: Szerbia

Június 20., kedd
Magyarország–Litvánia
Bulgária–Szerbia
Szabadnapos: Montenegró

MINDEN, AMIT AZ EB-SELEJTEZŐRŐL TUDNI KELL!

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Szerbia 2 2 4–0 +4 6
2. MAGYARORSZÁG 1 1 3–0 +3 3
3. Montenegró 2 1 1 1–2 –1 3
4. Litvánia 1 1 0–2 –2 0
5. Bulgária 2 2 0–4 –4 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik