Válogatott: A labdarúgás láthatóan nemzeti ügy Magyarországon – Tumbakovics

Vágólapra másolva!
2020.10.10. 18:44
null
Ljubisa Tumbakovics, a szerb válogatott szövetségi kapitánya (Fotó: AFP, archív)
Nagy taktikai csatát hozó mérkőzésre, megkönnyebbült, ugyanakkor a Nemzetek Ligáját egyáltalán nem félvállról vevő ellenfélre számít Ljubisa Tumbakovics, a szerbek szövetségi kapitánya a Szerbia–Magyarország NL-találkozón. A tréner a vasárnap esti meccs előtt online sajtótájékoztatón beszélt Nikolics Nemanjáról, Holender Filipről és a szerb, magyar kettős csoportbeli reményeiről Oroszországgal szemben.


Szerbia hasonló cipőben jár, mint Magyarország, legalábbis a hármas meccssorozatot illetően. A vasárnapi mérkőzés házigazdája csütörtökön szintén Európa-bajnoki pótselejtezőt játszott, Norvégiában hosszabbítás után harcolta ki a továbbjutást, míg a vasárnapi, Magyarország elleni meccset követően Törökországgal mérkőzik meg szerdán. Emiatt a rotáció, illetve a Nemzetek Ligája-meccsekkel kapcsolatos motiváció kérdése is középpontba került a válogatott sajtótájékoztatóján.

A szerb válogatottat 2019 nyara óta irányító, 68 éves Ljubisa Tumbakovics kijelentette, az Eb-selejtező után sem eresztett le a csapat. Sőt, a siker plusz lendületet adott játékosainak, ami reményei szerint Magyarország ellen az NL-ben is megjátszik majd.

„Nehéz meccsre számítok. Hasonló formációban játszik a magyar válogatott, mint mi. Azt gondolom, a legfőbb kérdés a labdabirtoklás lehet. Nagy nyomás alatt lép pályára mind a két csapat a Nemzetek Ligája szempontjából, ugyanakkor mégis megkönnyebbülten, mivel mindkét együttes győzött a kulcsfontosságú Eb-selejtezőjén” – tekintett előre a mieink elleni taktikai csatára a szerb szövetségi kapitány.

Tumbakovics hozzátette, úgy érzi, megfelelő fizikai állapotban kapta meg a kerettagokat a klubjaiktól, így nem hiszi, hogy problémát jelenthetne az, hogy Magyarországgal ellentétben kilencven helyett százhúsz perces mérkőzésen tudta kiharcolni a továbbjutást. Ugyanakkor lesznek változások a csütörtöki kezdőhöz képest.

„A nemzeti válogatottban minden futballista ugyanolyan fontos, nincsenek fix első és fix második számú játékosok egy posztra. Ahogyan eddig is, most is mindent elkövetünk azért, hogy a lehető legjobban felkészüljünk és a lehető legerősebb csapatot küldhessük pályára, legyen szó a magyarok, vagy az azt követő, törökök elleni meccsünkről.” Ugyan az újságírók konkrét nevekre is kíváncsiak voltak, erre már nem tért ki a szerb kapitány.

A helyi újságírók kérdésére, mely szerint motiválta vagy inkább bosszantotta a szerb csapatot, hogy a közvélemény és a lapok egyaránt leírták őket a norvégokkal szemben, nem kívánt válaszolni.

„Nagyon pozitív a véleményem Nikolics Nemanjáról és Holender Filipről is. Remek játékosok, veszélyt jelenthetnek a kapunkra egyértelműen” – mondta a Nemzeti Sport kérdésére, a szerbiai kötelékkel is rendelkező magyar kerettagokról. Hozzátéve, nem tud arról, hogy egy harmadik futballista is lenne a magyar csapatban, aki akár Szerbiában is szóba kerülhetett volna – ő a ZTE lehetséges debütánsa, a topolyai születésű Könyves Norbert (sőt, negyediknek ott van a magyar válogatott keretében a zentai születésű Szőke Adrián is – a szerk.).

„Láthatóan nemzeti projekt a labdarúgás Magyarországon. A kilencvenes évek óta egyre jönnek föl. Az infrastruktúrába rengeteget öltek, s ez meglátszik ma már a futballjuk egészén. Játékosaik és a klubjaik is ott vannak Európában, legyen szó topligás légiósokról, vagy a nemzetközi kupaporondról. Az utóbbi két évre vetítve, mondjuk tizenöt meccset nézve egyértelmű, hogy egyre stabilabb teljesítmény mellett, egyre jobb eredményeket tudnak elérni. Ami a csoport esélyeit illeti: szerintem kifejezetten kiegyenlített négyesről van szó, bármi megtörténhet, mi sem természetesebb, mind a négy csapat szeretne az élen zárni és playoffba jutni” – tette hozzá Tumbakovics, amikor a magyar futballról kérték ki a véleményét, illetve az egyik újságíró felvetette, Szerbia vagy Magyarország odaérhet-e a csoport első helyére, megelőzve a jelen állás szerint favoritnak tűnő Oroszországot.

Sztefan Mitrovics (13) épp Erling Haalandot próbálja megállítani a norvégok elleni meccsen (Fotó: AFP)
Sztefan Mitrovics (13) épp Erling Haalandot próbálja megállítani a norvégok elleni meccsen (Fotó: AFP)

„Sok jelentős győzelmünk volt az elmúlt időszakban, de azt mondom, most volt talán a legokosabb, legtaktikusabb a játékunk. Nagyon büszke vagyok a Norvégia elleni sikerünkre, azt a futballt játszottuk, amit az edzéseken gyakoroltunk, és amit az edző elvárt tőlünk”– tekintett vissza a hosszabbításban megnyert Eb-pótselejtezőre Sztefan Mitrovics, a Racing Strasbourg 30 éves védője.

A 17-szeres válogatott bekk kijelentette, csalódni fog, aki azt gondolja, az Európa-bajnoki remények miatt teljesen alárendelik a Nemzetek Ligáját. „Válogatott mezben nincs olyan meccs, aminek ne lenne jelentősége. Természetesen Norvégiában fontos találkozót nyertünk meg, de az előttünk álló kettő is az.”

Zárásképpen a magyar válogatott támadóiról is beszélt.

„Különleges helyzet lesz, hogy a csatárok között két olyan játékos is akad, aki Szerbiához kötődik, Nikolics és Holender. Mind a ketten jó játékosok, még lesz dolgunk az elemzésükkel, de holnap estig erre is jut elég idő.”

NEMZETEK LIGÁJA, 3. FORDULÓ
VASÁRNAP

B-DIVÍZIÓ, 3. CSOPORT
20.45:
Szerbia–MAGYARORSZÁG, Belgrád (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
20.45: Oroszország–Törökország, Moszkva

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Oroszország 2 2 6–3 +3 6
2. MAGYARORSZÁG 2 1 1 3–3 0 3
3. Törökország 2 1 1 0–1 –1 1
4. Szerbia 2 1 1 1–3 –2 1

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE SZERBIA ELLEN
Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencváros), Hegedüs Lajos (Paksi FC), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország)
Védők: Bese Barnabás (Oud-Heverlee Leuven – Belgium), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Hangya Szilveszter (Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos (FC Lugano – Svájc), Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus), Loic Nego (Mol Fehérvár), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Apollon – Ciprus)
Középpályások: Cseri Tamás (Mezőkövesd), Gazdag Dániel (Budapest Honvéd), Holender Filip (Partizan Beograd – Szerbia), Kalmár Zsolt (Dunaszerdahelyi AC – Szlovákia), Nagy Ádám (Bristol City – Anglia), Schäfer András (Dunaszerdahelyi AC – Szlovákia), Sigér Dávid (Ferencváros)
Támadók: Könyves Norbert (Zalaegerszegi TE FC), Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár FC), Szalai Ádám (Mainz – Németország), Szőke Adrián (Heracles Almelo – Hollandia), Varga Kevin (Kasimpasa – Törökország)

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja:Babják Bence, Kocsmár-Tóth István(szöveg),Nagy-Pál Tamás(videó) ésSzabó Miklós(fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik