Ma hetvenesztendős Mezey György

MURÁNYI ANDRÁSMURÁNYI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2011.09.07. 06:59
null
Mezey György hetvenévesen is a munkában hisz (Fotó: Fuszek Gábor)
Címkék
Neve fémjelzi a magyar futball legutóbbi sikerkorszakát, s ő edzette a hazai bajnokság – nélküle már – kontraformát mutató címvédőjét is. Noha csapata nincs, munkája van; hetvenévesen is ifjonti hévvel dolgozik. Na de tud-e újat mondani Mexikóról? Mitől hatódott meg UEFA-delegáltként? Nem utolsósorban: mit tervez a nyolcvanadik születésnapjára? Mezey György ma hetvenéves.

– Meghatódott?
– Nagyon...

– Pedig nem az az elérzékenyülős típus.
– Valóban nem, de egyrészt Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere annyira személyes hangú levéllel lepett meg a díszpolgári cím kapcsán, hogy már annak olvasásakor előtörtek belőlem az érzelmek, másrészt a Szent István-nappal összekötött, augusztus tizenkilencediki ünnepség is mélyen megérintett. Tudja, hogy van ez... Az edzők élete kemény, és középpontjában kizárólag az a kérdés áll: van-e eredmény? Illetve, máris korrigálok: már az sem feltétlenül számít.

– A Videoton májusban megszerzi története első bajnoki címét, mire az edző szerződését nem hosszabbítják meg, augusztusban viszont ugyanőt Székesfehérvár díszpolgárává avatják: azért ez pikáns, nem?
– Kavarogtak bennem az érzések, miközben az ünnepségre tartottam, ám a Dísz téri rendezvény mindent felülírt.

– Ennyi?
– Begyógyult néhány sebem... Ennél többet ne várjon tőlem. Ha csak annyiban nem, hogy az UEFA-tól megannyi feladatot kaptam a szakítás után, így időm sem volt tűnődni a történteken. Mindjárt ott volt a huszonegy éven aluliak Európa-bajnoksága, s miként akkor sem, most sem mondhatom azt, hogy időm jelentős részét unatkozással töltöm. Hogy mást ne mondjak: az UEFA háromévente ellenőrzi tagországait, minden rendben van-e az edzőképzés területén, és már át is estünk két vizsgálaton. Oda kell figyelni, hiszen a magyar labdarúgás érdeke, hogy az UEFA az e hónapban esedékes döntése során megújítsa a vonatkozó engedélyt.

HA KÍVÁNCSI ARRA, HOGY MEZEY GYÖRGY MILYEN SZAKMAI IRÁNYVONALAT KÖVET EDZŐI PÁLYAFUTÁSA SORÁN, ILLETVE, HOGY TUD-E ÚJAT MONDANI MEXIKÓRÓL, OLVASSA EL A TELJES INTERJÚT A NEMZETI SPORT SZERDAI SZÁMÁBAN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik