Ifjúsági válogatottunk 25 éve nyerte meg az Európa-bajnokságot

Vágólapra másolva!
2009.06.03. 10:20
A magyar labdarúgás napra pontosan huszonöt évvel ezelőtt, 1984. június 3-án érte el eddigi utolsó kiemelkedő nemzetközi sikerét: ifjúsági válogatottunk Moszkvában Európa-bajnoki címet szerzett, a döntőben éppen a házigazda Szovjetunió gárdáját győzve le tizenegyesekkel. Együttesünk hálóját A-válogatottunk jelenlegi kapusedzője, Petry Zsolt őrizte, akinek kulcsszerepe volt az aranyérem megszerzésében: a tizenegyes-párbaj során három büntetőt is védett.
Petry Zsolt (jobbra) szerint újra van esély a sikerekre
Fotó: Németh Ferenc (archív)
Petry Zsolt (jobbra) szerint újra van esély a sikerekre
Petry Zsolt (jobbra) szerint újra van esély a sikerekre
Fotó: Németh Ferenc (archív)
Petry Zsolt (jobbra) szerint újra van esély a sikerekre

Válogatottunk pontveszteség nélkül és mindössze egy kapott góllal lett első csoportjában, Csehszlovákiát 3–0-ra (gólszerző: Orovecz György 2, Kovács Kálmán), Spanyolországot 2–1-re (Kovács Kálmán, Zvara József), Svájcot pedig 1–0-ra (Vincze István) győzte le. Az elődöntőben Lengyelország sem jelentett akadályt, a mieink Kovács Kálmán, és Zsivoczky Gyula – aki ma az MLSZ utánpótlás-csapatai mellett dolgozó szakmai stáb értékes tagja – találatával 2–0-ra nyertek, s bejutottak a fináléba, ahol a házigazdák, a szovjetek vártak rájuk. A 73 000 néző előtt lejátszott meccs 0–0-ra végződött, s mivel a hosszabbításban sem esett gól, jöhettek a tizenegyesek...

– Az első kettőt kihagytuk, de aztán hármat sikerült védenem, és mivel az utolsó tizenegyesünknél Kovács Ervin nem hibázott, mi nyertünk – emlékezett Petry Zsolt. – Felejthetetlen, amit akkor átéltünk, hiszen a szovjeteket sokkal esélyesebbnek tartották az aranyéremre, ráadásul hazai pályán játszottak és több mint hetvenezer szurkoló biztatta őket. Mi azonban ki tudtuk használni, hogy a tét inkább az ellenfél vállát nyomja, és elhoztuk Moszkvából a trófeát.

– Az a magyar csapat valóban Európa legjobb korosztályos együttese volt?
– Meggyőződésem, hogy megérdemelten szereztük meg az Európa-bajnoki címet, de az érdem oroszlánrésze a nagyon felkészült és alapos, Bicskei Bertalan által vezetett edzői stábot illeti. Akkoriban volt egy megállapodás az MLSZ és az iskolák között, a játékosok részleges felmentést kaptak a tanulás alól hétfőn, kedden és szerdán, így minden hét első három napjának egy részét edzőtáborban tölthettük. Volt tehát időnk összecsiszolódni, és mivel valóban jó játékosok alkották a válogatottat, a siker sem maradt el.

– Abból a keretből később sokan bekerültek az A-válogatottba is. A felnőttek között miért nem tudtak elérni jelentős eredményt?
– Erre több okot is látok. Akkor még nem lehetett külföldre menni, pedig valószínűleg szétkapkodták volna a csapatot, és nyugaton, profi körülmények között tovább fejlődhettünk volna. Viszont itthon maradtunk, és mivel még fiatalok voltunk, sokan alig kaptak lehetőséget klubcsapataikban, csak kiegészítő emberek lehettek. És persze a szakmai munka is teljesen más volt a klubokban, mint a válogatottnál, ezért az előrelépés sem ment könnyen, voltak, akik megrekedtek, és később el is tűntek. Felnőttként már sajnos nem értünk el kiugró eredményeket, pedig volt bennünk lehetőség.

– Gondolta volna 1984-ben, hogy ilyen hosszú sikertelen időszak következik? A mai válogatott játékosok zöme még nem is élt, amikor önök megszerezték az Európa-bajnoki címet, és azóta nem nyertünk semmit...
– Meg sem fordult volna a fejemben, hogy ilyen hosszú hullámvölgy jön. A visszaesés legnagyobb okának azt tartom, hogy az utánpótlás-nevelés fokozatosan háttérbe szorult, egyre kevesebb igazán tehetséges játékos került ki az ifik közül, ezért a klubok és persze a válogatottak is mind kisebb körből szelektálhattak. Most, az akadémiák megjelenésével azonban megváltozhat a helyzet, ezekben az intézményekben valóban jó szakmai munka folyik, tehát nőhet a tehetséges fiatal futballisták száma.

– Az MLSZ is jelentős lépéseket tett, hiszen az OLLÉ-OMV Program keretében átadott számos pálya, valamint a Magyar Gyermek Labdarúgó Szövetség létrehozása is azt szolgálja, hogy egyre több gyerek kezdjen futballozni. A szövetség telki edzőcentrumában pedig a legjobb körülmények között készülhetnek a korosztályos együttesek is.
– Igen, ezek valóban remek kezdeményezések, a mai MLSZ nagyon jó úton jár. Jó látni, hogy végre tényleg történik valami, sokáig csak beszéltek arról, hogy tenni kell az utánpótlásért, most viszont a szövetség vezetői cselekszenek is. Van tehát reális esély arra, hogy ismét érjünk el sikereket, de persze ennek érdekében a klubokban is ezt a célt kell előtérbe helyezni. Mindenesetre már van egy eredményünk: U20-as együttesünk ott lesz az őszi egyiptomi világbajnokságon, tehát újra szoríthatunk egy világversenyen szereplő magyar válogatottnak…

Az 1984-ben Európa-bajnoki címet szerzett, Bicskei Bertalan által vezetett ifjúsági válogatott tagjai: Petry Zsolt, Szeiler József, Takács József, Haáz Ferenc, Pintér Attila, Szélpál László, Keller József, Deák Sándor, Kovács Ervin, Krizán Sándor, Orovecz György, Csoboth Róbert, Vincze István, Zsinka János, Kovács Kálmán, Zsivoczky Gyula, Zvara József.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik