Priskin Tamás lehet az új magyar válogatott labdarúgó prototípusa

Vágólapra másolva!
2007.03.29. 15:06
Ha a magyar labdarúgás jelenlegi helyzetéből kiindulva az előrelépéshez, a fejlődéshez elengedhetetlenül szükséges alázatot egyetlen személy példáján keresztül szeretnénk láttatni, akkor erre jobb mintát most Priskin Tamásnál nem lehetne találni. A Moldova elleni 2-0-s győzelemmel zárult Eb-selejtezőn az angol Watford csatára szerdán megszakítás nélkül az ötödik meccsén szerzett gólt a magyar válogatottban, nyilatkozatában mégsincs nyoma a „nekem már van mire” típusú gondolkodásnak.

„Természetesen nagyon örülök a Moldova elleni győzelemnek, és persze a gólomnak is” - nyilatkozta Priskin a Magyar Labdarúgó-szövetség hivatalos internetes oldalának (mlsz.hu) a szerdai Eb-selejtező után.

„Ha sablonosan is hangzik, most azonban tényleg csak a győzelem volt a fontos, hiszen a tétmérkőzésen nagyon szerettünk volna bizonyítani” – folytatta.

„Nem a gólszerzés vágya, hanem a győzni akarás motivált, és az: büszkeséggel tölt el, hogy egyáltalán válogatott mezben léphetek pályára.”

„Tiszteltük ellenfelünket, az első félidőben óvatosabbak voltunk, de a másodikban már felszabadultan és kifejezetten jól játszottunk.”

„Még nagyon az út elején járunk, sokat kell fejlődnünk ahhoz, hogy igazán jó csapat legyünk - mert lehetünk. Tudom, hogy minden sorozatnak vége szakad, és sem fogok minden meccsen gólt szerezni, de remélem, azért egy darabig tart még a lendületem.”

„De az sem baj, ha helyettem minden meccsen lesz majd olyan csapattársam, aki gólt, ha lehet, győztes találatot szerez…”

Ha Priskin valóban így gondolja – márpedig miért ne gondolná így –, akkor ez az a pont, ahonnan valóban el lehet kezdeni az építkezést, amelyről a futbalvezérkar és a szövetségi kapitány beszél.

Várhidi Péter szövetségi kapitány elmondta: a moldovaiak másfajta futballra kényszerítették rá a csapatot, mint amit szeretett volna játszani: a kemény párharcokat, az ütközéseket erőltették.

„Az első félidő alapján inkább csatának véltem a meccset, ezért a szünetben azt mondtam a játékosoknak: meg kell mutatnunk, hogy tudunk mi is harcolni” – fogalmazott a szakember.

„Különösen Vadócz Krisztián és Tőzsér Dániel figyelmét hívtam fel arra, hogy most nem játszani kell, hanem ütközni, megnyerni a párharcokat. A labdarúgók eleget is tettek a kérésnek és Gera Zoltán is többet mozgott oldalra, a pálya szélei felé.”

„Ezáltal eredményesebbek is lettünk, szervezetten, tudatosan futballoztunk. Újabb helyzeteket dolgoztunk ki, ami nagyon fontos volt még akkor is, ha nem sikerült növelni az előnyt.

„Ez a szervezettség, a taktikus futball lehet majd a legfőbb erényünk a jövőben is” – tette hozzá a szakember.

EGYMÁS UTÁNI VÁLOGATOTT-MÉRKŐZÉSEKEN SZERZETT GÓLOK

ÖRÖKRANGLISTA
1. Puskás Ferenc 1949-50 7 mérkőzés
Pataki Mihály 1912–1913 7
Schaffer Alfréd 1917–1918 7
2. Kocsis Sándor 1952, 1954 6 (2x)
Kohut Vilmos 1927-1928 6
Hirzer Ferenc 1927-1928 6
Bene Ferenc 1966 5
Bodnár Sándor 1911-1912 5
Schlosser Imre 1912 5
dr. Sárosi György 1938 5
Kocsis Sándor 1954 5
Puskás Ferenc 1955-1956 5
Priskin Tamás 2006-2007 5
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik