Szabics Imre: remek debütálás

KECSKÉS ISTVÁN, TÓTH PÉTERKECSKÉS ISTVÁN, TÓTH PÉTER
Vágólapra másolva!
2003.05.01. 23:29
Címkék
Az első félidő felejthetőre sikerült, mégis felejthetetlen marad. A luxemburgi játékosok közül igazán egyre kellett volna figyelni: a német élvonalban szereplő Jeff Straserre, ám a játékos  kihasználva Király Gábor hibáját  lezárt egy fejezetet a luxemburgi futball történetében.
A gólja után a Megyeri úti stadionban megjelent nyolc luxemburgi újságíró egy emberként ugrott talpra, ölelgették egymást, majd elnézést kértek a magyar kollégáktól, mondván, azért ünnepeltek, mert csapatuk egy éve nem lőtt gólt… A váratlan egyenlítés megzavarta a magyarokat, az első félidőben már nem tudtak újabb gólt szerezni, sőt, egy alkalommal Király bravúrja akadályozta meg a még kínosabb fordulatot. Gellei Imre együttese ebben az időszakban lassan, sok hibával futballozott, olykor szinte élvezhetetlen volt a játéka. A luxemburgi csapat sem parádézott, de akkor még többé-kevésbé szervezetten védekezett, játékosai képesek voltak tartani a lépést a házigazdákkal. Ez persze a magyarok kemény kritikája, hiszen igencsak komótosan futballoztak, hiányzott a csapat játékából a tűz, a harcosság, az elszántság.
Gellei Imre a szünetben négyet cserélt, amitől, ha nem is egy csapásra, de megváltozott a játék képe. Igaz, a vendégek elkészültek az erejükkel, felbomlott a hadrendjük, a fejpárbajok többségét elvesztették. Ennek nem is lehetett más a vége, mint a fölényes magyar győzelem, ám az 5–1-et tévedés lenne fenntartás nélkül ünnepelni, hiszen a második félidőben is akadtak üresjáratok, gyakran körülményes volt a támadásépítés, és olykor annak ellenére sem sikerült felpörgetni a tempót, hogy a szerény képességű vendéggárda játékosai már levegőért kapkodtak. Ugyanakkor az is igaz, hogy a szünet után akadtak közönségszórakoztató megoldások, összességében harcosabb, elszántabb lett a magyar együttes. A hazai válogatottból kiemelkedett Szabics Imre, akit a szurkolók szinte beköveteltek a nemzeti csapatba, ám a bizonyítási vágy nem bénította meg, újoncként két gólt szerzett.
Felemás produkcióval rukkolt ki Király Gábor, hiszen a luxemburgi gól előtt hibázott, később viszont bravúrral mentett.
"Számunkra minden mérkőzés fontos, így Luxemburg ellen is szerettünk volna bizonyítani – mondta a kapus. – Mindenki a maximumot akarta nyújtani, még azok is rátettek egy lapáttal, akik mostanában a klubjukban nem teljesítenek igazán fényesen. Jó, hogy öt gólt tudtunk szerezni, főleg, mert nehezen kezdődött a találkozó. A második félidőben bedaráltuk az ellenfelet, így sikerélménnyel várhatjuk a két júniusi selejtezőt. Azt remélem, hogy a folytatásban hat pontot szerzünk, és versenyben maradunk a továbbjutásért.”
A kapus a luxemburgi újságírók kedvéért németül is elmondta nyilatkozatát, bizonyítva, hogy egy igazi profit nem lehet zavarba hozni…

Szabics Imrét (19) két luxemburgi sem tudta feltartóztatni
Szabics Imrét (19) két luxemburgi sem tudta feltartóztatni
Szabics Imrét (19) két luxemburgi sem tudta feltartóztatni
Gellei Imre is boldog volt, bár nem mulasztotta el megjegyezni, hogy az 1205 néző még Magyarországon is igen kevés egy válogatott meccsen.
"Az első félidőben meglepően jók voltak a luxemburgiak – értékelt a kapitány. – Mi pontatlanul és lassan futballoztunk, komoly nehézségeink akadtak. Meddő mezőnyfölényben játszottunk, s noha akadtak helyzeteink, ezeket elhibáztuk. A második félidőre lényegesen aktívabbak lettünk, főleg a csatáraink és a szélsőink teljesítettek jól. Szabics Imre gólérzékenysége sokat segített, Lisztes Krisztián a két támadó mögött jobban mozgott, és a védők kiválóan törték meg az luxemburgi akciókat. Dragóner Attilát azért cseréltem le a második félidő legelején, mert a szünet előtt kifordult a bokája, s noha az orvosaink mindent megtettek, hogy folytathassa a játékot, néhány percnyi próbálkozás után jelezte, nem tud tovább futballozni.”
Kollégája, Allan Simonsen nem titkolta, többet várt együttesétől.
"A magyarok megérdemelt győzelmet arattak, ám a második félidei teljesítményünk miatt csalódott vagyok – mondta a luxemburgi kapitány. – Fordulás után is szerettünk volna úgy játszani, mint az első félidőben, de sajnos nagyon elfáradtunk. A szünetben azt kértem a játékosoktól, hogy folytassák az első félidei taktika alapján, de egyéni hibák miatt gólokat kaptunk, és ez megtörte együttesünket. Némi szerencsével az első játékrészben kettő egyre is vezethettünk volna, az akkor látottakkal elégedett lehettem, de az erős és profi magyar csapat a végén könnyedén elintézett minket.”

Percről percre

18. perc: Lisztes jobb oldali szöglete után az ötös jobb oldalán érkezett Gera, és öt méterről a földre fejelte a labdát, ami a kapu bal oldalába vágódott.
1–0
25. perc: Cardoni ívelte előre a labdát a bal oldalról, szabadrúgásból a magyar térfél közepéről. A labda szép ívben szállt a kapu bal felső sarka felé, Strasser jött mint a gőzmozdony, és Királyt megelőzve, három lépésről a kapu közepébe fejelte azt.
1–1
52. perc: Szabics és Kabát kényszerítőzött a tizenhatos jobb oldalán, végül az újonc egy csellel becsapta Schalust, és 11 méterről, középről jobbal a jobb alsó sarokba lőtt.
2–1
61. perc: Juhár szöktette a bal oldalon Lisztest, aki a luxemburgi térfél közepén átvette a labdát. A középpályás betört a tizenhatoson belülre, és nyolc méterről, jobb belsővel a bal alsó sarokba csavarta a labdát.
3–1
65. perc: Miriuta szöglete után Salamon tíz méterről fejelt, ám a lécről vágódott a mezőnybe a labda.
69. perc: Kabát emelt középre a jobb oldalról, középen érkezett Kenesei, aki öt méterről a kapu jobb oldalába fejelte a labdát.
4–1
92. perc: Lipcsei ugratta ki nagyszerűen Szabicsot. A válogatott újonca középen kitört a védők közül, és 14 méterről, elegánsan az elvetődő kapus fölött jobbal a kapu közepébe lőtte a labdát.
5–1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik