Lendületben Buzsáky Ákos, az örök küzdő

Vágólapra másolva!
2009.10.30. 15:01
Címkék
Lassan nem múlhat el Queens Park Rangers-mérkőzés Buzsáky Ákos-gól nélkül: az utóbbi három fordulóban háromszor eredményes válogatott futballista visszakapaszkodott súlyos sérüléséből, és ismét ragyogó formát mutat. A feljutást megcélzó QPR pénteken tévés meccsen fogadja a Leicester Cityt – a középpályás pedig általában eredményes azokon a bajnokikon, amelyeket a televízió közvetít.

 

Buzsáky Ákos (jobbra) jó formában várja csapata Leicester elleni meccsét (Fotó: Action Images, archív)
Buzsáky Ákos (jobbra) jó formában várja csapata Leicester elleni meccsét (Fotó: Action Images, archív)

– Ilyen nagy lendületet ad a válogatottbeli gól?
– Szerepe van a dániai találatnak az elmúlt hetekben mutatott teljesítményemben, az biztos – mondta az idényben eddig öt gólt jegyző, hármat az utóbbi három bajnokiján elérő Buzsáky Ákos. – Ezen a szinten már minden önbizalom kérdése: a válogatottban, a vb-résztvevő dánok otthonában győztes gólt lőni olyan motivációt ad, amelyet a labdarúgónak kötelessége a saját javára fordítania. Sorozatban játszom a meccseket, és minden sikeres csel, jó átadás, veszélyes lövés további energiát ad.

– Nem a hosszúra nyúló rehabilitációs programból, a sérülése utáni kínkeserves felkészülésből nyerte?
– Az alaperőnlétet a felépülésemet követő időszak hozta, de a Championship-futballista a bajnokikból szerzi meg a nagy teherbíráshoz szükséges állóképességet. Mélyről jöttem vissza, de éppen ezért sokkal inkább tudom értékelni a mérkőzéseket, mint korábban bármikor. Élvezem a játék minden mozzanatát, ráadásul a ráfordított idő eddig engem és az elvégzett munkát igazolja: jönnek a gólok, a csapat hasznára vagyok, és kulcsfontosságú szituációkban a szerencsével is számolhatok.

– Láttam a góljait, egyiket sem nevezném mázlisnak.
– Pedig a Readingnek lőtt szabadrúgásgólom elég furcsa körülmények között született. Miközben kikértem a kilenc méter kimérését, és koncentráltam, hogy pontosan célozzak, csapattársam, Ben Watson elpasszolta a labdát – mivel még nem volt sípszó, sárgát kapott, mégpedig a másodikat... Kritikus helyzet volt, nulla nulla, megfogyatkoztunk, döntő volt, hogy gól szerezzek. Mondtam is magamban: fordulóponthoz érkezett a randevú, eljött az én időm. Szerencsére nem tévedtem.

– Nem is kérdés, hogy a szabadrúgásnál, tizenegyesnél ki áll a labda mögé?
– Mostanában már egyértelmű. Végül is rangidős vagyok – sajnos. Nem volt egyszerű kiharcolnom, hogy a hosszú kihagyás után visszaszerezzem a pozíciómat. És nem is a kezdőcsapatba kerülésre gondolok elsősorban. Új edző jött, aki ugyan ismert, de időbe telt, amire igazán megismert. Örök küzdő vagyok, sohasem adom fel, mindig éltet a bizonyítási kényszer.

– Rosszul kezdték a szezont, az utóbbi három meccsen azonban kilenc pontot szereztek, és mindössze négy pont a hátrányuk az éllovas Newcastle-lal szemben, holott egy meccsel kevesebbet játszottak. Mire lehet jó az idényben a QPR?
– Összeálltunk, az egyik favorit West Bromwich mellett talán mi igyekszünk látványos futballal eredményesek lenni. A Championshipben hosszú távon kifizetődő, ha egy társaság nem csak a sablonjátékban próbál ellenfele fölé kerekedni, és bár ebben a bajnokságban csak azok a gárdák maradhatnak végig versenyben, amelyeknek kimagasló a védőmunkájuk, minket a gólképes támadójátékunk ösztönöz. Ha nem törünk meg, ott lehetünk a végelszámolásnál.

– Pénteken tévés meccsen fogadják a szintén remeklő Leicester Cityt. Mit vár?
– Ha már eddig veretlenek vagyunk otthon, szeretnénk folytatni a sorozatot. Annak, hogy a tévé élőben közvetíti a meccsünket, egyrészt azért örülök, mert otthon a család is láthat, másrészt pedig ezeken az összecsapásokon általában születik Buzsáky-gól.

A TELJES INTERJÚT ELOLVASHATJA A NEMZETI SPORT PÉNTEKI SZÁMÁBAN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik