Labdarúgás: „Ötperces, felemelő dolog” – Bölöni is csatlakozott a székely aláírásgyűjtéshez

Munkatársunktól MunkatársunktólMunkatársunktól Munkatársunktól
Vágólapra másolva!
2020.04.27. 20:11
null
Bölöni László is csatlakozott a székelyek aláírásgyűjtéséhez (Fotó: Szabó Miklós, archív)
Bölöni László, a belga Royal Antwerp vezetőedzője is csatlakozott a Székely Nemzeti Tanács aláírásgyűjtéséhez, hogy az Európai Unió a jövőben sokkal jobban figyelembe vegye a különböző régiók nemzeti jellegzetességeit, mint jelenleg. A május 7-ig tartó gyűjtés célja, hogy a nemzeti kisebbségek önállóan is pályázhassanak uniós forrásokra.

„Van egy hatalmas adósságom a székelyekkel szemben. Állandóan éreztem a felőlük felém áradó szeretetet, figyelmet, a féltést és a büszkeségüket. A székelyek jó és rossz, könnyű és nehéz pillanataimban mindig mellettem álltak. Ebből a szeretetből szeretnék visszaadni nekik valamit. Ez csepp a tengerben, de most ezt tehettem és ezt meg is tettem” – mondta a Belgiumban edzősködő Bölöni az irdala.hu által készített videointerjúban.

A Székely Nemzeti Tanács még tavaly annak érdekében kezdeményezett aláírásgyűjtést, hogy Európa hagyományos nemzeti közösségei, köztük a székelység is megtarthassák identitásukat a saját szülőföldjükön. Ha május hetedikéig összejön hét tagállamból legalább egymillió aláírás, úgy az uniós kohéziós források elosztásánál a jövőben a különböző régiók nemzeti jellegzetességeit is figyelembe kell venniük a brüsszeli döntéshozóknak.

A tréner hozzátette, szerinte a kezdeményezés nemcsak a székelyek számára fontos, a régióban élők mindegyike profitálhat belőle.

„Igen, a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezése, de ez nem feltétlenül csak a székely embereknek a támogatása. A Csíkszeredában élő román, vagy a Gyergyóban élő cigány, a még ott élő szász ugyanúgy profitál abból, ha a régió támogatást kap az Európai Alapból. Mindenkit érint, ugyanolyan fontos az ott élő románnak, magyarnak, tótnak, szerbnek, és ez nagyszerű dolog” – tette hozzá a Royal Antwerpet irányító szakember.

„Arra kérek mindenkit, hogy csatlakozzanak és ezzel az ötperces dologgal – felemelő dolog egyébként, jól érzed magad utána –, ezzel az aláírással járuljanak hozzá a tervhez. A futball sokszor a nagy győzelmek hajszolásáról szól, így pontosan el tudom képzelni, milyen érzés, mekkora siker lenne ez a székelyek és a régióban élők számára.”

Bölöni az interjúban arról is beszélt, jelenleg is Belgiumban tartózkodik. A koronavírus-járvány terjedése miatt bevezetett óvintézkedések miatt ugyanakkor elszakadt a családjától. Édesanyja Budapesten, felesége Franciaországban, lánya jó 500 kilométerre van tőle.

Néhány nappal korábban a magyar válogatott négy, Székelyföldön született jégkorongozója, Bartalis István, Becze Tihamér, Sofron István és Adorján Attila beszélt a kezdeményezés jelentőségéről. A velük készült interjú ide kattintva olvasható.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik