Jégkorong: érzéseikkel szavaznak a székelyek

Munkatársunktól MunkatársunktólMunkatársunktól Munkatársunktól
Vágólapra másolva!
2020.04.23. 09:30
Bartalis István, Becze Tihamér, Sofron István, Adorján Attila. Négy magyar válogatott jégkorongozó. Összefűzi őket, hogy mind a négyen a Székelyföldön születtek. Természetesen a járvány heteiben is elsősorban profi sportolókként igyekeznek élni, de amikor az Európai polgári kezdeményezés a nemzeti régiók védelmében ügyében indított aláírásgyűjtésre hivatkozva kereste őket a Magyar Nemzet, akkor szívesen meséltek a székely gyökereikről.    

Amint lefújták a svéd másodosztály, az Allsvenskan rájátszását, Bartalis István azonnal jött haza, Székesfehérvárra, illetve Győrbe, ahol a párja él. Bartalis István azonnal jött haza, Székesfehérvárra, illetve Győrbe, ahol a párja él.

„Mindig itthon, egyedül készülök fel az új idényre, ezért a jelenlegi járványhelyzet az én életemet nem változtatta meg gyökeresen – mondta a 29 éves center, akinek nagyon jól ment a játék a 2019–2020-as idényben. – Általában április végén, május elején ér véget, idén viszont már március elején lezárult a szezon, tehát több idő jutott pihenni, regenerálódni. Augusztusig a szokásos program szerint edzek, futok, bringázom, kondizom, kiegészítésképpen squashozom és teqballozom idehaza.”

Eltérést még az jelenthet, hogy ezen a nyáron valószínűleg elmarad a szokásos székelyföldi rokonlátogatás. Bartalis – jó barátjához, Beczéhez hasonlóan – Gyergyószárhegyen nevelkedett.

„Természetesen tartom a kapcsolatot az otthoniakkal. A modern politikai törekvésekkel, így ezzel az aláírásgyűjtéssel azonban nem foglalkozom különösebben, mert nem hiszek benne, hogy bármit is megoldana, bármin is változtatna. Történjen bármi, magyarok, ahogy eddig is, ezután is élnek majd saját kultúrájukat megtartva a Székelyföldön” – fogalmazta meg hitvallását.

Amikor a Magyar Nemzet telefonon kereste, Becze Tihamér éppen boltba készült. Erdélyben, közelebbről Csíkszeredában ez most nem is olyan egyszerű dolog. Kijárási tilalom van érvényben, csak adott célból lehet elhagyni a lakást, s ehhez minden esetben ki kell tölteni egy nyilatkozatot. Románul, hogy rátérjünk témánkra.

„Hetedikes voltam, amikor Magyarországra költöztem, hogy ott hokizhassak – mondta Becze, aki két éve hazatért, a helyi Sportklubban játszik. – A román nyelv addig sem volt az erősségem, és azóta sokat felejtettem. Még csak-csak megértem a románt, de alig beszélem. Csíkszeredában persze enélkül is lehet boldogulni, de a hivatalos papírokat, mint most ezt a nyilatkozatot, csak románul lehet kitölteni. Ez sok ember életét megnehezíti, ezért is írtam alá a kezdeményezést, kijárna az itt élőknek, hogy az anyanyelvüket mindenhol használhassák.

A teljes cikketIDE KATTINTVAolvashatják el!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik