„Ismeretlen” magyar tehetség a Bundesliga kapujában - Nagy Dániel

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2011.07.20. 18:39
null
Nagy Dániel (fehérben) már a Hamburg első csapatában is bizonyíthatott (Fotó: Imago)
Címkék
A Német Ligakupa jogutódjának számító Liga total! Cup elődöntőjében tegnap Nagy Dániel immár tétmérkőzésen is bemutatkozott a Hamburg első csapatában. A Magyarországon kevésbé ismert 20 éves tehetség pályafutásáról édesapjával, idősebb Nagy Dániellel beszélgettünk Légiósfigyelő sorozatunk keretében.

 

AZ ISMERETLEN TEHETSÉG

A Hamburg 20 éves magyar középpályását, Nagy Dánielt nem könnyű utolérni. Néhány hete arról számolhattunk be, hogy a magyar futballista a Hamburg második csapatától felkerült az első kerethez. Azóta próbáltuk őt keresni többek között a Magyar Labdarúgó-szövetség és korábbi klubja, az Újpest sajtóosztályán keresztül is, de nem jártunk sikerrel, sehol sem tudták elárulni a telefonszámát.

Az volt a benyomásunk, hogy van egy magyar tehetség egy német élvonalbeli csapatnál, akiről itthon kis túlzással senki sem tud semmit. Nagy Dániel korábbi csapattársai segítségével végül eljutottunk idősebb Nagy Dánielig.

„Danit valóban nem könnyű utolérni – válaszolja a Nemzeti Sport Online kérdésére idősebb Nagy Dániel. – Már csak azért sem, mert reggelenként mindig kikapcsolja a telefonját, és csak este, az edzések után kapcsolja vissza. A klubnál, főképp edzőtábor, nyári összetartás idején nem szeretik, ha bármilyen program közben megcsörren a telefon. Dani pedig betartja a szabályokat, fegyelmezett fiú."

Valamit tehát máris megtudtunk a Hamburg „ismeretlen" tehetségéről, aki tegnap a Bayern München ellen 2–1-re megnyert meccsen lehetőséget kapott a bizonyításra Michael Oenning vezetőedzőtől, ma este a Dortmund elleni Ligakupa-döntőben pedig már a második tétmeccsén léphet pályára a Hamburgban. A közelgő mérkőzés miatt Danival már nem tudtunk beszélni, édesapja azonban készséggel és persze érthető büszkeséggel beszélt fia eddigi pályafutásáról.

RÖGÖS ÚT VEZETETT A HAMBURGI ELSŐ KERETIG

„Dani az én kezem alatt, ötévesen kezdett futballozni itt, Gödöllőn, a Gödöllői Góliátnál, ahol tizenkét éves koráig voltam az edzője. Ekkor a fővárosba, a Goldballhoz hívtak dolgozni, Dani pedig velem jött, de ott már nem én voltam az edzője" – eleveníti fel a kezdeteket az édesapa.

Érdekes, hogy Nagy Dániel korábban Simon Krisztiánnal és az U20-as vb-bronzérmes Varga Rolanddal is együtt futballozott – őket sokkal jobban ismerhetik a hazai futballszurkolók, mégis Nagy játszik Hamburgban, és neki van esélye arra, hogy az ősszel a Bundesligában is bemutatkozhasson.

Az édesapa szerint azonban erről egyelőre fölösleges ábrándozni, mindig a következő lépcsőfokra, a következő feladatra kell koncentrálni.

Nagy pályafutásának felelevenítésében lépésről lépésre haladva 14 éves koránál érkezünk újabb fordulóponthoz, amikor a Goldball-lal együttműködő MTK-val szemben az Újpestet választotta. Édesapja szerint a biztos játéklehetőség reményében választották a lila-fehéreket, és a döntés helyessége később beigazolódott.

A VÁLOGATOTTAL EDDIG NEM VOLT SZERENCSÉJE

Nagy Dánielnek a válogatottal eddig nem volt szerencséje, sérülései miatt ugyanis csak néhányszor szerepelhetett a korosztályos csapatokban. Elsősorban Both Józsefnél játszott, még az U17-es válogatottban, de csak felkészülési tornákon. Édesapja elmondta, 2009-ben például egy nappal a válogatotthoz való csatlakozás előtt szenvedett lábszártörést. Róth Antal, az U21-es válogatott szövetségi edzője személyesen még nem látta őt, de erre a hétre hazahívta a csapat összetartására – ––csakhogy a Hamburg miatt nem jött, mert nemcsak a Ligakupában, hanem a csapat hétvégi hollandiai túráján is számítanának rá a németek. A jövője szempontjából ezért úgy látta jobbnak, hogy ha nem jön haza, marad a klubjánál.

 

„Újpesten fél évet töltött az ifi B-ben, majd következett az ifi A. Ekkor került az első csapat élére Urbányi István vezetőedző, aki az első kerethez is felvitte Nagy Dánielt. Tétmeccsen ugyan nem játszott, de edzőmeccseken igen, és az első csapat edzésein is sokat fejlődött – mondja az édesapa, aki elárulja, hogy fia egy véletlen folytán került külföldre, először Angliába. – Daninak egyszer Újpesten elmaradt az edzése, én pedig mondtam neki, hogy gyakoroljon nálunk, a Goldballnál. A tréningen ott volt Miriuta Laci is, akinek nagyon megtetszett Dani játéka, az edzés végén odajött hozzám, és megkérdezte, mit szólnék, ha a fiam kipróbálhatná magát külföldön is. Így került Dani először az Aston Villához, ahol megfelelt a próbajátékon, de idő közben a klubnál tulajdonosváltásra került sor, és megszakadt a kapcsolat az angolokkal.”

A támadó középpályás pályafutását azonban nem törte meg az angliai szerződés elmaradása, sőt az édesapa szerint utólag nézve talán jobban is járt a fia. 2007 januárjában ugyanis már Hamburgban találta magát próbajátékon, és miután megfelelt, és az újpesti vezetők is együttműködőnek bizonyultak, a nyártól már Németországban bizonyíthatott.

„Hamburgban nagyon jól indult a pályafutása, szinte minden fél évben feljebb lépett egy csapatot, így az ifi B-től hamar eljutott a Hamburg második csapatáig. 2008-ban törés következett be a pályafutásában, mert előbb térdsérülést szenvedett, majd miután közel egyéves kihagyás után visszatért, eltörték a lábszárát, ami újabb hét hónapos kihagyással járt. Nagyon büszke vagyok rá, hogy mindezek ellenére volt kitartása, és eljutott az első csapatig, tavaly kötött profi szerződést, amely 2013-ig szól" – fogalmaz idősebb Nagy Dániel.

„NEM ÉRDEMES JÓSLATOKBA BOCSÁTKOZNI”

Az apa szerint fia azért is juthatott el idáig, mert a Hamburg második csapatánál felnőttek között a német negyedosztályban edződött, és az első csapat szakmai stábja végig figyelemmel kísérte a fejlődését (ez nem biztos, hogy Olaszországban vagy Angliában így lett volna) az elmúlt évek során több edzőnél is a felnőttekkel készülhetett, tudták, mire képes, és ezért kaphatott aztán lehetőséget is Heiko Westermannék között.

És hogy mit is tud valójában?

„Jobblábas játékos, és ami a legfontosabb, hogy a sérülések után most már tökéletes a lába. A legjobb teljesítményre talán a csatárok mögött, támadó középpályásként képes. Hamburgban azonban sokszor védekező középpályásként számolnak vele. Ez azonban nem probléma, csak a hasznára válhat, hiszen, így a védekezésben is fejlődhet. Az előző idény utolsó három meccsén ismét támadóként játszott, és három forduló alatt három gól szerzett" – mondja az édesapa, aki a jövővel kapcsolatban nagyon óvatosan fogalmaz.

„Nem érdemes jóslatokba bocsátkozni. Az élet majd úgyis eldönti, hogyan alakul a pályafutása. Nagyon sok múlik azonban tőle független tényezőkön. A dél-koreai támadó, Heung Min Szon például egy véletlennek is köszönhette, hogy az első csapathoz került, mert amikor az ifjúsági csapatnak befejeződött a szezon, nem volt pénze repülőjegyre, hogy hazautazzon, s azt mondták neki, eddzen a felnőttekkel. Az edzőmeccseken gólokat lőtt, az előző idényben bemutatkozhatott a Bundesligában, azóta szponzort is hozott a csapathoz, és már fontos láncszeme az együttesnek. Dani közreműködésével aligha érkezik majd szponzor a csapathoz. Számára most az az eredmény, hogy a 31-es bő kerettel készülhet. A posztján hét-nyolc riválisa is akad, így ha a következő idényben a szűkebb 22-24 játékos közé be tud kerülni, az már óriási eredmény lenne" – nyilatkozta idősebb Nagy Dániel.

IFJABB NAGY DÁNIEL NYILATKOZATÁT A NEMZETI SPORT CSÜTÖRTÖKI SZÁMÁBAN OLVASHATJA!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik