A „magyar hegy” még nem megy Angliába, Hollandiában fejlődne

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2011.06.21. 08:59
null
Otigba Kenneth (jobbra) a közelmúltban csatlakozhatott a Heerenveen felnőtt keretéhez
Címkék
Múlt héten beszámoltunk róla, hogy Otigba Kenneth a Heerenveen utánpótláscsapatától felkerült az első kerethez. A magyar utánpótlás-válogatott védő három éve szerződött a holland együtteshez – az azóta eltelt időszakról és a jövőbeli tervekről a játékos menedzserével, Georgi Attilával beszélgettünk.

 

A Nigériában született, de Magyarországon felnőtt (édesanyja magyar) Otigba Kenneth 2008-ban Békéscsabáról szerződött a holland Heerenveenhez. A tehetséges védőnek Angliából is volt megkeresése, ugyanis a Liverpool akadémiájára is vitték volna, de ő a fejlődése érdekében Hollandiát választotta. Idén nyáron ismét lett volna lehetősége a szigetországba igazolni, ám úgy döntött, hogy 2013-ig meghosszabbítja a kontraktusát a Heerenveennél, amelynél az új szezonban már az első keretben bizonyíthat.

„A VÁLOGATOTT NAGY TALÁNY”

Otigba Kenneth tavaszi teljesítményével meggyőzte a Heerenveen vezetőit, tavasztól már a felnőttcsapatnál veszik számításba. A magyar U19-es válogatottnál azonban az elmúlt időszakban már nem postáztak meghívót a csapat korábbi kapitányának. Otigba nem fért bele Szepessy László szövetségi edző elképzeléseibe, így nem utazhatott el az együttessel a törökországi Eb-elitkörre, amelyen a csapat két vereséggel és egy győzelemmel a csoport harmadik helyén végzett, így nem jutott ki a kontinenstornára.

 

„A válogatott nagy talány, nem tudjuk, miért nem számít rá a kapitány” – mondta a válogatottsággal kapcsolatban Georgi Attila.

„Kenny az ifjúsági gárdában Jeffrey Gouweleeuw-val alkotta a védelem tengelyét, ők párban hihetetlen erős kettősnek bizonyultak. Társát már az előző idényben felvitték az első csapathoz, több meccsen be is vetették a holland élvonalban, és erre a következő évadban Kennynek is minden esélye meglesz. Hosszú távon ismét egymás mellé kerülhetnek majd a felnőtteknél is” – nyilatkozta a 19. születésnapját augusztusban ünneplő Otigbával kapcsolatban a Nemzeti Sport Online megkeresésére a futballista ügyeit intéző menedzser, Georgi Attila.

A játékosügynök szerint a két fiatal csapatba kerülési esélyét az is növeli, hogy az ifjúságiak korábbi trénere jelenleg az első keretnél dolgozik pályaedzőként.

„Otigba az elmúlt három évben fizikailag nagyon megerősödött. Jó értelembe véve olyan, mint egy hegy. Csaknem 190 centis magasságához 83-84 kilogramm súly társul, ugyanakkor nem veszítette el a gyorsaságát sem. Sokoldalúságát jelzi, hogy kiélezett helyzetekben a hajrában sokszor felküldték csatárnak, és a Sparta Rotterdam elleni bajnokit például az ő találatával – remek csellel lefordult a védőjéről, majd a kapuba bombázott – nyerték meg 2–1-re" – jellemezte a futballistát Georgi. A menedzser a lehetséges jövőről is beszélt.

„Otigbát korábban a Liverpool vitte volna, és idén nyáron is lehetősége nyílt Angliába, a Premier League-ben szereplő klubhoz szerződni. A Heerenveennel történt hosszabbítás előtt leültünk beszélgetni vele, és felsoroltuk neki azokat a tehetségeket, akik az elmúlt években nagyon fiatalon kerültek a szigetországba, de nem jártak sikerrel. Ezt követően úgy döntött, a fejlődése érdekében jobb, ha egyelőre Hollandiában marad. Úgy gondolom, nagyon jó helyen van, a korához képest kiváló a szerződése, hiszen 18 évesen autót és lakást is kap, s a Heerenveennél sokkal nagyobb esélyt látunk rá, hogy rövid időn belül felnőtt élvonalbeli bajnokságban edződjön, mint Angliában. Három éve, amikor külföldre szerződött, felvázoltunk neki egy több szakaszból álló életpályamodellt, amelynek most lépünk a második szakaszába. A fő cél Anglia, ám egyelőre még túl korai lett volna ez a lépcsőfok, a szigetországban sokkal nagyobb eséllyel tud érvényesülni, ha előtte rutint szerez egy olyan bajnokságban, mint amilyen az Eredivisie” – fogalmazott a játékosügynök.

Georgi a Sports Entertainment Gruop menedzseriroda hazai képviselője. Elmondása szerint a holland székhelyű iroda olyan futballisták ügyeit intézi, mint például az Arsenal két labdarúgója, Thomas Vermaelen vagy Robin van Persie. A holland ügynökök már most nagyon jó véleménnyel vannak Otigbáról, így ha a felnőttek között is bizonyítani tud, Georgi szerint ő is eljuthat az „ágyúsokig”…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik