CSILLAG PÉTER, SZABÓ MIKLÓS (FOTÓ) 2019.08.09 10:59 Frissítve: 2019.08.09 10:59

Holman Dávid: Óriási visszaigazolásnak érzem, ahogyan köszöntöttek a Slovan szurkolói

A megnyert Európa-liga-mérkőzés gólszerzője, Holman Dávid beszélt az éjszakai edzésről, az esküvő jó hatásáról és a pozsonyi szlovák szurkolók elismeréséről is.

Holman Dávid tudja, nehéz visszavágó vár a Slovanra kedden Dublinban – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK! (Fotók: Szabó Miklós)

 

– Ján Kozák, a Slovan megbízott trénere a lefújás utáni sajtótájékoztatón elárulta, néhány órával a Dundalk elleni Európa-liga-mérkőzés kezdése előtt volt egy fontos négyszemközti megbeszélésük. Miről esett szó?
– Ezt inkább megtartanám magamnak. Nincs köztünk semmi ellentét, egyszerűen szerette volna tisztázni új edzőként, hogy mit vár el tőlem.

– Valószínűleg valami hasonlót, mint amit szerda este, a góljával megnyert mérkőzésen mutatott...
– A saját teljesítményemet nem szívesen elemzem. Tudnom kell, miben kell még előrelépnem. Amikor a Slovanhoz igazoltam, az a szempont lebegett a szemem előtt, hogy olyan csapathoz, olyan bajnokságba kerüljek, amelyben lehetőségem van fejlődni.

Tanácsok
„A délután folyamán leültünk egymással, néhány fontos dolgot megbeszéltünk. Örömmel láttam, hogy az esti mérkőzésen visszaköszöntek a tanulságok, és remélem, Dávid még fejlődhet a Slovannál” – értékelte a Nemzeti Sport kérdésére a Dundalk elleni győztes gólt szerző Holman Dávid teljesítményét Ján Kozák, a Slovan vezetőedzője. A 26 éves magyar támadó megmozdulásáról szólva kiemelte, a gól előhozta a pozitív érzelmeket, a második félidőben tapasztalt mezőnyfölény után felszabadító élményt jelentett a gól. A játékvezetői tévedésekre is kitért, bár a pálya mellett tapasztaltnál jóval visszafogottabban bírálta az elmaradt tizenegyesekért felelős francia Frank Schneidert. Figyelmeztetett, a Dundalkot nem szabad alábecsülni, a jövő heti visszavágó előtt az egygólos előny kevés a megnyugváshoz.

– Ivan Kmotrík, a klub teljhatalmú elnök-tulajdonosa méltányolta erőfeszítéseit: mint szerdán megtudtuk, baráti körben csak Bárónak becézi.
– Olvastam a cikküket, büszkeséggel tölt el az elnök úr bizalma, bár személyesen még nem volt alkalmam beszélgetni vele. Velünk, játékosokkal inkább a fia, ifjabb Ivan Kmotrík tartja a kapcsolatot.

– Ha a Slovan Bratislava-tábor és a magyar szurkolók zaklatott viszonyára gondolunk, különösen szép elismerés, hogy az utolsó percekben az ön nevét skandálta a szlovák közönség. Nehéz volt kivívni a helyiek megbecsülését?
– Kár tagadni, egy magyar játékosnak élesebb a helyzete itt. Első pillanattól kezdve tisztában voltam azzal, hogy amit én csinálok, más elbírálás alá esik, mintha bármilyen más nemzetiségű játékos tenné. Éppen ezért érzem óriási visszaigazolásnak, ahogyan köszöntöttek a Slovan drukkerei.

– A Dundalk elleni mérkőzésen a döcögős kezdés után a második félidőre vették át az irányítást. Meg kellett küzdeni a győzelemért.
– Számítottunk rá, hogy eleinte nehezebben érvényesítjük a játékunkat, a szünet után azonban mentünk előre, harcoltunk minden labdáért, lehetett érezni a pályán, hogy együtt van a csapat. Az pedig külön öröm, hogy a végén összejött a gól.

A magyar légiós (középen) bátran futballozott az ír csapat ellen

– Volt három tizenhatoson belüli kezezés, amely után tizenegyest ítélhetett volna a játékvezető a Slovan javára. Az elmaradt büntetők láthatólag önt is felbosszantották.
– Kicsit erősnek éreztem, hogy a háromból egyet sem kaptunk meg, de így döntött a bíró, örüljünk az egy nullának.

– Szinte még meg sem száradt a mezük, máris átvezényelték az együttest a régi Inter-stadionba éjszakai regeneráló edzésre. Bevett gyakorlat ez?
– Korábban is előfordult, de más kluboknál is ismert a módszer. Ilyenkor ki-ki a maga ritmusának, szokásainak megfelelően végzi el az egyéni gyakorlatokat, lehetőség nyílik szaunázni, jeges fürdőt venni.

– A hideg zuhanyt már akkor megkapták, amikor a montenegrói Szutjeszka elleni párharcban
kiestek a Bajnokok Ligájából. Miként csapódott le a kudarc az öltözőben?

– Hatalmas tüske ez természetesen, ráadásul mindkét mérkőzésen a kilencvenedik perc után egyenlített az ellenfél. Most nem maradt más hátra, mint továbbjutni az Európa-ligában, és ha a szerdai hozzáállásunkat megőrizzük, jó esélyünk van rá.

A Fradi bárója
A meccsről szóló cikkünkben megemlítettük, Iván Kmotrík, a Slovan elnöke ismerősei körében csak „Báróként” emlegeti Holman Dávidot. A becenév nem először hangzik el futballunkban: a legismertebb Báró a Ferencváros 1948-ban született korábbi védője, Bálint László. Visszaemlékezések szerint a 76-szoros válogatotton elegáns öltözködése és viselkedése miatt ragadt rajta a név.

– Nemrégiben Somogyi Zsolt kollégánknak arról beszélt, esküvője után tele van pozitív energiákkal. Tart még a „lebegés”?
– Éppen erről beszélgettünk este, a meccs után a feleségemmel. Együtt vagyunk hat éve, a házasság mégis érezhetően jó hatással van rám és a játékomra. Csak ismételhetem, amit munkatársának mondtam: a jelek szerint helyesen választottam.

– Közelednek az őszi Európa-bajnoki selejtezők, kezdésnek jön a magyar–szlovák visszavágó. Egyszeres válogatottként milyen érzésekkel tekint az előttünk álló időszakra?
– Nehéz meccsünk lesz, az biztos. Szeretnék játszani, minél jobb teljesítményt nyújtani, de egyelőre az aktuális feladatomra összpontosítok Pozsonyban.

– Az esélyek alapján milyen sorrendet vár a csoportban a selejtező végén?
– Nekem mindegy, csak mi jussunk ki az Eb-re. 

EURÓPA-LIGA
SELEJTEZŐ, 3. KÖR, ELSŐ MÉRKŐZÉS
Slovan Bratislava (Pozsony, szlovák)–Dundalk (ír) 1–0
(Holman 86.)

2020.02.07 14:16:42

Légiósok BORBOLA BENCE

EXKLUZÍV INTERJÚ. A szélső nem nyomozza, miért küldték el korábbi klubjától, az al-Ainnál viszont tárt karokkal fogadták.

2020.02.05 11:37:07

Légiósok P. K.

A görögöket lenyűgözte a 12 km-t futó középpályás, megjelentek a sajtóban a szerződésének részletei.

2020.02.03 09:23:51

Légiósok NAGY ZSOLT

„Otthon élhetek azután is, hogy visszavonultam” – 35 ezren a Penarol edzőmeccsén.