Harmincezren Juhászék nyílt napján - belga szezonkezdet

Vágólapra másolva!
2010.07.31. 15:56
null
Juhász Rolandot a következő szezonban már nem biztos, hogy az Anderlecht mezében láthatjuk (Fotó: Action Images)
Péntek este egy mérkőzéssel (Standard Liege–Zulte Waregem 1–1) elkezdődött a belga bajnokság, a Jupiler League 2010–2011-es idénye. A címvédő Anderlecht hátvédje, Juhász Roland egyelőre marad a csapatnál, amely korrekt ajánlattal igyekszik megtartani a játékost. Rajta kívül a Genk magyarjai, Tőzsér Dániel, Tóth Balázs és Köteles László léphetnek pályára a belga élvonalban, igaz, utóbbinak egyelőre nincs játékengedélye.
GENK: MARAD-E A MAGYAR TRIÓ?
 

A Genk Tóth Balázzsal, Tőzsér Dániellel és Köteles Lászlóval a soraiban  bajnokság előző szezonjában kiharcolta az Európa-liga-szereplést (a selejtező 3. fordulójában csütörtökön a Genk 5–1-re nyert az Inter Turku vendégeként), és ebben a szezonban elvileg folytathatja is menetelését a magyar trióval. Apró szépséghiba, hogy Tóth az utóbbi időben kevés lehetőséget kapott, ezért megfelelő ajánlat esetén távozna, míg az alapembernek számító Tőzsér Dániel iránt az angol Fulham érdeklődött, de a középpályás egyelőre maradt. Ahogy az előző szezonban a DVTK-tól kölcsönbe a csapathoz kerülő Köteles László is, csakhogy az ő ügyében nincs egyezség a két klub között, mindkét csapat a sajátjának tekinti a kapust, akinek nem érkezett meg a játékengedélye Belgiumba, a genkiek emiatt a FIFA-hoz fordultak. (A Köteles-ügyről itt olvashat bővebben!) A Genk vasárnap a Germinal Beerschotot fogadja.

Egymás sarkát taposták az Anderlecht-szurkolók a pénztárak előtt: az élvonalbeli rajt előtti utolsó pillanatban is közelharc dúlt a belga címvédő bérletes helyeiért. „Pedig egy hete, a Gent elleni győztes Szuperkupa-mérkőzésen nem volt telt ház – fűzte hozzá Juhász Roland. – Kérdezgettük is egymástól: hol vannak a szurkolóink? Mindenki nyaral? Arra jutottunk aztán, hogy a vébé miatt sokan csak most utaztak el. A nyitány előtti nyílt napunkra már több mint harmincezren jöttek el, és az elvárások is minden korábbinál jelentősebbek."

Az 53-szoros válogatott hátvéd 2005 nyarán került az MTK-tól az Anderlechthez, s hatodik idényét kezdi a Jupiler League-ben.

„Sokat változott a belga élvonal – szögezte le. – Korábban a bajnokság az Anderlecht és a Bruges versenyfutását jelentette, később viszont több együttes is felzárkózott az élcsapatok mellé. A Bruges remekül igazolt a nyáron, sőt a kupagyőztes Gent, no meg a Genk is megerősödött. Ehhez jön még, hogy biztosan lesz majd meglepetéscsapat is, amellyel a kezdés előtt senki sem számol. Olyan például, mint legutóbb a Kortrijk volt."

A bajnokcsapat vezetői nem szakítottak a hagyományokkal, a meglehetősen későn éledező játékospiacon megfontoltan és kellő körültekintéssel üzleteltek.

„A keretünk nemigen változott, főképp fiatalokat sikerült megszereznünk – tartott létszámellenőrzést Juhász Roland. – Az előző szezonban a mezőny fölé nőttünk, és a Lyon elleni BL-kudarctól eltekintve nem lehetett ránk panasz. Igaz, előfordult, hogy a szerencse is mellénk állt, de remélem, ott folytatjuk, ahol a nyáron abbahagytuk.”

A védő elismeri, számos jó képességű labdarúgó tranzitállomásként tekint Belgiumra, ugródeszkának használja az élvonalat.

„Huszonhét éves koromra eljutottam odáig, hogy szeretném máshol is kipróbálni magam – egészítette ki saját gondolatát Juhász Roland. – A szerződésem még egy évig érvényes, de az elöljárók nagyon szeretnék, ha hosszabbítanék. Kaptam is egy tervezetet, amely abszolút vállalható, korrekt ajánlatot tartalmaz. Ez mutatja, menynyire ragaszkodnak hozzám – elismerik a munkámat. Azt javasoltam, üljünk le megbeszélni a részleteket, konkrét ajánlat ugyanis nem futott még be értem. Hallani persze ezt-azt, de a menedzseremet, Filipovics Vladant is arra kértem, csak akkor mondjon csapatnevet, ha olyan érdeklődőről van szó, amely már megkereste vételi szándékával az Anderlechtet.”

Aggódnia nem kell Juhász Rolandnak, végtére is a következő egy hónapban még bármi megeshet. Nem árt azonban figyelnie, hiszen ha az Anderlecht túljut walesi ellenfelén a BL-ben (az első selejtezőn 3–1-re győzte le a The New Saints csapatát), és a következő körre is nevezi a hátvédet, más klubcsapat színeiben már nem szerepelhet a nemzetközi kupaporondon.

„Szó sem lehet arról, hogy lemondjam a játékot – hangsúlyozta a védő. – Nem akarok úgy járni, mint csapattársam, Jan Polák. A középpályás jelezte, nem hosszabbít, ezért a keddi, sőt a szombati keretből is kimaradt. Nem szeretem a lutrit, mert mi van, ha mégis maradok? Egyrészt nemigen szeretnék konflitusba keveredni azokkal a vezetőkkel, akik hangsúlyozzák, mennyire ragaszkodnak hozzám, másrészt nem tudnék a tükörbe nézni, ha önös érdekeim miatt kárt szenvedne a csapatom.”

Az Anderlecht szombaton otthon kezdi a szezont az abszolút újoncnak számító Eupen ellen.

 AMIT A BAJNOKSÁGRÓL TUDNI KELL
 

A bajnokság alapszakasza 30 fordulós, a rájátszásban az első hat helyezett játszik a bajnoki címért. Az első két helyezett a Bajnokok Ligája-, a harmadik az Európa-liga-selejtezőben indulhat. A 7–14. helyezettek két csoportban folytatják: a csoportgyőztesek két meccsen döntik el, melyikük játszhat a negyedikkel a másik Európa-liga-selejtezős helyért. Az utolsó előtti osztályozót játszik, az utolsó kiesik.  

A Jupiler League csapatai: Anderlecht (az előző idényben: 1.), Cercle Bruges (9.), Charleroi (13.), Eupen (újonc), FC Bruges (2.), Genk (11.), Gent (3.), Beerschot (10.), Kortrijk (4.), Lierse (újonc), Lokeren (14.), Mechelen (7.), Sint-Truiden (5.), Standard Liege (8.), Westerlo (12.), Waregem (6.).

 JUPILER LEAGUE
1. FORDULÓ
Standard Liege–Zulte Waregem 1–1
Anderlecht–Eupen
Kortrijk–Club Brugge
KV Mechelen–Lokeren
Sint-Truiden–Lierse
Westerlo–AA Gent
Cercle Bruges–Charleroi 
Racing Genk–Germinal Beerschot
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik