Gulácsi ötven százalékban kapus, ötvenben söprögető

Borsi GergelyBorsi Gergely
Vágólapra másolva!
2014.03.25. 08:01
null
A Red Bull Salzburg elképesztő fölénnyel lett osztrák bajnok (Fotó: Red Bull)
Ahogy pörögtek le a fordulók, egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a Salzburg megállíthatatlan. Igaz, huszonnyolc forduló alatt becsúszott két vereség, de az együttes vasárnap a Wiener Neustadt elleni győzelmével (5–0) behozhatatlan előnyre tett szert, így nyolc fordulóval a szezon vége előtt megnyerte az osztrák Bundesligát.

A siker különös jelentőséggel bír magyar szempontból, ugyanis a salzburgiak kapuját Gulácsi Péter az egész szezonban megbízhatóan védte, így a kapus élete első bajnoki címét ünnepelhette, egyszersmind egyértelművé téve, hogy jó döntést hozott, amikor tavaly nyáron elhagyta a Liverpoolt.

„Nyilván nem volt könnyű döntés, elvégre a Liverpool óriási klub, elképesztő múlttal – mondta Lőw Zsolt, aki a Salzburg második csapata, a Liefering másodedzője, vagyis testközelből figyelhette a kapus teljesítményét. – De ebből is látszik, mennyire tisztán gondolkodik. Tudta jól, előbb vissza kell lépnie egyet, hogy aztán előbbre juthasson. Mert jól hangzik, hogy a Liverpool kispadján több mint ötvenszer ült, de itt folyamatosan véd, a nemzetközi porondon is megmutathatta magát, vagyis kihasználta a lehetőséget. És azt is tudom, hogy nemcsak ő boldog Salzburgban, hanem a klub is, hogy megszerezte Gulácsi Pétert.”

A huszonhárom éves futballista huszonhat bajnokin szerepelt – az egyik találkozón sérülés miatt a szünetben le kellett cserélni –, s mindössze huszonegy gólt kapott, vagyis mérkőzésenként egynél kevesebbet. De nemcsak hátul, hanem elöl is hatékonyak voltak a salzburgiak, eddig kilencvennyolc gólt szereztek – meccsenként több mint hármat –, de igazán csak 2014-ben kapcsoltak rá. Mind a nyolc bajnokijukat megnyerték, összesen negyven gólt szereztek, tehát átlagban ötször mattolták az ellenfeleket, ami elképesztő, bármelyik bajnokságról is legyen szó.

„Egyáltalán nem a véletlen műve, hogy ennyire dominál a csapat – teszi hozzá Lőw Zsolt. – A német vonalnak köszönhető. Ralf Rangnick sportigazgató másfél éve kinevezte Roger Schmidtet, akinek köszönhetően elindult a fejlődési folyamat, s az elmúlt négy-öt hónapban már összeállt a stílus. Ralf Rangnick ezt a módit még 2006-ban a Hoffenheimnél próbálgatta, majd Jürgen Klopp a Mainznál alkalmazta, később pedig a Dortmundnál tökéletesítette. Ebből vett át rengeteget az előző szezonban a Bayern München Jupp Heynckessel, de az egész talán a Barcelonától indult, azzal a különbséggel, hogy a katalánok a labdatartásra összpontosítottak, míg a többi együttes az agresszív letámadás és labdaszerzés után rögtön kapura tör.”

S hogy mi a játékstílus lényege?

„Az időt és a teret el kell venni az ellenféltől – mondja az egykori balhátvéd. – Ehhez az kell, hogy minél közelebb az ellenfél kapujához sprintben letámadjanak a támadók, labdát szerezzenek, és végül rendezetlen védelem ellen támadjanak. Nem is a labdakihozatal a fontos, előfordul, hogy a védők inkább előreívelik a labdát, hogy aztán a lepattanóra menjenek rá a csatárok, és a másik térfélen kezdjék a letámadást. Észnél kell lennie mindenkinek, arra is figyelnie kell, mit tesz majd, ha elveszti a labdát. Fontos tehát, hogy gondolkodásban is megelőzze az ellenfelet. Ez persze kockázattal jár, mivel a védekezés az ellenfél kapujánál kezdődik, a középső hátvédek egy az egy ellen védekeznek, és itt kap nagy szerepet Gulácsi Péter, aki ötven százalékban kapust, ötven százalékban söprögetőt játszik. Összetett a feladata, mert nemcsak védenie kell, hanem együtt is élnie a játékkal, akkor is koncentrálnia muszáj, amikor elöl van a labda, olykor pedig neki kell indítania a támadásokat.”

OSZTRÁK BUNDESLIGA, AZ ÁLLÁS
1. Red Bull Salzburg (már bajnok) 28 22 4 2 98–23 70
2. Grödig 28 12 7 9 55–50 43
3. Rapid Wien 28 11 9 8 46–35 42
4. Austria Wien 28 11 9 8 45–35 42
5. Ried 28 8 11 9 43–50 35
6. Sturm Graz 28 8 8 12 40–47 32
7. Wolfsberg 28 8 8 12 41–54 32
8. Wiener Neustadt 28 8 8 12 33–65 32
9. Admira 28 9 6 13 41–55 28
10. Wacker Innsbruck 28 3 10 15 33–61 19
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik