Fentről is szorítanak érte – Gulácsi gyásza feldolgozásáról is beszélt

BABJÁK BENCEBABJÁK BENCE
Vágólapra másolva!
2019.05.02. 09:25
null
Gulácsi Péter pályafutása legjobb idényét zárja: a Leipziggel legrosszabb esetben bronzérmes lesz a Bundesligában, a Német Kupában pedig a trófeáért indul harcba a világhírű Bayern München ellen (Fotó: Dömötör Csaba)
Élete legjobb idényéről, a Leipzig sikerének titkairól, a Bayern München elleni Német Kupa-döntőről, nagypapája elvesztéséről, valamint az apaszerepről is beszélt a Nemzeti Sportnak Gulácsi Péter, a magyar labdarúgó-válogatott kapusa.

 

– Hogyan kell elképzelni a lipcsei öltözőt a múlt szombati Freiburg elleni győzelem után?
– Akkor jobban zengett, amikor néhány nappal korábban bejutottunk a Német Kupa döntőjébe – felelte lapunk kérdésére Gulácsi Péter, a német Bundesligában jelenleg a harmadik helyen álló Leipzig és a magyar válogatott kapusa. – Ott egy meccsen, a Hamburg elleni elődöntőn állt vagy bukott a finálé, a Bajnokok Ligája-indulást érő harmadik helyet lépésről lépésre értük el. A Mönchengladbach elleni idegenbeli siker után karnyújtásnyira került a bronzérem, és a Freiburg múlt szombati legyőzésével – no meg a Frankfurt pontvesztésével – biztossá vált, hogy a harmadiknál rosszabb helyen nem végezhetünk. Lehetünk ugyanis még másodikok is! A lefújás után a stadionban lejátszották a BL-himnuszt, mindannyian libabőrösek lettünk. Korábban már szerepeltünk a sorozatban, ám így is bizsergető érzés volt belegondolni, mi vár ránk szeptembertől.

– Nehéz volt megtenni az utolsó lépést?
– A Freiburg kellemetlen ellenfél, vezetőedzője, Christian Streich jól ismeri a mezőnyt, az összes csapat sebezhető pontját megtalálja. Kiegyensúlyozott mérkőzést játszottunk, kicsit tompábban futballoztunk, ebben talán a hétközi kupameccs is közrejátszott.

– Vezetőedzőjük, Ralf Rangnick keménykezű szakember hírében áll. A győzelem után azért elmosolyodott?
– Persze. A mostani idényben először még a szurkolók elé is kisétált. Amikor a B-közép előtt ünnepelt, látszott rajta, mennyire várta ezeket a pillanatokat. A tavaszi tabellán a második helyen állunk a Bayern München mögött, kupadöntőre készülünk, vagyis tiszteletet parancsol az a munka, amelyet Ralf Rangnick sportigazgatóként és vezetőedzőként ebben az idényben végzett.

– Az RB Leipzig 2009-ben alakult, ehhez képest rendre a dobogóért harcol a bajnokságban, másodszor lett BL-főtáblás, az előző idényben Európa-liga-negyeddöntőig jutott. Minek köszönhető a szárnyalás?
– A kezdőnkben hat-hét olyan labdarúgó szerepel, aki már akkor is itt futballozott, amikor a másodosztályból az élvonalba jutottunk. A kiválasztás már a kezdeteknél jól működött, ezt követően a klub nagy összeget áldozott a keret megerősítésére. Ám nem szórta a pénzt, racionális döntéseket hozott, a legdrágább igazolásunk Kevin Kampl volt, aki húszmillió euróért érkezett. Tudatosan építkezik az egyesület, olyan játékosokat keres, akik szakmailag és emberileg is beleillenek a Leipzig filozófiájába. Íratlan szabály, hogy huszonöt év feletti játékosért csak indokolt esetben fizet a klub. Inkább olyan fiatalokra épít, akikben van potenciál, egyben azonnali erősítést jelentenek. A játékosok válogatott szinten, a nemzetközi porondon és a Bundesligában is egyre több tapasztalatot gyűjtenek, ezáltal egyénileg és csapatként is fejlődünk.

– Le lehet győzni a bajorokat a Német Kupa döntőjében?
– Ne szaladjunk annyira előre, ne feledjük, matematikailag még a második helyre is odaérhetünk a bajnokságban. A hátralévő meccseken szeretnénk megdönteni a hatvanhét pontos klubrekordot, ehhez még négy pontot kellene szereznünk. Mi kaptuk a legkevesebb gólt a bajnokságban, a legtöbb kapott gól nélküli meccsel is mi büszkélkedünk, és szeretnénk ezt a stabil formát megőrizni a kupadöntőig. Nem lazsálhatunk a hátralévő három bajnokin, ugyanolyan keményen készülünk, mint eddig, mert csak így tarthatjuk fenn azt a szintet, amellyel esélyünk lehet a Bayern München ellen. A bajorok a mostani idényben megmutatták, egy meccsre nagyon össze tudják kapni magukat, elég csak a Dortmund elleni rangadóra gondolni. Ugyanakkor akadtak olyan találkozók is – mondjuk a legutóbbi, Nürnberg elleni bajnoki –, amelyen gyengébben futballoztak. A tavaszi forma alapján izgalmas döntő előtt állunk.

– Élete legjobb idénye lehet a mostani?
– A kupagyőzelemmel mindenképpen az lenne... Igaz, a csapat teljesítményét és a saját formámat elnézve ezt már most is kijelenthetem. A jelenlegi idényben a legnagyobb előrelépést a kapott gólok számának csökkenése jelentette, kapusként sokat profitálok abból, hogy stabilabbak vagyunk, mint korábban. Ami engem illet, szerencsére az előző, egyébként jól sikerült idényemet is sikerült túlszárnyalni.

– Együtt marad a Leipzig a következő idényre?
– A legnagyobb kérdés, miképp alakul a Ba-yern München által is csábított Timo Werner jövője. Egy év még hátravan a szerződéséből, ám úgy tudom, nem szeretne hosszabbítani. Vagyis ha pénzt akar kapni érte a klub, a nyáron el kell adnia. Csatárunk jövője bizonytalan, de más távozót nehezen tudok elképzelni. Egyfelől mindenkit hosszú távú szerződés köt a klubhoz, másfelől a Leipzig nincs rászorulva, hogy kiárusítsa értékeit. Szeretne sikeres lenni a nemzetközi porondon, nem az a cél, hogy játékosgyárként kinevelje, majd eladja a legjobbjait. Nyilván érkezik egy-két labdarúgó, a kevesebb lehetőséget kapó futballisták távozhatnak, de a kulcsjátékosok biztosan maradnak.

– Mi lesz, ha önért érkezik ajánlat?
– Olyan klubban védek, amely évről évre a nemzetközi kupában szerepel, a következő esztendőkben a bajnoki címért is versenyben lehetünk, ráadásul Európa egyik legerősebb bajnokságában. Kevés olyan egyesületet látni Európában, amely ezek után előrelépést jelentene. Visszalépni pedig nem szeretnék csak azért, hogy elmondhassam magamról, hogy védtem Spanyolországban vagy Olaszországban. Élvezem a helyzetet, nagy célokért küzdhetünk, jól érzem magam Lipcsében, és elismernek a csapatnál. Sokat dolgoztam ezért, és mivel egyelőre nem érkezett konkrét ajánlat, nincs értelme a távozásról beszélni.

– A nagyszerű idény közepette a magánéletében a gyász beárnyékolta a győzelmeket, áprilisban elhunyt a nagypapája. Hogyan élte meg azokat a napokat?
– Nagyon nehezen. Sokat jelentett a nagypapám, a magánéletemben és a karrieremben egyaránt, az évek során több fontos meccsemre eljött. Tágabb családunkban ő volt az első, aki elhunyt, talán ez még nehezebbé tette a búcsúzást. Az Augsburg elleni Német Kupa-meccs miatt nem tudtam azonnal hazautazni, ám úgy érzem, ő is azt akarta volna, hogy védjek. A találkozó után hazamentem a debreceni temetésre, ott lehettem édesanyám és a családom mellett. Nehéz napokat éltünk át, de ilyenkor próbálunk a szépre emlékezni, a közösen átélt pillanatokra. Nagyon szerette a focit, és biztos vagyok benne, hogy odafentről továbbra is szurkol nekem.

– A nehéz pillanatokban talán segíthetett, ha arra gondolt, hogy hamarosan bővül a családja. A szeptemberi BL-meccseken már minden bizonnyal apaként áll a kapuban.
– Gyorsan lekopogom, minden rendben van a kisfiunkkal. Készülünk az érkezésére, a németországi lakásunkban már mindent berendeztünk, amikor a nyáron hazamegyünk, otthon is mindent előkészítünk. Még nehéz elképzelni, mennyiben változik meg az életünk és milyen pluszenergiákat szabadít fel bennem a születése, ám a fontossági sorrend már most kezd megváltozni. Biztosan nagy élményt jelent majd, amikor a lelátóról figyeli a meccseinket, a terhelést mindenesetre szokja. A feleségem, Dia minden mérkőzésünket végigizgulja.

– Akkor meglehetősen hamar belecsöppent a futball világába.
– Azt mondják, az anyuka hasában eltöltött hónapok meghatározók a gyerek későbbi életében. Éppen ezért amikor otthon BL-meccset nézek, mindig felhangosítjuk a himnuszt. Próbáljuk megmutatni a kisfiunknak, melyik irányba érdemes indulnia.

SZERETHETŐ CSAPAT
Bár a Leipzig eddigi története példaként szolgálhat a feltörekvő és nemzetközi sikerekre vágyó csapatok előtt, Németországban egyeseknek ellenszenves a klub, mondván, újgazdag, hagyományok nélküli egyesület.
„Ebből mi, játékosok keveset érzékelünk – válaszolta a felvetésre Gulácsi Péter. – Az ultrák egy részének valóban ellenszenves a Leipzig, de ez csak egy réteg véleménye, nem pedig az átlagé. Németország egészét tekintve az öt, de most már talán a három legszimpatikusabb csapat között vagyunk. Tény, a történelmünket nem lehet összehasonlítani a Dortmund, a Schalke vagy akár a másodosztályban szereplő Hamburg múltjával, de ha megnézzük a nemzetközi trendeket, láthatjuk, a Bajnokok Ligája legerősebb együttesei mögött külföldi üzletemberek is állnak. Az anyagi befektetés is szerepet játszik abban, hogy rövid idő alatt ilyen magasságba jutott a klub, de a szisztematikus munka és a kifogástalan szakmai háttér még többet számít.”
Fotó: Földi Imre
Fotó: Földi Imre
VÁLLALJA A FELELŐSSÉGET
A Leipzig–Bayern München Német Kupa-döntőt május 25-én Berlinben rendezik, így Gulácsi Péternek nem sok ideje marad a pihenésre, két nappal később kezdődik a válogatottbeli összetartás Telkiben. A magyar csapat június 8-án Azerbajdzsánban lép pályára, majd június 11-én a Wales elleni hazai Eb-selejtező következik.
„Az előttünk álló feladatok miatt egyelőre csak a Leipzigre fókuszálok – mondta a kapus. – Most az a legfontosabb, hogy tartsam a formámat, lesz majd időm áthangolni a gondolataimat a Bayern elleni döntő után. Annak viszont örülök, hogy a kupadöntőnek köszönhetően csak két hét telik el tétmeccs nélkül az Azerbajdzsán elleni selejtező előtt.”
A lapunknak adott múlt heti interjúban Marco Rossi szövetségi kapitány külön kiemelte a kapust, mondván, nemcsak a pályán mutatott stabilitása segít sokat, hanem az öltözőben betöltött vezérszerepe is.
„Ez a posztomból is adódik. A kapus hátulról az egész mezőnyt átlátja, az utóbbi hat-hét év nemzetközi tapasztalata sokat segít, és amúgy is mindig szívesen vállaltam a felelősséget. Nemcsak a saját, hanem csapatom teljesítményéért is. Az U19-es és az U21-es válogatottban is rajtam volt a karszalag, nem idegen tőlem ez a szerep. Minél több vezértípusú játékos van a keretben, annál karakteresebbé válik a csapat.”
GULÁCSI PÉTER NÉVJEGYE
Született: 1990. május 6., Budapest
Posztja: kapus
Válogatottság (2014–): 25
Klubjai: BVSC (1995–2003), MTK (2003–2008), Liverpool (angol, 2007–2013, az első idényben kölcsönben), Hereford United (angol, 2009. február–május, kölcsönben), Tranmere Rovers (angol, 2010. április–november, kölcsönben), Hull City (angol, 2011–2012, kölcsönben), Salzburg (osztrák, 2013–2015), Leipzig (német, 2015–)
Kiemelkedő eredményei: U20-as világbajnoki bronzérmes (2009), 2x osztrák bajnok (2013–2014, 2014–2015), 2x Osztrák Kupa-győztes (2014, 2015), német bajnoki ezüstérmes (2016–2017)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik