Ezért nem jött ajánlat Szoboszlaiért – a piaci folyamatok, belülről

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2019.09.17. 07:11
null
Esterházy Mátyás szerint a válogatott mérkőzések és a közelgő Bajnokok Ligája-találkozók lesznek a valós értékmérők Szoboszlai Dominik pályafutásában (Fotó: instagram.com/szoboszlaidominik)
Miközben a nemzetközi sajtóban még mindig téma, hol folytathatja a pályafutását hosszú távon Szoboszlai Dominik, a Red Bull Salzburg légiósa nagyon fontos időszakot él meg, hiszen azok után, hogy a szlovákok ellen megszerezte első gólját a felnőttválogatottban, kedden bemutatkozhat a Bajnokok Ligájában a Genk ellen. Szoboszlai menedzserével, Esterházy Mátyással a középpályás karriertervezéséről, illetve a mögöttünk hagyott nyári átigazolási időszakról, a hazai és nemzetközi transzferekről is beszélgettünk.

 

„NEM TRAGÉDIA, HA VALAKI HAZAJÖN KÜLFÖLDRŐL” – MAGYAR VONATKOZÁSÚ TÖRTÉNÉSEK

– Az az út, amit Szoboszlai Dominik tizennyolc éves korára bejárt, ahogy az utánpótlás-válogatottban feltűnt, és a Red Bull Salzburg akadémiáján keresztül eljutott odáig, hogy immár ötszörös felnőttválogatott, sőt jelen állás szerint biztos kezdő a nemzeti csapatban, sokáig példaértékű lesz a magyar futballban. A nyáron, a sikeres U17-es Eb után több magyar fiatal is külföldi utánpótláscsapatokba igazolt. Ez az egyetlen esély a kiemelkedésre?
– Ketten Olaszországba, a Parmához kerültek az U17-es válogatottból, Balogh Botond és Kosznovszky Márk, Molnár Rajmund pedig a Benficához. Az idő majd megmutatja, jó döntések voltak-e ezek az átigazolások. Viszont valamelyest a tavaszi Eb-szereplés hozadéka lehet az is, hogy Kata Mihály és Zuigeber Ákos előrelépett az MTK-nál a ranglétrán, előbbi már alapembernek számít, és utóbbi is stabil kerettag, több meccsen kezdett is. Ez a fejlődésük szempontjából ilyen fiatalon felérhet azzal, mintha külföldi utánpótláscsapathoz igazoltak volna, sőt akár többet is jelenthet. Másfelől viszont azt is látni kell, hogy nem tragédia, ha valaki kimegy külföldre, de egy idő után hazajön, ugye, erre is láttunk több példát a nyáron. Attól nem lesz rosszabb futballista, sőt, azzal, hogy kipróbálja magát egy másik közegben, ahol nagyobb a versenyhelyzet, és még nyelvet is tanul, csak fejlődhet.

„TUDATOSAN MEGTERVEZETT, SIKERES IDŐSZAK”

Esterházy Mátyás kérdésünkre további ügyfelei szempontjából is értékelte a nyári időszakot.

„Nyugodt, tudatosan megtervezett és sikeres átigazolási időszakot zártak ügyfeleim. Két, reményeim szerint meghatározó, U21-es válogatott labdarúgó került NB I-es csapathoz, amelynél rendszeresen játszanak: a ZTE-hez szerződő Demjén Patrikról és a Fehérvárról kölcsönbe ismét Zalaegerszegre kerülő Bolla Bendegúzról van szó. Úgy gondolom továbbá, hogy Stieber Zoltán is stabilitást hozhat a zalaiak játékába. A határon túlról a DAC-cal szerződést hosszabbító Kalmár Zsolt mellett kiemelném még az U21-es szlovák válogatott középpályást, a 18 éves Pokorny Pétert, aki most hosszabbított szerződést a Red Bullnál, nagy jövőt jósolnak neki Salzburgban. Feczkó Tamás pedig fontos lépést tett az edzői karrierjében a diósgyőri szerződéssel.”

– Az U17-es tehetségek mellett két idősebb, U21-es magyar válogatott is külföldre tudott szerződni a nyáron. Tőlük mit várhatunk?
– Szalai Attila szép teljesítményt nyújt az Apollon Limassolnál, jól választott csapatot. Tajti Mátyás esetében már kíváncsian vártam, mikor tud újra külföldre szerződni. Az ő esetében nagyon jó ajánlólevél, hogy a Barcelonánál is nevelkedett, még ha sokan csalódásként is élték meg, hogy végül hazatért Spanyolországból. A Zaglebie Lubin, illetve a lengyel élvonal jó lehetőség a fejlődésre, továbblépésre. Az ő esetében egy még nagyobb előrelépést jelentő átigazolást is el tudok képzelni a jövőben.

– Vannak olyan játékosok is, akiknél vártuk volna, hogy klubot váltsanak, hogy erősebb bajnokságba szerződjenek, de maradtak. Ide sorolható például a tizennyolc éves Kiss Tamás, vagy az ön által képviselt válogatott Kalmár Zsolt, aki szerződést hosszabbított a DAC-cal.
– A külföldi szerződéshez folyamatosan kimagasló teljesítmény szükséges. Kiss Tamás korábban gólokkal robbant be az NB I-be, tavaly ősszel is betalált néhányszor, azóta viszont már nem, az új edzőnél pedig a kezdőcsapatból is kikerült a Puskás Akadémiánál. Kalmár Zsoltnak remek idénye volt Dunaszerdahelyen, és a válogatottban is bizonyítani tudott. Voltak lehetőségei, de nagyon jól érzi magát a klubnál, és ezzel a hosszabbítással szeretett volna visszaadni valamit mindazért a megbecsülésért, amit a klubtól, a szurkolóktól kapott. Ezzel együtt neki még lesz lehetősége arra, hogy erősebb bajnokságba szerződjön, ha folyamatosan azon a szinten tud teljesíteni, mint az előző évadban. Hasonló véleményen vagyok másik dunaszerdahelyi ügyfelemmel, Vida Mátéval kapcsolatban is, aki véleményem szerint a hatos pozícióban hosszú távon a válogatottnál is alternatívát jelenthet.

„TUDJUK, MI A CÉL” – SZOBOSZLAI JÖVŐJÉRŐL

– Miután egyre-másra jelentek meg a nemzetközi sajtóban a különböző találgatások Szoboszlai Dominik jövőjéről, sokan talán az ő esetében is nyári klubváltásra számítottak. Ennek nem volt realitása?
– Dominik karriertervezése nem egy téltől nyárig, nyártól télig tartó történet. Nem félévekben, hanem hosszú távon gondolkodunk, tervezünk. Ez idő alatt persze sok klubbal folyhatnak beszélgetések, de ez nem módosít az eredeti elképzeléseinken. Tudjuk, mi a cél, és jó úton haladunk felé.

– És mi a cél?
– Dominik fejlődése. Az, hogy hol folytathatja majd hosszú távon a pályafutását, az olyan kiemelt mérkőzésektől is függ majd, amilyen a magyar–szlovák volt. Nagyon érett futballt mutatott be, és emellett a gyönyörű szabadrúgásgóllal hozta azt a pluszt, amivel ki tud emelkedni, túl azon, hogy tizennyolc évesen az ötödik válogatottsága alkalmával megvan az első gólja. A további értékmérőt a nemzetközi fronton a Bajnokok Ligája-találkozók jelentik majd. Az eddigi teljesítménye biztató, de a BL-meccsek mutatják meg, hová futhat ki a jó kezdés, milyen irányba érdemes gondolkodni a folytatást illetően, és a továbblépés ideje is ettől függ. Természetesen van elképzelésünk arról, hogy mi lehet a képességeinek megfelelő következő lépcsőfok, de mivel Dominik játéka még nem kiforrott, még folyamatosan változhat, alakulhat, ezért a vele és édesapjával, Szoboszlai Zsolttal elgondolt jövőkép is módosulhat. Azt persze már Dominik is elmondta, és azért dolgozunk, hogy idővel topklubban szerepeljen, de „a mikor és a hol” egyelőre nem releváns kérdések. Remek helyen van, jelenleg kizárólag a teljesítményére kell, hogy összpontosítson.

– Arsenal, Bayern, Juventus, Inter, Lazio – lassan már felsorolni sem lehet, hány klubbal boronálták össze a sajtóban Dominikot, a Barca állítólagos érdeklődését még ki is hagytuk a felsorolásból. Egy tizennyolc éves fiatalember gondolatait nem zavarják össze a sztárklubok nevei? Hány telefonhívást kapott a nyáron Dominikkal kapcsolatban, volt olyan, amelyik olyan klubtól érkezett, hogy még ön is meglepődött?

SZOBOSZLAI ÉS A BL-HIMNUSZ
Szoboszlai Dominik biztos benne, hogy kedden, a belga Genk elleni mérkőzésen nem fog elfáradni, és elmondta, komoly hatással van rá a Bajnokok Ligája himnusza. A 18 éves középpályás a közmédiának adott hétfői interjúban arról beszélt, már gyermekkorában az volt az álma, hogy játékosként a pályán hallgathassa a BL indulóját. Erre valószínűleg kedden este kerül sor első alkalommal, bár egyelőre nem tudja, hogy kezdő-e lesz-e a KRC Genk ellen a csoportkör első fordulójában.
„Nem rossz csapatokkal vagyunk egy csoportban. A realitást is nézni kell, de szerintem bármi megtörténhet, csak kilencvenöt percig tartanunk kell magunkat ahhoz, amit megbeszélünk a meccs előtt – fogalmazott Szoboszlai. Magamtól azt várom, hogy játsszak jól, hívjam fel magamra még jobban a figyelmet, és jöjjenek a gólok, gólpasszok.” (MTI)

– Lényegtelen, hogy hány klubról beszélünk, az összes topbajnokságból érdeklődnek, de abszolút helyén tudjuk kezelni a helyzetet. Éppen azért, mert tudjuk, mi a hosszú távú cél. Dominik tizennyolc évesen belépett abba a körbe Európában, amelyet ebben a korosztályban folyamatosan szemmel tartanak a nagy klubok is, mert igazán nagy klasszis csak kevés játékosból lesz, és próbálják minél előbb megszerezni azokat, akiknek erre megvan az esélyük. A képességei alkalmassá teszik arra, hogy célkeresztbe kerüljön, érdeklődnek, beszélgetünk, de ez önmagában nem jelent semmit. Számunkra nem pusztán az a cél, hogy Dominik eljusson egy topklubhoz, hanem az, hogy olyan topklubhoz jusson el, amelyiknél a beilleszkedési időszakon túljutva mielőbb meghatározó játékossá tud válni, amelyiknél az elvégzett munka egyenes arányba tud kerülni a neki jutó játékpercekkel. Dominik mindent megtesz ezért a pályán, én pedig ezért dolgozom a háttérben. A brazil Vinícius például tizennyolc évesen eljutott a Real Madridig, de az ő esete is mutatja, mennyire nehéz egy ilyen szintű klubnál érvényesülni, és nem csak egy magyar játékosnak. Vannak persze ellenpéldák is, és van arra is példa, hogy valaki egy köztes lépcsőfok beiktatásával jut el egy topklubig, ahogy például a volt salzburgi Sadio Mané, aki a Southamptontól ment Liverpoolba, ugyanúgy, ahogy Virgil van Dijk, és mindketten kulcsemberek a BL-győztesnél.

MILINKOVICS-SZAVICS ÉS DE BRUYNE KÖZÖTT – SZOBOSZLAI KARAKTERÉRŐL

– Konkrét ajánlat ezen a nyáron nem is érkezett a Salzburghoz Szoboszlai játékjogáért?
– Nem. Azért nem, mert az érdeklődő klubok alapos munkát végeznek. Felmérik a céljainkat, tisztában vannak azzal, mit szeretnénk, és ennek megfelelően értékelik a helyzetet, és tesznek vagy nem tesznek további lépéseket. Ajánlat ezen a szinten akkor érkezhet, ha az ajánlatot tevő klub tudja, a kiszemelt labdarúgó elhatározta magát a váltás mellett. Mi is és a Salzburg is érezni fogjuk, mikor jön el a váltás ideje. Amikor 2022-ig szerződést kötöttünk, természetesen szó volt a kilépésről is, a Red Bullnak sem az az érdeke, hogy túl sokáig maradjon nála egy tehetséges játékos, hiszen folyamatosan jönnek azok a még fiatalabb labdarúgók, akik a helyükre léphetnek, ezért Salzburgban biztosítva van a kiút, a továbblépés, ha eljön ennek az ideje.

NYÁRI MEGLEPETÉSEK

Esterházy Mátyásnál afelől is érdeklődtünk, hogyan látja a nemzetközi piaci történéseket, voltak-e számára meglepő események.

„A nyári rekordot jelentő Joao Félix extrém jó játékos, de az érte kifizetett százhuszonhatmillió euró óriási összegnek tűnik, főképp ha más, az utóbbi időben klubot váltó topjátékoshoz viszonyítjuk az árát. Nagy kérdés, üzleti szempontból mi az Atlético Madrid célja, miben bízik, hogy később eladja kétszázért. Persze könnyen lehet, hogy egy hasonló pályafutás elejét látjuk most az ő esetében, mint anno Cristiano Ronaldónál. Ez az átigazolás mindenesetre sokat elmond a Benfica piaci pozíciójáról. Egy Salzburg esetében, akármilyen jó is a klub nemzetközi megítélése, elképzelhetetlen egy százmillió eurós üzlet. Jelenleg a 35-40 millió eurós vételár a maximum, amit egy salzburgi játékosért még kifizethetnek, de ezt is csak különleges esetben. A bajnokság szintje, színvonala azért befolyásolja a lehetőségeket, és ha megnézzük a nyári távozókat, azt láthatjuk, hogy közülük Moanesz Dabur egyelőre nem játszik a Sevillában, Diadie Samassékounak pedig csak kevés idő jutott a Hoffenheimben, de az egy évvel ezelőtt távozó Duje Caleta-Car is kevesebb időt tölt a pályán a vártnál Marseille-ben. Erre a nyárra visszatérve, meglepett, hogy Milinkovics-Szavics maradt a Laziónál, és Paul Pogba is a Manchester Unitednél, Neymar pedig a PSG-nél.”

– Mekkora menedzselési bravúr az, hogy tizennyolc évesen nulla BL-meccsel és huszonhárom osztrák élvonalbeli bajnokival a háta mögött már tízmillió euró fölé becsülik Szoboszlai értékét?
– Dominik eddigi karrierútjához eddig minden szereplő hozzátette a maximumot. Nagy szerepe van a klubnak, Dominik édesapjának, menedzserként nekem is, de a legfontosabb szereplő maga Dominik, mert neki kell hétről hétre a pályán teljesítenie. Eddig ez nagyon jól működött, mindannyian elkötelezettek vagyunk abban, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a karrierjéből. Az tény, a Salzburgnak olyan reputációja van nemzetközi szinten, ami automatikusan megemeli a játékosok értékét, mert a piac tisztában van azzal, hogy Salzburgban magas szintű a kiválasztás, és ha itt valaki kiemelkedően teljesít, akkor az nem a véletlen műve, hanem azért van, mert valóban tehetséges. Ha valaki Salzburgban jól teljesít, akkor az értéke megítélésénél magasabb polcra kerülhet, mint jó néhány erősebb bajnokságban szereplő csapat hasonló korú, hasonlóan tehetséges játékosa. Salzburgban akkora a versenyhelyzet a fiatalok között, hogy aki itt ki tud emelkedni, az jó eséllyel máshol is megállja a helyét.

– Sokakkal összehasonlították már Szoboszlai stílusát. Ön hogy látja, milyen irányba fejlődhet a karaktere?
– Posztját tekintve belső középpályás, aki akkor tud igazán kibontakozni, ha megfelelő mennyiségben van nála a labda, a kapuval szemben, de amikor nincs nála a labda, akkor is nagyon fegyelmezett. A szabadrúgásoknál pedig valódi életveszélyt jelent. Karakterében most valahol a szerb Szergej Milinkovics-Szavics és a belga Kevin De Bruyne között helyezkedik el. Ezzel természetesen nem azt akarom mondani, hogy Dominik már az ő szintjükön lenne, hiszen sokkal tapasztaltabb, kiforrott játékosokról beszélünk, csak a játékstílusukat illetően a nemzetközi élmezőnyben hozzájuk hasonlítható. Aztán, hogy inkább Milinkovics-Szavicshoz fog-e jobban hasonlítani, aki szereti színezni a játékot, vagy a nagyon letisztult, hatékony célfutballt játszó De Bruynéhez, az majd kiderül. Különben sem szeretem másokhoz hasonlítani, hiszen szerencsére nagyon erős karakter, aki a saját útját igyekszik a lehető legsikeresebben járni. Jelenleg csak azzal kell foglalkoznia, hogy kedden, a Genk ellen a Bajnokok Ligájában is a maximumot nyújtsa.

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
1. FORDULÓ – A KEDDI PROGRAM
E-CSOPORT

21.00: Napoli (olasz)–Liverpool FC (angol) (Tv: Spíler2)
21.00: Salzburg (osztrák)–Genk (belga)
F-CSOPORT
18.55: Internazionale (olasz)–Slavia Praha (cseh) (Tv: Spíler2)
21.00: Borussia Dortmund (német)–FC Barcelona (spanyol) (Tv: M4 Sport)
G-CSOPORT
18.55: Olympique Lyon (francia)–Zenit (orosz) (Tv: Spíler1)
21.00: Benfica (portugál)–RB Leipzig (német)
H-CSOPORT
21.00: Chelsea (angol)–Valencia (spanyol) (Tv: Spíler1)
21.00: Ajax (holland)–Lille (francia)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik