Lassan Európa legrettegettebb csatára lesz Szoboszlai csapattársa!

BORBÉLY LÁSZLÓBORBÉLY LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2019.09.16. 17:09
null
Szoboszlai Dominik (14) csapattársa, Erling Haaland (középen) lassan Európa egyik legrettegettebb csatárává válik <br />(Fotó: Getty Images)
Ismerik Erling Haalandot? Ha még esetleg nem találkozott a 19 éves játékos nevével, ne aggódjon, még biztosan fog! Édesapjának a karrierjét egy Manchester United-legenda tette tönkre, az övét egy másik MU-ikon indította el, már a Juventus is vitte volna, végül Szoboszlai Dominik csapattársa lett, lassan pedig egész Európa egyik legrettegettebb csatárává növi ki magát.

MU-LEGENDA VETETT VÉGET APJA KARRIERJÉNEK

Az angol labdarúgás egyik nagy botránya volt, hogy Roy Keane, a Manchester United korábbi középpályása az életrajzi könyvében elismerte, szándékosan, egy korábbi sérelem törlesztése céljából talpalt bele 2001-ben Alf-Inge Haaland, a Manchester City játékosa térdébe. Haaland karrierjének gyakorlatilag véget vetett az incidens (bár a játékos utóbb azt mondta, krónikus térdproblémája így is fennállt), Keane-t előbb három, majd a könyv 2002-es megjelenése után újabb öt meccsről eltiltották.

A pályafutásának talán legjobb időszakát a Leedsnél töltő, védőként és középpályásként is bevethető futballista ezt követően érthetően nem rajongott Keane-ért, de igazából a Manchester Unitedért sem: „igazán nem kedvelem a Unitedet és ki nem állhatom a játékosait” – mondta korábban.

A NEM TÚL JÓ MINŐSÉGű VIDEÓ MEGTEKINTÉSÉT CSAK ERŐS IDEGZETŰ OLVASÓINK SZÁMÁRA AJÁNLJUK!



15 ÉVESEN MÁR FELNŐTTMECCSEN JÁTSZOTT – A HOFFENHEIM NEM KÉRT BELŐLE

Ehhez képeset fia, Erling „természetesen” egy Manchester United-legenda irányításával keltette fel először a figyelmet, kiváltképp a „vörös ördögökét”. Hogy még egy csavart adjunk a sztorinak, akkori edzője, Ole Gunnar Solskjaer ma már a manchesteri kispadon ül...

De kezdjük a történetünket korábbról. Az édesapjánál 16 centivel (178–194) magasabb, és magát inkább az ellenfél kapuja előtt otthonosan érző Erling Braut Haaland 2000. július 21-én Leedsben látta meg a napvilágot, de a pályafutását már Norvégiában, a Bryne FK utánpótlásában kezdte meg.

A 2015–2016-os idényben az együttes második számú csapatában 14 összecsapáson 18 gólig jutott, teljesítményével pedig kivívta, hogy 15 évesen, 2016. május 12-én felnőttmeccsen debütálhasson a másodosztályú gárdában.

Ebben a csapatban összesen 16 alkalommal lépett pályára bajnokin, gólt ezeken nem szerzett, közben pedig volt egy sikertelen próbajátéka a német élvonalbeli Hoffenheimnél is.

A Moldénál Ole Gunnar Solskjaer alatt robbant be (Fotó: vg.no)
A Moldénál Ole Gunnar Solskjaer alatt robbant be (Fotó: vg.no)

MU-LEGENDA INDÍTOTTA BE A KARRIERJÉT – 21 PERC ALATT NÉGYET VÁGOTT AZ ÉLLOVAS OTTHONÁBAN!

A nagy váltásra 2017. február 1-jén került sor, amikor is a Molde FK bejelentette a szerződtetését. Az együttesben két hónappal később, egy kupamérkőzésen debütált, rögvest góllal vette ki a részét a Volda TI 3–2-es legyőzéséből.

A bajnokságban június 4-én, vagyis még 16 évesen kapta meg először a lehetőséget, a nagy akarásnak egy villámgyors sárga lap (65 másodpercet töltött a norvég élvonalban a pályára, amikor megkapta első figyelmeztetését) lett a „jutalma”. Két hónappal később már jobban szállt be, a 71. percben pályára lépve győztes gólt szerzett a Tromsö otthonában.

Solskjaer először 2017 szeptemberében, az Odds BK ellen állította a kezdőcsapatba, majd egyre gyakrabban szavazott neki bizalmat, ezt az évet két góllal zárta végül. Az igazi áttörésre pedig nem is kellett túl sokat várni, a következő kiírásban, 2018. július elsején az együttes a listavezető Brann otthonába látogatott, Haaland pedig olyat tett, hogy elakadt a megfigyelők lélegzete is!

Az első negyedórában mesterhármast szerzett, s a 21. percben tizenegyesből lőtt góljával beállította a 0–4-es végeredményt. Mindezt a helyszínen figyelte Tommy Möller Nielsen, az MU megfigyelője, aki tátott szájjal nézte a mesternégyest jegyző fiatal srácot, és alig győzött jegyzetelni a termetében és stílusában is Romelu Lukakura hasonlító fiatalemberről...

Rögvest a következő meccsen duplázott, remek játékával már a Juventus figyelmét is magára vonta, de végül maradt a Moldénál és a 2018-as kiírásban pedig az ezüstérmet szerző együttesben nem egészen 1600 játékperc alatt 12 gól és négy gólpassz ékesítette a statisztikai lapját.

A Salzburgnak rendre jó szeme van a fiatalokhoz, ez például egy 2014-es kezdőcsapat!
A Salzburgnak rendre jó szeme van a fiatalokhoz, ez például egy 2014-es kezdőcsapat!
9(!) GÓL AZ U20-AS VB-N – EGY MECCSEN!
Angliai születése ellenére végig a norvég korosztályos válogatottakat erősítette, az U15-ösök (4/4) és az U18-asok (6/6) után az U19-esek (6/6) között is megvolt a meccsenkénti egygólos mutatója, ráadásul itt kis túlzással egymaga vezette ki hazáját az Európa-bajnokságra!

Történt ugyanis, hogy az első selejtezőkörben négy góllal és egy góllal járult hozzá a továbbjutáshoz, majd az elitkörben 6–1-re(!) kikapott Norvégia Hollandiától. A következő meccsen Haaland korai duplájának nagyban köszönhetően 5–2-re legyőzték a rendező Németországot. A záró felvonáson az első félidőben két gólt vágott a skótoknak is, de erre az ellenfél a második félidő első felében négy(!) góllal felelt, és a 82. percig 4–2-es hátrányban voltak a norvégok. Jens Petter Hauge szépítése és Eman Markovic egyenlítése után a 91. percben Haalandon volt a sor, ha berúgja a megítélt büntetőt, akkor csapata kijut az Európa-bajnokságra, ha nem, akkor a németek örülhetnek. „Természetesen” berúgta, így mesterhármassal zárt. A kontinensviadal már nem alakult ennyire fényesen a számára, a későbbi két döntőssel (Portugália, Olaszország) egy csoportba kerülő norvégok a finneket megverték, az ezüstérmes olaszok ellen pedig ikszeltek, de végül nem jutottak tovább. Ez utóbbi meccsen Haalandé volt a norvég gól.

A csoport harmadikjaként viszont Norvégia játszhatott az U20-as világbajnokságon való részvételért, az elmúlt években utánpótlás-nevelő nagyhatalommá váló Anglia ellen pedig a végjátékban szerzett három találattal 3–0-ra nyert is. Itt nem kezdett jól az északi nemzet, Uruguaytól 3–1-re, Új-Zélandtól 2–0-ra kikapott, így abban reménykedhetett, hogy egy nagy győzelemmel a négy legjobb csoportharmadik közé beverekedheti magát. Ezt viszonylag simán abszolválta, Haaland kilenc(!) góljával 12–0-ra kiütötte Hondurast, az más kérdés, hogy végül a többi csoportharmadik egyaránt négy ponttal zárt, így ez is kevés volt a továbbjutáshoz. Az egy U20-as világbajnoki mérkőzésen szerzett kilenc gól óriási új rekord, 1997-ben Adaílton „csak” hatszor vette be a dél-koreaiak kapuját a 10–3-as végeredményt hozó Brazília–Dél-Korea csoportmérkőzésen.

SZOBOSZLAI CSAPATTÁRSA LETT

Természetesen ezt követően már nem tudta megtartani őt norvég klubja, és a fiatalokhoz mindig jó szemmel bíró, a Szoboszlai Dominiket is foglalkoztató Red Bull Salzburg ötmillió euróért megkaparintotta, Haaland ötéves szerződés végére kanyarította a nevét.

Az első fél évében nem kapott túl sok lehetőséget, a kupában kétszer állt be, összesen 64 percre, a Napoli elleni Európa-liga-nyolcaddöntő 3–1-es sikerrel záruló visszavágóján négy perc jutott neki, a bajnokságban pedig egy februári, Rapid elleni kis beugrás (13 perc) után egészen május 12-ig kellett várnia a lehetőségre.

A LASK ellen kezdőként 69 percet kapott már, és gyorsan megszerezte első salzburgi gólját is, a vége 2–1-es győzelem lett.

BOMBA FORMÁBAN KEZDTE AZ IDÉNYT – EURÓPAI SZINTEN IS KIEMELKEDŐ GÓLTERMÉS!

Az új kiírásban pedig nem lehet eléggé magasztalni a teljesítményét!

Az elképesztő U20-as világbajnoki góltermése után a klubidényt a negyedik ligás Parndorf elleni könnyed 7–1-es kupameccsel indította a Red Bull Salzburg, és bár ez könnyed edzőmeccsnek festett, Haaland három gólját azért nem kell megmagyarázni.

A bajnokságban a Rapid elleni nyitányon egy gólpasszal járult hozzá a 2–0-s sikerhez, azóta pedig hiába próbálkoznak ellene bármivel a védők.

A hétvégén három gólt és két gólpasszt jegyzett a Hartberg ellen, a legutóbbi hat bajnokin így már 11 gól és négy gólpassz a mérlege, az idénybeli mutatója pedig ugyancsak döbbenetes: nyolc tétmeccsen 14 gól és öt gólpassz a mérlege, vagyis meccsenként 2.375 kanadai pontot termel!

Körbelestünk az európai bajnokságok góllövőlistáin, és bár nyilván nem lehet az osztrák élvonalat a legkiemelkedőbb ligákkal egy kalap alá venni, azért jegyezzük meg, hogy ahol őszi-tavaszi rendszerű lebonyolítás van, ott ez a 11 találat a legjobb mutató!

A klubjában nyújtott szenzációs teljesítményének köszönhetően Lars Lagerbäck meg is hívta a felnőttválogatottba, Málta ellen (2–0) kezdőként 66, Svédország ellen (1–1) csereként beállva 14 percet kapott, gólt viszont még nem tudott szerezni.

AZ EURÓPAI LIGÁK LEGJOBB GÓLVÁGÓI, 2019. ŐSZ

Albánia: Realdo Fili (Luftërari), Grent Halili (Tirana), Vasil Shkurtaj (Kukësi) 3 gól/ 4 forduló
Anglia: Sergio Agüero (Manchester City), Tammy Abraham (Chelsea) 7/5
Ausztria: Erling Haaland (Salzburg) 11/7
Azerbajdzsán: Lorenzo Frutos (Kesla), Ismayil Brahimli (Qarabag), Mehdi Sharifi (Sumqayit) 3/4
Belgium: Jonathan David (Gent), Maxime Lestienne (Standard), Dieumerci Mbokani (Antwerp), Lior Refaelov (Antwerp), Mbwana Samatta (Genk) 5/7
Bosznia-Hercegovina: Sulejman Krpic (Zeljeznicar) 7/8
Bulgária: Daniel Mladenov (Etar) 8/9
Ciprus: Ivan Trihovszki (AEK Larnaca) 4/3
Csehország: Nyikolaj Komlicsenko (Mladá Boleslav) 7/8
Dánia: Kamil Wilczek (Bröndby) 8/9
Észak-Írország: Joe Gormley (Cliftonville), Paul Heatley (Crusaders) 6/7
Észak-Macedónia: Marin Jurina (Skupi), Remzi Szelmani (Renova) 3/3
Észtország: Erik Sorga (Flora) 25/28
Fehéroroszország: Vitalij Kvascsuk (Gomel) 12/20
Feröer: Klamint Olsen (NSÍ) 24/22
Finnország: Filip Valencic (Inter Turku) 15/23
Franciaország: Moussa Dembélé (Lyon), Victor Osimhen (Lille) 5/5
Grúzia: Levani Kutalia (Dinamo Tbiliszi) 15/27
Görögország: Dimitrisz Manosz (OFI), Koszmasz Cilianidisz (OFI), Aposztolosz Velliosz (Atromitosz) 3/3
Hollandia: Donyell Malen (PSV) 6/6
Horvátország: Mario Cuze (Istra) 6/8
Írország: Pat Hoban (Dundalk) 13/31
Izland: Hilmar Halldórsson (Stjarnan), Thomas Mikkelsen (Breidablik) 11/20
Izrael: Lucio Maranhao (Hapoel Hadera), Nikita Rukavicja (Maccabi Haifa) 3/3
Kazahsztán: Aderinszola Eszeola (Kajrat) 16/26
Koszovó: Ardian Muja (Trepca 89), Tomislav Busic (Gjilani) 3/4
Lengyelország: Jesús Imaz (Jagiellonia) 7/8
Lettország: Tosin Aiyegun (Ventspils), Darko Lemajics (Rigas FS) 11/26
Litvánia: Tomiszlav Kis (Zalgiris) 18/23
Luxemburg: Emmanuel Francoise (Progres Niederkorn) 5/6
MAGYARORSZÁG: Armin Hodzic (Fehérvár) 6/6
Málta: Kristian Keqi (Floriana) 3/3
Moldova: Jurij Kendis (Sheriff) 10/21
Montenegró: Boban Djordjevics (Grbalj) 5/7
Németország: Robert Lewandowski (Bayern München) 7/4
Norvégia: Torgeir Börven (Odd) 15/21
Olaszország: Domenico Berardi (Sassuolo) 5/3
Oroszország: Eldor Shomurodov (FK Rosztov), Alekszandr Szoboljov (Krilja) 7/9
Örményország: Mory Koné (Sirak) 6/6
Portugália: Pizzi (Benfica) 6/5
Románia: Alexandru Paun (CFR) 6/9
Skócia: Ryan Christie (Celtic), Liam Donnelly (Motherwell) 4/5
Szerbia: Bojan Matics (Vojvodina), Sztefan Mihajlovics (Radnicski Nis) 6/8
Szlovákia: VIDA KRISTOPHER (DAC), Jan Bernát (Zilina), Bogdan Mitrea (Trnava), Milan Risztovszki (Nitra), Andra Sporar (Slovan) 5/8
Szlovénia: Dario Vizinger (Celje) 7/9
Spanyolország: Gerard Moreno (Villarreal) 5/4
Svédország: Muamer Tankovic (Hammarby) 13/23
Svájc: Jean-Pierre Nsamé (Young Boys) 6/6
Törökország: Papiss Demba Cissé (Alanyaspor), Adisz Jahovik (Yeni Malatya) 3/4
Ukrajna: Júnior Moraes (Sahtar Doneck) 7/7
Wales: Chris Venables (Bala Town) 6/6
A gólok mögött (/-jellel elválasztva) az eddig eltelt fordulók számát tüntettük fel, ami nem feltétlenül azonos a játékosok meccsszámával!
Dőlttel a tavaszi-őszi rendszerű bajnokságokat tüntettük fel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik