Légiósok: „Németh Hunor Vajk az egyik legnagyobb reménység Európában” – topklubok figyelik

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2023.10.06. 14:33
A Nemzeti Sport értesülései szerint több európai topklubnál is felfigyeltek a dán FC Köbenhavn 16 éves magyar U-válogatott középpályására, Németh Hunor Vajkra. A játékos fejlődéséről és jövőjéről menedzserével, Esterházy Mátyással beszélgettünk.
Németh Hunor Vajk a héten játszotta második meccsét az UEFA Ifjúsági Ligában – a Bayern München ellen (Fotó: Wacha Judit)
Németh Hunor Vajk a héten játszotta második meccsét az UEFA Ifjúsági Ligában – a Bayern München ellen (Fotó: Wacha Judit)
Németh Hunor Vajk a héten játszotta második meccsét az UEFA Ifjúsági Ligában – a Bayern München ellen (Fotó: Wacha Judit)

A BL-szereplő dán Köbenhavn 16 éves magyar tehetsége, Németh Hunor Vajk a héten a második meccsét játszotta az UEFA Ifjúsági Ligában, a Bayern München ellen 3–2-re megnyert mérkőzésen a hajrában lépett pályára, előtte pedig, az 1. fordulóban, a Galatasaray ellen 5–1-re megnyert találkozón 20 percet játszott (azon a mérkőzésen a 18 éves Szűcs Tamás is szerepelt a dán csapatban és gólt is szerzett). Európai viszonylatban is ritkaságnak számít, hogy egy 16 éves fiatal folyamatosan lehetőséghez jut a sorozatban, a magyar játékosok közül pedig ő a legfiatalabb, aki az ifi BL-nek is nevezett megméretés csoportkörében pályára léphetett. Teljesítményének értékét mutatja, hogy értesüléseink szerint több európai élcsapatnál bekerült a kiszemeltek közé. Úgy tudjuk, már jelentkezett érte a több európai klubot, így a Manchester Cityt és a húsz év alatti fiatalokat előszeretettel szerződtető, Vancsa Zalánt is foglalkoztató belga másodosztályú Lommelt működtető City Group, de figyeli a Red Bull-csoport és több német Bundesliga-csapat is.

Az egyébként ballábas Németh már az 1. fordulóban, a Galatasaray ellen is játszott az ifi BL-ben
Az egyébként ballábas Németh már az 1. fordulóban, a Galatasaray ellen is játszott az ifi BL-ben

„Az a tény, hogy Németh Hunor tizenhat évesen a dán U19-es ligában szerepel, eleve ráirányítja a topcsapatok figyelmét, mert hétről hétre olyan minőségi teljesítményt nyújt, aminek köszönhetően folyamatosan lehetőséget kap az idősebbek között, és két gólt is szerzett már. Ehhez jön még hozzá az UEFA Ifjúsági Liga, amelyre minden topklub odafigyel, megfigyelőket küld a mérkőzésekre – kezdte az U17-es válogatott középpályás jellemzését menedzsere, Esterházy Mátyás.Hunor személyisége nagyon jó kombinációt alkot. Győrben született, de kisgyerek kora óta Dániában él, nagyon nyitott, sokat kérdez, folyamatosan tanulni, fejlődni szeretne, ugyanakkor az a típus, aki minden körülmények között felelősséget vállal a tetteiért. Sok itthon felnőtt gyerekből ez hiányzik.”

Németh Hunorról tudni kell, hogy édesapja, Németh Tamás egészen kiskora óta rengeteg energiát fektet abba, hogy fiát folyamatosan fejlessze, felkészítse a profi futballra. Az édesapa 2016-ban jelentkezett Külföldi tapasztalatok sorozatunkban és Hunor példáján keresztül beszámolt a dániai utánpótlás-képzésről. Fia már akkor a Köbenhavn játékosa volt és kisebb megszakítással – amíg a FC Nordsjaellandnál futballozott – azóta is a fővárosiak játékosa. Sorozatunk felfedezettje azóta évről évre szépen vette az akadályokat, 2021-ben bemutatkozott az U15-ös magyar válogatottban, tavaly már profi szerződést kötött az FC Köbenhavnnal, idén tavasszal pedig az U17-es válogatott legfiatalabb tagjaként mindhárom meccsen kezdő volt a hazai rendezésű korosztályos Eb-n két gólpasszt is adott.

„Hunornak nagyon jó az alkata, nagy munkabírású játékos, technikailag magasan képzett, érti, jól olvassa a játékot – folytatta a játékosügynök. – Belső középpályás, nem tipikus tízes, mert a kapunak háttal történő játék nem az ő sajátja, hanem amolyan mélységi irányító típus, aki a második hullámból érkezve tudja szervezni a játékot, ugyanakkor szerepet vállal a védekezésből is. A rúgótechnikája extra, egyértelműen kiemeli a korosztályából, ennek köszönhetően magasabb szinten is jó pontrúgó játékos válhat belőle.”

Esterházy Mátyásnak ebben van már tapasztalata, kik azok az utánpótláskorú játékosok, akik a rúgótechnikájukkal a felnőttek között is kiemelkedhetnek, hiszen másik ügyfele, Szoboszlai Dominik is nagyon hamar kitűnt a szabadrúgásaival, és ő most már az angol Liverpool drukkereit szórakoztatja hétről hétre a technikai képességeivel. A menedzser azonban véletlenül sem szeretne összehasonlítást tenni játékosok között, mint mondja, mindenki külön személyiség, más-más erényekkel és mindenkinek megvan a maga útja. Ugyanakkor Németh története annyiban hasonló lehet Szoboszlaiéhoz, hogy egy olyan klub utánpótlásában szerepel, amely kiemelt figyelmet fordít a tehetségek fejlesztésére, ezért nem is indokolt, hogy már most klubot váltson, még azelőtt, hogy bemutatkozna a felnőttcsapatban.

Tavasszal a hazai rendezésű U17-es Eb-n a magyar csapat mindhárom meccsén kezdőként szerepelt (Fotó: mlsz.hu)
Tavasszal a hazai rendezésű U17-es Eb-n a magyar csapat mindhárom meccsén kezdőként szerepelt (Fotó: mlsz.hu)

„Tapasztalataim alapján bátran ki merem jelenteni, Németh Hunor a maga posztján, az U17-es korosztályban az egyik legnagyobb reménység Európában, és ahogy halad előre, egyre inkább felkelti maga iránt az érdeklődést. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, egészen fiatal kora óta az FCK játékosa, és az a célja, hogy itt, az otthonában váljon felnőttjátékossá a következő másfél évben. Egy ilyen minőségű tehetségnél teljesen normális, ha topklubok szeretnék megszerezni, az én dolgom pontosan az, hogy ezeket a helyzeteket kezeljem, és a családdal közösen értékeljem. Ugyanakkor most azt gondolom, nehéz azFCK-val versenyezni, mert egyfelnőttszintenisBL-szereplőklubról beszélünk, amelyben minden adva van a további fejlődéshez.”

NÉMETH HUNOR A TAVASZI U17-ES EB ALATT NYILATKOZOTT AZ NSO TV-NEK IS

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik