Dzsudzsák Balázs: Nem a védekezésért fizetnek

SZABÓ PÉTER ÁDÁM JELENTI BAD WALTERSDORFBÓLSZABÓ PÉTER ÁDÁM JELENTI BAD WALTERSDORFBÓL
Vágólapra másolva!
2011.07.06. 15:55
null
Dzsudzsák azonnal főszerepet kapott az Anzsiban (Fotó: Németh Ferenc)
Másfél napos és három edzéses tapasztalattal a háta mögött Dzsudzsák Balázs sajtótájékoztatón adott választ az újságírók kérdésére az orosz Anzsi Mahacskala labdarúgócsapatának ausztriai edzőtáborában. Légiósunk elmondta: az orosz nyelvvel még csak barátkozik, a társak többsége inkább fizikumára, mintsem technikai adottságaira épít, de Busszufával és Tardellivel így is kifejezetten játszó középpályát alkothat. A szélső úgy érzi: szerződéskötése kapcsán csitulnak itthon a kritikai megjegyzések.

„Balázst régóta le akartuk már igazolni, és nagyon elégedettek vagyunk, hogy végül sikerült őt szerződtetnünk – kezdte mondandóját Gadzsi Gadzsijev vezetőedző. – Balázs az egyik legkiforrottabb játékos jelenleg a posztján, reméljük, hogy ő és a többi újonnan igazolt játékos hoz egy kis extrát a csapatba.”

A sajtótájékoztatón tréfás kérdésre vicces választ adott a szakember. Az újságíró arra volt, kíváncsi: vajon nem okoz-e majd feszültséget csapaton belül az, hogy ki végezze el a szabadrúgásokat?

„Az legyen a legnagyobb problémánk – mondta a tréner –, hogy nem tudjuk eldönteni, ki lövi a szabadrúgásokat.”

Az Anzsi további játékosok átigazolását tervezi a nyáron, Gadzsijev számszerűsített is: még négy labdarúgót szeretnének szerződtetni az elkövetkezendő időszakban. A tréner elárulta: egy hónappal ezelőtt, Londonban találkoztak először a magyar középpályással – az orosz klub testületileg nézte meg a Wembley-ben az FC Barcelona–Manchester United (3–1) BL-döntőt –, akivel az első pillanattól kezdve megtalálta a közös hangot.

Útban az edzésre
Útban az edzésre

„Balázs értelmes futballista, pontosan tudja, hogy miben kell fejlődnie, és tisztában van a csapat céljaival is – folytatta a szakember. – Ha nagy klub akarunk lenni, márpedig ez a célunk, ahhoz természetesen szükség van a pénzre is, de nem érzem úgy, hogy Balázs a pénz miatt igazolt volna hozzánk, mint ahogyan ez az általános vélemény alakult ki Magyarországon. Egyelőre még valóban nem topklub az Anzsi, ezzel tisztában vagyunk, de nagyon szeretnénk azzá válni. Ezért sokat dolgozunk, nagy erőfeszítéseket teszünk.”

„Érdekel az orosz nyelv, majd biztosan ragad rám, de egyelőre furcsán hat – vágott bele mondandójába Dzsudzsák Balázs. – Majd ha meglesz a lakásom, akkor nyilván a nyelvtanulásra is lesz időm. Az edzések mások, mind eddig voltak. Most még egy kicsit fáradtabb vagyok a kelleténél, mert két hét szünet után tértem vissza az edzések ritmusába. Tetszik a csapat tagjainak munkához való hozzáállása, mindenki pontosan tudja, hogy mit kell csinálnia a pályán. Az Anzsi védekezésben kiemelkedő Oroszországban, most elsősorban a támadásokat kell segítenem, ez lesz a legfőbb feladatom. A mezszámon megmaradt a huszonkettes, szerencsére nem Roberto Carlosról kellett elkérni, úgyhogy a játékostársam lemondott róla...”

Szélsőnk elmondta: szerdán több olyan személy érkezett a csapathoz, aki beszél angolul, ez segíti őt a beilleszkedésben. Dzsudzsák az első edzéseket követően beszélt tapasztalatairól, és jellemezte új társait is.

A bemelegítés pillanatai
A bemelegítés pillanatai

„Erőnlétileg jók, de technikailag nem igazán képzettek. A vezetők nem véletlenül szeretnének még igazolni. Nem mindenkinek erőssége a cselezés, de fizikai munkával kompenzálni tudják a hátrányosságaikat. Az én erősségem viszont a támadójáték, nem a védekezésért fizetnek engem.”

Az Anzsi csütörtökön felkészülési mérkőzést játszik a horvát NK Zadar ellen. Akik holnap az orosz együttes kezdőjét alkotják, azok számára délelőtt fakultatív program lesz. Tíz társával egyetemben minden bizonnyal Dzsudzsák Balázs is kereshet magának az edzés helyett egyéb szabadidős elfoglaltságot...

Az orosz együttes 18-án már kupameccset játszik, az őszi szezon november ötödikéig tart. A magyar szélső az átigazolási szabályok miatt augusztus elejéig nem léphet pályára.

„Technikás középpályát alkotunk majd Busszufával és Tardellivel, de az edzőnk huszonöt-harminc fős kerettel tervezhet, mert a vezetők akkorára duzzasztják a létszámot. Nagyok a célok, de senki nem várhatja el a csapattól, hogy már most megnyerje a bajnokságot. A mostani szezonban az első nyolc között kell végeznünk, márciustól a kettéosztott bajnokság első öt helyezettje kijut az európai porondra. Az lesz majd számunkra az igazán fontos erőpróba.”

„Nagyon jó érzés, hogy a tenyerükön hordoznak – utalt az orosz klubnál lévő, minden igényt kielégítő kiszolgálásra Dzsudzsák. – Tegnap fenn voltam a szobámban, és kaptam egy sms-t a vezetőségtől, amelyben azt kérdezték, hogy élek-e még, mert nem láttak már egy ideje, nem hallottak felőlem. Felhívták a figyelmemet, hogy nullától huszonnégy óráig állnak a rendelkezésemre a klub alkalmazottai, nyugodtan szóljak nekik, ha bármire szükség lenne. Az Anzsinál az a legfontosabb, hogy a játékos jól érezze magát.”

A 22-es mezt nem Roberto Carlosról kellett leszednie a magyar szélsőnek
A 22-es mezt nem Roberto Carlosról kellett leszednie a magyar szélsőnek

A mahacskalai szerződés hivatalos bejelentésekor Dzsudzsák gyakorlatilag csak a döntését negatívan véleményező kritikákra reagált, a közvéleményt azóta is foglalkoztató témát ezúttal sem kerülhette meg.

„Szerintem változott a szurkolók negatív hozzáállása, amit nem is értettem. De ez az én véleményem. Remélem, nemsokára rácáfolok ezekre a hangokra.”

Az Anzsi további nagy igazolásokat helyezett kilátásba, még a legújabb brazil gyöngyszemmel, Neymarral kapcsolatban is futott egy kört. Pedig ott a sorban állók mezőnye igencsak veretes: a legjobb opciókkal jelenleg a Real Madrid jelentkezik – a spanyol lapok már hetek óta tudni vélik, hogy a szerződés lényegében megköttetett –, de hiba lenne a Chelsea érdeklődését is félvállról venni. Mahacskalában elég erőt éreztek magukban ahhoz, hogy megpróbálkozzanak a sokak számára minden bizonnyal lehetetlennek tűnő igazolással.

„Jó egy olyan csapat tagjának lenni, amely komoly, hitelképes ajánlatot képes tenni Neymarért – mondta Dzsudzsák. – Örülnék neki, ha hozzánk jönne, mert kíváncsi lennék rá, hogy mire képes.”

Az orosz klub ausztriai edzőtáborában több játékos felesége, barátnője ott tartózkodik, Dzsudzsák Balázs ideiglenesen egyedül van. Párjával a jövő héten találkozik, és Moszkvába már együtt érkeznek meg.

„A PSV-ből többen kerestek a napokban, hiszen sokakkal megmaradt a barátságunk. Most egyelőre a futball köti le minden idegszálamat, mindent szeretnék megadni a szeretteimnek. A fizetésem befektetésén pedig még nem gondolkozom."

ANZSI-EDZÉS AUSZTRIÁBAN DZSUDZSÁK BALÁZZSAL

DZSUDZSÁK BALÁZS SAJTÓTÁJÉKOZTATÓJA

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik