Кляйнхайслер – Deák Zsigmond jegyzete

DEÁK ZSIGMONDDEÁK ZSIGMOND
Vágólapra másolva!
2017.06.20. 23:46

Pomáz, III. Kerületi TVE, Puskás Akadémia, Videoton, Bremen, Darmstadt, Ferencváros, FK Asztana – ez Kleinheisler László labdarúgó-pályaíve huszonhárom éves koráig. A Kazincbarcikán született, de Csobánkán felnövő játékos előbb környékbeli utánpótlásklubokban pallérozódott, majd felcsúti akadémistaként vált be annyira, hogy tizenhét esztendősen profi szerződést kapott. A Videotonnál is jól indult, aztán viszont kiesett a szakvezetőség kegyeiből, Bernd Storck szövetségi kapitány 2015 novemberében az NB III-as második csapatból „kukázta ki”, hogy a norvégok elleni Eb-pótselejtező hőse legyen. Ha gonoszak akarnánk lenni, azt mondhatnánk, Nyland kapus oslói „lepkéje” indította el nemzetközi szinten, hiszen a megnyert párharc után szerződhetett Brémába, de egyrészt nem vagyunk gonoszak, másrészt véletlenül nem kerülhetett volna be a nyári Európa-bajnokság csoportkörének álomcsapatába.

Pedig már ekkor viharfelhők gyülekeztek klubkarrierje egén, hiába nyilatkozta mentora, Storck, hogy „megérdemelt a helye Bundesligában is”, ezt a Werder és a Darmstadt mezében képtelen volt bizonyítani. Tizennyolc meccs után idén visszatért Magyarországra, a Ferencvároshoz, valami kommunikációs bakiból kifolyólag – a több játéklehetőség mellett – állítólag azért, hogy itthon Thomas Dolléktól megtanuljon németül. Azóta heves élcelődések céltáblája lett, s ami még szomorúbb, a Fradiban sem tűnt ki, s néhány napja a brémai sportigazgató, Frank Baumann leszögezte, „németül és angolul sem beszél, ez nem segít”. (Lehet, hogy a Bremennél azt hitték, ezzel a névvel eleve perfektnek kellene lennie?)

Úgyhogy megint kölcsönbe került, egészen Asztanába. Ahol nyilván kazahul vagy/és oroszul sem tanul majd meg, ha képes lesz leírni a nevét cirill betűkkel – a Кляйнхайслер felirat díszeleg a mezén –, már jelentős előrelépés a nyelvtanulás terén. Ennél fontosabb, hogy valahogy végre megérteti-e magát csapattársaival, akik között bosnyák, fehérorosz, albán, szerb, bolgár, macedón, kongói és ghánai légiós is található.

Csiszolatlan gyémánt vagy minden szempontból behatárolt képességű átlagfocista? A sors fura fintora, hogy ez a kazah fővárosban derülhet ki róla olyan csapatnál, amely Kleinheisler „tulajdonosával”, a Werderrel ellentétben ott van a nemzetközi kupaporondon, sőt, a csoportig is rendre eljut. A végén még jól jár, s a szükségből erényt kovácsol a Scholes (cirill betűvel Сколс) becenevű futballista.

Rajta múlik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik