Menetelő MTK, a Budafok is vállalná az NB I-et – NB II-es értékelés

F. B., P. Gy.F. B., P. Gy.
Vágólapra másolva!
2019.12.20. 19:02
null
Az MTK telelhet az élen (Fotó: Dömötör Csaba)
Véget ért a labdarúgó NB II 2019–2020-as kiírásának őszi szezonja, sőt már két, tavaszról előrehozott fordulót is lejátszottak a csapatok. A Nemzeti Sport Online szokás szerint értékeli az őszt; a várakozásoknak megfelelően vezeti a bajnokságot az MTK, s többen pozitív meglepetést okoztak szereplésükkel, mégpedig a feljutó helyen álló Budafok, illetve a dobogó közelében álló Csákvár és Siófok. A Vasas és a Haladás ellenben abszolút várakozáson alul szerepelt, előbbinek szinte semmi esélye sem maradt a feljutásra, míg utóbbi kieső helyen telel. Az újoncok közül a legjobban a Szeged-Csanád GA teljesített, de az Ajka és a Tiszakécske sincs kieső helyen. A licencétől első- és másodfokon is megfosztott Balmazújvárost augusztus végén jogerősen is kizárták, így azóta 19 együttessel zajlik a bajnokság, és csak két kieső lesz az idény végén.


AZ MTK MÖGÖTT A BUDAFOK, A CSÁKVÁR ÉS A SIÓFOK IS MEGLEPETÉST OKOZOTT

A várakozásoknak megfelelően az MTK vezeti az NB II mezőnyét, pedig a kék-fehérek nem rajtoltak igazán jól. Az 1. fordulóban Csákváron idegenbeli vereséggel rajtoltak és az első hat kör után csak két siker állt a nevük mellett. Ezt követően azonban beindult az MTK-henger, Michael Boris együttese sorozatban kilenc bajnokit nyert meg, az élre állt, és az első helyet már nem is engedte ki a kezéből. A kék-fehérek a legtöbb gólt szerezték (47-et) a mezőnyben, a legtöbb győzelmük (14) és a legkevesebb vereségük (2) van, és főleg hazai pályán imponáló a mérlegük (8 siker mellett két döntetlen).

A legkellemesebb meglepetést a Budafoki MTE okozta, amely a legutóbbi idényben a 16. helyen végzett, most viszont a 2., feljutást érő pozícióban áll – előnye pedig hét pont közvetlen üldözője, a Gyirmót FC Győr előtt. A XXII. kerületiek hazai pályán is jól teljesítenek, ám idegenbeli mutatójuk az igazán figyelemre méltó: tíz meccsen huszonkét pontot szereztek.

Nagyon jól sikerült a nyári szlovéniai edzőtáborozásunk, erős élvonalbeli együttesek ellen készülhettünk fel – mondta a Nemzeti Sportnak a 34 esztendős Csizmadia Csaba vezetőedző. – Csapatom teljesítményét látva már ekkor éreztem, hogy valami rendkívüli sülhet ki az előttünk álló idényből, az első hat közé vártam a csapatot. Negyvenkét pontot szereztünk, eggyel többet, mint a legutóbbi idényben összesen. A statisztikákat böngészve elmondható, csak három-négy együttes nőtt fölénk labdabirtoklásban, többnyire uraltuk a mérkőzéseket. A klub vezérkara kitűzött maga elé egy hosszú távú célt, szeretné, hogy a Budafok előbb-utóbb az élvonalban szerepeljen. Tény, hogy rohamosan fejlődünk, ezért a tervezettnél hamarabb is eljöhet az osztályváltás. Bélteky Róbert tulajdonos kijelentette, ha feljutunk, fedezi az ezzel járó költségeket. Felesleges nyomást nem helyezünk magunkra, de bizakodó vagyok a tavaszi folytatást illetően, élvezzük, hogy ilyen jó pozícióba kerültünk.”

A nyári változások után sokan féltették a bajnokságtól az Aqvital FC Csákvárt, ehhez képest a Fejér megyeiek a Budafok után a legnagyobb pozitív meglepetést okozták. A nyáron érkezett Visinka Ede vezetőedző gyorsan egységes csapatot gyúrt össze a zömében fiatalok alkotta keretből, akik első négy meccsüket megnyerték, majd kisebb megtorpanás után egy hatos győzelmi sorozattal a 14. forduló után feljutó helyen álltak! A Csákvár őszi hajrája aztán nem igazán sikerült, utolsó hét bajnokijából csak egyet nyert meg, de így is az előkelő, 4. helyről várja a tavaszi folytatást.

A GÓLLÖVŐLISTA ÉLCSOPORTJA

13 gól: Birtalan Botond (Vasas)

12 gól: Kovács Dávid (Budafok), Lencse László (MTK)

11 gól: Hornyák Marcell (Nyíregyháza)

10 gól: Nagy Krisztián (Ajka)

Az MTK mellett egyedüliként a BFC Siófok tudott veretlen maradni ősszel hazai pályán, a Balaton-partiak otthonukat „oroszlánbarlanggá” változtatták, hét győzelmet arattak, és csak háromszor ikszeltek. Igazán büszkék lehetnek az ETO, a Gyirmót és a Nyíregyháza legyőzésére, és mivel idegenben sem vallottak szégyent, a 6. helyről várhatják a folytatást. Úgy tűnik tehát, hogy Gál István vezetőedző nyári kinevezése telitalálatnak bizonyult, az utóbbi két, viharos bajnoki idény után a siófokiak merész célt, a dobogó elérését tűzhetik ki a továbbiakban.

A GYŐRI CSAPATOK MÉG LŐTÁVOLON BELÜL

Kicsit a várakozás alatt szerepelt a Gyirmót FC Győr is, amelynek játékosállományában nem történt jelentős változás a nyáron, viszont Csertői Aurél személyében új vezetőedző érkezett Paksról. Róla köztudott, hogy nagyon jól megszervezi csapata védekezését. Nem volt ez másképp Gyirmóton sem, hiszen a kék-sárgák mondhatják el magukról, hogy ősszel a legkevesebb gólt (16) kapták. Bár Szarkáék első győzelmére az 5. fordulóig kellett várni, utána nagyon beindultak, és volt egy hatos győzelmi szériájuk is a bajnokságban. Ezután némi visszaesés következett, többek között otthon az MTK-tól és Ajkán is kikaptak a gyirmótiak, de a harmadik helyen telelnek, és nekik a közeli rivális ETO-val szemben „csak” hétpontos lemaradást kellene tavasszal behozniuk az NB I-es tagságért.

Ugyancsak az élvonalba kerülést célozták meg az ETO FC Győrnél is, ahol a Békéscsabáról érkező Bóér Gáborral vágtak neki az ősznek. A szezon kitűnően indult: három forduló után kilenc ponttal álltak a győriek, és bár Siófokon megtört a jó sorozat, a szeptemberben újabb hármas diadalsorozat után ismét az ETO vezette a táblázatot. Ekkor azonban a Nyíregyháza elleni győztes meccsen Gulyás Máté kirívó szabálytalansága miatt az együttes elveszítette az addig három gólt szerző támadóját, Szimcso Viktort. Ezután a csákvári vereséggel egy hetes nyeretlenségi sorozat vette kezdetét a kisalföldieknél, majd hiába győzték le az éllovas MTK-t és a Haladást, a vezetők megváltak Boér Gábortól, aki körül elfogyott a levegő. Kondás Elemér érkezése pozitívan hatott a csapatra, hiszen a zöld-fehérek emberhátrányban is fordítani tudtak az Ajka ellen, majd kis híján Gyirmótról is elhozták a három pontot. Az idényt így az ötödik helyen zárták, a hátrányuk nyolc pont a második Budafokkal szemben, de ennek ledolgozása a hárompontos rendszerben nem tűnik lehetetlennek.

A Vasas várakozáson alul szerepelt (Fotó: Koncz György)
A Vasas várakozáson alul szerepelt (Fotó: Koncz György)

CSALÓDÁST OKOZÓ VASAS, FELEMÁS NYÍREGYHÁZA

A csalódást okozó csapatok élére a Vasas FC kívánkozik. A piros-kékek úgy vágtak neki a bajnokságnak, hogy nemcsak a feljutás, hanem az aranyérem megszerzése is a céljuk. Annak ellenére, hogy az angyalföldi csapat az előző kiírásban elég jó tavaszt produkált, soraiban játszik a legutóbbi NB II-es gólkirály Balajti Ádám, aztán egy csapatra való új játékos érkezett, illetve újra saját pályáján, a vadonatúj Illovszky Stadionban játszhatta a hazai mérkőzéseit, az ősz folyamán igen hullámzó teljesítményt nyújtott. Első négy idegenbeli meccséből hármat elvesztett Szanyó Károly együttese, de a védelem gyengélkedése miatt hazai pályán is kapott jókora pofonokat, például az MTK-tól és a Budafoktól. Csupán egyszer fordult elő, hogy két bajnokit tudtak egymás után megnyerni Birtalanék, az őszi évzárón ötöt kaptak Soroksáron, így jelenleg csak a nyolcadik helyen szerénykednek, 11 pontra a feljutást jelentő második pozíciótól. Ezek után nem lenne meglepő, ha a klub a téli szünetben edzőt cserélne, sőt, a Nemzeti Sport legfrissebb információja szerint erre van is esély. Az viszont már tény, hogy a Vasas SC közvetítésével Jámbor János értékesítette többségi tulajdonrészét, így a jövőben Nagy György és Nagy Miklós, a Vasas Kubala Akadémia többségi tulajdonosa közösen működtetik tovább a Vasas felnőtt labdarúgását.

Sokáig szinte minden várakozást alulmúlt a Nyíregyháza Spartacus FC szereplése, a szabolcsiak a 16. fordulóban arcpirító, 6–1-es vereséget szenvedtek a Siófok otthonában, és ekkor csupán egy ponttal előzték meg a 18., kieső helyen álló Haladást. A csapattól egyébként – a Győr elleni balhé miatt – korábban már távozott a Szimcso Viktornak súlyos sérülést okozó Gulyás Máté, illetve Purguly Árpád másodedző, Vukasin Polekszics kapusedző, és az eredménytelenség miatt a siófoki vereség után Zoran Szpisljak vezetőedző is lemondott. Az új trénerrel, a később véglegesített Lengyel Rolanddal aztán valóságosan szárnyalt a Szpari, mind a hat bajnokiját megnyerte, ezeken 15 gólt szerzett, és csak egyet kapott, így felzárkózott a 7. helyre.

EGY CSAPATTAL KEVESEBB
Az NB II őszének krónikájához hozzátartozik, hogy a bajnoki rajt előtt a Magyar Labdarúgó-szövetség licencadó bizottsága első- és másodfokon is megvonta az NB II-es licencet a Balmazújvárostól, de mivel a klub fellebbezett, a döntés – és az ezzel járó kizárás – csak augusztus végén, az ötödik forduló után vált jogerőssé. A csapat lejátszotta első öt bajnokiját, még pontokat is szerzett, de ezeket a kizárás után törölte a szövetség versenybizottsága, így a bajnokság 19 együttessel folytatódott, és szeptember elejétől minden fordulóban szabadnapos lett egy csapat.

Edzőváltás volt a nyáron a Békéscsaba 1912 Előre SE-nél is, amelyben ettől a szezontól kezdve Schindler Szabolcs felelős a szakmai munkáért. A viharsarkiak – négy remi mellett – éppen annyi győzelmet arattak, ahány vereséget szenvedtek (8), így aligha meglepő, hogy a táblázat közepén tűnnek fel. Bár a Magyar Kupából kiverték az NB I éllovasát, a Ferencvárost, az NB II-ben kevés gólt lőttek, csak egyszer jutottak el négy találatig, amikor Ajkán az utolsó negyedórát emberelőnyben játszották le.

Nehezen lendült bele a Soroksár SC, Lipcsei Péter együttese az első 15 meccséből mindössze négyet nyert meg, és különösen szembetűnő volt a gyenge hazai mérlege, hiszen a szezon derekán zsinórban négyszer is kikapott otthon, a Gyirmót (0–4) után a Csákvártól (0–1), a Budaörstől (0- 3) és a Dorogtól (1–3) is. A hajrá aztán már jól sikerült, utolsó öt meccsén 13 pontot szerzett a XXIII. kerületi csapat – ráadásul a Tiszakécske (3–0) és a Vasas ellen (5–3) sok gólt elérve győzött –, így a biztos középmezőny tagjává vált.

Továbbra is középcsapatnak számít a Dorogi FC, de a tavaszhoz képest mind játékban, mind eredményességben előrelépett. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy a Komárom-Esztergom megyei gárdát ismét Németh Szabolcs irányítja, aki a 2016–2017-es idényben már dolgozott a klubnál, másfelől Délczeg Gergely személyében olyan támadó érkezett Kisvárdáról, aki éppúgy nyolc gólig jutott az ősszel, mint az előző bajnokság legeredményesebb játékosa, Balajti Ádám. A Dorog teljesítménye sokszor kiszámíthatatlan volt, hiszen olyan csapatokat tudott legyőzni, mint a Vasas, az ETO és a Békéscsaba, a mezőnyben egyedüliként viszont kikapott a sereghajtó Váctól.

Az előző bajnokságot az ötödik helyen fejezte be a Budaörsi SC, ám a nyári átigazolási időszakban eléggé meggyengült a kerete – többek között távozott a Sajbán testvérpár is –, emiatt időbe telt, míg összerázódott az új keret Bognár György szakmai igazgató keze alatt. Az őszi szezon első fele förtelmesen alakult a hazai meccseiket továbbra is Tatabányán játszó Pest megyeiek számára: augusztus végétől volt egy olyan rossz sorozatuk, amely során nyolc forduló alatt mindössze két pontot kapartak össze, és már csak két hely választotta el őket a kiesőzónától. A folytatásban jött egy négymeccses győzelmi széria, benne egy 5–0-s sikerrel Tiszakécskén. Ezt követően megint a másik arcát mutatta az együttes, a három decemberi mérkőzésén pont nélkül maradt, mégpedig úgy, hogy Nyíregyházán sima négyest kapott. A jelenlegi 12. helynél azért jobbra számítottak Budaörsön.

A hazai meccseit továbbra is idegenben játszó Kazincbarcikai SC-nél némi meglepetésre nem élte meg a szezon végét Gálhidi György vezetőedző, pedig a csapat – bár az előző évhez képest visszaesett – a középmezőnyben szerepelt egész ősszel. A Dorog elleni 3–0-s hazai vereség azonban a klubvezetőségének már sok volt, ezért az utolsó két játéknapon az addigi másodedző, Dzurják József irányította a csapatot – felemás mérleggel, az együttes egy győzelem mellett egyszer kikapott.

Tavalyi feljutása óta második idényét tölti a másodosztályban a Tiszakécskei LC, amely Simon Antallal kezdte el az őszi szezont, de a klubvezetőség nem volt elégedett a teljesítménnyel, és a 15. forduló után, a Szolnok elleni döntetlent követően elköszönt a vezetőedzőtől. A csapat ekkor a 13. helyen állt, Simon helyett pedig Virágh Ferenc lett a megbízott edző. A kécskeiek az új tréner irányításával azonban az őszből hátralévő hét bajnokiból csak kettőt nyertek meg, és visszacsúsztak a 16. pozícióba, így nem mondható, hogy sikeres volt az edzőváltás.

A Szeged-Csanád a legjobb feljutó újonc (Fotó: Török János/Délmagyarország)
A Szeged-Csanád a legjobb feljutó újonc (Fotó: Török János/Délmagyarország)

A SZEGED-CSANÁD GA A LEGJOBB FELJUTÓ ÚJONC, DE AZ AJKA ÉS A SZOLNOK SINCS KIESŐ HELYEN

Feltétlenül érdemes két részre bontani a NB III Közép-csoportjából felkerülő Szeged-Csanád GA 2019. őszi produkcióját. Amíg Gyulán játszotta le a hazai mérkőzéseit a Tisza-parti együttes, nem igazán gyarapodtak a pontjai: csupán a Balmazújvárost sikerült legyőznie, ám az ellenfél kizárása miatt ezt a három pontot később elveszítette. Amint azonban átadták az új stadiont, egy csapásra megváltozott minden. A Szent Gellért Fórum nyitó találkozóján 5–3-ra megverték az élmezőnyben tanyázó Csákvárt, majd az új létesítményben a következő három meccset is megnyerték, ráadásul úgy, hogy a Tiszakécskét sima ötössel küldték haza. Novembertől aztán újra beborult az ég Szeged felett, hiszen az utóbbi hét fordulóban mindössze öt pontot gyűjtött a portugál Joao Janeiro gárdája, amely azonban a maga 13. helyével még így is a legelőkelőbb helyet birtokolja a harmadik vonalból feljutó három csapat közül.

Az NB II-es tagságot az NB III Nyugati csoportjának bajnokaként kiharcoló FC Ajka három vereséggel nyitott, majd két döntetlen után a sereghajtó Vác 5–1-es kiütésével szeptember elsején aratta első diadalát. Az idény közepén volt egy négymeccses veretlenségi sorozata úgy, hogy közben Budafokon és Szombathelyen is nyerni tudott, Siófokon pedig remizett. A szezon végén a betegeskedő Kis Károly helyett megbízottként Jeney Gyula által irányított bakonyi alakulat egy hullámvölgy után a Gyirmótot, majd a Tiszakécskét is megverte, viszont amiatt van oka a bosszúságra, hogy az ETO ellen emberelőnyben sem tudta megtartani előnyét, így pont nélkül tért haza Győrből.

A Keletről feljutó Szolnoki MÁV FC csak a Csákváron aratott győzelmével tudott meglepetést okozni, igaz, akkor egy félidőt emberelőnyben játszott. Ezenkívül még a Vasas és Békéscsaba otthonában elért döntetlenre lehet büszke Csábi József csapata, arra viszont egyáltalán nem, hogy öt piros lapot is begyűjtött az ősszel. Az eddig említetteket leszámítva tulajdonképpen a papírforma-eredményeket hozta, így az új esztendőt a legalsó, még bennmaradást jelentő helyről kezdheti meg. A Szolnok előnye hat pont a Haladással szemben, de mivel a második legkevesebb gólt (17) szerezte a mezőnyben, nehéz tavaszra számíthatnak a Tisza-partján.

KIESŐ HELYEN A HALADÁS, TISZTES HELYTÁLLÁSBAN REMÉNYKEDETT A VÁC...

Az azonnali visszajutás szerepelt a nyáron az NB I-ből kieső Szombathelyi Haladás céljai között, de talán a legpesszimistább szurkolók sem számítottak ilyen gyenge szereplésre és arra, hogy a csapat kieső helyen telel. A zöld-fehérek az első négy játéknap után még veretlenek voltak, egy győzelem mellett háromszor ikszeltek, ezt követően azonban jött az erőteljes visszaesés, és a 14. játéknapon a Nyíregyháza elleni hazai vereség után a klubvezetőség elköszönt Supka Attila vezetőedzőtől és Híres Gábor másodedzőtől. A beugróként korábban már dolgozó Desits Szilárd lett az új tréner, de a javulás nem jött össze, hét bajnokiból hatot elveszített az együttes. A klubnál hosszú évek óta dolgozó ügyvezető, Tóth Miklós is elhagyta a szombathelyieket, akiknél a nyári bizonytalanság egész ősszel kihatott a teljesítményre. A licencmegvonás, illetve az azzal járó kizárás és megszűnés azonban már nem fenyegeti a klubot, mivel csütörtökön volt edzőiket, Supka Attilát és Híres Gábort is kifizették, a NAV felé sincs tartozásuk és a játékosok is megkapták egyhavi bérüket, így most már csupán a tárgyhóra, azaz a novemberre járó fizetéssel tartoznak a labdarúgóknak.

A nyári előzmények – kaotikus tulajdonosváltás, húsz játékos távozása, helyettük utolsó pillanatban szerződtetett labdarúgók, másfél hetes felkészülés – után reálisan nézve csak a tisztes helytállásban reménykedhetett a Vác FC ősszel. A fiatal keret számára az első – később kiderült, hogy egyetlen – győzelem már a negyedik fordulóban meglett, azonban utána csak négy iksz jött össze, ebből kettő számít bravúrnak (az ETO és a Gyirmót ellen). A hazai meccseit stadionja felújítása miatt Balassagyarmaton és Soroksáron rendező együttes hátránya 14 pont a még bennmaradást jelentő helyhez képest, így most már csodaszámba menne az NB II-es tagság meghosszabbítása.

A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA
1. MTK Budapest 20 14 4 2 47–21 +26 46
2. Budafoki MTE 20 13 3 4 35–17 +18 42
3. Gyirmót FC Győr 20 10 5 5 27–16 +11 35
4. FC Csákvár 20 11 1 8 31–34 –3 34
5. ETO FC Győr 20 9 7 4 28–21 +7 34
6. BFC Siófok 19 9 6 4 31–20 +11 33
7. Nyíregyháza Spartacus FC 20 10 1 9 35–29 +6 31
8. Vasas FC 20 9 4 7 39–31 +8 31
9. Békéscsaba Előre 20 8 4 8 24–26 –2 28
10. Soroksár SC 20 8 4 8 26–31 –5 28
11. Dorogi FC 20 8 3 9 25–25 0 27
12. Budaörs 20 7 3 10 28–32 –4 24
13. Szeged-Csanád Grosics 19 6 6 7 24–24 0 24
14. Kazincbarcika 20 6 6 8 23–27 –4 24
15. FC Ajka 20 6 4 10 31–36 –5 22
16. Tiszakécske VSE 20 6 3 11 18–35 –17 21
17. Szolnoki MÁV FC 20 5 6 9 17–24 –7 21
18. Szombathelyi Haladás 20 3 6 11 20–31 –11 15
19. Vác FC 20 1 4 15 12–41 –29 7
20. Balmazújváros*
0 0–0 0 0
*: A Balmazújvárost kizárták.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik